E-bike Test- en Koopdagen ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over elektrische mountainbikes

Elektrische fietsen vind je al een paar jaar niet meer uitsluitend op het fietspad. Ze zijn namelijk steeds vaker ook op mountainbikeroutes en bospaden te vinden. Een E-MTB geeft mountainbiken bovendien een compleet nieuwe dimensie. Fantastisch op vakantie, maar ook in Nederland heeft de E-MTB een aantal grote voordelen. In dit blog vertellen we je meer over elektrische mountainbikes en geven we je een paar aanschaftips.

Elektrische mountainbikes: het hoe en waarom

Een E-MTB biedt net als een normale elektrische fiets trapondersteuning tot snelheden van 25km/u. Waar je normaal een klim aanvalt en vervolgens snelheid verliest, blijven E-MTB’s jouw tempo ondersteunen. De single track die je al tientallen keren gereden hebt ervaar je daardoor opeens heel anders. Je kunt dankzij de ondersteuning bovendien langere tochten maken of meer rondes fietsen op je favoriete mountainbikeparcours. Een ander voordeel merk je wanneer je samen met vrienden fietst: verleden tijd is het eindeloze wachten bovenaan de heuvel – of het niet op adem kunnen komen omdat de groep gelijk verder wil als je zelf eindelijk boven aankomt...

Tegelijk is een elektrische mountainbike ook écht een mountainbike. Tijdens de afdaling houd je dat echte mountainbikegevoel en door het lage zwaartepunt van de motor is de fiets net zo wendbaar en levendig als een normale MTB. Elektrische mountainbikes combineren daardoor het beste van twee werelden: het zijn echte mountainbikes, maar ook voluit e-bikes.

cube e-mtb

Accu en actieradius van een E-MTB

Een groot voordeel van een E-MTB is de grotere afstand die je kunt afleggen. Doordat je gemakkelijker omhoog fietst kun je tochten op zwaar terrein langer volhouden. Die lange offroad tocht in Frankrijk of Italië die je op een normale mountainbike niet ziet zitten ligt daardoor opeens binnen handbereik!  

Ook zonder ondersteuning zijn deze fietsen goed vooruit te krijgen. Uiteraard is de fiets zwaarder door de accu en motor, maar de aandrijving geeft geen extra weerstand. Het is dus heel goed mogelijk om je accu te sparen voor de stukken waar je het beste een extra duwtje in de rug kunt gebruiken.

De actieradius van een E-MTB is afhankelijk van de motor, accu, ondersteuningsstand en nog een aantal andere factoren als terrein en gewicht van de berijder. Grofweg varieert de haalbare actieradius tussen 40 en 90 km, maar als je slim met de ondersteuning omgaat en de motor uitschakelt als je hem niet nodig hebt, kun je dus ook op langere tochten tot aan het einde profiteren van de ondersteuning.

2.899,-
E-BIKE ACTIEWEKEN
5.899,-
3.799,-
E-BIKE ACTIEWEKEN
3.399,-
E-BIKE ACTIEWEKEN

Net zoveel keuzestress als bij een normale mountainbike

Als je overweegt om een elektrische mountainbike aan te schaffen, bereid je dan voor op de aanvallen van acute keuzestress die je misschien wel kent van het kopen van een normale mountainbike! Het aanbod in elektrische mountainbikes is tegenwoordig erg uitgebreid. Ieder fietsmerk heeft wel een serieuze collectie E-MTB’s die vergelijkbaar is met de collectie normale MTB’s. Hardtail, full suspension, 29” wielen of een maatje kleiner: het kan allemaal. Alleen de pure downhill mountainbikes zul je niet in een elektrische variant vinden…

Wat betreft keuzemogelijkheden is er dus eigenlijk geen verschil ten opzichte van normale mountainbikes. Meer weten over verschillende soorten mountainbikes en waar je op moet letten bij de aanschaf? Lees ook ons blog over de vier belangrijkste types mountainbikes.

Aankooptips: accu en motor

Naast de afwegingen die je ook moet maken bij de aanschaf van een normale mountainbike moet je bij het kopen van een E-MTB goed letten op de specificaties van de motor en de accu. De accu bepaalt in grote mate de actieradius van de fiets. Meer capaciteit betekent langer fietsplezier, maar ook een hogere aanschafprijs.

Veel e-MTB’s zijn voorzien van een sportieve en extra sterke middenmotor. Het belang van een sterke motor is duidelijk: in het bos een heuvel omhoog fietsen vraagt meer van de motor dan over het fietspad door stad of polder fietsen. Je kunt op ons blog meer lezen over de verschillende motoren van Bosch en Shimano, de merken die het meeste worden gebruikt op E-MTB’s.

cube e-mtb

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

Bosch E-bike actieradius-calculator Bosch E-bike actieradius-calculator
Bosch fiets accu: Welke accu heb ik nodig? Bosch fiets accu: Welke accu heb ik nodig?
Tips gebruik accu elektrische fiets Tips gebruik accu elektrische fiets
Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets.