Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen

Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike is het van belang voor de juiste framemaat en daarbij behorende afstelling te kiezen. Dit verhoogt het comfort, de controle, en kan tevens helpen lichamelijke klachten te voorkomen. Het bepalen van de juiste framemaat en afstelling is een lastige klus, waar een groot aantal verschillende factoren bij komt kijken. In dit blog nemen we jou mee in de belangrijkste punten, waaraan een mountainbike framemaat wordt bepaald.

Op zoek naar de ideale framemaat voor je racefiets? Lees hier alles over de framemaat van je racefiets!

Wil je direct mountainbikes bekijken die bij jouw lichaamslengte passen? Klik jouw range aan en shop direct:

Welke maat MTB heb ik nodig? 

In de tabel hieronder lees je af welke framemaat jij nodig hebt. Toch is de framemaat van een fiets slechts een indicatie van de grootte. Wat jij nodig hebt hangt af van je rijstijl en lichaamsverhoudingen. Lees onder de maattabel verder hoe je aan de hand van meerdere peilers de beste framemaat voor jou bepaalt!

Na het lezen er nog niet uit wat je precies nodig hebt? Kijk dan eens op onze bikefitting pagina! Hierbij kunnen zij ook verschillende metingen uitvoeren om te bepalen welke framemaat het beste bij jou past. Aan de hand van deze professionele bikefit worden de meest optimale afmetingen voor jou bepaald terwijl je aan het fietsen bent. 

Indicators framemaat mountainbike

De framemaat van je mountainbike is niet één op één af te lezen met je lichaamslengte. Factoren als je rijstijl en lichaamsverhoudingen spelen ook een grote rol in het maken van de juiste keuze. Hieronder worden de factoren weergegeven die een rol spelen in het bepalen van jouw framemaat. 

Lengte van de zitbuis

Het is belangrijk te begrijpen wat een framemaat nu precies inhoud en welke afstellingen van invloed zijn op de zithouding. De framemaat is de afstand, in centimeters of inches (Aangegeven met :''), van het hart van de trapas naar de bovenkant van het frame. Dit is dit de lengte van de zitbuis. Dit is daarmee ook direct de belangrijkste peiler om je eigen framemaat te bepalen.

De lengte van de zitbuis wordt gezien als belangrijkste maataanduiding gebruikt voor het frame. Dit is een overblijfsel van vroeger, toen de zadelpennen nauwelijks uit het frame staken. Omdat het zadel niet ver uitstak was de hoogte van het frame de belangrijkste maat omdat het zadel anders niet hoog genoeg kon. Tegenwoordig, met de langere zadelpennen is dit geen probleem meer.

De framemaat zelf, de lengte van de zitbuis, zegt dus erg weinig over de overige maten van de fiets. Bij een kortere zadelbuis staat het zadel simpelweg iets verder uit het frame. Omdat elk merk een eigen geometrie heeft is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de framemaat. De ene 21" is de andere niet.

Om die reden is het belangrijk om aan de hand van meerdere peilers goed te kijken die vooral verder ingaan op de geometrie en lichaamsverhoudingen. 

Framemaat mountainbike berekenen

In de afbeelding is de zitbuislengte weergegeven

Zithouding mountainbike

Zoals eerder benoemd: De ene 21'' inch fiets is de andere niet. Maar hoe kom je er nou echt welke 21''er je nodig hebt? Door middel van de Stack en Reach wordt het gemakkelijker om dezelfde framematen te vergelijken en daardoor de beste framemaat voor jou te kiezen. 

Stack

De stack meet de verticale hoogte tussen het midden van de bottom bracket en de bovenkant van je balhoofd. De stack biedt een goede indicatie van hoe hoog of laag je stuur ongeveer komt te zitten. Een hogere stack geeft een relatief hoger stuur aan. 

Een hogere positie van je stuur maakt dat meer rechtop zit en daardoor meer comfort hebt. Dit komt vooral van pas bij technische stukken. Staat je stuur lager dan ga je veel dieper zitten. Hierdoor word je aerodynamischer en maak je meer snelheid. De stack is daarom afhankelijk van de rijstijl die jij hebt. 

Stack mountainbike

Reach

De reach meet je door vanaf je bottom bracket een lijn recht omhoog te trekken, tot de lijn ter hoogte is van het balhoofd. Vanaf deze hoogte trek je een horizontale lijn recht naar het balhoofd. Dit is de reach. Hoe langer de reach, hoe agressiever de fiets. Is de reach korter? Dan is de fiets comfortabeler en wendbaarder. Je krijgt met de reach een goed beeld van de lengte van de fiets. Ook wanneer je op je pedalen staat, moet de fiets genoeg ruimte bieden om fijn mee te fietsen. Omdat je tijdens het mountainbiken relatief veel staat in vergelijking met andere disciplines, is de reach een goed meetpunt om te kijken welke fiets het best bij je past.

Dames mountainbikes hebben een relatief kortere reach omdat dames in verhouding een kortere rug hebben. Lees meer over de verschillen van een damesmountainbike in de blog over damesmountainbikes! Wil je als dame een heren mountainbike kopen? Dan is de aanschaf van een herenmountainbike met een korte reach aan te raden! 

Reach mountainbike

De stack en reach maken onderdeel uit van de geometrie van de mountainbike. Wil je meer weten over de geometrie op de mountainbike? Lees dan ons blog: Alles over de geometrie van de mountainbike. 

De binnenbeenlengte opmeten bij het kopen van een mountainbike. Zo zorg je dat je tot jouw ideale framemaat komt.

Binnenbeenlengte

Ook de binnenlengte is een tool om jouw ideale framemaat te bepalen. De binnenbeenlengte is de lengte van de vloer tot je kruis (Zie ook de afbeelding). Door middel van het volgende stappenplan kom je ook tot je framemaat. 

  1. Zet je voeten zo’n 15 cm uit elkaar
  2. Meet de hoogte van de vloer tot uw kruis
  3. Vermenigvuldig deze uitkomst in centimeters met 0,68 (en rond af naar het dichtstbijzijnde, ronde getal)
  4. Bereken deze framemaat indien nodig terug naar inches
  5. Valt de uitkomst tussen twee framematen in? Kies dan voor een kleinere maat als je een sportievere houding wilt en voor de grotere maat als je iets comfortabeler rechtop wilt zitten

12GO's tips voor de juiste framemaat

  • Als goed uitgangspunt bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike kan je de afmetingen van je huidige fiets gebruiken. Heb je nu bijvoorbeeld het idee dat het stuur te ver weg staat, kies dan voor een geometrie met een kortere bovenbuis.
  • Bij een mountainbike is het zeer belangrijk dat de fiets niet te groot wordt gekocht. Door een te grote fiets te kopen wordt de afstand van het zadel naar het stuur te lang en heb je minder controle over de fiets. 
  • Kom langs in de winkel voor het beste advies!

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om u te helpen bij de aanschaf van een moutainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet. Een overzicht vindt u in onze koopgids voor mountainbikes. Of lees bijvoorbeerd de informatie over versnellingen of het verschil tussen de verschillende MTB wielmaten.

Bekijk direct mountainbikes uit onze collectie!

1.349,99
Waardering:
96.5000%
+ €100,- SHOPTEGOED
4.999,99
Waardering:
92%
44% korting
2.150,99
Waardering:
100%
44% korting
649,99
Waardering:
100.0000%
8% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

Koopgids: Mountainbikes rond de €1000,- Koopgids: Mountainbikes rond de €1000,-

Jij bent op zoek naar een gewoon goede mountainbike plezier mee te hebben. Dit segment staat vaak bekend als het instapsegment, maar niets is minder waar. Plezier en betrouwbaarheid staan namelijk hoog in het vaandel.