a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
7 oktober 2019
Door:
Joas
Delen

Fietsendragers vergelijken: waar moet je op letten?

Fietsendragers. Ze laten het hart van de fietser niet sneller kloppen zoals een mooie racefiets of een snelle e-bike dat doen, maar handig zijn ze wel. Wie de fiets(en) graag meeneemt met de auto, op vakantie of voor een dagje fietsen uit de buurt, ontkomt niet aan een fietsendrager. Eén racefiets past in veel auto's nog wel in de achterklep, maar met bagage of een andere fiets erbij wordt het al snel een lastig verhaal. Een fietsendrager dus. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een fietsendrager? Lees dit blog om te bepalen welke fietsendrager het beste past bij jouw wensen (en bij je auto en fiets natuurlijk).

Voor elke fiets een fietsendrager

Wanneer je van plan bent om een nieuwe fietsendrager aan te schaffen moet je er allereerst rekening mee houden dat niet elke drager voor elke fiets geschikt is. Wanneer je een lichtgewicht sportfiets wilt vervoeren heb je veel keuze en kun je naast de klassieke trekhaakdrager ook kiezen voor een lichtgewicht trekhaakdrager, een achterklepdrager of een dakdrager.

Zwaardere fietsen als E-bikes en E-mountainbikes zijn te zwaar om op een achterklepdrager of dakdrager te gebruiken en dwingen je dus om naar een drager voor op de trekhaak te kijken. Heeft jouw auto nog geen trekhaak? Een trekhaak laten monteren kan, afhankelijk van het type en merk, vanaf ongeveer €325 bij de meeste autogarages.

De meeste fietsendragers kunnen twee of drie fietsen vervoeren. Wil je vier fietsen meenemen? Dan kun je dat doen door een fietsendrager van Thule voor drie fietsen uit te breiden met een adapter voor een extra fiets. Houdt wel rekening met de maximale belasting van de drager. Een andere oplossing is om te kiezen voor een dakdrager. Als je al een set dakdragers hebt voor op jouw auto kun je hier eenvoudig vier fietsendragers op kwijt.

Fietsendrager op de trekhaak

De bekendste en populairste fietsendrager blijft de drager op de trekhaak. Het grote voordeel van een trekhaakdrager is dat dit een stevige en betrouwbare oplossing is, die voor elk type fiets werkt (afhankelijk van het model!). Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in verschillende prijsklassen en soorten.

Niet elke trekhaak heeft hetzelfde draagvermogen

Let op! Naast de maximale belasting van de fietsendrager moet je ook rekening houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Deze vind je op het typeplaatje op de trekhaak en wordt vaak aangegeven met 'vertical load'. Als je de kogeldruk overschrijdt kan de wegligging van de auto ernstig verslechteren, en daarmee ook de veiligheid. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat de trekhaak van een kleinere of middenklasse auto een fietsendrager met twee E-bikes aankan.

Trekhaakdragers zonder wielgoot

De voordeligste trekhaakdragers zijn modellen zonder wielgoot (ook wel een trekhaakschaardrager genoemd). De fiets hangt in dit geval aan een drager zoals dat ook gebeurt bij een achterklepdrager. Deze dragers zijn erg makkelijk in het gebruik en licht van gewicht, maar niet geschikt voor zwaardere fietsen en e-bikes. Daarnaast belemmeren deze dragers nogal eens het zicht op de verlichting en het kenteken van je auto, in welk geval je nog een losse lichtbalk moet aanschaffen.

Xpress 970 Fietsendrager

Thule Xpress 970 Fietsendrager

(1)

De Thule Xpress 970 is een compacte en gebruiksvriendelijke drager voor twee fietsen met trekhaakbevestiging.

€ 74,95

€ 69,99

Trekhaakdragers met wielgoot

Wanneer je kiest voor een trekhaakdrager met wielgoot zul je zien dat er nog behoorlijk wat verschil zit tussen de aanschafprijzen van diverse modellen en merken. Deze verschillen worden veroorzaakt door de functionaliteit en de afwerking van de fietsendrager en natuurlijk het aantal fietsen dat je op de drager kwijt kunt. Een belangrijk verschil tussen de merken Thule en Pro User is de garantietermijn: 5 jaar bij Thule en 2 jaar bij Pro User.

Je kunt alle moderne trekhaakdragers in ons assortiment kantelen op de trekhaak, zodat je nog bij je kofferbak kunt als je de drager met fietsen op de auto hebt geplaatst. Je kunt ook alle trekhaakmodellen op slot zetten.

Thule VeloCompact modellen zijn relatief licht van gewicht, maar minder compact op te vouwen dan de luxere modellen (je kunt alleen de beugel inklappen). Deze modellen zijn erg fijn als je er tegenop ziet om een zware drager op je trekhaak te moeten tillen. Ze zijn vanwege de relatief lage maximale belasting en vanwege de positionering van de wielgoten niet geschikt voor het vervoeren van E-bikes.

VeloCompact 925 Fietsendrager

Thule VeloCompact 925 Fietsendrager

(1)

<p>De Thule VeloCompact 925 fietsendrager is geschikt voor het vervoeren van twee fietsen.</p>

€ 419,00

€ 329,00
22% KORTING
VeloCompact 927 Fietsendrager

Thule VeloCompact 927 Fietsendrager

De Thule VeloCompact 927 fietsendrager is geschikt voor het vervoeren van drie fietsen.

€ 549,00

€ 449,00

De Thule EasyFold modellen zijn zoals de naam al zegt erg compact op te vouwen, waardoor je de drager een stuk makkelijker op kunt bergen. De afwerking is bovendien erg goed en degelijk bij deze dragers. EasyFold modellen zijn wel behoorlijk prijzig.

Een voordeel van EasyFold fietsendragers voor sportieve fietsers is dat de klemmen van de drager zijn uitgerust met een AcuTight draaiknop, waarmee je de klem nooit te strak aandraait. Zeker in combinatie met een FrameProtector kun je zo zorgenvrij je carbon racefiets of mountainbike op de drager vervoeren.

EasyFold 931 Fietsendrager

Thule EasyFold 931 Fietsendrager

De moderne Thule EasyFold is de nieuwe opvouwbare fietsendrager van Thule. Geschikt voor alle type fietsen, zowel e-bike als mtb.

€ 669,00

€ 485,00
28% KORTING
Easyfold XT 933 Fietsendrager

Thule Easyfold XT 933 Fietsendrager

(2)

De Thule Easyfold XT 933 is door de ANWB gekozen tot beste fietsendrager voor E-bikes van 2017. Dit is een nieuw model in de rijke Thule collectie. Dit model is geschikt om twee fietsen te vervoeren en heeft een 13-polige stekker. De Easyfold is een échte alleskunner. Deze drager is namelijk geschikt om racefietsen, mountainbikes, hybride, stadsfietsen en E-Bikes te dragen tot een maximum van 60kg.

€ 729,00

12GO Biking prijs: € 559,00

Special Price € 529,00

28% KORTING
Easyfold XT 934 Fietsendrager

Thule Easyfold XT 934 Fietsendrager

(1)

De Thule Easyfold XT 934 is door de ANWB gekozen tot beste fietsendrager voor E-bikes. Dit is een nieuw model in de rijke Thule collectie. De Thule 934 is geschikt om drie fietsen te vervoeren en heeft een 13-polige stekker. De Easyfold is een échte alleskunner. Deze drager is namelijk geschikt om racefietsen, mountainbikes, hybride, stadsfietsen en E-Bikes te dragen tot een maximum van 60kg.

€ 839,00

€ 699,00

De trekhaakdragers van Pro User zijn al jaren erg populair en wij bevelen ze ook van harte aan. Pro User dragers zijn handig te monteren, compact op te vouwen, en niet overdreven zwaar. De afwerking is iets minder mooi dan bij een Thule, maar de kwaliteit is erg degelijk en de priijs is een stuk aantrekkelijker. In onze ervaring zijn bovendien de service en garantie beter en sneller geregeld dan bij Thule.

Diamant Fietsendrager

Pro User Diamant Fietsendrager

(1)

De Pro User Diamant is een fietsendrager voor twee fietsen met een eenvoudige bevestiging op de trekhaak.

€ 379,95

€ 299,00
22% KORTING
Diamant TG Fietsendrager

Pro User Diamant TG Fietsendrager

(1)

<p>De Diamant TG is het nieuwe topmodel van Pro User! Deze opvouwbare fietsendrager voor twee fietsen is zeer breed inzetbaar. De drager is eenvoudig in gebruik met zowel bevestigen op de trekhaak als het bevestigen van de fietsen. Het hoge laadvermogen van 60 kg zorgt ervoor dat ook elektrische fietsen geen probleem zijn. De drager is eenvoudig uit te breiden naar 3 fietsen met de speciale uibtreiddingsset.</p>

€ 459,95

€ 439,99

Alle trekhaakdragers met rijgoot in ons assortiment:

Fietsendrager op de achterklep

Naast trekhaakdragers zijn er ook verschillende mogelijkheden om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak. Deze opties werken goed voor sportfietsen, maar zijn niet geschikt voor E-bikes. 

Voordelen

De eerste optie om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak is het gebruik van een fietsendrager voor de achterklep. Een voordeel van een achterklepdrager is dat deze dragers vaak makkelijk en snel te monteren zijn, licht van gewicht en compact op te vouwen. 12GO Biking heeft verschillende achterklepmodellen van Thule in het assortiment.

Nadelen

De achterklepdrager heeft ook twee belangrijke nadelen. Allereerst past niet elke drager past op elke auto: met name voor sedan automodellen is de keuze beperkt. wil je weten welke drager geschikt is voor jouw auto? Er staat hiervoor een handige tool op de website van Thule.

Een tweede nadeel is dat een achterklepdrager door de positie achterop de auto het zicht in je achteruitkijkspiegel wat beperkt en ook in de weg zit voor de achterverlichting van jouw auto. Daarom zul je een losse lichtbalk aan moeten schaffen.

Tot slot is een hoog gemonteerde achterklepdrager ook minder aerodynamisch dan een trekhaakdrager, waardoor je benzineverbruik toeneemt.

ClipOn 9103 Fietsendrager

Thule ClipOn 9103 Fietsendrager

De Thule ClipOn 9103 is een fietsendrager voor drie fietsen, welke bevestigd wordt op de achterklep van de auto.

€ 172,50

€ 149,99
ClipOn High 9106 Fietsendrager

Thule ClipOn High 9106 Fietsendrager

De Thule ClipOn High 9106 is een fietsendrager voor twee fietsen en biedt een zeer stabiele bevestiging dankzij de frameklemmen, en de wielgoot met bevestigingsriempjes

€ 319,00

€ 249,00
22% KORTING
Raceway 991 Fietsendrager

Thule Raceway 991 Fietsendrager

<p>De Thule RaceWay 991 is een revolutionaire drager voor op de achterklep van de auto, geschikt voor twee fietsen.

€ 375,00

€ 299,00
21% KORTING
ClipOn High 9105 Fietsendrager

Thule ClipOn High 9105 Fietsendrager

De Thule ClipOn High 9105 is een fietsendrager voor twee fietsen en biedt een zeer stabiele bevestiging dankzij de frameklemmen, en de wielgoot met bevestigingsriempjes.

€ 319,00

€ 249,00
22% KORTING

Fietsendrager op het dak

De derde optie naast een trekhaak- of achterklepdrager is een fietsendrager op het dak. Deze dragers zijn zoals gezegd niet geschikt voor E-bikes (vooral omdat je ze op het dak moet zien te krijgen...), maar vormen een uitstekende oplossing voor lichte sportfietsen als een fietsendrager op de trekhaak of achterklep geen optie zijn.

Voordelen

De dakdrager heeft een aantal duidelijke voordelen. Zo kun je deze dragers op de meeste auto's plaatsen. Bovendien heb je geen extra onderdelen en accessoires nodig, zoals een witte kentekenplaat en een losse lichtbalk - als je tenminste al een paar bij je auto passende dakdragers bezit. Met een dakdrager houd je bovendien je achterklep vrij, zodat je makkelijk bij je spullen kunt, of zelfs in de klep kunt gaan zitten, zoals bovenstaande marketingfoto aantoont...

Zolang je je aan de gewichtslimiet van het dak en de dakdragers van jouw auto houdt kun je bovendien zoveel fietsen kwijt als je wilt. Ideaal dus als je een weekend gaat wielrennen met je vrienden, of als je fietsen voor het hele gezin mee wilt nemen op vakantie.

Nadelen

Naast voordelen heeft de fietsendrager op het dak ook een aantal grote nadelen. Zo zijn fietsendragers op het dak meer werk om te monteren en moet je de fiets op het dak tillen, waar hij bovendien meer vliegen en vuil vangt dan achter de auto. Ook hebben fietsen op het dak een behoorlijk grote negatieve invloed op de aerodynamica van je auto en daarmee op je benzineverbruik, ook ten opzichte van een drager achterop de auto. Tot slot moet je natuurlijk ook in de gaten houden als je bijvoorbeeld een parkeergarage inrijdt of het wel past...

FreeRide 532 Dakdrager

Thule FreeRide 532 Dakdrager

(1)

De Thule FreeRide 532 is een dakdrager voor één fiets welke geschikt is voor de meeste frames dankzij de universele framehouder met snelslot.

€ 72,95

€ 62,99
MAGAZIJNUITVERKOOP
ProRide 598 Dakdrager Zwart

Thule ProRide 598 Dakdrager Zwart

<p>De Thule Proride 598 is een dakdrager voor &eacute;&eacute;n fiets</p>

€ 149,00
ProRide 598 Dakdrager Zilver

Thule ProRide 598 Dakdrager Zilver

<p>De Thule Proride 598 is een dakdrager voor &eacute;&eacute;n fiets</p>

€ 134,95
Upride 599 Dakdrager

Thule Upride 599 Dakdrager

<p>De Thule Upride 599 is een dakdrager voor &eacute;&eacute;n fiets welke geschikt is voor de meeste frames dankzij de wielhouder die wielen van 20" tot 29" ondersteunen. Omdat de onderdelen van de Upride het frame niet raken is dit een ideale dakdrager voor carbon fietsen. Het maximale laadvermogen is 20 kg.&nbsp;</p>

€ 209,95

SeaSucker

Naast de standaard fietsendragers die je op de de dakdragers van je auto monteert bestaan er ook fietsendragers die je zonder dakdragers op je auto kunt monteren. Deze dragers van het merk SeaSucker werken door middel van bijzonder sterke zuignappen. Het klinkt misschien een beetje spannend, maar dit systeem werkt bijzonder goed. Om dat aan te tonen heeft SeaSucker ze zelfs eens op een rallyauto gemonteerd:

Een SeaSucker fietsendrager is niet de voordeligste dakdrager, zeker niet als je het model Bomber voor meerdere fietsen koopt, maar is vergelijkbaar in prijs met een Thule Easyfold trekhaakdrager. Bovendien heeft een SeaSucker ook een aantal voordelen. De SeaSucker is een zeer gebruiksvriendelijke fietsendrager met een laag gewicht, zodat je er niet mee hoeft te sjouwen. Daarnaast hoef je ook geen dakdragers te gebruiken (en aan te schaffen als je deze nog niet hebt) en past de SeaSucker op elke auto die over een dak beschikt.

Bomber 3-bike Fietsendrager

SeaSucker Bomber 3-bike Fietsendrager

De Bomber 3-bike is een innovatieve dakdrager voor maximaal drie fietsen.

€ 649,00

Vanaf € 599,00
Mini Bomber 2-Bike Dakdrager

SeaSucker Mini Bomber 2-Bike Dakdrager

<p>De Mini Bomber dakdrager is een unieke fietsendrager voor maximaal 2 fietsen.</p>

€ 539,00

Vanaf € 509,00
Talon 1-Bike Dakdrager

SeaSucker Talon 1-Bike Dakdrager

<p>De Seasucker Talon dakdrager is een unieke fietsendrager voor &eacute;&eacute;n fiets.</p>

€ 393,99

€ 373,99
Talon 1-Bike steekas Dakdrager

SeaSucker Talon 1-Bike steekas Dakdrager

<p>De Seasucker Talon dakdrager is een unieke fietsendrager voor &eacute;&eacute;n fiets.</p>

€ 359,00

€ 319,00

Accessoires voor fietsendragers

Er zijn naast reserveonderdelen ook verschillende accessoires voor fietsendragers te koop.

Met een oprijgoot hoef je jouw zware E-bike niet op de trekhaakdrager te tillen:

Oprijgoot 9152

Thule Oprijgoot 9152

Met de Thule oprijgoot kunt u eenvoudig uw zware (elektrische) fietsen op- en afladen.

€ 44,95

€ 29,99
34% KORTING
Oprijgoot XT 9172

Thule Oprijgoot XT 9172

De Thule XT 9172 oprijgoot is een vernieuwde, praktische, verwijderbare oprijgoot voor het eenvoudig laden en lossen van je fietsen.

€ 54,95

€ 39,99
28% KORTING
Oprijgoot Diamant

Pro User Oprijgoot Diamant

<p>Nooit meer de fiets op de fietsendrager hoeven tillen, want met de oprijgoot van Pro User rij je eenvoudig je fiets de drager op. Door middel van een pin is de oprijgoot makkelijk en stevig te bevestigen aan de fietsendrager en kan je dus moeiteloos je fiets op de drager plaatsen.&nbsp;</p>

€ 34,99

€ 24,99
29% KORTING
Easyfold XT Oprijgoot

Thule Easyfold XT Oprijgoot

<p>De Thule Easyfold XT oprijgoot is een handig accessoire waarmee de fiets op een fietsendrager gereden kan worden. Dit gaat eenvoudig en zorgt ervoor dat je niet langer meer hoeft te tillen. Het mooie is: deze oprijgoot neemt geen extra ruimte in beslag. De Easyfold XT kan worden ge&iuml;ntegreerd in de fietsendrager zodat hij gemakkelijk op te bergen is wanneer hij niet gebruikt wordt.</p>

€ 54,95

€ 49,99
Diamant TG Oprijgoot

Pro User Diamant TG Oprijgoot

(1)

<p>Met deze oprijgoot rijd je eenvoudig je fiets op je Diamant TG fietsdrager. Nooit meer een net iets te zware e-bike hoeven tillen, maar eenvoudig op de drager rijden.&nbsp;</p>

€ 37,95

Een opvouwbare trekhaakdrager berg je netjes op in een passende opbergtas:

Easyfold Draagtas 931-1

Thule Easyfold Draagtas 931-1

De Thule Draagtas 931-1 is speciaal op maat gemaakt voor het opgevouwen formaat van de Thule Easyfold fietsendrager 931/932.

€ 36,95
Opbergtas voor diamant fietsdrager

Pro User Opbergtas voor diamant fietsdrager

<p>Met deze stevige opbergtas kan je de opvouwbare Pro User Diamant TG Fietsdrager lekker makkelijk opbergen en/of vervoeren.</p>

€ 32,50

€ 29,99

Een carbon framebeschermer biedt net dat beetje extra zekerheid als je jouw dure fiets op de fietsendrager vervoert:

Carbon Frame Protector 984

Thule Carbon Frame Protector 984

(1)

De Thule Carbon Frame Beschermer zorgt ervoor dat je Carbon Frame is een extra bescherming voor wanneer je je Carbon fiets op een fietsendrager zet.

€ 22,50

€ 19,99

Een lichtbalk heb je nodig als de achterklepdrager het zicht op de autoverlichting belemmert:

Lichtbalk 976

Thule Lichtbalk 976

Deze Lightboard van Thule vervangt de belangrijkste achterlichten van uw auto.

€ 80,95

Met een adapter voor een extra fiets kun je de capaciteit van een Thule trekhaakdrager uitbreiden:

Adapter VeloCompact extra fiets

Thule Adapter VeloCompact extra fiets

Deze adapter van Thule is speciaal gemaakt voor de VeloCompact.

€ 161,50

€ 139,99

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking