Start fietsseizoen - Korting op 150+ producten ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over e-bikes met Bosch middenmotor

De middenmotor van Bosch is met afstand het populairste motorsysteem voor elektrische fietsen. Dat is niet zonder reden: de motor is betrouwbaar, biedt een erg soepele ondersteuning en uitstekende rijeigenschappen, en is bovendien erg stil voor een middenmotor. In dit blog vertellen we je meer over de Bosch middenmotor en bespreken we de verschillende uitvoeringen waarin het systeem beschikbaar is.

Inhoud: 1.Middenmotoren 2.Actieradius 3.Accu 4.Alle motoren op rij 5.Display opties 6.Bosch Smart systeem

Elektrische fiets met middenmotor

Het motorsysteem voor e-bikes van Bosch is een middenmotor. Dat wil zeggen dat de motor jou ondersteunt via de trapas. Dit systeem heeft voornamelijk voordelen, die later aan bod zullen komen. Twijfel je of een middenmotor voor jou de goede keuze is? Lees dan ons blog over de verschillen tussen voorwiel-, achterwiel- en middenmotoren.

Direct persoonlijk advies?
Kom naar de winkel voor advies op maat en/of een testrit.

Het motorsysteem van Bosch is beschikbaar in vijf verschillende uitvoeringen. Hieronder staan ze van minst krachtig tot meest krachtig.

De actieradius van een e-bike middenmotor

De actieradius van de accu is bij een Bosch middenmotor, net als bij elke e-bikemotor, afhankelijk van verschillende factoren. Om te berekenen hoe ver je kunt fietsen met een elektrische fiets met Bosch motor heeft Bosch een handige calculator gemaakt. In deze calculator vul je alle gegevens in die van toepassing zijn op de actieradius. De uitkomst is een behoorlijk nauwkeurige inschatting van de actieradius die in de praktijk gehaald kan worden onder de gestelde omstandigheden.

Meer uit je accu halen? Lees ons blog met tips over accu-onderhoud.

Accu

Het Bosch middenmotorsysteem maakt gebruik van hoogwaarde lithium-ion-accu's voor de stroomvoorziening. Een intelligent battery manangement systeem herkent mogelijke storingsbronnen en beschermt zo de cellen van de accu tegen overbelasting.

Elektrische fietsen met het Bosch systeem kunnen worden geleverd met PowerPack accu's van 300, 400 of 500 Wh die op de bagagedrager of aan het frame worden gemonteerd. Daarnaast is het met Bosch ook mogelijk om gebruik te maken van een accu die in het frame geïntegreerd is. Deze zogeheten PowerTubes zijn beschikbaar in 400, 500, 625 en (sinds 2021) 750 Wh. Bosch speelt met de 750 Wh accu in op de groeiende vraag naar accu's die een grote actieradius hebben.

powerpack accu

De vijf motoren op een rij

Bosch middenmotoren zijn beschikbaar in vier verschillende uitvoeringen. Deze varianten verschillen onder andere in ontwerp en maximaal vermogen. Voor elke type fiets en elk beoogd gebruik is er daardoor een geschikte Bosch middenmotor.

Bosch Active Line

De uitstekende ‘standaard’ motor in de serie, de Bosch Active Line motor, wordt vooral gebruikt in de voordeligere elektrische stadsfietsen. De motor is net zo stil als de duurdere Active Line Plus motor, maar hij heeft met een maximaal koppel van 40Nm een wat lager maximaal vermogen. Met zijn soepele, maar relatief minder krachtige motor is het Active Line systeem vooral geschikt voor gebruik in de stad.

De Active Line motor biedt dankzij de uitstekende software van Bosch een soepele ondersteuning. De motor ondersteunt daarbij, afhankelijk van de ondersteuningsstand, tot maximaal 250% van het door de berijder getrapte vermogen. De motor weegt 2,9kg, waarmee hij de lichtste is van alle Bosch motoren.

2.199,- 2.599,-
Waardering:
98.5000%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.449,- 2.799,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.229,- 2.449,-
NIEUW
1.999,- 2.149,-
7% korting

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Active Line motor.

Bosch Active Line Plus

Het Active Line Plus systeem is het grote broertje van de standaard Active Line middenmotor. Hij oogt hetzelfde, maar heeft een andere binnenkant. Met een hoger maximaal koppel van 50 Nm en een maximale ondersteuning van 270% van het door de berijder geleverde vermogen (in combinatie met een derailleurversnelling) biedt de Active Line Plus net even wat meer ondersteuning dan de normale Active Line. Een elektrische fiets uitgerust met een Bosch Active Line plus motor is daardoor ideaal voor gebruik in de stad en op het platteland en is geschikt voor woon-werkverkeer en recreatieve toertochten.

