Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Wat is de beste fietsendrager?

Koopgids: Wat is de beste fietsendrager?

Wanneer je regelmatig wat verder van huis fietst, dan is het niet praktisch om je fiets in de achterbak te leggen. Niet alleen gaat dit vaak samen met het demonteren van één of twee wielen, maar ook je auto wordt er niet schoner van. Al helemaal wanneer je ook nog meerdere fietsen meeneemt, ontkom je niet aan een fietsendrager. Maar welke fietsendrager heb je nodig voor jouw fiets? In dit blog helpen wij je bij het vinden van de perfecte fietsendrager voor jouw fiets. 

Lees welke fietsendragers je gebruikt voor: Elektrische fietsen | Sportfietsen | Stadsfietsen en hybride fietsen

Bekijk : Trekhaakdragers | Achterklepdragers | Dakdragers | Accessoires voor fietsendragers | Fietsendragers in de aanbieding

De beste fietsendrager

De beste fietsendragers zijn trekhaakdragers. Deze zijn stevig, lichtgewicht en eenvoudig in gebruik. Dit zijn de sterkste fietsendragers en zijn geschikt tot 60 kg. Daarbij zijn deze dragers opvouwbaar, zodat deze makkelijk op te bergen zijn. Het is dan wel van belang dat de auto een trekhaak heeft. 

Waardering:
87%
1.019,95
Waardering:
96%
17% korting
919,95
Waardering:
90%
18% korting
699,99
14% korting
Waardering:
100%
1.019,95
17% korting
919,95
18% korting

Bekijk alle inklapbare trekhaakdragers die ook geschikt zijn voor e-bikes

Voor elke fiets een fietsendrager

Met de aanschaf van een fietsendrager moet je rekening houden met het gewicht van de fietsen. Wanneer je een lichtgewicht sportfiets vervoert, heb je veel keuze uit de klassieke trekhaakdrager, maar ook de achterklepdrager of een dakdrager. Zwaardere fietsen als e-bikes en elektrische mountainbikes zijn te zwaar om op een achterklepdrager of dakdrager te gebruiken, de enige optie is dan een trekhaakdrager. Heeft jouw auto nog geen trekhaak? Laat je dan informeren bij je garage over het monteren hiervan. Afhankelijk van het type en merk kost dit ongeveer €325.

Fietsendrager kopen bij 12GO Biking

De meeste fietsendragers zijn geschikt voor twee of drie fietsen. Wil je vier fietsen meenemen? Dat kan door een fietsendrager voor drie fietsen uit te breiden met een adapter voor een extra fiets. Houd wel rekening met de maximale belasting van de drager en je trekhaak. Een andere oplossing is om te kiezen voor een fietsendrager voor op het dak. Als je al een set dakrails hebt voor op jouw auto kun je hier eenvoudig vier fietsendragers op kwijt.

Beste fietsendrager voor de elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn vanwege de motor en de accu relatief zware fietsen, meestal tusen 25 en 30 kg. Om deze fietsen veilig te vervoeren heb je een stevige fietsendrager nodig die het gewicht van je fiets gemakkelijk draagt. Voor e-bikes kun je alleen een trekhaakdrager gebruiken. Een dakdrager valt voor elektrische fietsen af, omdat het erg onhandig is om je e-bike op het dak van je auto te tillen. Een achterklepdrager is niet geschikt voor elektrische fietsen, omdat ze een te laag maximaal draaggewicht hebben.

Fietsendrager voor elektrische fietsen kopen bij 12GO Biking

Trekhaakdragers hebben een maximaal draaggewicht, maar dit ligt vaak een stuk hoger dan bij achterklepdragers of dakdragers. Toch zijn er trekhaakdragers die ook niet geschikt zijn voor e-bikes, omdat ze een te laag draaggewicht per fiets hebben. Houd het gewicht van je elektrische fiets in je achterhoofd en controleer het maximale gewicht per fiets altijd goed voordat je een nieuwe trekhaakdrager aanschaft.

Ook je trekhaak heeft een maximaal draaggewicht. Dit wordt kogeldruk genoemd. Wanneer je meerdere e-bikes vervoert op een trekhaak is het van belang dat je dit maximale draaggewicht van je trekhaak checkt. 

Waardering:
87%
1.019,95
Waardering:
96%
17% korting

Bekijk alle fietsendragers voor e-bikes

Beste fietsendragers voor sportfietsen

Racefietsen en mountainbikes wegen vaak veel minder dan e-bikes, zeker als ze een carbon frame hebben. Je bent daardoor niet gebonden aan een trekhaakdrager. Je ziet sportfietsen daarom ook vaak op het dak van de auto staan. Sportfietsen zijn licht genoeg om op het dak te tillen en de dakdrager is stevig genoeg om het gewicht van de fiets(en) te dragen.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Vind je het geen fijn idee om je sportfiets op het dak te vervoeren? Dan kun je ook gewoon kiezen voor een trekhaakdrager. Uiteraard kun je net als elektrische fietsen ook sportfietsen vervoeren met een trekhaakdrager. Heb je geen trekhaak? Voor sportfietsen kun je ook gebruik maken van een achterklepdrager. 

Lichte sportfietsen kunnen met alle beschikbare fietsendragers worden vervoerd. Voor auto’s met trekhaak kan een trekhaakdrager worden gebruikt, voor auto’s zonder trekhaak is een dakdrager of een achterklepdrager een goede optie.

Waardering:
87%
1.019,95
Waardering:
96%
17% korting

Bekijk alle fietsendragers voor sportfietsen.

Beste fietsendragers voor stadsfietsen of hybride fietsen

Stadsfietsen of hybride fietsen kunnen het best vervoerd worden met een trekhaakdrager of achterklepdrager. Een trekhaakdrager met een lager maximaal draaggewicht is vaak voldoende om je stadsfiets of hybride fiets te vervoeren, maar controleer voor de zekerheid altijd het gewicht van je fiets en het draaggewicht van je fietsendrager.

Als je geen trekhaak hebt, kun je voor je stadsfiets of hybride fiets ook kiezen voor een achterklepdrager. Een achterklepdrager heeft vaak een maximaal draaggewicht van 15 kg per fiets en is daarmee prima te gebruiken voor de meeste stadsfietsen of hybride fietsen. Ga je de drager gebruiken om je fiets(en) mee te nemen op vakantie? Houd er dan rekening mee dat de kofferbak van je auto niet toegankelijk is als er fietsen gemonteerd zijn op de fietsendrager. Als je even snel iets nodig hebt uit de kofferbak, moet je eerst de fietsen demonteren voordat je de achterklep kunt openen.

Fietsendrager voor stadsfietsen en hybride fietsen kopen bij 12GO Biking

Hoewel een dakdrager voor een stadsfiets of hybride fiets in theorie mogelijk is, zie je dit niet vaak. Stads- en hybride fietsen wegen uiteraard minder dan elektrische fietsen, maar niet zo weinig als sportfietsen. De fietsen op het dak tillen is daarom vaak niet makkelijk. Ook zijn er bepaalde dakdragers waarbij het niet handig of niet mogelijk is om een stadsfiets te vervoeren. Bij veel dakdragers wordt de voorvork op de drager gemonteerd en wordt het voorwiel apart vervoerd. Dat betekent dat je het voorwiel van je fiets moet demonteren voordat je op pad kunt gaan. Stadsfietsen zijn vaak voorzien van een naafversnelling, waardoor het demonteren van je wiel een stuk lastiger is dan bij racefietsen. De fietsendragers van SeaSucker zijn ook niet geschikt voor stadsfietsen, omdat alleen fietsen met quick release of steekassen kunnen worden gemonteerd op de drager. 

Waardering:
87%
1.019,95
Waardering:
96%
17% korting

Bekijk alle fietsendragers voor stadsfietsen en hybride fietsen.

Fietsendrager op de trekhaak

De bekendste en populairste fietsendrager blijft de drager op de trekhaak. Het grote voordeel van een trekhaakdrager is dat dit een stevige en betrouwbare oplossing is, die voor elk type fiets gebruikt kan worden. Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in verschillende prijsklassen en soorten.

Voordelen van een trekhaakdrager

Gemakkelijk in gebruik

Een trekhaakdrager is enorm gebruikersvriendelijk. De fietsendragers zijn vaak niet al te zwaar en kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden op de trekhaak. Ook zijn veel trekhaakdragers compact(er) op te vouwen, waardoor je ze gemakkelijk in je schuur of garage kunt opbergen. De meeste trekhaakdragers kunnen ook op slot gezet worden, zodat je met een gerust hart even snel een boodschapje kunt doen. Bij de trekhaakdragers in ons assortiment staan de fietsen in een wielgoot, waardoor de stabiliteit tijdens het rijden vergroot wordt. De trekhaakdragers zijn voorzien van een lichtbalk met een 7-polige of 13-polige aansluiting. Ook is er ruimte voor je kentekenplaat.

De kofferbak blijft bereikbaar

De meeste moderne trekhaakdragers maken het mogelijk om nog bij je kofferbak te kunnen terwijl je fietsen op de trekhaak staan. Dit is vooral handig als je langere stukken rijdt met je fietsendrager achterop, omdat je ongetwijfeld wel een keer iets uit de achterbak nodig hebt. Het zou dan jammer zijn als je je fiets(en) weer helemaal van de fietsendrager af moet halen. Je hebt de keuze uit kantelbare fietsendragers of uitschuifbare fietsendragers. De uitschuifbare fietsendragers zijn wat gebruiksvriendelijker omdat je dan geen zware fietsen te kantelen. 

Fietsendrager op de trekhaak kopen bij 12GO Biking

7-polige of 13-polige aansluiting

Fietsendragers hebben een 7-polige of 13-polige aansluiting. Een fietsendrager met een 7-polige aansluiting heeft alleen achterlichten, knipperlichten en remlichten. Dit is goed genoeg voor in Nederland, maar in het buitenland is het vaak verplicht om ook achteruitrijlichten en mistlichten te hebben. Hiervoor heb je een fietsendrager nodig met een 13-polige aansluiting. Veel nieuwere auto's met trekhaak hebben een 13-polige aansluiting. Bij oudere auto's is de aansluiting vaak verschillend, maar gelukkig kun je zelf gemakkelijk checken wat voor aansluiting je hebt door het aantal aansluitpunten te tellen. Echter ben je niet afhankelijk van de aansluiting van je auto bij het aanschaffen van een fietsendrager, want je kunt los een verloopstekker aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar van 7-polig naar 13-polig en andersom. 

Het maximale laadvermogen van je trekhaak

Naast de maximale belasting van de fietsendrager moet je ook rekening houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Deze vind je op het typeplaatje op de trekhaak en wordt vaak aangegeven met 'vertical load'. Als je de kogeldruk overschrijdt kan de wegligging van de auto ernstig verslechteren en daarmee ook de veiligheid. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat de trekhaak van een kleinere of middenklasse auto een fietsendrager met twee e-bikes aankan.

Pluspunten van een trekhaakdrager

 • Geïntegreerde lichtbalk en ruimte voor je kentekenplaat
 • Geschikt voor meerdere e-bikes en andere zware fietsen, maar ook zeker voor mountainbikes, racefietsen en andere lichte fietsen
 • Veel modellen zijn kantelbaar, zodat je nog bij je kofferbak kunt
 • Vaak voorzien van slot

Minpunten van een trekhaakdrager

 • Je moet rekening houden met de kogeldruk (vertical load) van je trekhaak

Waardering:
87%
1.019,95
Waardering:
96%
17% korting

Bekijk alle trekhaakdragers.

Fietsendrager op de achterklep

Naast trekhaakdragers zijn er ook verschillende mogelijkheden om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak. De eerste optie om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak is het gebruik van een fietsendrager voor de achterklep. Deze zogenaamde achterklepdrager hangt aan het ware aan de achterklep en wordt daarom hoger gemonteerd dan een trekhaakdrager. 

Voordelen van een achterklepdrager

Handig in gebruik

Achterklepdragers zijn vaak licht van gewicht en binnen een handomdraai te monteren op de achterklep. Ook zijn de dragers over het algemeen compact op te vouwen, waardoor ze weinig ruimte innemen in je schuur of garage. Ook kun je hierdoor de drager vervoeren in je kofferbak, mocht dat nodig zijn.

Geen trekhaak of extra accessoires nodig

Het grootste voordeel van een achterklepdrager is het feit dat je geen trekhaak nodig hebt om de drager te kunnen gebruiken. Je monteert de fietsendrager eenvoudig op de achterklep en er komt geen trekhaak aan te pas. Omdat de fietsendrager hoger geplaatst is, heb je ook geen aparte lichtbalk of kentekenplaat nodig. De achterlichten van je auto en je originele kentekenplaat zijn bij de meeste achterklepdragers gewoon zichtbaar, ook als je fietsen op de drager staan.

Fietsendrager op de achterklep kopen bij 12GO Biking

Nadelen van een achterklepdrager

Kofferbak is niet bereikbaar

Wanneer je je fiets(en) hebt gemonteerd op de achterklepdrager, kan de kofferklep niet meer geopend worden. Om even snel iets uit de kofferbak te halen moeten de fietsen eerst gedemonteerd worden. De drager zelf hoeft in de meeste gevallen niet gedemonteerd te worden. Tijdens langere ritten is het haast onvermijdelijk dat je een keer iets uit de kofferbak nodig hebt of er juist iets in moet leggen. Vooral tijdens langere ritten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, is dit een groot nadeel. 

Minder aerodynamisch

Omdat de drager hoger gemonteerd wordt op de auto, staan ook de fietsen hoger. Vaak steken ze een klein tot groot gedeelte uit boven de auto, waardoor ze meer wind vangen. Dit maakt je auto minder aerodynamisch en zorgt ervoor dat je benzineverbruik omhoog gaat. Toch is de aerodynamica van een achterklepdrager wel beter dan die van een dakdrager. 

Niet elke achterklepdrager past op elke auto

Bij het aanschaffen van een achterklepdrager moet je opletten welke drager je koopt. In tegenstelling tot trekhaakdragers, past niet elke achterklepdrager op elke auto. Met name voor sedan modellen is de keuze beperkt. Wil je weten welke drager geschikt is voor jouw auto? Er staat hiervoor een handige tool op de website van Thule die jou precies vertelt welke van hun fietsendragers op jouw auto past. 

Fietsendrager voor op de achterklep kopen bij 12GO Biking

Voordelen van een achterklepdrager

 • Handig wanneer je een auto hebt zonder trekhaak
 • Gebruikersvriendelijk
 • Compact op te vouwen
 • Licht van gewicht

Nadelen van een achterklepdrager

 • Kofferbak is niet bereikbaar
 • Niet elke achterklepdrager past op elke auto
 • Zicht in je achteruitkijkspiegel is beperkt
 • Minder aerodynamisch
 • Niet geschikt voor e-bikes

539,95
Waardering:
93%
7% korting

Bekijk alle achterklepdragers.

Fietsendrager op het dak

De derde optie naast een trekhaak- of achterklepdrager is een fietsendrager op het dak. Deze optie wordt vooral gebruikt voor sportfietsen en andere lichte fietsen. Er zijn meerdere soorten dakdragers te vinden binnen ons assortiment in verschillende prijsklassen. 

Voordelen van een fietsendrager op het dak

Geschikt voor (bijna) alle auto’s

Een dakdrager is op zo goed als alle auto’s te gebruiken. De enige vereiste voor een dakdrager is dat je auto een vast en stevig dak heeft. Dat klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar dit betekent dat een dakdrager niet geschikt is voor cabrio’s. Zolang je je aan het gewichtslimiet van het dak en de dakrails van jouw auto houdt kun je zoveel fietsen kwijt als je wilt. Ideaal dus als je een weekend gaat wielrennen met je vrienden of als je fietsen voor het hele gezin mee wilt nemen op vakantie.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Weinig extra onderdelen of accessoires

Voor de meeste dakdragers heb je maar één accessoire nodig: passende dakrails. Deze dakrails moeten geschikt zijn voor je auto én je fietsendrager en worden niet meegeleverd bij de fietsendrager zelf.

De dakdragers van SeaSucker maken geen gebruik van dakrails. Je hoeft bij deze fietsendragers geen extra onderdelen of accessoires aan te schaffen voordat je op pad kunt met je nieuwe fietsendrager en fiets(en).

Voor een dakdrager heb je dus geen tot weinig extra onderdelen of accessoires nodig om veilig gebruik te kunnen maken van de fietsendrager. Het enige dat je extra nodig hebt is genoeg spierkracht om je fiets op het dak van je auto te tillen en er weer af. 

Kofferbak blijft bereikbaar

Het spreekt redelijk voor zich: als je gebruik maakt van een dakdrager blijft de kofferbak toegankelijk. Vooral tijdens lange ritten is dat een voordeel. Je kunt zonder extra moeite even snel iets uit de kofferbak pakken wanneer dat nodig is of een moment uitrusten door in de kofferbak te gaan zitten. 

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Nadelen van een fietsendrager op het dak

Minder aerodynamisch

Je auto wordt een stuk hoger wanneer je één of meerdere fietsen op een dakdrager vervoerd. Met deze extra hoogte moet je altijd rekening houden als je door een tunnel of onder een brug door rijdt. Ook laaghangende takken kun je beter ontwijken om schade aan je fiets(en) te voorkomen.

Een fietsendrager op het dak is minder aerodynamisch dan een trekhaakdrager of zelfs een achterklepdrager. De fietsen vangen door hun positie veel wind, wat de aerodynamica en dus ook het benzineverbruik van je auto geen goed doet. Naast wind vangen je fietsen ook eerder vuil en insecten op, waardoor ze bij aankomst op bestemming een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Voordelen van een fietsendrager op het dak

 • Je kunt meer fietsen meenemen dan met een trekhaakdrager
 • Geen extra onderdelen en accessoires nodig
 • Je kofferbak blijft bereikbaar

Nadelen van een fietsendrager op het dak

 • Niet geschikt voor e-bikes
 • Niet aerodynamisch
 • Je moet rekening houden met de extra hoogte

182,95
Waardering:
87%
13% korting

Bekijk alle dakdragers.

Accessoires voor fietsendragers

Er zijn naast reserveonderdelen ook verschillende accessoires voor fietsendragers te koop.

Met een oprijgoot hoef je jouw zware e-bike niet op de trekhaakdrager te tillen:

Een opvouwbare trekhaakdrager berg je netjes op in een passende opbergtas of opbergbak:

Een frame- of wielbeschermer biedt net dat beetje extra zekerheid als je jouw dure fiets op de fietsendrager vervoert:

Een lichtbalk heb je nodig als de achterklepdrager het zicht op de autoverlichting belemmert:

91,50
7% korting

Met een adapter voor een extra fiets kun je de capaciteit van een Thule of Pro User fietsendrager uitbreiden:

Aanbiedingen fietsendragers

Uiteraard hebben we altijd scherpe acties met fietsendragers. Hieronder een selectie van vier fietsendragers in de actie.

Fietsendragers in de aanbieding
182,95
Waardering:
87%
13% korting

Bekijk alle aanbiedingen fietsendragers

Vond je dit blog nuttig?

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd? Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd?
De beste fietsnavigatie van 2023 De beste fietsnavigatie van 2023
Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee? Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee?