Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Shimano Naafversnellingen uitgelicht: Shimano Nexus & Alfine

Shimano Naafversnellingen uitgelicht: Shimano Nexus & Alfine

Shimano naafversnellingen zijn al jaren de standaard op stadsfietsen en we zien ze ook veel terug op elektrische fietsen. Shimano naafversnellingen zijn namelijk onderhoudsvriendelijk, wat ze perfect maakt voor intensief gebruik met minimaal onderhoud. Van schoolfietsen tot sportieve tourfietsen, overal zien we de naafversnellingen op terug. Toch zijn er verschillen tussen de Shimano naafversnellingen onderling, wat verder gaat dan alleen het aantal versnellingen. In dit blog lichten we deze verschillen uit. Daarmee kun jij makkelijk bepalen welke naafversnelling het best bij jouw gebruik past.

Shimano Nexus 3 versnellingsnaaf

De Shimano Nexus 3 versnellingsnaaf is de meest simpele naafversnelling en heeft 3 versnellingen. Deze versnellingsnaaf wordt veel gebruikt in transportfietsen, stadsfietsen en schoolfietsen in een prijsklasse van €500,- tot €650,-. Dit is een goede keuze wanneer je vooral ritten maakt in stad en dorp en je voornamelijk over vlak terrein fietst. Het versnellingsbereik van de Nexus 3 is namelijk redelijk beperkt, waardoor je op heuvelachtig terrein al snel een versnelling tekort komt. Je kunt op een bepaald moment niet lichter schakelen. Dit maakt deze versnellingsnaaf minder geschikt voor lange afstanden en heuvelachtig gebied.

De versnellingsnaaf, de Gripshift en het versnellingsapparaat

Versnellingsbereik van de Shimano Nexus 3

De eerste versnelling is de lichtste en hiermee kun je prima een viaduct of brug op fietsen. Versnelling twee is over het algemeen de meest gebruikte versnelling. De tweede versnelling loopt licht en fietst het prettigst met een normale cruise snelheid van circa 18 kilometer per uur. De derde en tevens de laatste versnelling wordt voornamelijk gebruikt als je een lekker tempo wilt maken of windje mee hebt. In de derde versnelling heb je over het algemeen een cruisesnelheid van 20 tot 25 kilometer per uur. 

Voor- en Nadelen van de Shimano Nexus 3

Voordelen:

+ Eerste versnelling geschikt voor bruggen, viaducten en kleine heuveltjes
+ Loopt licht in tweede versnelling
+ Voordelig in aanschaf
+ Weinig onderhoud

Nadelen:

- Grote stappen tussen de versnellingen
- Beperkt schakelbereik
- Derde versnelling fietst zwaar
- Niet geschikt voor in de heuvels of bergen
- Niet geschikt voor lange afstanden (touren)

Bekijk hier alle stadsfietsen met Shimano Nexus 3.

729,99
Waardering:
97.5000%
11% korting
749,99
Waardering:
100%
15% korting
739,99
12% korting
749,99
Waardering:
83%
11% korting

Shimano Nexus Inter 5 versnellingsnaaf

De Shimano Nexus 5 versnellingsnaaf is het nieuwste model van Shimano. Deze naaf is speciaal ontwikkeld voor elektrische fietsen. Deze naaf heeft een veel robuustere constructie dan de oudere versnellingsnaven. Hierdoor is de naaf beter bestand tegen de trekkracht van een middenmotor, waardoor je versnellingen minder snel aan vervanging of onderhoud toe zijn.

De Shimano Nexus Intern 5 is geschikt voor een zeer groot publiek. Rijd je dagelijks woon- werkverkeer of houdt je van lange tochten in het weekend? Je kunt deze naaf zowel op vlak als heuvelachtig terrein gebruiken.

Shimano Nexus 5 versnellingsnaaf

Techniek Shimano Nexus Inter 5

De Shimano Nexus 5 versnellingsnaaf is dus specifiek gemaakt voor elektrische fietsen met een middenmotor. Deze naaf kan de hoge koppel van de middenmotor veel beter verwerken dan andere versnellingsnaven. Er wordt gebruikt gemaakt van grotere lagers, zodat de trekkracht beter verdeeld wordt over de lagers. Hierdoor wordt de sterkte en duurzaamheid vergroot, waardoor je langer plezier hebt van je fiets.

Lagers Nexus 5 ten opzichte van nexus 8

Het binnenwerk van de Nexus 5 bestaat uit 2 hoofdonderdelen en heeft 4 planeetwielen in plaats van 3, zoals bij de andere Nexus naven. Dit extra planeetwiel zorgt voor extra stabiliteit. Wat de duurzaamheid vergroot, omdat de belasting nu wordt verdeeld over 4 tandwielen in plaats van 3. Dit betekent dat elk planeetwiel minder wordt belast.

Shimano Nexus 5 vs 8 planeettandwielen

Versnellingsbereik van de Shimano Nexus Inter 5

De Nexus 5 heeft een minder groot bereik dan de Nexus 8. Er is bewust gekozen voor grotere tandwielen, waardoor de versnelling standaard zwaarder is. E-bike gebruikers hebben namelijk geen voordeel van lichte versnellingen, omdat de motor de ondersteuning biedt bij het optrekken en de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets hoger is. Daar is het versnellingsbereik van de Nexus 5 dan ook op afgestemd. In de onderstaande grafiek zie je de verschillen in het schakelbereik en overbrengingsverhouding tussen Nexus 5 en Nexus 8.

Automatisch schakelen Di2 met Nexus Inter 5E

De Shimano Nexus 5 is ook beschikbaar in een elektronische, automatisch schakelende variant, de Nexus Inter 5E. Door een perfecte integratie met de Shimano Steps middenmotoren is het mogelijk om voor automatische schakeling te kiezen op jouw elektrische fiets. Het systeem signaleert en analyseert je snelheid en het aantal pedaalomwentelingen en schakelt vervolgens intuïtief naar de optimale en meest efficiënte versnelling. Je kunt het vergelijken met rijden in een automaat. Elke keer als je stopt, schakelt je fiets automatisch terug. Klaar voor een gemakkelijke start, je bent direct weer op snelheid. Dit is vooral handig in de stad waar er veel snelheidsverschil is door het vele remmen en optrekken.

Voor- en Nadelen van de Shimano Nexus Inter 5

Voordelen:

+ Sterker en duurzamer dan andere Nexus versnellingen
+ Betere schakelprestaties voor middenmotor
Efficiënter schakelbereik door de zwaardere overbrenging
+ Geen onderhoud, dichte naaf
+ Nexus inter 5E schakelt automatisch i.c.m. Shimano Steps motoren

Nadelen:

- Wordt alleen gebruikt in combinatie met elektrische fietsen
- Minder groot schakelbereik dan Afline 8/11
- Bij een lekke band lastiger te vervangen

Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf

Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf heeft 7 versnellingen en is de meest gebruikte versnellingsnaaf door zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Je ziet deze naaf op veel stadfietsen, transportfietsen en op elektrische fietsen.
Wil je comfortabel fietsen naar je werk of in het weekend lekker toeren? Dan is de Nexus 7 naaf een goede keus. De versnellingsnaaf heeft een prima schakelbereik en schakelt relatief soepel. De lichtste versnelling is licht genoeg voor een viaduct of steile helling, terwijl de zwaardere versnellingen zwaar genoeg zijn voor een cruisesnelheid van circa 22 kilometer per uur.

Versnellingsbereik van de Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf

In vergelijking met Nexus 3 naaf is het schakelbereik veel groter en zijn de tussenstappen kleiner. De lichtste versnelling is lichter en de zwaarste is zwaarder. Hierdoor is de juiste versnelling snel en eenvoudig gevonden! De stappen zijn allemaal ongeveer net zo groot, waardoor het ook niet voelt alsof er een groot "gat" zit tussen twee versnellingen.

Voor- en Nadelen van de Shimano Nexus 7

Voordelen:

+ Groot versnellingsbereik
Lange levensduur
Fietsen met kettingkast mogelijk
Geen onderhoud, dichte naaf
Ook beschikbaar in combinatie met een riemaandrijving

Nadelen:

Geeft meer weerstand dan Nexus 8
Kans op mis schakelen groter dan Nexus 8
Bij een lekke band lastiger te vervangen
Hoog gewicht van de versnellingsnaaf

999,99
Waardering:
97.0000%
11% korting
949,99
Waardering:
96%
14% korting
1.099,99
Waardering:
93.0000%
14% korting
999,99
Waardering:
87.0000%
15% korting

Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf

De Nexus 8 is de grote broer van de Nexus 7 versnellingsnaaf en heeft 8 versnellingen. Deze naaf wordt gebruikt op elektrische fietsen, luxere stadsfietsen en sportieve fietsen met een riemaandrijving.

Techniek Nexus 8 en verschillen met Shimano Nexus 7 versnellingsnaaf

Deze naaf heeft een veel groter bereik dan de Nexus 7. De lichtste versnelling is lichter en de zwaarste is zwaarder, terwijl de stappen tussen de versnellingen vergelijkbaar zijn. De Nexus 8 heeft een schakelbereik van 307% ten opzichte van 244% op de Nexus 7.

Door de direct drive zorgt de Nexus 8 voor minder weerstand. Direct drive houdt in dat niet alle tandwielen meebewegen tijdens het trappen. Dat zorgt ervoor dat er binnen in de naaf minder wrijving ontstaat, waardoor de naaf lichter trapt. Bovendien slijten de tandwielen daardoor minder hard, wat de duurzaamheid van de Nexus 8 ten goede komt. 

In de vijfde versnelling loopt de naaf 1 op 1. Dat betekent dat 1 rotatie met je pedalen gelijk staat aan 1 rotatie van je wiel. Dit zorgt ervoor dat er geen trapenergie verloren gaat. De meerprijs van de Nexus 8 ten opzichten van een Nexus 7 is circa € 100,-. de Nexus 8 biedt, minder weerstand, groter bereik, betere schakelprestaties en hogere betrouwbaarheid. Wanneer je net dat beetje extra luxe en gemak wilt is het de investering ruimschoots waard.

Voor- en Nadelen van de Shimano Nexus 8

Voordelen:

Zeer groot versnellingsbereik
Merkbaar beter van kwaliteit dan de Nexus 7
In de 5e versnelling loopt de naaf 1:1 en fietst hierdoor lekker licht
Veel minder weerstand dan Nexus 7
Duurzamer dan Nexus 3 & 7 naven

 Nadelen:

- Zwaarder dan een derailleurversnelling op sportieve fietsen
- Schakelt niet wanneer je druk geeft op de aandrijflijn
- Beperkt aanbod

3.999,99
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE
3.099,99
Waardering:
100%
INCL €100,- DONATIE
3.849,99
INCL €100,- DONATIE
3.699,99
Waardering:
92.0000%
INCL €100,- DONATIE

Shimano Alfine 8 versnellingsnaaf

Shimano Alfine 8 naaf is voor de veeleisende fietser. Het schakelbereik is identiek aan Nexus 8. Het grote verschil ten opzichte van de goedkopere versnellingsnaven zit in de techniek van de naaf. Het binnenwerk is anders dan de Nexus 8, hier is gekozen uit 2 hoofdonderdelen en beschikt de naaf over 4 planeetwielen in plaats van 3. Bij de Alfine naaf is voor dezelfde technologie gekozen als bij de Nexus 5. Dit extra planeetwiel zorgt voor extra stabiliteit, wat de duurzaamheid vergroot, omdat de belasting nu wordt verdeeld over 4 tandwielen in plaats van 3. Dit betekent dat elk individuele planeetwiel minder wordt belast.

Voor welke rijder is de Alfine 8 naaf geschikt?

De Afline versnellingsnaven zijn onder de meeste fietsers een minder bekende naam dan de Nexus naven. De Shimano Alfine 8 versnellingsnaaf is echter geschikt voor een zeer groot publiek. Voor zowel de forenzen als de recreatieve fietsers die graag lange tochten maken is de Alfine 8 versnellingsnaaf een uitstekende keus. De Alfine 8 versnellingsnaaf schakelt zeer nauwkeurig en gemakkelijk door de trigger shifter. Door geringe weerstand rijd je gemakkelijker langere afstanden, en ben je sneller op je bestemming.

Je ziet de Shimano Alfine 8 versnellingsnaaf in het hogere segment tour- en sportfietsen met zeer stijve frames met hoogwaardige onderdelen. Tegenwoordig worden ze veel gecombineerd met een riemaandrijving. Dit zorgt voor nóg minder onderhoud aan je fiets, want een riem gaat tot drie keer langer mee dan een ketting aandrijving.

Voor- en Nadelen van de Shimano Alfine 8

Voordelen:

Groot versnellingsbereik
Merkbaar beter van kwaliteit dan de Nexus 8
5e versnelling loopt de naaf 1:1 zeer efficiënte overbrenging
Veel minder weerstand dan Nexus 7
+ Minder onderhoudsgevoelig in vergelijking tot en derailleur versnelling
Duurzamer dan Shimano Nexus versnellingen
+ Schakelen met trigger shifter 

 Nadelen:

- Zwaarder dan een derailleurversnelling
- Smering wordt vet/olie gebruikt, geen oliebad in tegenstelling tot Alfine 11
- Beperkt aanbod aan fietsen met Alfine 8

Waardering:
91.5000%
1.599,99
Waardering:
98%
13% korting
NIEUW
Waardering:
96.5000%

Shimano Alfine 11 versnellingsnaaf

In 2010 introduceerde Shimano de Alfine 11 met een groter bereik van 409% en daarmee geschikter voor het beklimmen van heuvels. De Shimano Alfine 11 naaf is de eerste naaf van Shimano die continu gesmeerd wordt door een olie-bad. De naaf is volledig geseald en gevuld met olie, deze moet regelmatig ververst worden (1x per jaar of na 5000 km). Door dit oliebad schakelt het veel nauwkeuriger, zelfs wanneer er nog weerstand wordt gegeven op de aandrijflijn. De duurzaamheid wordt enorm vergroot door minder wrijving en betere smering. Het schakelbereik is veel groter ten opzichte van Nexus 7/ 8 en Alfine 8. Dit zorgt ervoor dat de versnellingen vloeiend oplopen dankzij de kleine stapjes. Bovendien is de zwaarste versnelling geschikt voor snelheden ruim boven de 25 kilometer per uur.

Voor welke rijder is de Alfine 11 naaf geschikt?

Deze versnellingsnaaf is geschikt voor de veeleisende fietser die het grootste schakelbereik wil met zo min mogelijk onderhoud. Of je nu jaarlijks met fietsvakantie gaat of dagelijks naar je werk rijdt, als je een echte fietsfanaat bent, kies dan voor de zeer betrouwbare en perfect schakelende Alfine 11 versnellingsnaaf. De Alfine 11 is het topmodel van Shimano en daarom kom je deze naaf alleen tegen op fietsen in het hoge segement. De Alfine 11 is bovendien een uitstekende keus als je graag op fietsvakantie gaat of langere tochten wilt fietsen.

Alfine 11 techniek en rijervaring

Om snel en precies schakelen mogelijk te maken, zijn de tanden van de planetaire tandwielen schuin geplaatst. Zo glijdt de aandrijving soepel in een volgende versnelling op zijn plek terwijl je meteen al kracht kunt zetten. Het binnenwerk is niet met vet gevuld zoals de Alfine 8, maar met olie. Dit zorgt dat de naaf soepeler blijft lopen en dat het binnenwerk langer meegaat. 

De uitgekiende stappen tussen de versnellingen zorgen ervoor dat iedere stap gelijkmatig aanvoelt. Dit geeft als voordeel een rustiger en plezieriger rijgedrag. Je kunt zonder problemen in stilstand schakelen, wel zo handig als je voor een rood verkeerslicht staat.

De Alfine 11 wordt bedient door een Rapdfire schakelaar. Je schakelt met je duim op en met je duim of wijsvinger lichter. Tijdens het fietsen is de naaf geheel geluidloos, een verademing voor bijvoorbeeld de natuurliefhebber. 

Voor- en Nadelen van de Shimano Alfine 11

Voordelen:

+ Grootste versnellingsbereik 409% t.o.v. 307% Nexus 8 / Afline 8
+ Geschikt voor heuvelachtig terrein  
+ Complete aandrijving (tandwiel stelsel) loopt in een oliebad
+ Ook onder lichte belasting kun je gewoon schakelen
+ Rapdfire schifters  zorg voor efficiënter en sneller schakelen
+ Duurzamer door hoogwaardige onderdelen, zoals betere lagers
+ Minder onderhoudsgevoelig in vergelijking met en derailleurversnelling
+ Soepeler schakelen dan Nexus naven

 Nadelen:

- Niet geschikt voor in de Alpen (dan adviseren wij een derailleur systeem)
- Hogere aanschafwaarde t.o.v. Alfine 8
- Je wilt niets anders meer!
- Beperkt aanbod

1.699,99
Waardering:
90%
Waardering:
86%
1.649,99
Waardering:
100%
9% korting
4.699,99
9% korting

Overzicht alle Nexus en Alfine versnellingsnaven

Hieronder een overzicht van alle gegeven van de besproken versnellingsnaven.

Begrippenlijst 

- Bereik: Het bereik van een versnellingsnaaf geeft aan hoe groot het verschil is tussen de lichtste en de zwaarste versnelling. Een bereik van 100% betekent dat de lichtste versnelling 2x zoveel omwentelingen moet maken om een bepaalde afstand af te leggen als de zwaarste versnelling doet. De Alfine 11 heeft een bereik van  409% dat wil zeggen dat de lichtste versnelling dus 4x “lichter” is dan de zwaarste.

- Transmissie Factoren: Hiermee wordt aangegeven hoeveel omwentelingen output je krijgt uit één omwenteling input. De input is het draaien van het tandwiel aan de naafversnelling. De naafversnelling zet deze input om in omwentelingen van je wiel. 
Een transmissie factor van 1 betekent dat 1 omwenteling van het tandwiel op het achterwiel leidt tot één omwenteling van het achterwiel. Bij een transmissie factor van 1,5 draait het wiel anderhalf keer rond bij één omwenteling van het tandwiel, enzovoorts. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten
Welke binnenband past op mijn fiets? Welke binnenband past op mijn fiets?