Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Waar let je op bij het kopen van overschoenen?

Koopgids: Waar let je op bij het kopen van overschoenen?

Met overschoenen houd je in koude en natte omstandigheden je voeten warm en droog tijdens het fietsen, en ook je nieuwe fietsschoenen worden goed beschermd met overschoenen. Ben je van plan om in de winter of in de regen gewoon op de fiets te stappen? Dan zijn overschoenen eigenlijk onmisbaar!

Bekijk direct: Verschillende soorten | Maatvoering | Verschillende weersomstandigheden | Accessoires | Overig

Verschillende soorten overschoenen

Overschoenen zijn er voor elke type fietser, van mountainbiker tot wielrenner. En ook voor fietsers die hun stadsfiets of e-bike elke dag gebruiken zijn overschoenen te vinden, zodat je zelfs tijdens een flinke regenbui met droge voeten op je werk aankomt. Overschoenen voor sportief gebruik passen vaak bij zowel raceschoenen als mountainbikeschoenen. Toch wordt er wel onderscheid gemaakt tussen deze twee soorten overschoenen. Mountainbike overschoenen zijn vaak verstevigd met kevlar aan de onderkant, waardoor je gerust een eind kunt lopen met de overschoenen. Dunnere overschoenen voor op de racefiets zijn hier niet geschikt voor, omdat ze sneller stuk gaan. 

Welke overschoenen je nodig hebt hangt ook af van het type fietsschoenen dat je hebt. Heb je speciale winterschoenen die je voeten al grotendeels beschermen tegen de elementen? Dan zijn extra warme en waterdichte overschoenen niet nodig. Een andere factor waar je rekening mee moet houden is hoe snel je zelf koude voeten krijgt. Sommige fietsers krijgen sneller koude voeten dan andere fietsen, maar gelukkig kun je je daarop kleden! Bekijk ons blog over fietsschoenen en fietssokken om hier meer over te weten te komen. 

Welke maat overschoenen heb je nodig?

De maat van je overschoenen moet hetzelfde zijn als de maat van de fietsschoenen waarmee je ze wilt gaan dragen. Als je fietsschoenen hebt in maat 45, koop je het best overschoenen in maat 45. 

Overschoenen zijn ideaal voor koude dagen

Verschillende overschoenen voor verschillende weersomstandigheden

Voor sommige weersomstandigheden zijn bepaalde overschoenen meer geschikt dan andere. Voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuw paar overschoenen is het daarom belangrijk dat je voor jezelf bedenkt in welke omstandigheden jij wilt gaan fietsen. Afhankelijk van het antwoord kun je hier lezen welke soort overschoenen het best bij jou passen!

Bekijk direct: Onder het vriespunt | 0-10 graden & regen | 0-10 graden & wind | Voor- en najaar

Temperaturen onder het vriespunt

Tijdens de koude winterdagen kun je met de juiste overschoenen prima fietsen zonder koude voeten te krijgen. Naast winddicht zijn de overschoenen die geschikt zijn voor dit weer meestal ook volledig waterdicht. Wel zo handig, want natte voeten worden veel sneller koud dan droge voeten. De buitenkant van de overschoenen is vaak gemaakt van rekbaar neopreen, terwijl de binnenkant gevoerd is met fleece. Op die manier blijven je voeten droog en warm, zelfs in de barre temperaturen van de winter! 

Waardering:
83%
73,95
Waardering:
93%
25% korting
41,95
Waardering:
88%
25% korting
42,95
50% korting

0-10 graden & regen

Laat jij je niet afschrikken door een regenbui en ga je ook tijdens een druilerige dag gerust een stuk fietsen? Dan heb je waterdichte overschoenen nodig. Hoewel de temperatuur iets milder is dan wanneer het vriest, worden je voeten snel koud als ze nat worden. Om dat te voorkomen zijn overschoenen die waterdicht zijn een echte must.

54,99
27% korting
Waardering:
83%
73,95
Waardering:
93%
25% korting

Overschoenen aantrekken

0-10 graden & wind

Fiets je altijd in droog weer, maar vind je koudere temperaturen geen probleem? Volledig waterdichte overschoenen zijn in dat geval overbodig, maar als je gaat fietsen na een regenbui kunnen je voeten alsnog nat en koud worden door opspattend water. Waterafstotende overschoenen zijn voor dit weer het absolute minimum. Bij een regenbui houden deze overschoenen je voeten niet droog, maar beschermen wel voldoende tegen opspattend water. Ook de wind kan behoorlijk koud zijn bij deze lage temperaturen. Winddichte overschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

Waardering:
93%
38,-
Waardering:
95%
34% korting
Waardering:
87%

Overschoenen voor in het voor- en najaar

Het weer is helaas ook wel eens slecht in de lente of in de herfst. Vaak is het minder koud dan in hartje winter, maar de regen komt geregeld om de hoek kijken. Voor die dagen kies je het best voor overschoenen die waterafstotend of waterdicht zijn, maar die geen extra isolatie hebben. Warmte is over het algemeen niet nodig, maar het is wel fijn als je voeten droog blijven!

54,99
27% korting
Waardering:
93%
Waardering:
87%

Jaarrond op de stadsfiets of e-bike

Als je elke dag de fiets naar werk pakt is het handig om een set overschoenen te hebben. Dit voorkomt namelijk dat je de hele dag met doorweekte schoenen en sokken opgescheept zit. De overschoen is daarmee de perfecte aanvulling op jouw regenpak. Bovendien houden overschoenen je voeten in de winter lekker warm. 

Overschoenen accessoires

Naast overschoenen zijn er ook andere manieren om je voeten warm en droog te houden.

Gaiters

Bij waterdichte overschoenen ga je er vanuit dat je voeten kurkdroog blijven, ook wanneer het regent. Hoewel het materiaal van de overschoenen waterdicht is, kan er toch soms water bij je voeten komen via de bovenkant van de overschoen. Om dit te voorkomen zijn gaiters in het leven geroepen: een extra band die je om je been draagt om de opening tussen je overschoenen en je been of fietsbroek af te dekken. Uiteraard zijn deze gaiters altijd volledig waterdicht.

17,99
Waardering:
100%
17% korting

Overschoenen met rits

Teenstukken

Voor de fietsers die niet snel koude voeten krijgen is er nog een andere optie: de teenstukken. Dit zijn vaak wind- en waterdichte teenwarmers die je gemakkelijk over de voorkant van je fietsschoenen kunt trekken. Voor iedereen die overschoenen te warm vindt zijn teenstukken een uitkomst. Teenstukken zijn ook een oplossing voor fietsers die zelfs bij hogere temperaturen nog last hebben van koude tenen.

26,99
Waardering:
100%
31% korting

Overige functionaliteiten van overschoenen

Naast de water- en winddichtheid van overschoenen zijn er nog een aantal andere functionaliteiten die vaak terug te vinden zijn bij overschoenen. Zo zijn veel overschoenen voorzien van reflecterende details, waardoor je beter zichtbaar bent voor het overige verkeer in het donkere winterweer.  Op de GripGrab RaceThermo Overschoenen kun je zelfs een achterlicht bevestigen voor optimale zichtbaarheid. Ook zijn er Hi-Vis overschoenen die volledig van reflecterend materiaal zijn gemaakt, zoals de BBB BWS-23 Waterflex 3.0 Overschoenen. Sommige overschoenen zijn voorzien van een rits; andere hebben juist een klittenbandsluiting die beter aansluit op je enkel. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
De beste winter fietsjassen van 2024 De beste winter fietsjassen van 2024
Hoe kies je de juiste fietshelm? Hoe kies je de juiste fietshelm?
Alles over de zemen van Craft Alles over de zemen van Craft