Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Wordt een helm verplicht op de e-bike?

Het aantal ongelukken waarbij een fiets betrokken is blijft stijgen. Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. Specifiek de e-bike zorgt voor veel ongelukken. Voor 12GO Biking genoeg redenen om het gebruik van een helm extra onder de aandacht te brengen.

Bekijk direct al onze e-bike helmen

Komt er een helmplicht?

Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt een helm op de snorfiets verplicht. Omdat een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid heeft als een snorfiets, zou het kunnen dat een helm voor de elektrische fiets in de toekomst verplicht wordt. Wat ons betreft draagt iedere fietser een helm; De kans op dodelijk hoofdletsel neemt na het dragen van een helm met maarliefst 71% af.

Ongeschreven regel

Een tiental jaren geleden heerste er in Nederland, toch wel hét fietsland van Europa, een taboe op het dragen van een helm. ’Daar kunnen wij veel te goed voor fietsen’  was het motto. Gelukkig is het in Nederland inmiddels bijna een ongeschreven regel om op de mountainbike en racefiets een helm te dragen. In Duitsland zijn ze hier al iets verder mee; daar zie je bijvoorbeeld bijna geen kind zonder helm fietsen. We zijn blij dat er ook in Nederland inmiddels aandacht wordt besteed aan dit belangrijke vraagstuk.

Een helm dragen op de elektrische fiets

In Nederland zien we gelukkig steeds meer e-bikers een helm dragen. Vooral senioren vinden de veiligheid die een helm met zich meebrengt belangrijker dan het feit dat een helm soms onhandig, te warm of oncomfortabel kan zijn. Dat is ook niet gek, want in 2021 was 59% van alle fietsdoden 70 jaar of ouder. Wij zien de aankoop van helmen onder 40-plussers de afgelopen maanden ook stijgen.

Waarom komt er geen helmplicht voor de elektrische fiets?

Toch is er een belangrijke reden waardoor het mogelijk is dat er geen helmplicht komt voor de elektrische fiets. Al jaren stimuleert de overheid mensen de auto te laten staan, en de fiets te pakken. Dit wordt gedaan voor de gezondheid van zowel mens als milieu. Hoe je het ook went of keert: een helmplicht op de elektrische fiets zal mensen afschrikken om van auto naar elektrische fiets over te stappen. De een vind het suf, de ander onhandig, en weer iemand anders vind het niet nodig. De grootste uitdaging bij de jeugd liggen. Steeds vaker rijden ze naar school of naar de voetbalclub met de elektrische fiets, maar de meeste pubers zullen weinig voelen voor een helm.

Dit kan voor de overheid wel eens dé reden zijn om geen helmplicht voor de e-bike in te voeren. Wil je wél 25km p/u gaan, maar geen helm dragen? Dan is de elektrische fiets een perfecte uitkomst. Scheelt je ook nog eens benzine.

Hieronder vind je onze populairste e-bikes die de snorfiets kunnen vervangen.

3.999,- 4.949,-
Waardering:
96%
19% korting
2.999,- 3.649,-
18% korting
2.499,- 2.749,-
9% korting
2.699,- 2.949,-
8% korting
2.899,- 3.199,-
9% korting
2.599,- 3.049,-
15% korting
3.349,- 3.649,-
8% korting
2.599,- 2.899,-
10% korting
1.969,- 2.199,-
Waardering:
100%
10% korting
1.599,- 1.999,-
Waardering:
96%
20% korting

Bekijk alle elektrische fietsen

Wat zijn de beste e-bike helmen?

Waar niet over te twisten valt: Een helm is absoluut toegevoegde waarde op jouw e-bike. Maar goed; welke helm past jou? Voorheen raadden we voor de elektrische fiets altijd een mountainbikehelm aan. Tegenwoordig is er genoeg aanbod in e-bike helmen. Wil je éxtra veilig rijden op je elektrische fiets? Je zal niet de eerste zijn die met een Speed Pedelec helm zult gaan fietsen! Hieronder hebben we onze favoriete helmen voor je uitgelicht.

AGU CIT-E IV Helm

Deze CIT-E helm van AGU is de keuze als je niet te veel geld wenst uit te geven maar wel veilig wilt fietsen. De fijne padding zorgt voor een prettige fit. Door de verlichting aan de achterkant ben je extra goed zichtbaar.

MET Downtown MIPS Helm

De MET Downtown MIPS helm heeft alles wat je zoekt in een veilige helm voor op de elektrische fiets. Naast het zonneklepje, de uitneembare padding en het eenvoudig te gebruiken verstelmechanisme beschikt hij over het MIPS Systeem. Het MIPS systeem zorgt ervoor dat de impact van een val gedeeltelijk wordt opgevangen en dat de krachten juist verdeeld worden, waardoor jij een stuk veiliger op de fiets zit.

59,99 79,95
25% korting

Agu Urban Pedelec Helm

Deze AGU Urban Pedelec helm is in het leven geroepen voor Speed Pedelecs, maar ook mateloos populair onder e-bikers. Het fijne aan deze helm is dat hij ontzettend licht is, en voldoende ventilatiegaten heeft die zorgen voor verkoeling. Met het Direct-Dial systeem stel je hem gemakkelijk en prettig op jouw hoofd af. De EPS Dempingslaag is toegevoegd om een eventuele val extra te breken.

129,99
Waardering:
93%

Bontrager Charge Wavecel Helm

De Bontrager Charge Wavecel Helm is uitgerust met de revolutionaire Wavecel-techniek. WaveCel is een celstructuur aan de binnenzijde van de Bontrager-helmen en is volgens Bontrager, op basis van onafhankelijk onderzoek door het Portland Biomechanics Laboratory, 48 keer effectiever in het voorkomen van hersenschuddingen bij veel voorkomende fietsongevallen dan standaard EPS-schuim. Zowel geschikt voor elektrische fietsen als voor Speed Pedelecs.

159,99
Waardering:
85%

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.