Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over elektrische mountainbikes

Alles over elektrische mountainbikes

E-bikes zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse verkeer. Tegenwoordig heb je e-bikes in alle soorten en maten. Zo dus ook elektrische mountainbikes. In deze blog geven we jou informatie over elektrische mountainbikes en helpen we je bij de aanschaf. Welke e-MTB past bij mij en waarom? 

Elektrische mountainbikes: hoe en waarom

Een elektrische mountainbike biedt net als een elektrische fiets trapondersteuning tot snelheden van 25km/u. Waar je normaal een klim aanvalt en vervolgens snelheid verliest, blijft een E-MTB jouw tempo ondersteunen. De single track die je al tientallen keren gereden hebt ervaar je daardoor opeens heel anders. Je kunt dankzij de ondersteuning bovendien langere tochten maken of meer rondes fietsen op je favoriete mountainbikeparcours. Een ander voordeel merk je wanneer je samen met vrienden fietst: verleden tijd is het eindeloze wachten bovenaan de heuvel of het niet op adem kunnen komen omdat de groep gelijk verder wil als je zelf eindelijk boven aankomt...

cube e-mtb

Een normale of elektrische mountainbike?

Tijdens een mooie rit in de bossen merk je dat je een duwtje in de rug mist. Vlakke stukken en afdalingen gaan zoals het hoort te gaan. Klimmen daarentegen kost zoveel energie dat je amper kunt genieten van de afdaling en dit is wat je het meeste waardeert. Hierdoor twijfel je over een elektrische mountainbike, maar wat zijn de voordelen?

Een elektrische mountainbike is ook écht een mountainbike. Tijdens een afdaling houd je dat echte mountainbikegevoel, want dan merk je vrijwel niets van de ondersteuning. Verder is een elektrische MTB net zo wendbaar en levendig als een normale MTB. Bij het klimmen voel je wel weer dat stukje ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je langere tochten kunt maken, want rijden met een e-mountainbike kost nou eenmaal minder kracht en energie. Dit vermindert wel de intensiviteit en sportiviteit. Mocht je dit niet willen opgeven? Kijk dan naar onze normale mountainbikes.

Het nadeel van een elektrische mountainbike is dat deze wel een stukje zwaarder is dan een normale mountainbike. Het verschil kan al snel oplopen tot een kilo of 10. Hierdoor is het wat lastiger om bijvoorbeeld kleine stuurfoutjes te corrigeren, doordat je relatief veel gewicht onder controle moet zien te houden. Daarnaast zijn elektrische mountainbikes iets minder wendbaar door het hogere gewicht dat je door de bochten moet krijgen. Vaak hebben e-MTB's wel een langere veerweg, waardoor het makkelijker is om de fiets onder controle te houden.

De actieradius van een elektrische MTB is afhankelijk aantal factoren, zoals de ondersteuning en het terrein. Grofweg varieert de haalbare actieradius tussen 60 en 120 km. Als je slim met de ondersteuning omgaat en de motor uitschakelt als je hem niet nodig hebt, kun je dus ook op langere tochten tot aan het einde profiteren van de ondersteuning. Tegenwoordig beschikken sommige elektrische MTB’s over speciale motor software die dit automatisch beheert. De software regelt dan de slimme ondersteuning automatisch voor extra actieradius. 

6.499,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.999,99
TOPDEAL
4.299,99
TOPDEAL
8.399,99
TOPDEAL

Elektrische hardtail of full suspension mountainbike?

Je hebt jouw keuze gemaakt en je wilt een elektrische mountainbike. Nu moet je een keuze maken welk type elektrische mountainbike je wilt. Ga je voor een een hardtail of juist een fully?

Elektrische hardtail mountainbike

Een elektrische hardtail MTB is alleen voorzien van voorvorkvering. Dit houdt in dat een hardtail beter geschikt is voor redelijk vlakke ondergronden, zonder extreem steile afdalingen. Parcours met een hardtail zijn mogelijk, maar met name de Nederlandse trails zijn geschikt voor een hardtail. Over het algemeen zijn hardtail MTB’s goedkoper in de aanschaf en in het onderhoud.

