Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Full-suspension e-MTB's bieden goede controle over ruige en technische MTB-trails dankzij de extra achtervering. Die vering biedt tevens extra comfort. De elektronische ondersteuning laat je makkelijker klimmen waardoor je extra kunt genieten van de afdaling. E-MTB's zijn geschikt voor jou als je energie wilt besparen tijdens het klimmen en optimale controle wilt hebben over afdalingen en technische trails.
Bekijk direct: e-MTB keuzehulp | Elektrische Mountainbikes | Elektrische Hardtail Mountainbikes
Lees verder...De vertaling van full-suspension is volgeveerd, en dat is precies wat een full-suspension mountainbike is. Waar een normale (of hardtail) elektrische mountainbike alleen een geveerde voorvork heeft, is een full-suspension (of fully) ook uitgerust met een achtervering. In combinatie met de elektrische ondersteuning maakt dat een elektrische full-suspension mountainbike.
Een fully e-MTB heeft ten eerste het voordeel van de elektrische ondersteuning van een e-MTB. Dankzij de elektrische ondersteuning kan je langere afstanden afleggen omdat je minder snel vermoeid raakt en tevens kost het klimmen minder energie. Daardoor ben je ook minder afhankelijk van liften of shuttles om bovenaan een parcours te komen.
Een fully e--MTB past bij jou als je over technische trails gaat fietsen waarbij je veel controle over de fiets en het terrein nodig hebt. Met een hardtail mountainbike kun je meer snelheid maken, maar heb je ook minder controle op technische terreinen. Een fully e-MTB past dus bij jou als je over technische parcours fietst of vaak afdaalt.
Verbeterde Controle: De dubbele vering zorgt voor een betere grip op de grond, waardoor de banden contact blijven maken met de ondergrond. Dit geeft je meer controle over de fiets en vermindert het risico op uitglijden en vallen op ruige en gladde paden.
Comfortabele Rit: De vering dempt de impact van hobbels en kuilen, waardoor je een comfortabelere rit hebt, zelfs tijdens lange ritten. Hierdoor kun je langer op de fiets blijven en meer van de natuurlijke schoonheid om je heen genieten.
Betere Prestaties Bergop en Bergaf: De elektrische trapondersteuning op een full suspension e-MTB helpt je bij het overbruggen van steile beklimmingen met minder inspanning. Aan de andere kant biedt de vering een soepelere afdaling, waardoor je sneller en met meer vertrouwen kunt rijden.
Veelzijdigheid: Of je nu een adrenaline-junkie bent die op zoek is naar uitdagende mountainbikeroutes of gewoon wilt genieten van een ontspannen rit door het bos, een full suspension e-MTB past zich aan aan jouw behoeften. Het biedt de veelzijdigheid om zowel op ruig terrein als op vlakke paden te rijden.
Bescherming voor je Lichaam: Met de vering worden de schokken geabsorbeerd die anders op je lichaam zouden worden overgedragen. Dit vermindert de belasting op je gewrichten en spieren, waardoor het risico op blessures afneemt.
Gebruik mountainbike
Cross Country
Cross Country (XC) fietsen zijn gericht op pure snelheid en efficiëntie. XC-parcours bestaan uit singletracks van niet meer dan 60 cm breedte en hebben relatief weinig hoogteverschil.
Trail
Trail rijden is iets avontuurlijker dan Cross country. Je komt iets grotere obstakels tegen en je bent niet vies van een klimmetje, zolang de afdaling maar voldoende spanning met zich meebrengt.
Enduro
Enduro ritten gaan voornamelijk bergaf. De fietsen zijn een stuk minder gericht op trapefficiëntie door de lange veerweg, maar blinken uit in de technische en uitdagende afdalingen. Enduro rijden gebeurt veel in hiervoor ingerichte bikeparks met gave sprongen en enorm snelle bochten.
Downhill
De fiets is speciaal ontworpen voor de meest gevaarlijke en steile afdalingen.
Maat wielen
Framemateriaal
Aluminium: Het meest gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten aluminium, het ene frame is daardoor lichter dan het ander.
Carbon: Lichter en stijver dan aluminium. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten die zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort. Wil je meer weten over Carbon frames? Zie onze blog over carbon frames.
Motor type
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Aantal Wh accu
Het aantal Wh, ofwel Wattuur, geeft een indicatie van hoeveel inhoud de accu heeft. Met een groter aantal Watturen kun je langer doorfietsen. De grootte van de accu's verschilt per type motor en vaak heb je keuze uit verschillende accugroottes.
Een grotere accu geeft, zoals genoemd, een grotere actieradius, waardoor je er verder mee kunt fietsen. Het is echter wel zo, dat een grotere accu iets zwaarder is dan een kleinere.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Veerweg mountainbike
Mountainbikes met meer veerweg zijn beter geschikt voor het rijden van ruige trails en nemen van grotere drops en sprongen. Meer veerweg betekent wel dat de fiets minder snel is op klimmetjes.
100-110 mm: Meest gebruikte en gekozen veerweg. Ruim voldoende voor Nederlandse parcoursen.
120 tot 150mm: Erg veelzijdig in de Benelux. Uitstekend om hard naar beneden te knallen terwijl ook klimmetjes nog goed te doen zijn.
150 tot 190mm: Voor MTBs waar klimmen minder belangrijk is dan dalen. Geschikt voor zeer ruig terrein en extreme parcoursen.
Meer dan 190mm: Gemaakt voor de meest extreme afdalingen.