De gebruikte software in de Active Line Plus is ook net wat verfijnder en biedt een dynamische modus, waarmee je bijvoorbeeld makkelijker wegfietst na te hebben stilgestaan voor een verkeerslicht. Met een gewicht van 3,2 kg is de motor nog steeds behoorlijk licht. Net als de normale Active Line motor, vind je het Active Line Plus systeem vooral terug op stadsfietsen, toerfietsen en hybride fietsen.

2.899,- 3.249,-
11% korting
2.399,- 2.949,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.199,- 2.749,-
Waardering:
100%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.599,- 2.899,-
10% korting

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Active Line Plus motor.

active line plus motor

Bosch Performance Line

Naast de Active Line heeft Bosch voor gebruik op meer sportieve fietsen ook verschillende uitvoeringen van de zogenaamde Performance Line in productie. De standaard Bosch Performance Line motor heeft een maximaal koppel van 63 Nm en levert in de Turbo-stand een maximale ondersteuning van 275%. Deze krachtige motor is vooral te vinden op de serieuzere toerfiets. Het is de ideale motor voor de toerfietser of forens die nét even meer power wil dan wat de Active Line motoren bieden.

De software van de Performance Line middenmotor stuurt de motor ook een stuk dynamischer en sportiever aan dan de software van de Active Line. Dit betekent dat de ondersteuning iets minder harmonieus en onopvallend aanvoelt, maar wel dat de motor sneller reageert op jouw inspanning, bijvoorbeeld als je uit stilstand wegrijdt of een heuvel omhoog fietst.

Voor fietsen uit modeljaar 2019 of ouder was de Performance Line motor met een gewicht van bijna 4 kilogram wat aan de zware kant. Voor fietsen van modeljaar 2020 heeft Bosch echter de vierde generatie Performance Line motoren geïntroduceerd. Deze motoren bieden net zo veel vermogen als de derde generatie modellen, maar wegen slechts 3,2 kilo. De motor is ook een stukje stiller geworden, waardoor je optimaal kunt genieten van alle (sportieve) ritten!

3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.799,-
Waardering:
87%
NIEUW
2.699,- 2.999,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Performance Line motor.

bosch performance line cx

Bosch Performance Line CX

Naast de standaard variant en de 45 km/u uitvoering van de Performance Line motor bestaat er ook nog de Bosch Performance Line CX motor, speciaal ontwikkeld voor gebruik in elektrische mountainbikes of E-MTB's. Met een maximaal koppel van 85 Nm staat deze motor zijn mannetje, ook offroad en bergop. Bovendien ondersteunt de motor tot maar liefst 340% van het door de berijder geleverde vermogen. De Performance Line CX motor is daarmee een ideale motor voor gebruik in elektrische mountainbikes. De motor is daarnaast ook terug te vinden in de hogere segmenten elektrische hybrides en trekkingfietsen.

Naast de extra krachtige motor onderscheidt het Performance Line CX systeem zich ook met de gebruikte software. In de speciaal voor mountainbikes ontwikkelde ondersteuningsstand E-MTB-modus versterkt de motor de eigen krachtinspanning van de rijder dynamisch tussen 120 % en 340 %. Je hoeft dan dus niet handmatig de ondersteuninsstand te blijven instellen als het terrein snel wisselt. De dynamische ondersteuning zorgt er bovendien voor dat je direct ondersteuning krijgt als je bijvoorbeeld bergop wilt wegrijden. Daarnaast zorgt de gedoseerde ondersteuning je ook extra grip en tractie.

Ook de Performance Line CX heeft een kleine rework gehad voor fietsen van modeljaar 2021. De motor is aanzienlijk compacter geworden. Dit is mogelijk door de meer verfijnde software die gebruikt wordt. Op prestatiegebied lever je dus niks in, tewijl de motor wel meer dan een kilo lichter is dan voorheen. De vierde generatie Bosch Performance Line CX is dus perfect voor iedere veeleisende sportfietser. Vanaf modeljaar 2021 worden de Performance Line CX motoren geleverd met 85 Nm koppel, in plaats van 75 Nm!

3.799,- 4.149,-
Waardering:
97%
8% korting
4.499,- 6.199,-
Waardering:
100%
27% korting
6.299,- 6.999,-
10% korting
4.599,-

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Performance Line CX motor.

Bosch Performance Line Speed

De Performance Line motor is normaal gesproken begrensd om te ondersteunen tot snelheden van maximaal 25 km/u. Er is echter ook een vergelijkbaar ontworpen versie van de motor ontwikkeld voor gebruik op Speed Pedelecs. Deze Bosch Performance Line Speed motor ondersteunt tot snelheden van 45 km/u. De motor heeft een maximaal koppel van 75 Nm, een groter vermogen van 350W dat de extra ondersteuning mogelijk maakt. Daarnaast is de Performance Speed ook een stukje lichter, hij weegt namelijk maar 2.9 kilo, waardoor het rijgedrag nog sportiever aanvoelt.

Bekijk al onze Speed Pedelecs met het Bosch Performance Line Speed systeem.

Kom je er niet uit welke motor je moet kiezen? In ons blog vind je meer informatie over de kracht van een ebike motor.

Nog meer keuze: display opties

Naast verschillende motore valt er bij het Bosch middenmotorsysteem ook nog te kiezen voor vier verschillende displays. Het display is niet één op één gekoppeld aan het motortype, maar het wordt doorgaans gekozen door de fietsfabrikant op basis van de prijs en functionaliteit die het beste bij de fiets passen.

Purion

Het Purion display is het meest eenvoudige én compacte display van Bosch. Het goed leesbare display geeft je alle essentiële info en is dankzij de montage links op het stuur eenvoudig met de duim te bedienen.

Purion Display Bosch

Intuvia

Dit display geeft je net even wat meer informatie en is dankzij de montage op de stuurpen erg goed leesbaar. Dankzij de afzonderlijke bedieningsunit kun je jouw handen gewoon aan het stuur houden.

Bosch Intuvia Display

Kiox

Deze nieuwkomer is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de E-MTB. Het display geeft alle informatie waar je als sportieve fietser behoefte aan hebt. Het strak en compact vormgegeven display is dankzij het kleurenscherm extra goed leesbaar.

kiox display

Nyon

Nyon is de meest complete geïntegreerde boordcomputer van Bosch. Alleen te vinden op stads- en toerfietsen in het hogere segment. In 2021 heeft deze display een upgrade gekregen. Het nieuwe Nyon display beschikt namelijk over touchscreen. Zo wordt het navigeren, wat ook mogelijk is bij het Nyon-Display, nog makkelijker!

Bosch Nyon display upgradekit 2021

Bosch Smart Systeem

In 2022 heeft Bosch hun nieuwe Smart systeem geïntroduceerd. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat alle componenten van je elektrische fiets in één app verbonden zijn, waardoor je gemakkelijker en sneller alle gegevens die je nodig hebt kunt inzien. Het Bosch Smart systeem verbindt je display, accu en de motor met de Bosch eBike Flow-app. Deze app is gratis te installeren op zowel Android als iOs smartphones. In deze Flow-app kun je alle ondersteuningsniveaus persoonlijk instellen en afstellen, zodat je altijd de ondersteuning krijgt die bij jou past. Wanneer je bent aangemeld, zal je e-bike automatisch verbinden met de eBike Flow-app, waar je vervolgens al je gegevens kunt terugvinden: het laadniveau van je accu, hoeveel kilometer je ongeveer nog kunt rijden op je accu, hoeveel kilometer je al hebt gefietst, en nog veel meer. De app registreert automatisch je rit, zodat je specifieke gegevens voor je rit kunt inzien. Daarnaast houdt de app de software van je e-bike up-to-date, ook na de aankoop. 

Met dit nieuwe systeem introduceert Bosch ook een soort mini-display: de LED Remote. Dit kleine informatieblok vind je op je stuur en toont in één opzicht alle functies en gegevens die je nodig hebt tijdens je rit, zoals het batterijniveau en de ondersteuningsstand die je op dat moment gebruikt. Daarnaast kun je alle systemen bedienen via de LED Remote. Voor e-bikers die graag zonder display fietsen is deze LED Remote goed nieuws: het kan namelijk het display volledig vervangen, maar kan ook gewoon naast het display gebruikt worden. 

Op dit moment is het Bosch Smart systeem alleen compatibel met het Kiox 300 display, de Performance Line CX middenmotor en de nieuwe 750 Wh accu. Ook zullen alle nieuwere systemen van Bosch standaard worden gebouwd met dit systeem. Bosch geeft aan dat veel andere displays, motoren en accu's in de toekomst compatibel worden met het Bosch Smart systeem, maar wanneer dit gaat gebeuren is niet bekend. De eBike Flow-app zit al boordevol functies die je kunt ontdekken, maar hier zullen er in de toekomst nog veel meer bijkomen. 

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets met middenmotor?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.