a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
24 februari 2017
Door:
Marc
Delen

Racefiets afmontage: Shimano groepen en versnellingen

In veel productbeschrijvingen van racefietsen zie je de term “groep” terugkomen. Logisch, want naast het frame en de wielen bepaalt deze zogenaamde groep de uiteindelijke kwaliteit en de prijs van een fiets. Toch kan dit ook voor enige onduidelijkheid zorgen. Want hoewel “groep” voor de kenner een logische betekenis heeft, is voor het voor beginnende wielrenners een weinig zeggende uitdrukking. Tijd voor een stukje uitleg.

Shimano Groepen voor de Racefiets

Wat is een (versnellings)groep?

Als de term groep gebruikt wordt, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld die in verband staan met het schakelwerk en de aandrijving van de fiets. We hebben het dan over:inhoud van een shimano groepset

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw (afmontage) van fietsen. Overigens zijn groepsets ook los te koop. Handig als je een los frame gekocht hebt of je fiets een upgrade wil geven.  
Bekijk de losse groepsets

Verschil in kwaliteit

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Deze verschillende groepen worden aangeduid met een unieke naam, bijvoorbeeld Ultegra of Tiagra. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit.

Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht. Je zal wel veel op de fiets moeten zitten om het verschil in schakelprestaties en duurzaamheid op te merken. Als je af en toe in de zomer een klein rondje fietst zal het kwaliteitsverschil tussen de allerduurste groep en één uit het middensegment je bijna niet opvallen.

Shimano Dura Ace Groep

Afmontage van nieuwe fietsen

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano Tiagra, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de Tiagra groep gebruikt.

Soms kiezen fabrikanten er voor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die lang meegaan, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier is de aanschafprijs van de fiets iets lager. Je hebt dan zelf de keuze om je fiets te upgraden als deze onderdelen aan vervanging toe zijn.

Shimano Racefiets groepen

De Shimano schakelgroepen op volgorde

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam. Dit maakt het vergelijken niet echt makkelijk als je niet met deze naamgeving bekend bent. Daarom vind je hieronder de verschillende groepen van Shimano voor de racefiets in de juiste volgorde. Beginnend bij de groepset met beste kwaliteit (en de hoogste prijs) aflopend naar de groepen voor startende fietsers.

Shimano Dura Ace (Di2)

De Shimano Dura Ace groep is het paradepaardje van Shimano. Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zie je terug in het profpeloton en bij de fanatieke amateurs voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de Dura Ace groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Dura Ace is verkrijgbaar met een elektronische (Di2) of mechanisch bediening. In 2016 is de nieuwste versie van Dura Ace gelanceerd, de groep is in deze nieuwe uitvoering ook beschikbaar met hydraulische schijfremmen.

Shimano Dura Ace Groep

Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zijn er vanaf ca. €3.000,- 
Bekijk alle fietsen met Shimano Dura Ace afmontage

De onderdelen uit de Shimano Dura Ace groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Dura Ace onderdelen

Shimano Ultegra (Di2)

Shimano Ultegra is een uitermate goede versnellingsgroep. Deze groep doet qua schakelprestaties weinig onder voor Dura Ace, maar is een stuk beter te betalen. Bijna alle technieken van Dura Ace worden meegenomen, alleen is het materiaal dat gebruikt wordt iets goedkoper. Hierdoor is het gewicht iets hoger en zien de onderdelen er iets minder gelikt uit. De Ultegra groep is de perfecte keus voor veeleisende wielrenners die het maximale van hun materiaal vragen, maar niet per sé met het allerduurste en mooiste materiaal hoeven te rijden. Ook Shimano Ultegra is verkrijgbaar met een mechanische of elektronische bediening.

Shimano Ultegra Groep

Fietsen afgemonteerd met Ultegra zijn er tussen €1.099,-  en €7.999,-
Bekijk alle fietsen met Shimano Ultegra afmontage

De onderdelen uit de Shimano Ultegra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Ultegra onderdelen

Shimano 105

De Shimano 105 groep is dé keus als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is veel kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral iets zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting. Voor normaal sportief gebruik is de 105 groep daarom gewoon een hele goede keuze.

Shimano 105 Groepset

Fietsen afgemonteerd met Shimano 105 zijn er tussen €849,-  en €3.000,-
Bekijk alle fietsen met Shimano 105 afmontage

De onderdelen uit de Shimano 105 groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano 105 onderdelen

Shimano Tiagra

Shimano Tiagra is een degelijke groepset en wordt gezien als de ideale groep voor beginnende fietsers. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen gaan lang mee. Vergeleken met de duurdere groepen gaat het schakelen iets minder snel en zijn de onderdelen wat aan de zware kant. Maar ook met een fiets met Tiagra afmontage kan je lange stukken op hoge snelheid fietsen en kom je de steilste bergen op.

Shimano Tiagra Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Tiagra zijn er tussen €699,-  en €2.499,-
Bekijk alle fietsen met Shimano Tiagra afmontage

De onderdelen uit de Shimano Tiagra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Tiagra onderdelen

Shimano Sora

Fietsen afgemonteerd met de Shimano Sora groep zijn prima om kennis te maken met het wielrennen. De onderdelen doen wat ze moeten doen, maar zijn kwalitatief wel een stukje minder dan die uit de duurdere groepen. Kies voor de Sora groep als je vooral bij mooi weer op de fiets zit en genoegen neemt met iets mindere prestaties van je materiaal. Wil je het fietsen wat serieuzer oppakken, veel kilometers maken en ook de weg op bij slecht weer? Dan is het aan te raden om minimaal voor een Tiagra groep te kiezen.

Shimano Sora Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Sora zijn er tussen €549,-  en €1.499,-
Bekijk alle fietsen met Shimano Sora afmontage

Shimano Claris

De Shimano Claris onderdelen vind je terug op de echte instapmodellen. Geschikt als je wilt kijken of wielrennen de sport voor jou is en je niet gelijk veel geld uit wil geven. Nadeel is dat de onderdelen sneller moeten worden vervangen en de werking minder goed is dan van de bovenstaande groepen. Maar ook met de Claris groep met een gerust gevoel de weg op en genieten van je fietstocht.

Shimano Claris Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Claris zijn er tussen €549,-  en €799,-
Bekijk alle fietsen met Shimano Claris afmontage

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking