Cyber Week | Laatste kans op de allerscherpste deals ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Welke fietsendrager heb ik nodig?

Wanneer je regelmatig wat verder van huis wilt fietsen, dan is het alles behalve praktisch om je fiets in de achterbak te leggen. Niet alleen gaat dit vaak samen met het demonteren van één of twee wielen, maar ook je auto wordt er niet schoner van. Al helemaal wanneer je ook nog meerdere fietsen mee wilt nemen ontkom je niet aan een fietsendrager. Maar welke fietsendrager heb je nodig voor jouw fiets? In dit blog helpen wij je bij het vinden van de perfecte fietsendrager voor jouw fiets. 

Lees meteen welke fietsendragers je kunt gebruiken voor: Elektrische fietsen | Sportfietsen | Stadsfietsen en hybride fietsen

Bekijk direct meer informatie over: Trekhaakdragers | Achterklepdragers | Dakdragers | Accessoires voor fietsendragers

Voor elke fiets een fietsendrager

Wanneer je van plan bent om een nieuwe fietsendrager aan te schaffen moet je er allereerst rekening mee houden dat niet elke drager voor elke fiets geschikt is. Wanneer je een lichtgewicht sportfiets wilt vervoeren heb je veel keuze en kun je naast de klassieke trekhaakdrager ook kiezen voor een achterklepdrager of een dakdrager. Zwaardere fietsen als e-bikes en elektrische mountainbikes zijn echter te zwaar om op een achterklepdrager of dakdrager te gebruiken en dwingen je dus om naar een drager voor op de trekhaak te kijken. Heeft jouw auto nog geen trekhaak? Een trekhaak laten monteren kan, afhankelijk van het type en merk, vanaf ongeveer €325 bij de meeste autogarages.

Fietsendrager kopen bij 12GO Biking

De meeste fietsendragers kunnen twee of drie fietsen vervoeren. Wil je vier fietsen meenemen? Dat kan door een fietsendrager voor drie fietsen uit te breiden met een adapter voor een extra fiets. Houd wel rekening met de maximale belasting van de drager en je trekhaak. Een andere oplossing is om te kiezen voor een fietsendrager voor op het dak. Als je al een set dakrails hebt voor op jouw auto kun je hier eenvoudig vier fietsendragers op kwijt.

Fietsendragers voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn vanwege de motor en de accu relatief zware fietsen. Bijna alle e-bikes wegen minstens 25 kg, en sommige e-bikes wegen zelfs meer dan 30 kg. Om deze fietsen veilig te kunnen vervoeren heb je een stevige fietsendrager nodig die het gewicht van je fiets gemakkelijk kan dragen. Voor e-bikes kun je alleen een trekhaakdrager gebruiken. Een dakdrager valt voor elektrische fietsen al snel af, omdat het zo goed als onmogelijk is om je e-bike op het dak van je auto te tillen vanwege het hoge gewicht. Ook een achterklepdrager is niet geschikt voor elektrische fietsen, omdat ze een te laag maximaal draaggewicht hebben.

Fietsendrager voor elektrische fietsen kopen bij 12GO Biking

Trekhaakdragers zijn de enige fietsendragers die wel gebruikt kunnen worden voor elektrische fietsen. Ook trekhaakdragers hebben een maximaal draaggewicht, maar dit ligt vaak een stuk hoger dan bij achterklepdragers of dakdragers. Toch zijn er trekhaakdragers die ook niet geschikt zijn voor e-bikes, omdat ze een te laag draaggewicht per fiets hebben. Houd het gewicht van je elektrische fiets in je achterhoofd en controleer het maximale gewicht per fiets altijd goed voordat je een nieuwe trekhaakdrager aanschaft.

Ook je trekhaak heeft een maximaal draaggewicht. Wanneer je meerdere e-bikes wilt gaan vervoeren op een trekhaak is het van belang dat je dit maximale draaggewicht van je trekhaak checkt. Niemand zit te wachten op een afgebroken trekhaak omdat je te veel gewicht hebt willen vervoeren.

In het kort

Vanwege het hoge gewicht van elektrische fietsen kun je voor deze fietsen alleen een trekhaakdrager gebruiken. Voor het vervoeren van meerdere elektrische fietsen moet er altijd rekening gehouden worden met het maximale draaggewicht van je fietsendrager en trekhaak.

349,99 439,95
Waardering:
98%
20% korting
699,- 919,95
Waardering:
90%
24% korting
579,- 799,95
Waardering:
87%
28% korting
479,- 549,95
Waardering:
90%
13% korting

Fietsendragers voor sportfietsen

Sportfietsen vervoeren met de auto is een stuk minder ingewikkeld dan elektrische fietsen. Racefietsen en mountainbikes wegen vaak meer dan de helft minder dan e-bikes, zeker als ze een carbon frame hebben. Je bent daardoor niet gebonden aan een trekhaakdrager. Je ziet sportfietsen daarom ook vaak op het dak van de auto staan. Sportfietsen zijn licht genoeg om op het dak te tillen en de dakdrager is stevig genoeg om het gewicht van de fiets(en) te dragen.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Vind je het geen fijn idee om je sportfiets op het dak te vervoeren? Dan kun je ook gewoon kiezen voor een trekhaakdrager. Uiteraard kun je net als elektrische fietsen ook sportfietsen vervoeren met een trekhaakdrager. Heb je geen trekhaak? Voor sportfietsen kun je ook gebruik maken van een achterklepdrager. 

In het kort

Lichte sportfietsen kunnen met alle beschikbare fietsendragers worden vervoerd. Voor auto’s met trekhaak kan een trekhaakdrager worden gebruikt, voor auto’s zonder trekhaak is een dakdrager of een achterklepdrager een goede optie.

339,99 539,95
Waardering:
93%
37% korting
479,95 639,95
25% korting
249,95 284,95
Waardering:
93%
12% korting
359,-

Fietsendragers voor stadsfietsen of hybride fietsen

Stadsfietsen of hybride fietsen kunnen het best vervoerd worden met een trekhaakdrager of achterklepdrager. Een trekhaakdrager met een lager maximaal draaggewicht is vaak voldoende om je stadsfiets of hybride fiets te vervoeren, maar controleer voor de zekerheid altijd het gewicht van je fiets en het draaggewicht van je fietsendrager.

Als je geen trekhaak hebt, kun je voor je stadsfiets of hybride fiets ook kiezen voor een achterklepdrager. Een achterklepdrager heeft vaak een maximaal draaggewicht van 15 kg per fiets en is daarmee prima te gebruiken voor de meeste stadsfietsen of hybride fietsen. Ga je de drager gebruiken om je fiets(en) mee te nemen op vakantie? Houd er dan rekening mee dat de kofferbak van je auto niet toegankelijk is als er fietsen gemonteerd zijn op de fietsendrager. Als je even snel iets nodig hebt uit de kofferbak, moet je eerst de fietsen demonteren voordat je de achterklep kunt openen.

Fietsendrager voor stadsfietsen en hybride fietsen kopen bij 12GO Biking

Hoewel een dakdrager voor een stadsfiets of hybride fiets in theorie mogelijk is, zie je dit niet vaak. Stads- en hybride fietsen wegen uiteraard minder dan elektrische fietsen, maar niet zo weinig als sportfietsen. De fietsen op het dak tillen is daarom vaak niet makkelijk. Ook zijn er bepaalde dakdragers waarbij het niet handig of niet mogelijk is om een stadsfiets te vervoeren. Bij veel dakdragers wordt de voorvork op de drager gemonteerd en wordt het voorwiel apart vervoerd. Dat betekent dat je het voorwiel van je fiets moet demonteren voordat je op pad kunt gaan. Stadsfietsen zijn vaak voorzien van een naafversnelling, waardoor het demonteren van je wiel een stuk lastiger is dan bij racefietsen. De fietsendragers van SeaSucker zijn ook niet geschikt voor stadsfietsen, omdat alleen fietsen met quick release of steekassen kunnen worden gemonteerd op de drager. 

In het kort

Stadsfietsen en hybride fietsen kunnen net als sportfietsen op alle soorten fietsendragers gebruikt worden, hoewel je niet vaak stadsfietsen op een dakdrager ziet. Een trekhaakdrager of achterklepdrager met een lager maximaal draaggewicht is goed te gebruiken voor één of meerdere stadsfietsen of hybride fietsen.

339,99 539,95
Waardering:
93%
37% korting
479,95 639,95
25% korting
309,- 369,-
16% korting

Fietsendrager op de trekhaak

De bekendste en populairste fietsendrager blijft de drager op de trekhaak. Het grote voordeel van een trekhaakdrager is dat dit een stevige en betrouwbare oplossing is, die voor elk type fiets gebruikt kan worden. Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in verschillende prijsklassen en soorten.

Voordelen van een trekhaakdrager

Gemakkelijk in gebruik

Een trekhaakdrager is enorm gebruikersvriendelijk. De fietsendragers zijn vaak niet al te zwaar en kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden op de trekhaak. Ook zijn veel trekhaakdragers compact(er) op te vouwen, waardoor je ze gemakkelijk in je schuur of garage kunt opbergen. De meeste trekhaakdragers kunnen ook op slot gezet worden, zodat je met een gerust hart even snel een boodschapje kunt doen. Bij de trekhaakdragers in ons assortiment staan de fietsen in een wielgoot, waardoor de stabiliteit tijdens het rijden vergroot wordt. De trekhaakdragers zijn voorzien van een lichtbalk met een 7-polige of 13-polige aansluiting. Ook is er ruimte voor je kentekenplaat.

De kofferbak blijft bereikbaar

De meeste moderne trekhaakdragers kunnen kantelen op de trekhaak, zodat je nog bij je kofferbak kunt als je de drager met fietsen op de auto hebt geplaatst. Dit is vooral handig als je langere stukken rijdt met je fietsendrager achterop, omdat je ongetwijfeld wel een keer iets uit de achterbak nodig hebt. Het zou dan jammer zijn als je je fiets(en) weer helemaal van de fietsendrager af moet halen.

Fietsendrager op de trekhaak kopen bij 12GO Biking

7-polige of 13-polige aansluiting

Fietsendragers hebben een 7-polige of 13-polige aansluiting. Een fietsendrager met een 7-polige aansluiting heeft alleen achterlichten, knipperlichten en remlichten. Dit is goed genoeg voor in Nederland, maar in het buitenland is het vaak verplicht om ook achteruitrijlichten en mistlichten te hebben. Hiervoor heb je een fietsendrager nodig met een 13-polige aansluiting. Veel nieuwere auto's met trekhaak hebben een 13-polige aansluiting. Bij oudere auto's is de aansluiting vaak verschillend, maar gelukkig kun je zelf gemakkelijk checken wat voor aansluiting je hebt door het aantal aansluitpunten te tellen. Echter ben je niet afhankelijk van de aansluiting van je auto bij het aanschaffen van een fietsendrager, want je kunt los een verloopstekker aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar van 7-polig naar 13-polig en andersom. 

Nadelen van een trekhaakdrager

Het maximale laadvermogen van je trekhaak

Naast de maximale belasting van de fietsendrager moet je ook rekening houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Deze vind je op het typeplaatje op de trekhaak en wordt vaak aangegeven met 'vertical load'. Als je de kogeldruk overschrijdt kan de wegligging van de auto ernstig verslechteren en daarmee ook de veiligheid. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat de trekhaak van een kleinere of middenklasse auto een fietsendrager met twee e-bikes aankan.

Fietsendrager voor op de trekhaak kopen bij 12GO Biking

Pluspunten van een trekhaakdrager

 • Geïntegreerde lichtbalk en ruimte voor je kentekenplaat
 • Geschikt voor meerdere e-bikes en andere zware fietsen, maar ook zeker voor mountainbikes, racefietsen en andere lichte fietsen
 • Veel modellen zijn kantelbaar, zodat je nog bij je kofferbak kunt
 • Kan vaak op slot gezet worden

Minpunten van een trekhaakdrager

 • Je moet rekening houden met de kogeldruk (vertical load) van je trekhaak

Bekijk direct ons complete assortiment trekhaakdragers

349,99 439,95
Waardering:
98%
20% korting
699,- 919,95
Waardering:
90%
24% korting
579,- 799,95
Waardering:
87%
28% korting
479,- 549,95
Waardering:
90%
13% korting

Fietsendrager op de achterklep

Naast trekhaakdragers zijn er ook verschillende mogelijkheden om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak. De eerste optie om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak is het gebruik van een fietsendrager voor de achterklep. Deze zogenaamde achterklepdrager hangt aan het ware aan de achterklep en wordt daarom hoger gemonteerd dan een trekhaakdrager. 

Voordelen van een achterklepdrager

Handig in gebruik

Achterklepdragers zijn vaak licht van gewicht en binnen een handomdraai te monteren op de achterklep. Ook zijn de dragers over het algemeen compact op te vouwen, waardoor ze weinig ruimte innemen in je schuur of garage. Ook kun je hierdoor de drager vervoeren in je kofferbak, mocht dat nodig zijn.

Geen trekhaak of extra accessoires nodig

Het grootste voordeel van een achterklepdrager is het feit dat je geen trekhaak nodig hebt om de drager te kunnen gebruiken. Je monteert de fietsendrager eenvoudig op de achterklep en er komt geen trekhaak aan te pas. Omdat de fietsendrager hoger geplaatst is, heb je ook geen aparte lichtbalk of kentekenplaat nodig. De achterlichten van je auto en je originele kentekenplaat zijn bij de meeste achterklepdragers gewoon zichtbaar, ook als je fietsen op de drager staan.

Fietsendrager op de achterklep kopen bij 12GO Biking

Nadelen van een achterklepdrager

Kofferbak is niet bereikbaar

Wanneer je je fiets(en) hebt gemonteerd op de achterklepdrager, kan de kofferklep niet meer geopend worden. Om even snel iets uit de kofferbak te halen moeten de fietsen eerst gedemonteerd worden. De drager zelf hoeft in de meeste gevallen niet gedemonteerd te worden. Tijdens langere ritten is het haast onvermijdelijk dat je een keer iets uit de kofferbak nodig hebt of er juist iets in moet leggen. Vooral tijdens langere ritten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, is dit een groot nadeel. 

Minder aerodynamisch

Omdat de drager hoger gemonteerd wordt op de auto, staan ook de fietsen hoger. Vaak steken ze een klein tot groot gedeelte uit boven de auto, waardoor ze meer wind vangen. Dit maakt je auto minder aerodynamisch en zorgt ervoor dat je benzineverbruik omhoog gaat. Toch is de aerodynamica van een achterklepdrager wel beter dan die van een dakdrager. 

Niet elke achterklepdrager past op elke auto

Bij het aanschaffen van een achterklepdrager moet je opletten welke drager je koopt. In tegenstelling tot trekhaakdragers, past niet elke achterklepdrager op elke auto. Met name voor sedan modellen is de keuze beperkt. Wil je weten welke drager geschikt is voor jouw auto? Er staat hiervoor een handige tool op de website van Thule die jou precies vertelt welke van hun fietsendragers op jouw auto past. 

Fietsendrager voor op de achterklep kopen bij 12GO Biking

Voordelen van een achterklepdrager

 • Handig wanneer je een auto hebt zonder trekhaak
 • Gebruikersvriendelijk
 • Compact op te vouwen
 • Licht van gewicht

Nadelen van een achterklepdrager

 • Kofferbak is niet bereikbaar
 • Niet elke achterklepdrager past op elke auto
 • Zicht in je achteruitkijkspiegel is beperkt
 • Minder aerodynamisch
 • Niet geschikt voor e-bikes

Bekijk direct ons complete assortiment achterklepdragers.

339,99 539,95
Waardering:
93%
37% korting
199,95
309,- 369,-
16% korting

Fietsendrager op het dak

De derde optie naast een trekhaak- of achterklepdrager is een fietsendrager op het dak. Deze optie wordt vooral gebruikt voor sportfietsen en andere lichte fietsen. Er zijn meerdere soorten dakdragers te vinden binnen ons assortiment in verschillende prijsklassen. 

Voordelen van een fietsendrager op het dak

Geschikt voor (bijna) alle auto’s

Een dakdrager is op zo goed als alle auto’s te gebruiken. De enige vereiste voor een dakdrager is dat je auto een vast en stevig dak heeft. Dat klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar dit betekent dat een dakdrager niet geschikt is voor cabrio’s. Zolang je je aan het gewichtslimiet van het dak en de dakrails van jouw auto houdt kun je zoveel fietsen kwijt als je wilt. Ideaal dus als je een weekend gaat wielrennen met je vrienden of als je fietsen voor het hele gezin mee wilt nemen op vakantie.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Weinig extra onderdelen of accessoires

Voor de meeste dakdragers heb je maar één accessoire nodig: passende dakrails. Deze dakrails moeten geschikt zijn voor je auto én je fietsendrager en worden niet meegeleverd bij de fietsendrager zelf.

De dakdragers van SeaSucker maken geen gebruik van dakrails. Je hoeft bij deze fietsendragers geen extra onderdelen of accessoires aan te schaffen voordat je op pad kunt met je nieuwe fietsendrager en fiets(en).

Voor een dakdrager heb je dus geen tot weinig extra onderdelen of accessoires nodig om veilig gebruik te kunnen maken van de fietsendrager. Het enige dat je extra nodig hebt is genoeg spierkracht om je fiets op het dak van je auto te tillen en er weer af. 

Kofferbak blijft bereikbaar

Het spreekt redelijk voor zich: als je gebruik maakt van een dakdrager blijft de kofferbak toegankelijk. Vooral tijdens lange ritten is dat een voordeel. Je kunt zonder extra moeite even snel iets uit de kofferbak pakken wanneer dat nodig is of een moment uitrusten door in de kofferbak te gaan zitten. 

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Nadelen van een fietsendrager op het dak

Minder aerodynamisch

Je auto wordt een stuk hoger wanneer je één of meerdere fietsen op een dakdrager vervoerd. Met deze extra hoogte moet je altijd rekening houden als je door een tunnel of onder een brug door rijdt. Ook laaghangende takken kun je beter ontwijken om schade aan je fiets(en) te voorkomen.

Een fietsendrager op het dak is minder aerodynamisch dan een trekhaakdrager of zelfs een achterklepdrager. De fietsen vangen door hun positie veel wind, wat de aerodynamica en dus ook het benzineverbruik van je auto geen goed doet. Naast wind vangen je fietsen ook eerder vuil en insecten op, waardoor ze bij aankomst op bestemming een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Fietsendrager voor op het dak kopen bij 12GO Biking

Voordelen van een fietsendrager op het dak

 • Je kunt meer fietsen meenemen dan met een trekhaakdrager
 • Geen extra onderdelen en accessoires nodig
 • Je kofferbak blijft bereikbaar

Nadelen van een fietsendrager op het dak

 • Niet geschikt voor e-bikes
 • Niet aerodynamisch
 • Je moet rekening houden met de extra hoogte

Bekijk direct ons complete assortiment dakdragers

249,95 284,95
Waardering:
93%
12% korting
359,-
429,99 529,-
19% korting
177,95

Accessoires voor fietsendragers

Er zijn naast reserveonderdelen ook verschillende accessoires voor fietsendragers te koop.

Met een oprijgoot hoef je jouw zware e-bike niet op de trekhaakdrager te tillen:

39,95 44,95
Waardering:
87%
11% korting
60,95
39,95 44,95
11% korting

Een opvouwbare trekhaakdrager berg je netjes op in een passende opbergtas of opbergbak:

569,- 609,-
7% korting
45,95

Een frame- of wielbeschermer biedt net dat beetje extra zekerheid als je jouw dure fiets op de fietsendrager vervoert:

24,95
Waardering:
83%
14,95
Waardering:
100%
15,25

Een lichtbalk heb je nodig als de achterklepdrager het zicht op de autoverlichting belemmert:

74,95 86,50
13% korting

Met een adapter voor een extra fiets kun je de capaciteit van een Thule of Pro User fietsendrager uitbreiden:

149,- 173,-
14% korting
109,95 134,95
19% korting

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB Fietsverlichting: LED Lampen voor de racefiets of MTB
Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd? Winter fietshandschoenen: waterdicht, winddicht en verwarmd?
De beste fietsnavigatie van 2022 De beste fietsnavigatie van 2022
Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee? Mountainbike gereedschap voor onderweg: wat neem je mee?