Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Racefiets afmontage: Shimano groepen en versnellingen

Datum:
24 februari 2020
Door:
Marc

In veel productbeschrijvingen van racefietsen zie je de term 'groep' of 'groepset' terugkomen. Logisch, want naast het frame en de wielen bepaalt deze zogenaamde groep de uiteindelijke kwaliteit en de prijs van een fiets. Veel klanten die bij 12GO Biking een nieuwe racefiets komen uitzoeken hebben al wel wat gehoord van fietsende vrienden of familie over het belang van de groepset, maar welke ze nou precies moeten hebben... In dit blog leggen we uit wat een groep is en zetten we de groepen van marktleider Shimano op een rij.

We hebben ook een video waarin we het verschil tussen de verschillende groepen uitleggen, mocht je meer visueel zijn ingesteld is dat zeker een aanrader!

Wat is een (versnellings)groep?

Als de termen groep en groepset gebruikt worden, dan wordt hiermee het pakket van onderdelen bedoeld die in verband staan met het schakelwerk, de aandrijving en de remmen van de fiets. We hebben het dan over de volgende onderdelen:

 • Shifters/remhendels
 • Crankset en kettingbladen
 • Bottom bracket (trapas)
 • Ketting
 • Cassette
 • Achterderailleur
 • Voorderailleur
 • Remsysteem
 • Kabels

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de opbouw van fietsen. Overigens zijn groepsets ook los te koop. Handig als je een los frame gekocht hebt of je fiets een upgrade wil geven.  

Shimano, SRAM, en Campagnolo vergeleken

De drie belangrijkste fabrikanten van racegroepen zijn Shimano, SRAM en Campagnolo.

Shimano is de absolute marktleider in groepsets. En dat is niet voor niets. Dit oerdegelijke Japanse heeft veel innovaties in de wielergeschiedenis op zijn naam staan en biedt bovendien uitstekende onderdelen aan voor elk budget. Met name in het lagere segment (Shimano Claris en Sora) middensegment (Shimano Tiagra, 105 en Ultegra) is de positie van Shimano ijzersterk dankzij de onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding. Ook de topgroep Dura-Ace is fantastisch, maar in het high-end segment bieden SRAM en Campagnolo serieuze alternatieven voor de liefhebber.

Je kunt meer lezen over SRAM op ons blog over SRAM racegroepen. SRAM is opgericht in 1987 en daarmee een relatief nieuwe speler op de markt van fietsonderdelen. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zien we dat het merk ook op de Europese fietsenmarkt flink heeft gewonnen aan populariteit. Vooral onder mountainbikers is SRAM populair, maar ook op de weg zien we (met name de wat meer high-end) groepsets van SRAM steeds vaker terug. Sterk aan SRAM is dat het bedrijf momenteel voorop loopt met innovatieve snufjes zoals het gebruik van 12-speed cassettes en draadloze schakelopties.

Campagnolo is bij 12GO Biking alleen verkrijgbaar op custom fietsen en wordt steeds minder door fabrikanten als standaardoptie aangeboden op nieuwe fietsen. Nadeel van Campagnolo is naast de relatief hogere aanschafprijs de hoge prijs en relatief slechte verkrijgbaarheid van onderdelen. Daarmee is Campagnolo vooral een high-end optie voor de liefhebber geworden. Wil jij graag een nieuwe fiets met Campagnolo? We helpen je graag verder met het samenstellen van jouw droomfiets in onze winkel of klantenservice.

Prijs- en kwaliteitsverschillen tussen groepsets

Elke fabrikant heeft een aantal groepen van verschillende kwaliteitsniveaus in het assortiment. Een groepset bevat onderdelen van vergelijkbare kwaliteit. Het kwaliteitsverschil tussen de groepen is merkbaar in de snelheid en betrouwbaarheid van het schakelen, duurzaamheid van de onderdelen, afwerking van de onderdelen en het totale gewicht.

Wanneer je af en toe met mooi weer een rondje fietst op zondag zal dit uiteraard minder belangrijk zijn en zul je ook minder merken van de kwaliteitsverschillen. Wanneer je veel fietst, ook in de bergen fietst of graag hard rijdt met je vrienden of op de lokale wielerbaan, zul je meer merken van de kwaliteistverschillen en duurzaamheid tussen groepsets.

