Toggle Nav
Winkelwagen

Voorwielmotor, middenmotor, of achterwielmotor op je e-bike?

Voorwielmotor, middenmotor, of achterwielmotor op je e-bike?

Welke elektrische fiets en welke motor goed bij jou passen is erg persoonlijk en hangt af van meerdere factoren. De eerste keuze die je moet maken bij het uitzoeken van een elektrische fiets is de plaats van de motor. Ga jij voor een populaire middenmotor, een sportieve achterwielmotor, of toch voor een voordelige voorwielmotor? In dit blog zetten we de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

Elektrische fiets met middenmotor

Voordelen

Nadelen

+  De plaats van de motor maakt de fiets erg stabiel -  Sommige middenmotoren maken wat meer geluid dan een wielmotor
+  Soepele ondersteuning die aansluit op jouw inspanning  
+  De meeste keuze aan merken, types en modellen  

De middenmotor is het meest populaire motorsysteem voor elektrische fietsen. En niet zonder reden, bij een middenmotor ligt het zwaartepunt namelijk in het midden van de e-bike. Bovendien steunt de motor op de trapas, waardoor de ondersteuning natuurlijk aanvoelt. Het segment aan middenmotoren wordt steeds groter en beter. Kijk bijvoorbeeld naar het nieuwe innovatieve Bosch Smart Sytem. Deze vernieuwde middenmotoren zijn volledig aan te passen op persoonlijke voorkeur. 

Steeds meer e-bikes hebben een middenmotor. Voor de meeste elektrische fietsen is dit ssimpelweg de beste optie. Er zijn veel verschillende opties in middenmotoren. Lees hier verder over Bosch middenmotoren, Shimano middenmotoren en diverse andere merken middenmotoren

Nauwkeurige sensoren

De ondersteuning van de motor reageert erg goed op jouw eigen inspanning. Omdat een middenmotor gebruik maakt van een snelheids-, rotatie- en trapkrachtsensor kan de software van het systeem eenvoudig berekenen hoeveel ondersteuning er nodig is. Als jij bijvoorbeeld tegen een brug of heuvel omhoog fietst zal je harder moeten trappen en zal je de trappers minder snel rond krijgen. Het systeem reageert hierop door de ondersteuning te verhogen aan de hand van de trapkracht die geleverd wordt.

2.149,99
Waardering:
99.0000%
16% korting
4.949,99
Waardering:
95%
19% korting
5.648,77
Waardering:
95%
15% korting
4.299,99
Waardering:
92%
12% korting

Bekijk alle fietsen met een middenmotor

middenmotor

Elektrische fiets met voorwielmotor

Voordelen

Nadelen

+  Voordelig geprijsd -  Minder stabiel stuurgedrag
+  Eenvoudig en degelijk ontwerp -  De ondersteuning sluit onder zware omstandigheden slecht aan bij jouw inspanning
  - Komt steeds minder vaak voor

De eerste elektrische fietsen waren vooral uitgerust met voorwielmotoren. Het is namelijk een relatief eenvoudig product dat op een verder normale stadsfiets kan worden gemonteerd. Tegenwoordig komen voorwielmotoren steeds minder voor en zijn ze alleen nog te vinden op elektrische fietsen in het instapsegment.

Ander stuurgedrag

Voorwielmotoren hebben twee grote nadelen ten opzichte van middenmotoren en voorwielmotoren. Het eerste nadeel heeft te maken met de rijeigenschappen van de fiets. Deze zijn vergelijkbaar met het rijgedrag van een stadsfiets met een zware mand of een volgeladen bagagerek aan het stuur. Door het grotere gewicht aan de voorkant van de fiets stuurt deze een stuk nerveuzer. 

Naast het stuurgedrag voelt bij een voorwielmotor ook de ondersteuning ‘minder natuurlijk’. Op een normale fiets voelt het altijd een beetje alsof je wordt geduwd: de aandrijving loopt namelijk via het achterwiel. Een voorwielmotor geeft je meer het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. Dat is echt even wennen.

Geen rotatiesensor

De ondersteuning van een voorwielmotor is ook wat minder goed afgestemd op jouw inspanning. Een voorwielmotor maakt alleen gebruik van een snelheids- en rotatiesensor en zal daardoor de ondersteuning verminderen als jij het juist zwaar hebt tegen de wind in of bergop. Het systeem ziet alleen dat jij langzamer gaat fietsen en weet niet dat jij een grotere inspanning levert en juist een beetje extra hulp kan gebruiken. Bekijk hieronder onze populairste e-bikes met voorwielmotor.

1.799,99
Waardering:
97%
17% korting
1.689,99
Waardering:
77%
23% korting
2.019,99
Waardering:
92%
11% korting
1.789,99
Waardering:
98%
25% korting

Bekijk hier alle fietsen met een voorwielmotor

voorwielmotor

Elektrische fiets met achterwielmotor

Voordelen

Nadelen

+  Zeer stille motor -  Minder efficiënte aandrijving en daardoor kleiner bereik dan een middenmotor
+  Veel vermogen en natuurlijk aanvoelende ondersteuning -  De meeste achterwielsystemen zijn alleen met een derailleur te gebruiken

Net als middenmotoren maken achterwielmotoren meestal gebruik van een trapkrachtsensor. In combinatie met de achterwielaandrijving, net als bij een gewone fiets dus, voelt de ondersteuning van een achterwielmotor daardoor erg natuurlijk.

Een fiets met achterwielmotor valt echter bij de meeste systemen niet te combineren met een naafversnelling en heeft daarom bijna altijd een derailleurversnelling en geen gesloten kettingkast. Dit is wat slijtagegevoeliger dan een gesloten naafversnelling met dichte kettingkast. Fietsen met een achterwielmotor zijn daarom vooral interessant voor sportieve en recreatieve fietsers.

Stille elektrische fiets

Een groot voordeel van achterwielaandrijving, naast de krachtige ondersteuning, is dat een achterwielmotor erg stil is. Een nadeel is dat door de gebruikte techniek een achterwielmotor ook minder efficiënt is dan een middenmotor. Bij een gelijke accucapaciteit zal een elektrische fiets met achterwielaandrijving daardoor een kleinere actieradius hebben en minder lang ondersteuning bieden. Bekijk hieronder onze populairste e-bikes met achterwielmotor.

2.299,99
Waardering:
100%
13% korting
2.499,99
15% korting
3.399,99
12% korting
Waardering:
100%

Bekijk hier alle fietsen met een achterwielmotor.

achterwielmotor

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.