Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Met een E-MTB kom je niet meer buitenadem aan op de top van een afdaling, waardoor je ultiem kunt genieten van de natuur. Een elektrische mountainbike kan, door het sterke materiaal en de elektronische ondersteuning, al gauw prijzig worden. Op deze pagina vind je de goedkoopste elektrische mountainbikes. Je levert hier in op schakelprestaties en duurzaamheid, maar geniet wel van het elektronische duwtje in je rug.
Bekijk direct: e-MTB keuzehulp | Elektrische mountainbikes | Full Suspension Elektrische Mountainbikes
Lees verder...De goedkoopste elektrische mountainbike ligt doorgaans rond de 2500 euro. Dit kan zowel een hardtail als full-suspension e-MTB zijn. Voor deze prijs is er immers best veel keuze tussen verschillende typen elektrische mountainbikes. Onder goedkope e-mountainbikes vallen alle mountainbikes onder de 3600 euro.
Is een goedkope elektrische mountainbike per definitie slechter dan een duurdere elektrische mountainbike? Nee. Dat heeft er simpelweg mee te maken dat sommige goedkope mountainbikes voor een lagere prijs aangeboden worden vanwege een aanbieding of om andere redenen. Dat betekent dat er elektrische mountainbikes met specificaties van duurdere e-MTB’s voor een lagere prijs aangeboden worden. Dat is echter niet altijd het geval. Sommige elektrische mountainbikes zijn wel minder goed dan duurdere mountainbikes.
Om je verwachting te vormen voor een goedkope e-MTB toetsen we verschillende aspecten van een e-MTB: het type mountainbike (hardtail of full-suspension), de afmontage (versnellingen en remmen) en de elektrische ondersteuning.
Te beginnen bij hardtail of full-suspension. Een goedkope e-MTB is verkrijgbaar zowel als hardtail als full-suspension e-mtb verkrijgbaar. Verder zit er wel verschil in de afmontage tussen verschillende goedkope e-MTB’s. De afgeprijsde e-MTB’s zijn vaak voorzien van de betere groepsets, zoals Shimano Deore, Shimano XT of SRAM SX Eagle. De normaal geprijsde e-MTB’s zijn meestal voorzien van een minder duurzame groep zoals de Shimano Alivio of Cues. Elke groep zal echter prima schakelprestaties leveren waarmee je op de meeste terreinen uit de voeten komt.
Tot slot is de elektrische ondersteuning altijd zeer krachtig zodat jij gemakkelijk omhoog fietst. Het grootste verschil tussen de motoren is de compatibiliteit met je telefoon en daarmee de personalisatiemogelijkheden voor je aandrijving. De goedkope e-MTB’s zij uitsluitend voorzien van A-merk onderdelen.
Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.
Gebruik mountainbike
Cross Country
Cross Country (XC) fietsen zijn gericht op pure snelheid en efficiëntie. XC-parcours bestaan uit singletracks van niet meer dan 60 cm breedte en hebben relatief weinig hoogteverschil.
Trail
Trail rijden is iets avontuurlijker dan Cross country. Je komt iets grotere obstakels tegen en je bent niet vies van een klimmetje, zolang de afdaling maar voldoende spanning met zich meebrengt.
Enduro
Enduro ritten gaan voornamelijk bergaf. De fietsen zijn een stuk minder gericht op trapefficiëntie door de lange veerweg, maar blinken uit in de technische en uitdagende afdalingen. Enduro rijden gebeurt veel in hiervoor ingerichte bikeparks met gave sprongen en enorm snelle bochten.
Downhill
De fiets is speciaal ontworpen voor de meest gevaarlijke en steile afdalingen.
Type mountainbike
Hardtail: heeft alleen vering in de voorvork. Dit type is lichter en stijver dan een fully, maar biedt wel minder controle op ruiger terrein.
Full Suspension: naast geveerde voorvork ook vering voor het achterwiel. Met een "fully" heb je meer controle over de mountainbike, al is dit type wel iets zwaarder dan een hardtail.
Fatbike: Een nieuw type mountainbike. Geschikt voor de avonturier die het strand, een dik pak sneeuw of grote modderpoel opzoekt.
Maat wielen
Framemateriaal
Aluminium: Het meest gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten aluminium, het ene frame is daardoor lichter dan het ander.
Carbon: Lichter en stijver dan aluminium. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten die zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort. Wil je meer weten over Carbon frames? Zie onze blog over carbon frames.
Motor type
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Aantal Wh accu
Het aantal Wh, ofwel Wattuur, geeft een indicatie van hoeveel inhoud de accu heeft. Met een groter aantal Watturen kun je langer doorfietsen. De grootte van de accu's verschilt per type motor en vaak heb je keuze uit verschillende accugroottes.
Een grotere accu geeft, zoals genoemd, een grotere actieradius, waardoor je er verder mee kunt fietsen. Het is echter wel zo, dat een grotere accu iets zwaarder is dan een kleinere.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen
Type voorvork
Coilvering wordt gebruikt bij de instapfietsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een springveer
Luchtvering werkt op lucht en is af te stellen op het gewicht of voorkeuren van de berijder. Door het ontbreken van de springveer is de voorvork ook een stuk lichter.
Bij de Vaste vork is er geen sprake van vering.
Lees hier alles over voorvorken op de fiets.
Veerweg mountainbike
Mountainbikes met meer veerweg zijn beter geschikt voor het rijden van ruige trails en nemen van grotere drops en sprongen. Meer veerweg betekent wel dat de fiets minder snel is op klimmetjes.
100-110 mm: Meest gebruikte en gekozen veerweg. Ruim voldoende voor Nederlandse parcoursen.
120 tot 150mm: Erg veelzijdig in de Benelux. Uitstekend om hard naar beneden te knallen terwijl ook klimmetjes nog goed te doen zijn.
150 tot 190mm: Voor MTBs waar klimmen minder belangrijk is dan dalen. Geschikt voor zeer ruig terrein en extreme parcoursen.
Meer dan 190mm: Gemaakt voor de meest extreme afdalingen.