Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over e-bikes met Bosch middenmotor

Alles over e-bikes met Bosch middenmotor

De middenmotor van Bosch is met afstand het populairste motorsysteem voor elektrische fietsen. Dat is niet zonder reden: de motor is betrouwbaar, biedt een erg soepele ondersteuning en uitstekende rijeigenschappen. Bovendien is hij ook erg stil voor een middenmotor en introduceerde ze in 2022 het vernieuwende Bosch Smart System. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende Bosch motoren, welke middenmotor van Bosch het beste is en welke Bosch middenmotor het beste bij jou past.

Het motorsysteem voor e-bikes van Bosch is een middenmotor. Dat wil zeggen dat de motor jou ondersteunt via de trapas. Dit systeem heeft voornamelijk voordelen, die later aan bod zullen komen. Twijfel je of een middenmotor voor jou de goede keuze is? Lees dan ons blog over de verschillen tussen voorwiel-, achterwiel- en middenmotoren.

Direct persoonlijk advies?
Ontvang binnen 1 minuut jouw persoonlijke e-bike advies


Inhoudsopgave

  1. Wat kost een Bosch middenmotor?
  2. Bosch accu’s
  3. Bosch Smart System
  4. De zeven middenmotoren van Bosch
  5. Display opties
  6. Bosch middenmotor vervangen

1. Wat kost een elektrische fiets met Bosch middenmotor?

Het motorsysteem van Bosch is beschikbaar in vijf verschillende uitvoeringen die zich allemaal in verschillende prijsklassen bevinden. Hieronder staan ze minst krachtig tot krachtigst:

sparta d-rule met bosch performance line motor

2. Bosch accu's

Het Bosch middenmotorsysteem maakt gebruik van hoogwaarde lithium-ion-accu's voor de stroomvoorziening van jouw e-bike. Bosch heeft twee verschillende soorten accu’s:

PowerPack accu’s

  • Gemonteerd in bagagedrager of aan het frame
  • 300, 400 of 500 Wh

PowerTube accu’s

  • Geïntegreerd in het frame
  • 400, 500, 625 of 750 Wh

powerpack accu

De actieradius van de accu is bij een Bosch middenmotor, net als bij elke e-bikemotor, afhankelijk van verschillende factoren. Om te berekenen hoe ver je kunt fietsen met een elektrische fiets met Bosch motor heeft Bosch een handige calculator gemaakt.

Lees hier meer informatie over Bosch accu’s.

3. Bosch Smart System

Bosch heeft in 2022 het Smart System geïntroduceerd voor elektrische fietsen. Met dit systeem worden alle belangrijke onderdelen van de fiets verbonden via de Bosch eBike Flow-app. Via de app kun je eenvoudig toegang krijgen tot gegevens zoals accuniveau, geschatte actieradius en gereden kilometers. De app registreert ook automatisch je ritten voor gedetailleerde analyse en maakt het mogelijk om ondersteuningsstanden aan te passen.

Verder zorgt het Smart System niet alleen voor connectiviteit en informatie, maar houdt het ook de software van je e-bike up-to-date voor de nieuwste functies en verbeteringen. Om het af te maken kun je via de app verschillende rijmodi aanpassen op de manier zoals jij dat het fijnst vindt fietsen.

Wil je meer weten over het Bosch Smart System? Lees hier verder over het nieuwe innovatieve Smart System van Bosch.

Bosch Smart System

4. De zeven middenmotoren van Bosch

Bosch middenmotoren zijn beschikbaar in zeven verschillende uitvoeringen. We beoordelen de uitvoeringen op het maximaal vermogen, het type fietser, de prijs en de mogelijkheid tot een Smart System upgrade.

Bosch Active Line (Smart) | vanaf €1.900

De uitstekende ‘standaard’ motor in de serie, de Bosch Active Line motor, wordt vooral gebruikt in de voordeligere elektrische stadsfietsen. De motor is net zo stil als de duurdere Active Line Plus motor, maar hij heeft met een maximaal koppel van 40Nm een wat lager maximaal vermogen. Met zijn soepele, maar relatief minder krachtige motor is het Active Line systeem vooral geschikt voor gebruik in de stad.

De Active Line motor biedt dankzij de uitstekende software van Bosch een soepele ondersteuning. De motor ondersteunt daarbij, afhankelijk van de ondersteuningsstand, tot maximaal 250% van het door de berijder getrapte vermogen. De motor weegt 2,9kg, waarmee hij één van de lichtste is van alle Bosch motoren. De Bosch Active Line middenmotoren zijn er ook met het Bosch Smart System, maar die worden nog niet zo veel gebruikt.

Bekijk alle elektrische fietsen met een Bosch Active Line motor.

2.460,99
Waardering:
90.0000%
15% korting
2.560,99
Waardering:
100%
12% korting
2.510,99
Waardering:
100%
E-BIKE TOPDEAL
2.699,99
6% korting

Bosch Active Line Plus (Smart) | vanaf €2.000

Het Active Line Plus systeem is het grote broertje van de standaard Active Line middenmotor. Hij oogt hetzelfde, maar heeft andere software. Zo heeft de Active Line Plus heeft net iets meer vermogen. Namelijk maximaal koppel van 50 Nm en een maximale ondersteuning van 270% van het door de berijder geleverde vermogen. Dat geldt echter wel alleen voor fietsen met een derailleurversnelling en niet voor fietsen met een naafversnelling.

Een elektrische fiets met een Bosch Active Line Plus motor is ideaal voor gebruik in de stad en op het platteland en daarmee geschikt voor woon-werkverkeer en recreatieve toertochten.

De gebruikte software in de Active Line Plus is ook net wat verfijnder en biedt een dynamische modus, waarmee je bijvoorbeeld makkelijker wegfietst na te hebben stilgestaan voor een verkeerslicht. Daarnaast maakt de Active Line Plus gebruik van meer sensoren om de ondersteuning te bepalen. Daardoor is de ondersteuning wat preciezer en voelt het natuurlijker aan. Om het af te maken biedt de Bosch Active Line Plus ook loopondersteuning.

Met een gewicht van 3,2 kg is de motor nog steeds behoorlijk licht. Ook de Active Line Plus is heeft een nieuwere versie met het Bosch Smart System. Net als de normale Active Line motor, vind je het Active Line Plus systeem vooral terug op stadsfietsen, toerfietsen en hybride fietsen.

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Active Line Plus motor.

3.099,99
Waardering:
100%
19% korting
2.999,99
Waardering:
91%
23% korting
3.849,99
Waardering:
87%
22% korting
2.910,99
14% korting

active line plus motor

Bosch Performance Line (Smart) | vanaf €2.200 (vanaf €2.600) 

De Bosch Performance Line is de sportievere broer van de Bosch Active Line systemen. De standaard Bosch Performance Line motor heeft een maximaal koppel van 65 Nm. Dat resulteert in een maximale verhoging van 300% van het door de berijder geleverde vermogen. In combinatie met het Bosch Smart System levert de Performance Line een maximaal koppel van 75 Nm en 340% van het door de berijder geleverde vermogen. Het is de ideale motor voor de toerfietser of forens die nét even meer power wil dan wat de Active Line motoren bieden.

De software van de Performance Line middenmotor stuurt de motor ook een stuk dynamischer en sportiever aan dan de software van de Active Line. Dit betekent dat de ondersteuning iets minder harmonieus en onopvallend aanvoelt, maar wel dat de motor sneller reageert op jouw inspanning, bijvoorbeeld als je uit stilstand wegrijdt of een heuvel omhoog fietst. Verder heeft het motor een gewicht van 3,4 kilo, wat nog steeds relatief licht is.

Bekijk alle elektrische fietsen met een Bosch Performance Line motor.

3.199,99
25% korting
4.499,99
Waardering:
99%
24% korting
4.599,99
Waardering:
91%
10% korting
2.999,99
Waardering:
98.0000%
18% korting

bosch performance line cx

Bosch Performance Line CX (Smart) | vanaf €2.500 (vanaf €3.000)

De Bosch Performance Line CX is speciaal ontwikkeld voor gebruik in elektrische mountainbikes of E-MTB's. Met een maximaal koppel van 85 Nm staat deze motor zijn mannetje, ook offroad en bergop. Bovendien ondersteunt de motor tot maar liefst 340% van het door de berijder geleverde vermogen. Naast elektrische mountainbikes is de motor ook terug te vinden in de hogere segmenten elektrische hybrides en trekkingfietsen. Dat zijn fietsen die perfect bij jou passen als je veel tochten door de bergen maakt.

Ook op gebied van software onderscheidt de Performance Line CX zich van de voorgaande systemen. In de speciaal voor mountainbikes ontwikkelde ondersteuningsstand E-MTB-modus versterkt de motor de eigen krachtinspanning van de rijder dynamisch tussen 120 % en 340 %. Je hoeft dan dus niet handmatig de ondersteuningsstand in te stellen als je van terrein wisselt. De dynamische ondersteuning zorgt er bovendien voor dat je direct ondersteuning krijgt als je bijvoorbeeld bergop wilt wegrijden. Verder zorgt de gedoseerde ondersteuning ook voor extra grip en tractie. Om het af te maken heeft de Bosch Performance een gewicht van slechts 2,9 kilo (!) en is hij ook verkrijgbaar met het Bosch Smart System.

Bekijk al onze fietsen met een elektrische fietsen met een Bosch Performance Line CX motor.

5.493,89
Waardering:
96%
E-BIKE TOPDEAL
4.099,99
Waardering:
87%
24% korting
4.499,99
22% korting
3.849,99
22% korting

Bosch Performance Line Speed (Smart) | vanaf €3.800 (vanaf €6.000)

De Performance Line motor is normaal gesproken begrensd om te ondersteunen tot snelheden van maximaal 25 km/u. Bosch heeft echter ook een versie gemaakt voor gebruik op speed pedelecs, deze Bosch Performance Line Speed motor ondersteunt tot snelheden van 45 km/u.

De nieuwste Bosch Performance Line Speed middenmotoren leveren een koppel van maximaal 85 Nm en 340% van het door de berijder geleverde vermogen. Deze zijn ook allemaal uitgerust met het Bosch Smart Systeem. De oudere versies zijn dat niet en hebben ook een lager vermogen, namelijk 75 Nm. Ze ondersteunen wel allebei tot 45 km/u en hebben beide een gewicht van ongeveer 2,9 kilo.

Bekijk alle Speed Pedelecs met het Bosch Performance Line Speed systeem.

6.699,99
Waardering:
100.0000%
7% korting
3.799,99
Waardering:
97%
11% korting
7.299,99
18% korting
Waardering:
90%

Bosch Performance Line SX (Smart) | Vanaf €2.000

De Performance SX middenmotor van het Bosch Smart System is de nieuwste motor van Bosch. Met een koppel van 55 Nm en een maximale ondersteuning van 340% van het door de berijder geleverde vermogen is de Performance SX de meest compacte motor met veel kracht. Hij weegt namelijk slechts 2 kilo en is daarmee de lichtste en meest compacte motor van Bosch.

De motor is ontworpen om maximale kracht te geven aan sportievelingen. De motor zit dan ook vooral verwerkt in e-moutainbikes, elektrische gravel- en racefietsen. Met de Performance SX is geen berg te hoog. Steile hellingen op hoge snelheden zijn geen probleem met de nieuwe sprint-modus van het Bosch Smart System. Naast deze modus zijn er nog veel meer mogelijkheden het rijplezier te vergroten tijdens het rijden.  

Bosch Cargo Line | vanaf €4.000

Ten slotte maakt Bosch mdidenmotoren voor elektrische bakfietsen. In sommige gevallen worden daarvoor de verschillende Bosch Performance Line motoren voor gebruikt, maar meestal de Bosch Cargo Line. De motor is speciaal ontwikkeld voor elektrische bakfietsen en levert vanaf modeljaar 2021 een maximaal koppel van 85 Nm en 400% van het door de bereider geleverde vermogen. Daarnaast zijn bakfietsen met Bosch Cargo Line ook geschikt voor ‘DualBattery’, twee accu’s die met 1.250 Wh veel voordelen bieden wat betreft actieradius en zware ladingen.

Verder is de Bosch Cargo Line geschikt voor het Smart System van Bosch en heeft hij een gewicht van 2,9 kilo.

Bekijk alle elektrische bakfietsen met Bosch Cargo Line motor.

Kom je er niet uit welke motor je moet kiezen? In ons blog vind je meer informatie over de kracht van een e-bike motor.

5. Nog meer keuze: Bosch displays

Naast verschillende motoren valt er bij het Bosch middenmotorsysteem ook nog te kiezen voor vier verschillende displays. Het display is niet één op één gekoppeld aan het motortype, maar het wordt doorgaans gekozen door de fietsfabrikant op basis van de prijs en functionaliteit die het beste bij de fiets passen.

Purion Display Bosch

Bosch Purion display

Het Bosch Purion display is het meest eenvoudige én compacte display van Bosch. Het goed leesbare display geeft je alle essentiële info en is dankzij de montage links op het stuur eenvoudig met de duim te bedienen. Deze display is ook goed te combineren met de een Kiox 300 of 500 display voor bijvoorbeeld navigatie of meer ritgegevens. 

Bosch Intuvia en Intuvia 100 display

De Bosch Intuvia geeft je net even wat meer informatie en is dankzij de montage op de stuurpen erg goed leesbaar. Dankzij de afzonderlijke bedieningsunit kun je jouw handen gewoon aan het stuur houden. De Bosch Intuvia 100 is speciaal ontworpen voor het Smart System en kan daarom, in tegenstelling tot de normale Intuvia, niet verbinden met de eBike flow app. Tevens bedien je de display met de intuïtieve Led Remote of Mini Remote. Andere verschillen zitten hem voornamelijk in de informatie die je kunt aflezen op de display. Zo geeft de Intuvia 100 informatie over je actieradius, reisduur- en afstand, schakeladvies en info over of je je e-bike op slot staat.

Waardering:
97%
Waardering:
73%
Waardering:
84%

Bosch Kiox en Kiox 300 & 500 display

De Bosch Kiox is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de E-MTB. Het display geeft alle informatie waar je als sportieve fietser behoefte aan hebt. Het strak en compact vormgegeven display is dankzij het kleurenscherm extra goed leesbaar. De Bosch Kiox 300 verschilt net als de Intuvia’s op gebied van slimme informatievoorziening zoals de weergave van hoogtemeters, slijtingspercentage, trapfrequentie en nog meer fitnessgegevens. Daarnaast bedien je ook de Kiox 300 met de Let Remote of de Mini Remote en heeft de 300 een modernere uitstraling. De Kiox 500 is de grote broer van de Kiox 300. Dit display heeft een aanzienlijk groter scherm waardoor je meer indormatie tot je beschikking hebt tijdens het rijden. 

222,68
Waardering:
93%
33% korting
Waardering:
87%

Bosch Nyon display

De Bosch Nyon is de meest complete geïntegreerde boordcomputer van Bosch. Alleen te vinden op stads- en toerfietsen in het hogere segment. De Nyon heeft een kleurendisplay, is voorzien van touchscreen en biedt alle inzichten die je nodig hebt voor je rit, zelfs de weersverwachting! Daarnaast ook fitnessgegevens, lock, individuele rijmodi en natuurlijk navigatie. Tevens valt het display te verbinden met je favoriete apps.  

456,55
Waardering:
93%
17% korting
405,70
20% korting

Bosch Led Remote en Mini Remote controller

Middenmotoren met het Bosch Smart System hebben naast de normale displays nog meer optionele besturingsmogelijkheden. Met de Led Remote controller verander je de rijmodus, bedien je loopondersteuning en je display of e-bike flow app. De Bosch System Controller is in de bovenbuis geïntegreerd en biedt dezelfde functies als de Led Remote controller. Het Mini Remote bedieningspaneel biedt dezelfde praktische functies door middel van een kleine controller met simpele knopjes. Het is een aanvulling op de System Controller.

Bosch SmartphoneGrip

Het is niet noodzakelijk om een display te gebruiken om te navigeren en ritgegevens in te zien. Indien je een middenmotor met Smart System hebt kun je namelijk ook gewoon de eBike Flow-app op je smartphone gebruiken voor al deze inzichten. Met de Bosch SmartphoneGrip plaats je de Smartphone op het stuur en je bent klaar om te gaan!

60,91
Waardering:
95%

6. Bosch middenmotor vervangen: wat zijn de kosten?

Het is niet verstandig om zelf je Bosch Middenmotor zelf te vervangen. Dat heeft te maken met veiligheidsredenen maar daarnaast vervalt ook je garantie en is er geen zekerheid of het goed gaat. Breng daarom je fiets langs bij onze Service Werkplaats en dan voeren wij een check uit. We zoeken uit of een reparatie je motor nog kan helpen en zo niet, dan vervangen we de complete motor.

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets met middenmotor?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.