Eindejaarssale | Knallende kortingen op fietsen en accessoires! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Waar let je op bij het kopen van fietsschoenen?

Een goede fietsschoen is essentieel voor je fietsplezier. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van fietsschoenen? Wat zijn de verschillen tussen alle verschillende schoenen? Deze koopgids loodst je door de keuzestress heen en helpt je de juiste schoen te vinden voor jouw voeten.

Waarom moet je speciale fietsschoenen dragen?  

Het grootste voordeel van speciale fietsschoenen is dat je ze kunt combineren met klikpedalen. Doordat je vastzit in je pedalen wordt de kracht die je levert beter overgebracht op de pedalen en de aandrijflijn. Op die manier gaat er veel minder energie verloren en fiets je dus efficiënter. Dat betekent dus meer snelheid bij een gelijke inspanning. Een bijkomend voordeel van het ingeklikt zitten is dat je meer controle over de fiets hebt.

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Het verschil tussen normale sportschoenen en fietsschoenen

Als je een fietsschoen vergelijkt met een normale sportschoen, is de zool van een fietsschoen stijver. Hoe stijver de zool, hoe beter jouw geleverde kracht wordt overgebracht. Een ander voordeel is het sluitingsmechanisme: fietsschoenen kunnen veel nauwkeuriger vastgezet worden dan sportschoenen, waardoor ze een betere en comfortabelere pasvorm hebben. 

Welke soorten fietsschoenen zijn er?

In ons assortiment vind je fietsschoenen voor op de racefiets, de mountainbike en de trekkingfiets. Afhankelijk van jouw gebruik moeten je fietsschoenen aan bepaalde eisen voldoen.

Raceschoenen

Raceschoenen hebben altijd gladde zolen, waardoor je minder luchtweerstand en dus betere aerodynamica hebt tijdens het fietsen. Om de stijfheid van de zool aan te geven wordt er gebruik gemaakt van een stijfheidsindex. Ieder merk gebruikt zijn eigen index. Meestal gaat deze van 0 tot en met 12. Hoe hoger de score op de stijfheidsindex, hoe stijver de zool en dus hoe beter de kracht wordt overbracht op de pedalen. Duurdere modellen hebben vaak stijvere zolen. De schoenplaatjes worden door middel van een driepuntsbevestiging bevestigd op de zool, waardoor de schoen wat omhoog komt wanneer je op de grond staat. Door de combinatie van de stijve zool en de schoenplaatjes is lopen op raceschoenen niet praktisch en ook niet comfortabel. 

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Ook voor het sluitingsmechanisme geldt vaak: hoe duurder de schoen, hoe geavanceerder (en beter) het sluitingsmechanisme. Instapmodellen hebben vaak alleen klittenbandsluitingen, terwijl schoenen in de duurdere segmenten vaak één of twee draaisluitingen hebben, waarmee je de schoen heel nauwkeurig en gelijkmatig kunt afstellen. 

59,99 89,99
Waardering:
89%
33% korting
69,99 109,99
Waardering:
100%
36% korting
74,99 109,99
Waardering:
90%
32% korting
59,99 84,99
Waardering:
80%
29% korting

Bekijk ons hele assortiment raceschoenen.

Mountainbikeschoenen

Waar een raceschoen een gladde zool heeft, heeft een mountainbikeschoen een zool met noppen. Deze noppen geven je voldoende grip als je een stuk moet lopen over onverharde paden. Dat lopen gaat een stuk makkelijker met mountainbikeschoenen, omdat de schoenplaatjes bij deze schoenen zijn verzonken in de zool. MTB-schoenen maken gebruik van een tweepuntsbevestiging voor de pedalen. Mountainbikeschoenen hebben vaak extra verstevigingen bij de hak en bij neus, die je voet beschermen als je bijvoorbeeld een grote boomwortel raakt. Ook zorgen deze verstevigingen ervoor dat je schoenen minder snel slijten.

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Net als bij raceschoenen geldt voor MTB-schoenen dat bij een duurdere schoen het sluitingsmechanisme luxer en nauwkeuriger is. Daarnaast hebben duurdere mountainbikeschoenen vaak ook een stijvere zool. Ook voor de fanatieke mountainbikers is de overbrenging van kracht namelijk erg belangrijk.

59,99 89,99
Waardering:
100%
33% korting
124,99 159,99
Waardering:
97%
22% korting
179,99 240,-
Waardering:
80%
25% korting
99,95 149,99
Waardering:
100%
33% korting

Bekijk ons hele assortiment mountainbikeschoenen

Trekkingschoenen

Ga je graag op fietsvakantie of gebruik je een trekkingfiets voor woon-werkverkeer? Dan is een trekkingschoen vaak een goede optie. Deze schoenen lijken erg op MTB-schoenen, met als verschil dat een trekkingschoen een zachtere, soepelere zool heeft. Hierdoor zijn trekkingschoenen geschikt voor korte wandelingen door de stad, of om mee te traplopen in een Frans kasteel. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat de schoenplaatjes beschadigd raken, want die zitten verzonken in de zool.

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Daarnaast is ook het materiaal van de zool van belang bij een trekkingschoen. De zool van een trekkingschoen is gemaakt is van composiet, rubber, of een combinatie daarvan. Rubber is iets geschikter om mee te wandelen, terwijl je met composiet meer comfort op de fiets ervaart. Een combinatie van de twee materialen is een gulden middenweg. Bovendien hebben trekkingschoenen vaak een eenvoudigere sluiting

114,99
Waardering:
73%
99,95 154,99
36% korting
99,- 125,-
21% korting
114,99

Bekijk ons hele assortiment trekkingschoenen.

Gravelschoenen

Steeds meer mensen stappen op de gravelbike, wat ook betekent dat steeds meer merken schoenen produceren die specifiek voor gravelen bedoeld zijn. Gravelschoenen lijken op mountainbike schoenen, maar zijn iets meer aerodynamisch vormgegeven. Wel hebben ze, net als mountainbikeschoenen, noppen onder de zool zitten voor betere grip wanneer je een stukje moet lopen. De noppen zijn iets minder hoog, maar bieden precies genoeg grip voor een gravelstrook. 

129,99 140,-
7% korting
149,95 229,-
Waardering:
93%
35% korting
149,95 210,-
29% korting
15,-

Belangrijke kenmerken van fietsschoenen

Naast dat het belangrijk is dat je fietsschoenen draagt die bij je gebruik passen, zijn er nog een aantal kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van fietsschoenen. 

Bekijk direct: Zool | Sluitingsmechanisme | Ventilatie | Pasvorm

Zool

De meeste zolen zijn gemaakt van carbon, composiet, rubber of nylon. Bij raceschoenen is de nylon zool de standaard zool. Het nylon is stijver dan de zool van normale sportschoenen, waardoor je kracht beter wordt overgebracht. Carbon zolen zijn nog stijver en lichter dan nylon, dus als je op zoek bent naar een prestatiegerichte fietsschoen kies je het best voor een carbon zool. Hier zit echter ook het hoogste prijskaartje aan verbonden. Als je niet de hoofdprijs wil betalen kom je al snel uit bij een soepelere composiet zool, een combinatie van carbon en composiet of een carbon versterkte zool. Deze combinaties met carbon bieden goede stijfheid voor een vriendelijke prijs. Er zijn ook rubberen zolen: deze bieden meer stevigheid als je ermee wandelt. Je ziet deze zolen eigenlijk nooit bij raceschoenen, maar wel vaak bij de MTB- en trekkingschoenen.

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Sluitingsmechanisme

Er zijn verschillende soorten sluitingen. Op de voordeliger geprijsde schoenen zie je vaak een klittenbandsluiting. In het middensegment zie je vaak een draaisluiting en in het topsegment worden zelfs twee draaisluitingen gebruikt.

Klittenbandsluiting

Een klittenbandsluiting vind je vaak bij instapmodellen, of in combinatie met een andere sluiting ook bij duurdere schoenen. Klittenband biedt voldoende verstelmogelijkheden. Dit maakt klittenband dus een prima sluitingsmechanisme voor een instapmodel fietsschoen. Een nadeel is echter dat de sluiting niet heel strak kan worden aangetrokken en ook iets makkelijker loslaat. 

59,99 89,99
Waardering:
89%
33% korting
59,99 89,99
Waardering:
100%
33% korting
59,99 89,99
Waardering:
97%
33% korting
59,99 84,99
29% korting

Bekijk ons hele assortiment fietsschoenen met klittenbandsluiting

Draaisluiting

Het beste sluitingsmechanisme is een draaisysteem. Hiermee kun je heel precies afstellen hoe strak de schoen zit. Een draad is heel comfortabel en knelt, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet af. Het draad volgt de anatomie van de voet en vormt zich over de wreef. Hierdoor wordt de druk van de sluiting het beste over de voet verdeeld. Het draad is heel slijtvast, waardoor het lang meegaat. Mocht het draad toch een keer kapotgaan, dan is het eenvoudig te vervangen. 

69,99 109,99
Waardering:
100%
36% korting
74,99 109,99
Waardering:
90%
32% korting
59,99 84,99
Waardering:
80%
29% korting
149,95 199,99
Waardering:
91%
25% korting

Bekijk ons hele assortiment fietsschoenen met draaisluiting.

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk voor het comfort van een schoen. Hoe ademend je schoen is, is afhankelijk van het aantal perforatiegaten in de bovenkant van de schoen. Hoe meer perforatiegaten, hoe beter je schoen ventileert. Veel raceschoenen zijn ook aan de onderzijde geventileerd, terwijl mountainbikeschoenen vaak een dichte zool hebben zodat modder niet naar binnen sijpelt als je een stuk moet lopen. Bij trekkingschoenen is het in de zomer van belang om goed ventilerende schoenen te dragen, omdat de schoen anders kan gaan knellen als je voeten warm worden. In de winter heb je juist warme winterschoenen nodig. 

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Pasvorm

Als de pasvorm van je fietsschoen niet goed aansluit kan het al snel oncomfortabel worden tijdens het fietsen. Bij een te brede pasvorm ga je glijden in de schoen, wat blaren kan veroorzaken. Bij een te smalle schoen merk je juist dat je voet bekneld zit in de schoen. Voordat je nieuwe fietsschoenen aanschaft, is het aan te raden om de schoenen goed te passen. Daarbij is het belangrijk dat de schoenen vanaf het begin lekker zitten. Fietsschoenen kunnen niet ingelopen (of ingefietst) worden, waardoor knellende plekken na verloop van tijd alleen maar pijnlijker worden. Over het algemeen geldt dat het verstandig is om je fietsschoenen een maat groter te kopen dan je normale schoenen. Als je nieuwe fietsschoenen nodig hebt kun je het best langskomen in onze winkel. Hier kunnen we je goed adviseren over de maat en de pasvorm. 

Binnen ons assortiment vind je fietsschoenen met een normale pasvorm, maar ook fietsschoenen met een smalle pasvorm of juist brede fietsschoenen. Hierdoor heb je genoeg keus en is er voor iedere fietser een goed passende fietsschoen te vinden. 

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Extra aandachtspunten bij het kopen van fietsschoenen

Fietssokken

Bij mooie fietsschoenen horen natuurlijk ook goede fietssokken. Sokken zijn misschien niet het meest aansprekende onderdeel van je outfit, maar toch is het belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn. Veel sokken zijn voorzien van mesh zones, waardoor ze goed ademend zijn. Ook is een goede vochtafvoer belangrijk bij sokken. De echte voorkeur ligt bij naadloze sokken. Doordat de sok geen naad heeft, hebt je geen last van wrijving en ervaar je meer comfort. Daarnaast is een sok die matcht bij je schoenen altijd een lust voor het oog.

Vanaf 6,49 10,95
26,95
Waardering:
96%
14,95
Waardering:
93%
Vanaf 9,99 14,99

Bekijk ons hele assortiment fietssokken

Koopgids Fietsschoenen 12GO Biking

Overschoenen

In de winter is het slim om overschoenen te dragen. In de eerste plaats om je voeten warm te houden, maar het is ook belangrijk voor de levensduur van je fietsschoenen. Pekel is funest voor je schoenen en door het gebruik van overschoenen voorkom je dat het in de schoenen trekt. Zo geniet jij weer langer van je set schoenen. Meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van overschoenen? Lees dan onze overschoenen koopgids.

29,99 48,95
Waardering:
100%
39% korting
35,95
Waardering:
92%
49,95
Waardering:
95%
73,95
Waardering:
97%

Bekijk ons hele assortiment overschoenen

Het onderhoud van je fietsschoenen

Als je jouw perfecte fietsschoenen hebt gekocht, is het zaak om ze goed te onderhouden. Een paar tips om je fietsschoen te onderhouden:

  • Gebruik een lauwwarm sopje met een beetje zeep en een spons of doek om je schoenen schoon te maken. Gebruik geen agressieve middelen zoals alcohol of schuurmiddel. Hierdoor kan de speciale coating van je schoen beschadigen.
  • Stop kranten in je schoenen als ze nat zijn geworden. Hierdoor drogen ze ook vanbinnen beter. Je kunt je fietsschoenen gerust op de verwarming leggen.
  • Hoe sneller je schoenen worden schoongemaakt na een rit, hoe makkelijker het vuil eraf gaat. Vuil dringt na verloop van tijd door in de vezels, waardoor de kleur beïnvloed kan worden. Snel schoonmaken is dus het advies, ook als je er na een lange tocht geen zin in hebt...
  • Stop je fietsschoenen nooit in de wasmachine. Door de hoge temperaturen en het gebruik van wasmiddelen kunnen de lijmverbindingen in de schoen loslaten.
  • Draag overschoenen bij slecht weer of als er pekel op de weg ligt. Met overschoenen blijven je schoenen langer mooi en je voeten warm en droog.
  • Neem een gesp of draaisluiting regelmatig af met een vochtige doek. Dit zorgt voor een beter behoud van de sluiting.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
De beste winter fietsjassen van 2022/2023 De beste winter fietsjassen van 2022/2023
Hoe kies je de juiste fietshelm? Hoe kies je de juiste fietshelm?
Alles over de zemen van Craft Alles over de zemen van Craft