Afmontage van nieuwe fietsen

Bij het fabriceren van nieuwe fietsen wordt er vaak gekozen voor onderdelen uit dezelfde groep. Als er gezegd wordt dat een fiets is afgemonteerd met Shimano Tiagra, dan worden er voornamelijk onderdelen uit de Tiagra groep gebruikt.

Soms kiezen fabrikanten er voor om bij de opbouw van een fiets gebruik te maken van een mix van onderdelen uit verschillende groepen. Er wordt dan gekozen voor een hogere kwaliteit bij onderdelen die lang meegaan, zoals de shifters en derailleurs. Onderdelen die relatief snel slijten komen dan uit een mindere groep. Op die manier is de aanschafprijs van de fiets iets lager. Je hebt dan zelf de keuze om je fiets te upgraden als deze onderdelen aan vervanging toe zijn.

Shimano Racefiets groepen

De Shimano schakelgroepen op volgorde

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de naam van de groep. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende groepen van Shimano voor de racefiets, beginnend bij de groepset met beste kwaliteit (en de hoogste prijs) aflopend naar de groepen die je vindt op instapracefietsen.

Shimano Dura-Ace (Di2)

De Shimano Dura-Ace groep is het paradepaardje van Shimano. Fietsen afgemonteerd met Dura-Ace zie je vooral terug in het profpeloton en bij de fanatieke amateurs met een ruim budget voor wie alleen het allerbeste goed genoeg is. De snelheid en de precisie van het schakelen van de Dura Ace groep zijn subliem en het gewicht van de onderdelen is minimaal. Dura Ace is verkrijgbaar met een elektronische (Di2) of mechanisch bediening. Dura-Ace is beschikbaar in versies met hydraulische schijfremmen en met velgremmen. Dura-Ace heeft 2x11 versnellingen.

Shimano Dura Ace Groep

Fietsen afgemonteerd met Dura Ace zijn er vanaf ca. €4000. 
Bekijk alle fietsen met Shimano Dura Ace afmontage

De onderdelen uit de Shimano Dura Ace groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Dura Ace onderdelen

Shimano Ultegra (Di2)

Shimano Ultegra is de groep van Shimano voor de veeleisende amateur. Veel van de nieuwste technieken van Dura-Ace vinden snel hun weg naar Ultegra, vaak al bij de eerstvolgende update. Ultegra doet qua schakelprestaties dan ook nauwelijks onder voor Dura-Ace. Bij Ultegra wordt ten opzichte van Dura-Ace bezuinigd op het gebruikte materiaal, waardoor de prijs een stuk aantrekkelijker is, maar het gewicht ook iets hoger. 

De Ultegra groep is daarmee de ideale groep voor veeleisende wielrenners die het maximale van hun materiaal vragen, maar niet per se met het allerduurste materiaal hoeven te rijden. Ook Shimano Ultegra is verkrijgbaar met een mechanische of elektronische bediening en met velgremmen of hydraulische schijfremmen.

Shimano Ultegra Groep

Fietsen afgemonteerd met Ultegra zijn er vanaf ongeveer €1500. Fietsen onder dat bedrag met Ultegra gebruiken vaak geen complete Ultegra groep.
Bekijk alle fietsen met Shimano Ultegra afmontage

De onderdelen uit de Shimano Ultegra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Ultegra onderdelen

Shimano 105

De Shimano 105 groep is dé groepset als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Voor toerfietsers die veel kilometers maken, maar niet fietsen in competitief verband is Shimano 105 daarom een uitstekende optie. Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral een stukje zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit verschil merk je pas echt onder zware belasting, zoals in een sprint of op een steile klim. Ook Shimano 105 is beschikbaar in een variant met hydraulische schijfremmen. Elektronisch schakelen is (nog) niet mogelijk met 105.

Shimano 105 Groepset

Fietsen afgemonteerd met Shimano 105 zijn er vanaf ongeveer €1000.
Bekijk alle fietsen met Shimano 105 afmontage

De onderdelen uit de Shimano 105 groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano 105 onderdelen

Shimano Tiagra

Shimano Tiagra is een zeer degelijke groepset en wordt gezien als de ideale groep voor beginnende fietsers. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen gaan lang mee. De schakelprestaties van Tiagra worden bovendien steeds beter en het verschil met 105 wordt steeds kleiner. Vergeleken met de duurdere groepen gaat het schakelen iets minder snel en zijn de onderdelen wat aan de zware kant. Ook zal een cassette of ketting wat slijtagegevoeliger zijn. Maar ook met een fiets met Tiagra afmontage kan je lange stukken op hoge snelheid fietsen en kom je zonder schelden de steilste bergen op (in ieder geval zonder schelden op het materiaal).

Shimano Tiagra heeft 2x10 versnellingen en is daardoor niet compatibel met 105 onderdelen, die 11-speed zijn. Tiagra is ook beschikbaar in een variant met hydraulische schijfremmen.

Shimano Tiagra Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Tiagra zijn te koop vanaf ca. €800.
Bekijk alle fietsen met Shimano Tiagra afmontage

De onderdelen uit de Shimano Tiagra groep zijn ook los verkrijgbaar:
Bekijk losse Shimano Tiagra onderdelen

Shimano Sora

Fietsen afgemonteerd met de Shimano Sora groep zijn vooral geschikt om kennis te maken met het wielrennen of voor wie gewoon af en toe een rondje wil fietsen. De onderdelen doen wat ze moeten doen, maar zijn kwalitatief wel een stukje minder dan die uit de duurdere groepen. Schakelen onder druk gaat een stuk minder soepel en de draaiende delen slijten sneller dan bij Tiagra. Kies voor de Sora groep als je vooral bij mooi weer op de fiets zit en genoegen neemt met iets mindere prestaties van je materiaal. Wil je het fietsen wat serieuzer oppakken, veel kilometers maken en ook de weg op bij slecht weer? Dan is het aan te raden om minimaal voor een Tiagra groep te kiezen.

Shimano Sora Groep

Fietsen afgemonteerd met Shimano Sora zijn er vanaf ongeveer €650.
Bekijk alle fietsen met Shimano Sora afmontage

Shimano Claris

De Shimano Claris onderdelen vind je terug op de echte instapmodellen. Geschikt als je wilt kijken of wielrennen de sport voor jou is en je niet gelijk veel geld uit wil geven, of wanneer je een fiets zoekt om maar af en toe met mooi weer te gebruiken. Nadeel is dat de onderdelen sneller moeten worden vervangen en de schakelprestaties minder zijn dan van de bovenstaande groepen. Maar ook met de Claris groep met een gerust gevoel de weg op en genieten van je fietstocht.

Fietsen afgemonteerd met Shimano Claris zijn er vanaf ongeveer €500.
Bekijk alle fietsen met Shimano Claris afmontage

Compatibiliteit

Veel onderdelen van verschillende groepsets van Shimano kunnen naar wens worden gemixt. Let daarbij op het volgende:

 • Of de aandrijfonderdelen zijn gemaakt voor hetzelfde aantal versnellingen (11-speed, 10-speed, 9-speed of 8-speed).
 • Of de aandrijfonderdelen zijn bedoeld om mechanisch of elektronisch te schakelen.
 • Of een cassette past in combinatie met een derailleur en andersom. Het 'bereik' van de derailleur is bepalend.
 • Of een remonderdeel is bedoeld voor hetzelfde remsysteem (velgremmen, hydraulische of mechanische schijfremmen).
 • De naam van de serie zegt niet alles, de 'generatie' van het onderdeel is ook bepalend. Als je een oudere Shimano 105 5700 serie 10-speed aandrijflijn hebt, kun je bijvoorbeeld wel een nieuwe Tiagra 10-speed cassette gebruiken, maar geen Shimano 105 7000 serie 11-speed cassette gebruiken.

Meer tips nodig bij kopen van een racefiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een racefiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor racefietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking

Strava: @12GO Biking