4.299,99
TOPDEAL
2.599,99
Waardering:
100.0000%
TOPDEAL
4.999,99
Waardering:
93%
TOPDEAL
4.199,99
TOPDEAL

Elektrische full suspension mountainbike

Een elektrische Full Suspension MTB is voorzien van zowel een voor- als achtervering. Dit zorgt ervoor dat de fiets grotere impacts op kan vangen. Met een fully kun je daarom flinke sprongen maken en extremere afdalingen aangaan. Een Full Suspension beschikt over meer grip en is dus meer geschikt voor ruwer terrein met hoogteverschillen. Een full suspension kan je het beste kiezen op het moment dat je over ruwer en ruiger terrein gaat knallen en de bospaadjes en Nederlandse mountainbike parcours wel een beetje gezien hebt.

6.499,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
4.999,99
TOPDEAL
8.399,99
TOPDEAL
7.599,99
Waardering:
91%
TOPDEAL

In ons blog vind je alles over de verschillen tussen hardtail en full suspension mountainbikes.

Een Cross Country, Trail of Enduro elektrische mountainbike?

Je hebt één van de twee soorten elektrische mountainbikes gekozen. Vervolgens heb je nog drie soorten op basis van het gebruik. Dit kunnen zowel hardtail als full suspension elektrische mountainbikes zijn. Maar wat zijn de verschillen en welke past bij jou?

Elektrische cross country mountainbikes

Elektrische cross country mountainbikes zijn vooral gericht op snelheid en efficiëntie en niet gericht op zware afdalingen. Ze zijn perfect voor de recreatieve mountainbikers die met name in Nederland regelmatig hun rondjes fietsen en af en toe de fiets meenemen naar het buitenland. 

4.999,99
TOPDEAL
4.299,99
TOPDEAL
4.999,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
2.599,99
Waardering:
100.0000%
TOPDEAL

Elektrische Trail mountainbikes

Met elektrische Trail mountainbikes rijd je iets avontuurlijker dan cross country. Trail (e-)mountainbikes hebben meer vering en kunnen daardoor zwaardere obstakels aan. Je houdt ervan om het iets ruigere werk op te zoeken en een steile afdaling schrikt jou niet af. Klimmen is prima, want je hebt elektrische ondersteuning. Toch is voor jou het afdalen het hoogtepunt van je rit.

4.999,99
TOPDEAL
4.299,99
TOPDEAL
5.199,99
TOPDEAL
5.999,99
TOPDEAL

Elektrische enduro mountainbikes

Met elektrische enduro mountainbikes rijd je nog avontuurlijker dan trail. Bergaf rijden is helemaal jouw ding en geen afdaling is jou te steil. Deze e-MTB’s zijn daarom een stuk minder gericht op snelheid tijdens het klimmen, maar daarentegen wel op een razendsnel afdalen. Dat komt door de langere veerweg die bijna ieder obstakel aankan. Enduro mountainbikes zijn vooral geschikt voor technische en uitdagende afdalingen. Denk aan snelle, scherpe bochten en hoge sprongen.

6.499,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
8.399,99
TOPDEAL
7.599,99
Waardering:
91%
TOPDEAL
5.499,99
TOPDEAL

Aluminium of carbon elektrische mountainbike?

Nadat je weet welke soort elektrische mountainbike je wilt en waar je hem voor gaat gebruiken, kies je het framemateriaal.

Aluminium

Aluminium is fijn materiaal voor op een fiets. Het materiaal is redelijk licht, maar toch stevig en stijf. Met mountainbikes rijd je soms redelijk grof en dat gaat niet altijd zonder vallen of stoten. Aluminium kan uistekend tegen een stootje of zelfs valpartij. Het is daarom ideaal voor je elektrische mountainbike. Aluminium is bovendien goedkoper dan carbon. Wij raden dan ook aan om als beginnende of recreatieve mountainbiker voor aluminium te kiezen. 

4.999,99
TOPDEAL
4.299,99
TOPDEAL
5.199,99
TOPDEAL
5.499,99
TOPDEAL

Carbon

Carbon kies je wanneer je op zoek bent naar een prestatiegerichte e-MTB. Carbon is namelijk lichter en stijver dan aluminium. Je maakt dus makkelijker snelheid en je kunt de fiets beter onder controle houden door het lichtere gewicht. Het nadeel van carbon is echter dat het wel iets kwetsbaarder is dan aluminium. Bij een valpartij is de kans op schade aan je frame daarom ook een stukje groter. 

6.499,99
Waardering:
100%
TOPDEAL
8.399,99
TOPDEAL
7.599,99
Waardering:
91%
TOPDEAL
9.999,99
TOPDEAL

Bekijk direct ons volledige aanbod elektrische mountainbikes.

cube e-mtb

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB