Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Wordt een helm verplicht op de e-bike?

Wordt een helm verplicht op de e-bike?

Het aantal ongelukken waarbij een fiets betrokken is blijft stijgen. Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. Specifiek de e-bike zorgt voor veel ongelukken. Voor 12GO Biking genoeg redenen om het gebruik van een helm extra onder de aandacht te brengen.

Bekijk direct al onze e-bike helmen

Moet je een helm dragen op de elektrische fiets?

Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 is een helm op de snorfiets ook verplicht. Omdat een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid heeft als een snorfiets, zou het kunnen dat een helm voor de elektrische fiets in de toekomst verplicht wordt. Wat ons betreft draagt iedere fietser een helm; De kans op dodelijk hoofdletsel neemt na het dragen van een helm met maarliefst 71% af.

Ongeschreven regel

Een tiental jaren geleden heerste er in Nederland, toch wel hét fietsland van Europa, een taboe op het dragen van een helm. ’Daar kunnen wij veel te goed voor fietsen’  was het motto. Gelukkig is het in Nederland inmiddels bijna een ongeschreven regel om op de mountainbike en racefiets een helm te dragen. In Duitsland zijn ze hier al iets verder mee; daar zie je bijvoorbeeld bijna geen kind zonder helm fietsen. We zijn blij dat er ook in Nederland inmiddels aandacht wordt besteed aan dit belangrijke vraagstuk.

Een helm dragen op de elektrische fiets

In Nederland zien we gelukkig steeds meer e-bikers een helm dragen. Vooral senioren vinden de veiligheid die een helm met zich meebrengt belangrijker dan het feit dat een helm soms onhandig, te warm of oncomfortabel kan zijn. Dat is ook niet gek, want in 2021 was 59% van alle fietsdoden 70 jaar of ouder. Wij zien de aankoop van helmen onder 40-plussers de afgelopen maanden ook stijgen.

Waarom komt er geen helmplicht voor de elektrische fiets?

Toch is er een belangrijke reden waardoor het mogelijk is dat er geen helmplicht komt voor de elektrische fiets. Al jaren stimuleert de overheid mensen de auto te laten staan, en de fiets te pakken. Dit wordt gedaan voor de gezondheid van mens en milieu. Hoe je het ook went of keert: een helmplicht op de elektrische fiets zal mensen afschrikken om van auto naar elektrische fiets over te stappen. De een vind het suf, de ander onhandig, en weer iemand anders vind het niet nodig. De grootste uitdaging ligt bij de jeugd. Steeds vaker rijden ze naar school of naar de voetbalclub met de elektrische fiets, maar de meeste pubers zullen weinig voelen voor een helm.

Dit kan voor de overheid wel eens dé reden zijn om geen helmplicht voor de e-bike in te voeren. Wil je wél 25km p/u gaan, maar geen helm dragen? Dan is de elektrische fiets een perfecte uitkomst. Scheelt je ook nog eens benzine.

Hieronder vind je onze populairste e-bikes die de snorfiets kunnen vervangen.

5.493,89
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE
4.699,99
INCL €100,- DONATIE
3.499,99
INCL €100,- DONATIE
2.599,99
Waardering:
93%
23% korting
3.999,99
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE
4.099,99
INCL €100,- DONATIE
4.199,99
INCL €100,- DONATIE
3.999,99
Waardering:
91%
INCL €100,- DONATIE
3.099,99
Waardering:
100%
INCL €100,- DONATIE
5.899,99
Waardering:
100%
INCL €100,- DONATIE

Bekijk alle elektrische fietsen

Wat zijn de beste e-bike helmen?

Waar niet over te twisten valt: Een helm is absoluut toegevoegde waarde op jouw e-bike. Maar goed; welke helm past jou? Voorheen raadden we voor de elektrische fiets altijd een mountainbikehelm aan. Tegenwoordig is er genoeg aanbod in e-bike helmen. Wil je éxtra veilig rijden op je elektrische fiets? Je zal niet de eerste zijn die met een Speed Pedelec helm zult gaan fietsen! Hieronder hebben we onze favoriete helmen voor je uitgelicht.

AGU CIT-E IV Helm

Deze CIT-E helm van AGU is de keuze als je niet te veel geld wenst uit te geven maar wel veilig wilt fietsen. De fijne padding zorgt voor een prettige fit. Door de verlichting aan de achterkant ben je extra goed zichtbaar.

Lazer CityZen KinetiCore E-bike Helm

Veiligheid en comfort komen samen in de CityZen KinetiCore E-bike Helm van Lazer. Deze helm heeft een stijlvolle look en is voorzien van een grote ventilatieopening aan de voorkant voor een verbeterde luchtstroom. Zo heb je zo min mogelijk last van warmte. Het KinetiCore veiligheidssysteem werkt als een kreukelzone in de binnenste schaal van de helm, waardoor je hoofd zo goed mogelijk beschermd wordt. Deze helm is in diverse kleuren beschikbaar.

69,99
Waardering:
90%
29% korting

Agu Urban Pedelec Helm

Deze AGU Urban Pedelec helm is in het leven geroepen voor Speed Pedelecs, maar ook mateloos populair onder e-bikers. Het fijne aan deze helm is dat hij ontzettend licht is, en voldoende ventilatiegaten heeft die zorgen voor verkoeling. Met het Direct-Dial systeem stel je hem gemakkelijk en prettig op jouw hoofd af. De EPS Dempingslaag is toegevoegd om een eventuele val extra te breken.

130,-
Waardering:
90%
46% korting

Bontrager Charge Wavecel Helm

De Bontrager Charge Wavecel Helm is uitgerust met de revolutionaire Wavecel-techniek. WaveCel is een celstructuur aan de binnenzijde van de Bontrager-helmen en is volgens Bontrager, op basis van onafhankelijk onderzoek door het Portland Biomechanics Laboratory, 48 keer effectiever in het voorkomen van hersenschuddingen bij veel voorkomende fietsongevallen dan standaard EPS-schuim. Zowel geschikt voor elektrische fietsen als voor Speed Pedelecs.

169,99
Waardering:
89%
18% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.