Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Wetgeving Speed Pedelecs

Datum:
4 januari 2019
Door:
Arne

De wetgeving voor speed-pedelecs verandert nogal eens. Daarom hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zowel als je op het punt staat een zogenaamde high speed e-bike te kopen, als wanneer je er al één in je bezit hebt zijn er een aantal zaken voor je rekening mee moet houden.

Regelgeving Speed Pedelecs 

Speed Pedelec Gazelle

1 Januari 2017 werd ingesteld dat alle speed pedelecs gezien worden als bromfiets in plaats van als snorfiets. Doordat deze fietsen als bromfiets gezien worden heeft dit een aantal praktische gevolgen voor het gebruik.

Helm verplicht

Speed Pedelec Helm

Het dragen van een goedgekeurde helm wordt verplicht.  Je kan hiervoor een “normale” bromfietshelm  (ECE 22.05-norm)  of een speciale speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm) gebruiken. De laatstgenoemde helmen bieden dankzij de extra versteviging bij de slaap en het achterhoofd een betere bescherming. Met name in het geval van een valpartij of ongeluk op hoge snelheid geen overbodige luxe.
Een standaard fietshelm zoals op de racefiets gebruikt wordt voldoet helaas niet aan deze norm en mag dus volgens de nieuwe wetgeving niet gebruikt worden.

Bekijk onze collectie E45 fietshelmen

Geel bromfietskenteken

Een tweede gevolg van het feit dat de speed-pedelec als bromfiets wordt gezien is dat hij voorzien moet zijn van een geel kenteken voodat je ermee de weg op mag. De overheid heeft hiervoor gekozen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door het gele kenteken zou het namelijk duidelijk zijn dat je te maken hebt met een voortuig dat 45 km/u kan rijden. Of dit echt zo is laten we even in het midden.

Verzekering

Je speed-pedelec moet altijd WA verzekerd zijn. Dit omdat de speed-pedelec gelijk gesteld wordt met de snorfiets en andere weggebruikers

Speed Pedelec Verkeersregels

Verkeersregels

Doordat de E45-fiets vanaf 1 januari echt als bromfiets gezien wordt heeft dit ook gevolgen voor de verkeersregels. Dit is goed niews want vanaf dat moment wordt het ook echt toegestaan om 45 km/u met deze fietsen te rijden. Voorheen was dit wettelijk gezien niet toegestaan.
Uiteraard moet je je nog wel  aan de geldende regels van bromfietsen houden. Dus binnen de bebouwde kom met 45 km/u rijden op de rijbaan en op het bromfietspad 30 km/u. Buiten de bebouwde kom mag je de teller op laten lopen tot 40 km/u op het bromfietspad.
Let er ook op dat speed pedelecs wél zijn toegestaan op het bromfietspad (rond bord met fiets plus brommer), maar meestal niet op een fietspad (rond bord met alleen een fiets voor een verplicht fietspad of rechthoeking bord 'fietspad' voor een niet verplicht fietspad).

Claxon en remlicht

Speed pedelecs die nog niet geregistreerd staan bij het kentekenregister van het RDW moeten vanaf 1 januari 2018 voorzien zijn van een claxon en remlicht. 

Gevolgen van de wetgeving in het kort:

  • Draag een helm die voldoet aan norm NTA 8776:2016 of ECE 22.05.
  • Geel bromfietskenteken verplicht
  • Zorg dat je speed-pedelec minimaal WA verzekerd is
  • Houdt je aan de verkeersregels
  • Haal je rijbewijs
  • De fiets moet voorzien zijn van een claxon en remlicht

Speed Pedelec Kenteken

Meer informatie?

Website Rijksoverheid

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!