Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Racefiets afmontage: Shimano groepen en versnellingen

Racefiets afmontage: Shimano groepen en versnellingen

In veel productbeschrijvingen van racefietsen zie je de term 'groep' of 'groepset' terugkomen. Logisch, want naast het frame en de wielen bepaalt de groepset de uiteindelijke kwaliteit en de prijs van een fiets. Veel klanten die bij 12GO Biking een nieuwe racefiets komen uitzoeken hebben al wel wat gehoord van fietsende vrienden of familie over het belang van de groepset, maar welke ze nou precies moeten hebben... In dit blog leggen we uit wat een groepset is en zetten we de groepen van marktleider Shimano op een rij.

We hebben ook een video waarin we het verschil tussen de verschillende groepen uitleggen, mocht je meer visueel zijn ingesteld is dat zeker een aanrader!

Wat is een (versnellings)groep?

Als de termen groep en groepset gebruikt worden, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld die in verband staan met het schakelwerk, de aandrijving en de remmen van de fiets. We hebben het dan over de volgende onderdelen:

 • Shifters/remhendels
 • Crankset en kettingbladen
 • Bottom bracket (trapas)
 • Ketting
 • Cassette
 • Achterderailleur
 • Voorderailleur
 • Remsysteem
 • Kabels

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw van fietsen. Overigens zijn groepsets ook los te koop. Handig als je een los frame gekocht hebt of je fiets een upgrade wil geven.  

Shimano, SRAM, en Campagnolo vergeleken

De drie belangrijkste fabrikanten van racegroepen zijn Shimano, SRAM en Campagnolo.

Shimano

Shimano is de absolute marktleider in groepsets. Dat is niet voor niets: Het Japanse merk heeft veel innovaties in de wielergeschiedenis op zijn naam staan en biedt bovendien uitstekende onderdelen aan voor elk budget. Met name in het lagere segment (Shimano Claris en Sora) middensegment (Shimano Tiagra, 105 en Ultegra) is de positie van Shimano ijzersterk dankzij de onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding. Ook de topgroep Dura-Ace is fantastisch, maar in het high-end segment bieden SRAM en Campagnolo serieuze alternatieven voor de liefhebber.

SRAM

Je kunt meer lezen over SRAM op ons blog over SRAM-racegroepen. SRAM is opgericht in 1987 en daarmee een relatief nieuwe speler op de markt van fietsonderdelen. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zien we dat het merk ook op de Europese fietsenmarkt flink heeft gewonnen aan populariteit. Vooral onder mountainbikers is SRAM populair, maar ook op de weg zien we (met name de wat meer high-end) groepsets van SRAM steeds vaker terug. Sterk aan SRAM is dat het bedrijf momenteel vooroploopt met innovatieve snufjes zoals het gebruik van 12-speed cassettes en draadloze schakelopties.

Campagnolo

Campagnolo is bij 12GO Biking alleen verkrijgbaar op custom fietsen en wordt steeds minder door fabrikanten als standaardoptie aangeboden op nieuwe fietsen. Nadeel van Campagnolo is naast de relatief hogere aanschafprijs de hoge prijs en relatief slechte verkrijgbaarheid van onderdelen. Daarmee is Campagnolo vooral een high-end optie voor de liefhebber geworden. Wil jij graag een nieuwe fiets met Campagnolo? We helpen je graag verder met het samenstellen van jouw droomfiets in onze winkel of klantenservice.

Prijs- en kwaliteitsverschillen tussen groepsets

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit. Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en soepelheid van het schakelen, de duurzaamheid en afwerking van de onderdelen en het totale gewicht.

Wanneer je af en toe met mooi weer een rondje fietst op zondag zal dit uiteraard minder belangrijk zijn en zul je ook minder merken van de kwaliteitsverschillen. Wanneer je veel fietst, ook in de bergen fietst of graag hard rijdt met je vrienden of op de lokale wielerbaan, zul je meer merken van de kwaliteitsverschillen en duurzaamheid tussen groepsets.

Afmontage van nieuwe fietsen

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano Tiagra, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de Tiagra groep gebruikt.

Soms kiezen fabrikanten ervoor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die lang meegaan, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een kwalitatief minder goede groep. Op die manier is de aanschafprijs van de fiets iets lager. Je hebt dan zelf de keuze om je fiets te upgraden als deze onderdelen aan vervanging toe zijn.

Shimano Racefiets groepen

De Shimano schakelgroepen op volgorde

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam van de groep. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende groepen van Shimano voor de racefiets, beginnend bij de groepset met beste kwaliteit (en de hoogste prijs) aflopend naar de groepen die je vindt op instapracefietsen.

Shimano Dura-Ace (Di2)

De Shimano Dura-Ace groep is het paradepaardje van Shimano. Fietsen afgemonteerd met Dura-Ace zie je vooral terug in het profpeloton en bij de fanatieke amateurs met een ruim budget voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de Dura Ace groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Dura Ace is verkrijgbaar met een elektronische (Di2) of mechanisch bediening. Dura-Ace is beschikbaar in versies met hydraulische schijfremmen en met velgremmen. Dura-Ace R9100 heeft 2x11 versnellingen, terwijl de in 2021 geïntroduceerde Dura-Ace R9200 groep 2x12 versnellingen heeft. In ons blog lees je alles over de nieuwe Dura-Ace R9200 groep. De 2x12 groep is geschikt voor de rijder die onder welke rijbelasting dan ook, het maximale uit zijn groep halen. 

Shimano Dura Ace Groep

Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zijn er vanaf ca. €4000. 
Bekijk alles fietsen met Shimano Dura-Ace en fietsen met Dura-Ace Di2

De onderdelen uit de Shimano Dura Ace groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Dura Ace onderdelen

Shimano Ultegra (Di2)

Shimano Ultegra is de groep van Shimano voor de veeleisende amateur. Veel van de nieuwste technieken van Dura-Ace vinden snel hun weg naar Ultegra, vaak al bij de eerstvolgende update. Ultegra doet qua schakelprestaties dan ook nauwelijks onder voor Dura-Ace. Bij Ultegra wordt ten opzichte van Dura-Ace bezuinigd op het gebruikte materiaal, waardoor de prijs een stuk aantrekkelijker is, maar het gewicht ook iets hoger. 

De Ultegra groep is daarmee de ideale groep voor veeleisende wielrenners die het maximale van hun materiaal vragen, maar niet per se met het allerduurste materiaal hoeven te rijden. Ook Shimano Ultegra is verkrijgbaar met een mechanische of elektronische bediening en met velgremmen of hydraulische schijfremmen.

De Ultegra groep heeft, net als Dura-Ace, een update gekregen in 2021. Ook Ultegra is er daardoor in een 2x12 uitvoering met bijna volledig draadloze Di2!

Shimano Ultegra Groep

Fietsen afgemonteerd met Ultegra zijn er vanaf ongeveer €2000. Fietsen onder dat bedrag met Ultegra gebruiken vaak geen complete Ultegra groep.
Bekijk alle fietsen met Shimano Ultegra afmontage en alle fietsen met Ultegra Di2

De onderdelen uit de Shimano Ultegra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Ultegra onderdelen

3.799,99
34% korting
3.499,99
Waardering:
100%
KICK-OFF DEAL
3.799,99
Waardering:
87.0000%
21% korting
3.299,99
Waardering:
100%
39% korting

Shimano 105

De Shimano 105 groep is dé groepset als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Voor toerfietsers die veel kilometers maken, maar niet fietsen in competitief verband is Shimano 105 daarom een uitstekende optie. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral een stukje zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit komt omdat het mechanisch is. Dit verschil merk je pas daarentegen onder zware belasting, zoals in een sprint of op een steile klim. Ook Shimano 105 is beschikbaar in een variant met hydraulische schijfremmen.

Sinds zomer 2023 is Shimano 105 tevens verkrijgbaar als 12-speed in plaats van enkel 11-speed. Met een 12-speed casette kun je ervoor kiezen om vloeiendere schakelstappen tussen de versnellingen te hebben, of je kunt kiezen voor een extra groot klimverzet. Deze groepset, Shimano 105 R7100, is de eerste mechanische 12-speed groepset van Shimano. Lees hierover meer in onze blog over Shimano 105 met 12-speed. De voorgaande, 11-speed Shimano 105 groepset heet Shimano 105 R7000.

Shimano 105 Groepset

Fietsen afgemonteerd met Shimano 105 zijn er vanaf ongeveer €1000.
Bekijk alle fietsen met Shimano 105 afmontage

De onderdelen uit de Shimano 105 groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano 105 onderdelen

Shimano 105 Di2

Zoals we zo vaak zien bij Shimano, worden de innovaties van de Ultegra groep ook doorgevoerd op de 105 groepen. De nieuwste Digital Integrated Intelligence (Di2) versie van de 105 groep lijkt daarom ook erg op de Ultegra 105 groepen. Denk aan een draadloze cockpit en 2 extra versnellingen. Dit geeft een strak uiterlijk aan je cockpit, terwijl het nieuwe ontwerp van de shifters zorgt voor een comfortabelere ergonomie. 

De Shimano 105 Di2 groep is geschikt voor wielrenliefhebbers die elektronisch schakelen over het algemeen te duur vinden. Met deze groepset beschik je over een schakelsysteem dat meestal gebruikt wordt bij racefietsen in het duurdere segment. De Shimano 105 Di2 daarentegen, houdt de prijs wel laag. Hierdoor schakel je tóch elektronisch en ligt de focus op snelheid, maar vooral op betrouwbaar en precies schakelen. De 105 Di2 groep biedt daarmee de beste prijs-kwaliteitsverhouding op het gebied van elektronisch schakelen.

Shimano 105 Di2 groepset

Shimano Tiagra

Shimano Tiagra is een zeer degelijke groepset en wordt gezien als de ideale groep voor beginnende fietsers. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen gaan lang mee. De schakelprestaties van Tiagra worden bovendien steeds beter en het verschil met 105 wordt steeds kleiner. Vergeleken met de duurdere groepen gaat het schakelen iets minder snel en zijn de onderdelen wat aan de zware kant. Ook zal een cassette of ketting wat slijtagegevoeliger zijn. Maar ook met een fiets met Tiagra afmontage kan je lange stukken op hoge snelheid fietsen en kom je zonder schelden de steilste bergen op (in ieder geval zonder schelden op het materiaal).

Shimano Tiagra heeft 2x10 versnellingen en is daardoor niet compatibel met 105 onderdelen, die 11-speed zijn. Tiagra is ook beschikbaar in een variant met hydraulische schijfremmen.

Shimano Tiagra Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Tiagra zijn te koop vanaf ca. €800.
Bekijk alle fietsen met Shimano Tiagra afmontage

De onderdelen uit de Shimano Tiagra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Tiagra onderdelen

1.199,99
13% korting
NIEUW
1.499,99
Waardering:
96.5000%
13% korting
1.199,99
Waardering:
95.0000%
KICK-OFF DEAL

Shimano Sora

Fietsen afgemonteerd met de Shimano Sora groep zijn vooral geschikt om kennis te maken met het wielrennen of voor wie gewoon af en toe een rondje wil fietsen. De onderdelen doen wat ze moeten doen, maar zijn kwalitatief wel een stukje minder dan die uit de duurdere groepen. Schakelen onder druk gaat een stuk minder soepel en de draaiende delen slijten sneller dan bij Tiagra. Kies voor de Sora groep als je vooral bij mooi weer op de fiets zit en genoegen neemt met iets mindere prestaties van je materiaal. Wil je het fietsen wat serieuzer oppakken, veel kilometers maken en ook de weg op bij slecht weer? Dan is het aan te raden om minimaal voor een Tiagra groep te kiezen.

Shimano Sora Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Sora zijn er vanaf ongeveer €650.
Bekijk alle fietsen met Shimano Sora afmontage

1.299,99
Waardering:
100%
KICK-OFF DEAL
Waardering:
73%
NIEUW

Shimano Claris

De Shimano Claris onderdelen vind je terug op de echte instapmodellen. Geschikt als je wilt kijken of wielrennen de sport voor jou is en je niet gelijk veel geld uit wil geven, of wanneer je een fiets zoekt om maar af en toe met mooi weer te gebruiken. Nadeel is dat de onderdelen sneller moeten worden vervangen en de schakelprestaties minder zijn dan van de bovenstaande groepen. Maar ook met de Claris groep met een gerust gevoel de weg op en genieten van je fietstocht.

Fietsen afgemonteerd met Shimano Claris zijn er vanaf ongeveer €500.
Bekijk alle fietsen met Shimano Claris afmontage

Compatibiliteit

Veel onderdelen van verschillende groepsets van Shimano kunnen naar wens worden gemixt. Let daarbij op het volgende:

 • Of de aandrijfonderdelen zijn gemaakt voor hetzelfde aantal versnellingen (11-speed, 10-speed, 9-speed of 8-speed).
 • Of de aandrijfonderdelen zijn bedoeld om mechanisch of elektronisch te schakelen.
 • Of een cassette past in combinatie met een derailleur en andersom. Het 'bereik' van de derailleur is bepalend.
 • Of een remonderdeel is bedoeld voor hetzelfde remsysteem (velgremmen, hydraulische of mechanische schijfremmen).
 • De naam van de serie zegt niet alles, de 'generatie' van het onderdeel is ook bepalend. Als je een oudere Shimano 105 5700 serie 10-speed aandrijflijn hebt, kun je bijvoorbeeld wel een nieuwe Tiagra 10-speed cassette gebruiken, maar geen Shimano 105 7000 serie 11-speed cassette gebruiken.

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor racefietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.