Italiaanse kledingmerken 20% korting -  t/m ma 29 mei ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Voorwielmotor, middenmotor, of achterwielmotor op je e-bike?

Welke elektrische fiets en welke motor goed bij jou passen is erg persoonlijk en hangt af van meerdere factoren. De eerste keuze die je moet maken bij het uitzoeken van een elektrische fiets is de plaats van de motor. Ga jij voor een populaire middenmotor, een sportieve achterwielmotor, of toch voor een voordelige voorwielmotor? In dit blog zetten we de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

Elektrische fiets met middenmotor

Voordelen

Nadelen

+  De plaats van de motor maakt de fiets erg stabiel -  Een middenmotor maakt meer geluid dan een wielmotor
+  Soepele ondersteuning die aansluit op jouw inspanning
+  De meeste keuze aan merken, types en modellen

Met afstand het meest gebruikte en ook het meest populaire motorsysteem is de middenmotor. Dat is niet zo heel gek, want de middenmotor heeft een aantal grote voordelen, die er samen voor zorgen dat de ondersteuning en het fietsgedrag van een elektrische fiets met middenmotor het meest ‘natuurlijk’ aanvoelen.

Nauwkeurige sensoren

De ondersteuning van de motor reageert erg goed op jouw eigen inspanning. Omdat een middenmotor gebruik maakt van een snelheids-, rotatie- en trapkrachtsensor kan de software van het systeem eenvoudig berekenen hoeveel ondersteuning er nodig is. Als jij bijvoorbeeld tegen een brug of heuvel omhoog fietst zal je harder moeten trappen en zal je de trappers minder snel rond krijgen. Het systeem reageert hierop door de ondersteuning te verhogen aan de hand van de trapkracht die geleverd wordt.

3.129,- 3.499,-
Waardering:
94.6667%
11% korting
1.999,- 2.999,-
Waardering:
100%
33% korting
1.999,- 2.149,-
7% korting
3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
23% korting
3.499,- 4.299,-
Waardering:
100%
19% korting
4.799,- 5.645,80
Waardering:
98%
15% korting
2.699,- 3.849,-
Waardering:
100%
30% korting
4.999,- 5.801,90
14% korting
3.799,- 4.449,-
15% korting
2.999,- 3.649,-
Waardering:
96.5000%
18% korting

Bekijk alle fietsen met een middenmotor

middenmotor

Elektrische fiets met voorwielmotor

Voordelen

Nadelen

+  Voordelig geprijsd -  Minder stabiel stuurgedrag
+  Eenvoudig en degelijk ontwerp -  De ondersteuning sluit onder zware omstandigheden slecht aan bij jouw inspanning

De eerste elektrische fietsen waren vooral uitgerust met voorwielmotoren. Het is namelijk een relatief eenvoudig product dat op een verder normale stadsfiets kan worden gemonteerd. Tegenwoordig zijn voorwielmotoren vanwege de relatief lage prijs alleen nog te vinden op elektrische fietsen in het instapsegment.

Ander stuurgedrag

Voorwielmotoren hebben twee grote nadelen ten opzichte van middenmotoren en voorwielmotoren. Het eerste nadeel heeft te maken met de rijeigenschappen van de fiets. Deze zijn vergelijkbaar met het rijgedrag van een stadsfiets met een zware mand of een volgeladen bagagerek aan het stuur. Door het grotere gewicht aan de voorkant van de fiets stuurt deze een stuk nerveuzer.

Naast het stuurgedrag voelt bij een voorwielmotor ook de ondersteuning ‘minder natuurlijk’. Op een normale fiets voelt het altijd een beetje alsof je wordt geduwd: de aandrijving loopt namelijk via het achterwiel. Een voorwielmotor geeft je meer het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. Dat is echt even wennen.

Geen rotatiesensor

De ondersteuning van een voorwielmotor is ook wat minder goed afgestemd op jouw inspanning. Een voorwielmotor maakt alleen gebruik van een snelheids- en rotatiesensor en zal daardoor de ondersteuning verminderen als jij het juist zwaar hebt tegen de wind in of bergop. Het systeem ziet alleen dat jij langzamer gaat fietsen en weet niet dat jij een grotere inspanning levert en juist een beetje extra hulp kan gebruiken. Bekijk hieronder onze populairste e-bikes met voorwielmotor.

1.399,- 1.689,-
Waardering:
77%
17% korting
1.749,- 2.149,-
Waardering:
97%
19% korting
1.619,- 1.789,-
Waardering:
98%
10% korting
1.799,- 2.119,-
Waardering:
97%
15% korting
1.949,- 2.149,-
Waardering:
100%
9% korting
1.479,- 1.899,-
22% korting
1.799,- 1.999,-
10% korting
1.929,- 2.299,-
16% korting
2.299,- 2.549,-
Waardering:
96.0000%
10% korting
1.899,- 2.099,-
10% korting

Bekijk hier alle fietsen met een voorwielmotor

voorwielmotor

Elektrische fiets met achterwielmotor

Voordelen

Nadelen

+  Zeer stille motor -  Minder efficiënte aandrijving en daardoor kleiner bereik dan een middenmotor
+  Veel vermogen en natuurlijk aanvoelende ondersteuning -  De meeste achterwielsystemen zijn alleen met een derailleur te gebruiken

Net als middenmotoren maken achterwielmotoren meestal gebruik van een trapkrachtsensor. In combinatie met de achterwielaandrijving, net als bij een gewone fiets dus, voelt de ondersteuning van een achterwielmotor daardoor erg natuurlijk.

Een fiets met achterwielmotor valt echter bij de meeste systemen niet te combineren met een naafversnelling en heeft daarom bijna altijd een derailleurversnelling en geen gesloten kettingkast. Dit is wat slijtagegevoeliger dan een gesloten naafversnelling met dichte kettingkast. Fietsen met een achterwielmotor zijn daarom vooral interessant voor sportieve en recreatieve fietsers.

Stille elektrische fiets

Een groot voordeel van achterwielaandrijving, naast de krachtige ondersteuning, is dat een achterwielmotor erg stil is. Een nadeel is dat door de gebruikte techniek een achterwielmotor ook minder efficiënt is dan een middenmotor. Bij een gelijke accucapaciteit zal een elektrische fiets met achterwielaandrijving daardoor een kleinere actieradius hebben en minder lang ondersteuning bieden. Bekijk hieronder onze populairste e-bikes met achterwielmotor.

3.399,-
2.299,- 2.499,-
TWEEDEKANS
2.499,-
2.399,-
Waardering:
100%
2.119,- 2.499,-
15% korting
1.799,- 1.999,-
10% korting
2.599,-
NIEUW

Bekijk hier alle fietsen met een achterwielmotor.

achterwielmotor

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.