Cyber Week | Laatste kans op de allerscherpste deals ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Wetgeving voor Speed Pedelecs in Nederland en België

De wetgeving voor speed pedelecs verandert nogal eens. Daarom hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zowel als je op het punt staat een zogenaamde high speed e-bike te kopen, als wanneer je er al één in je bezit hebt zijn er een aantal zaken voor je rekening mee moet houden. De regels verschillen per land. In dit blog lees je de regelgeving voor Nederland en voor België. 

Regelgeving Speed Pedelecs 

Speed Pedelec Gazelle

Alle speed pedelecs worden volgens de wet gezien als bromfiets qua regelgeving. Doordat deze fietsen als bromfiets gezien worden heeft dit een aantal praktische gevolgen voor het gebruik. In dit blog vertellen we je waar je op moet letten als je een Speed Pedelec met het oog op de wet.

Wil je een Speed Pedelec kopen en gebruiken in België? Klik hier voor de Belgische regelgeving. 

Regelgeving Nederland

Hieronder vind je een overzicht van alle regels, vervolgens gaan we in op ieder punt. 

 • Een rijbewijs
 • Het dragen van een geschikte helm
 • Geel bromfietskenteken
 • Verzekering
 • Verkeersregels
 • Claxon en remlicht

Een rijbewijs

Om op een Speed Pedelec te mogen rijden dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs. Met een snelheid van 45KM per uur ligt gevaar op de loer en moet je bekend en gewend zijn in (druk) verkeer. Zowel een autorijbewijs (B) als een bromfietsrijbewijs (AM) volstaan om te rijden op een E45 E-bike. De minimum leeftijd is 16 jaar, en je moet je rijbewijs natuurlijk bij je hebben. 

Helm verplicht

Het dragen van een goedgekeurde helm wordt verplicht. Je kan hiervoor een “normale” bromfietshelm  (ECE 22.05-norm)  of een speciale speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm) gebruiken. De laatstgenoemde helmen bieden dankzij de extra versteviging bij de slaap en het achterhoofd een betere bescherming. Met name in het geval van een valpartij of ongeluk op hoge snelheid geen overbodige luxe.
Een standaard fietshelm zoals op de racefiets gebruikt wordt voldoet helaas niet aan deze norm en mag dus volgens de nieuwe wetgeving niet gebruikt worden. Onze E45 fietshelmen voldoen allemaal aan een van de twee normen. 

Bekijk onze collectie E45 fietshelmen

119,99
179,99 199,99
Waardering:
93%
10% korting
119,99
Waardering:
93%
183,-
154,99
Waardering:
85%
289,95 330,-
12% korting
99,95 119,99
17% korting

Geel bromfietskenteken

Een tweede gevolg van het feit dat de speed-pedelec als bromfiets wordt gezien is dat hij voorzien moet zijn van een geel kenteken voordat je ermee de weg op mag. De overheid heeft hiervoor gekozen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door het gele kenteken zou het namelijk duidelijk zijn dat je te maken hebt met een voortuig dat 45 km/u kan rijden. Of dit echt zo is laten we even in het midden. We zijn RDW-dealer en regelen het kenteken. Ook hoort hierbij de tenaamstelling, we koppelen jouw rijbewijs aan het voertuig. 

Verzekering

Je speed-pedelec moet altijd WA verzekerd zijn. Dit omdat de speed-pedelec gelijk gesteld wordt met de snorfiets en andere weggebruikers. Deze verzekering kunnen wij ook gemakkelijk voor je regelen.

Speed Pedelec Verkeersregels

Verkeersregels

Doordat de E45-fiets als bromfiets gezien wordt heeft dit ook gevolgen voor de verkeersregels. Je moet je aan de geldende regels van bromfietsen houden. Binnen de bebouwde kom mag je dus op de rijbaan rijden. Verder mag je in de meeste steden niet op het fietspad rijden. Het verschil is namelijk te groot in snelheid met ander fietspad verkeer. Mocht je dit toch willen, kan je een zogeheten ontheffing hiervoor aanvragen bij jouw gemeente. In dat geval mag je 30 km/u op het (brom)fietspad. 

Buiten de bebouwde kom mag je de teller op laten lopen tot 40 km/u op het bromfietspad.
Let er ook op dat speed pedelecs wél zijn toegestaan op het bromfietspad (rond bord met fiets plus brommer), maar meestal niet op een fietspad (rond bord met alleen een fiets voor een verplicht fietspad of rechthoekig bord 'fietspad' voor een niet verplicht fietspad).

Claxon en remlicht

Alle Speed Pedelecs moeten een claxon (toeter) en remlicht voorzien zijn. Maak je hier niet te veel zorgen over, iedere E45 fiets is hier mee uitgerust. 

Speed Pedelec Kenteken Gazelle

Regelgeving België

Ook in België wordt de Speed Pedelec steeds populairder. Speed Pedelecs zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zo'n snelle e-bike is namelijk perfect voor de forens die graag de files wil vermijden en razendsnel op zijn werk wil arriveren. Ook in de drukke stad weet jij je met een Speed Pedelec perfect tussen het verkeer door te wurmen.

De regelgeving voor Speed Pedelecs in België lijkt erg op die van Nederland, maar verschilt op een paar punten. Hieronder een overzicht van de regels die gelden voor het gebruiken van een E45 in België.

 • De minimumleeftijd is 16 jaar. 
 • Je moet een rijbewijs AM (bromfiets), A (motorfiets) of B (auto) in bezit hebben.
 • Het voertuig moet ingeschreven staan bij de DIV. Hiervoor heb je het gelijkvormingheidsattest nodig. De vragen wij voor je aan. 
 • Hiermee kun je ook het kenteken aanvragen. In België is dit altijd een SP-nummerplaat. 
 • De berijder moet een fiets- of bromfietshelm dragen. De fietshelm is conform EN1078. Al onze E45-helmen voldoen hieraan.
 • Je volgt de verkeersregels voor de bromfietsers.
 • In België is het niet verplicht een verzekering af te sluiten voor een Speed Pedelec. De familiale BA-verzekering is voldoende. 

speed pedelec regelgeving

Meer informatie?

Website Rijksoverheid

Lees in dit blog alles over Speed Pedelecs!

5.990,-
3.999,- 4.899,-
18% korting
4.499,- 6.199,-
Waardering:
100%
27% korting
10.573,-
7.149,-
7.668,-
8.258,-
7.668,-
3.799,- 4.149,-
Waardering:
97%
8% korting
5.728,-

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.