Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

De ideale plek van een motor bij een E-bike

Welke elektrische fiets en welke motor goed bij jou passen is erg persoonlijk en hangt af van meerdere factoren. De eerste keuze die je moet maken bij het uitzoeken van een elektrische fiets is de plaats van de motor. Ga jij voor een populaire middenmotor, een sportieve achterwielmotor, of toch voor een voordelige voorwielmotor? In dit blog zetten we de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

Middenmotor

Voordelen

Nadelen

+  De plaats van de motor maakt de fiets erg stabiel -  Een middenmotor maakt meer geluid dan een wielmotor
+  Soepele ondersteuning die aansluit op jouw inspanning
+  De meeste keuze aan merken, types en modellen

Met afstand het meest gebruikte en ook het meest populaire motorsysteem is de middenmotor. Dat is niet zo heel gek, want de middenmotor heeft een aantal grote voordelen, die er samen voor zorgen dat de ondersteuning en het fietsgedrag van een elektrische fiets met middenmotor het meest ‘natuurlijk’ aanvoelen.

Vanwege de plaats van de motor, laag in het frame en bij de trapas, is een elektrische fiets met middenmotor erg stabiel en heeft de fiets dezelfde stuureigenschappen als een (zware) stadsfiets. Het zwaartepunt van de fiets ligt namelijk laag bij de grond en is goed uitgebalanceerd over de hele fiets. Dit zorgt voor een zeer stabiele wegligging. 

De ondersteuning van de motor reageert erg goed op jouw eigen inspanning. Omdat een middenmotor gebruik maakt van een snelheids-, rotatie- en trapkrachtsensor kan de software van het systeem eenvoudig berekenen hoeveel ondersteuning er nodig is. Als jij bijvoorbeeld tegen een brug of heuvel omhoog fietst zal je harder moeten trappen en zal je de trappers minder snel rond krijgen. Het systeem reageert hierop door de ondersteuning te verhogen aan de hand van de trapkracht die geleverd wordt.

Er is erg veel keuze in het segment elektrische fietsen met een middenmotor. Kijk voor een overzicht van de verschillende merken en types middenmotoren op ons blog ‘E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken'. De populairste systemen worden gemaakt door Bosch, Shimano en Bafang.

 Bekijk hier alle fietsen met een middenmotor

middenmotor

Voorwielmotor

voordelen

nadelen

+  Voordelig geprijsd -  Minder stabiel stuurgedrag
+  Eenvoudig en degelijk ontwerp -  De ondersteuning sluit onder zware omstandigheden slecht aan bij jouw inspanning

De eerste elektrische fietsen waren vooral uitgerust met voorwielmotoren. Het is namelijk een relatief eenvoudig product dat op een verder normale stadsfiets kan worden gemonteerd. Tegenwoordig zijn voorwielmotoren vanwege de relatief lage prijs alleen nog te vinden op elektrische fietsen in het instapsegment. Je kunt hier een blog lezen over het verschil tussen een e-bike van een A-merk en van een B-merk. 

Naast het prijsvoordeel zijn voorwielmotoren ook erg degelijk. Dit is vooral te danken aan het eenvoudige ontwerp én aan de relatief lage belasting van het systeem (een voorwielmotor maakt geen deel uit van de aandrijflijn van de fiets, zoals een middenmotor).

Voorwielmotoren hebben twee grote nadelen ten opzichte van middenmotoren en voorwielmotoren. Het eerste nadeel heeft te maken met de rijeigenschappen van de fiets. Deze zijn vergelijkbaar met het rijgedrag van een stadsfiets met een zware mand of een volgeladen bagagerek aan het stuur. Door het grotere gewicht aan de voorkant van de fiets stuurt deze een stuk nerveuzer. Het geeft daarnaast ook een verhoogd risico dat het voorwiel wegglijdt in de bocht. 

Naast het stuurgedrag voelt bij een voorwielmotor ook de ondersteuning ‘minder natuurlijk’. Op een normale fiets voelt het altijd een beetje alsof je wordt geduwd: de aandrijving loopt namelijk via het achterwiel. Een voorwielmotor geeft je meer het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. Dat is echt even wennen. De ondersteuning slaat ook pas zo'n 1 tot 2 seconden nadat je stopt met trappen af. Dat klinkt als heel weinig, maar is in het verkeer eigenlijk langer dan wenselijk is.

De ondersteuning van een voorwielmotor is ook wat minder goed afgestemd op jouw inspanning. Een voorwielmotor maakt alleen gebruik van een snelheids- en rotatiesensor en zal daardoor de ondersteuning verminderen als jij het juist zwaar hebt tegen de wind in of bergop. Het systeem ziet alleen dat jij langzamer gaat fietsen en weet niet dat jij een grotere inspanning levert en juist een beetje extra hulp kan gebruiken. 

Bekijk hier alle fietsen met een voorwielmotor

voorwielmotor

Achterwielmotor

voordelen

nadelen

+  Zeer stille motor -  Minder efficiënte aandrijving en daardoor kleiner bereik dan een middenmotor
+  Veel vermogen en natuurlijk aanvoelende ondersteuning -  De meeste achterwielsystemen zijn alleen met een derailleur te gebruiken

Net als middenmotoren maken achterwielmotoren meestal gebruik van een trapkrachtsensor. In combinatie met de achterwielaandrijving, net als bij een gewone fiets dus, voelt de ondersteuning van een achterwielmotor daardoor erg natuurlijk.

Een achterwielaandrijving heeft vaak veel vermogen en fietst heerlijk in de bergen of in heuvelachtig gebied. Een fiets met achterwielmotor valt echter bij de meeste systemen niet te combineren met een naafversnelling en heeft daarom bijna altijd een derailleurversnelling en geen gesloten kettingkast. Dit is wat slijtagegevoeliger dan een gesloten naafversnelling met dichte kettingkast. Fietsen met een achterwielmotor zijn daarom vooral interessant voor sportieve en recreatieve fietsers.

Een groot voordeel van achterwielaandrijving, naast de krachtige ondersteuning, is dat een achterwielmotor erg stil is. Een nadeel is dat door de gebruikte techniek een achterwielmotor ook minder efficiënt is dan een middenmotor. Bij een gelijke accucapaciteit zal een elektrische fiets met achterwielaandrijving daardoor een kleinere actieradius hebben en minder lang ondersteuning bieden.

Het prijsniveau van een achterwielmotor is vergelijkbaar met een middenmotor. Omdat steeds meer consumenten kiezen voor een middenmotor verkopen echter steeds minder fabrikanten nog fietsen met een achterwielmotor.

Bekijk hier alle fietsen met een achterwielmotor.

achterwielmotor

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Gerelateerde berichten
  1. De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
  2. Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?
  3. Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving
  4. E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken