Bekijk alle Summer SALE aanbiedingen ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over speed pedelecs

Alles over speed pedelecs

Keek je tot een paar jaar geleden nog verbaasd om als er een speed pedelec langs kwam razen, inmiddels zijn deze supersnelle elektrische fietsen normaal aan het worden in het straatbeeld. Vooral onder forenzen winnen speed pedelecs snel aan populariteit. In dit blog vertellen we je er meer over aan de hand van een aantal vaak gestelde vragen.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec, ook wel bekend als E45 high speed elektrische fiets, is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot snelheden van 45 km/u. Bij een normale e-bike is de ondersteuning begrensd op 25 km/u. Met een speed pedelec kun je dus bijna twee keer zo hard als met een standaard elektrische fiets.

Wat zijn de verschillen tussen een elektrische fiets en speed peledec?

Sommige speed pedelecs op de markt zijn simpelweg snellere uitvoeringen van normale elektrische fietsen. De begrenzing van een elektrische fiets op 25 km/u is een gevolg van wetgeving met het oog op de verkeersveiligheid. De speed pedelec wordt gezien als een bromfiets en mag ondersteunen tot snelheden van maximaal 45 km/u.

Maar er zijn meer verschillen: Terwijl sommige meer klassiek vormgegeven speed pedelecs oneerbiedig gezegd opgevoerde elektrische fietsen met een nummerplaat en een achteruitkijkspiegel zijn, worden de vaak wat sportievere modellen specifiek ontwikkeld met het oog op de hogere snelheden die ze moeten weerstaan. Daarbij kun je denken aan een extra stevig geconstrueerd frame dat de krachten van een sterkere motor beter aankan, een grotere accucapaciteit voor het grotere energieverbruik en bredere banden en een dieper geveerde voorvork voor extra comfort en vooral extra controle in bochten en op oneffen wegdek.

Dit verklaart ook deels de grote prijsverschillen tussen verschillende merken en modellen: de accu, motor, onderdelen en het frame van de E45 versie van een normale elektrische fiets zijn vaak (maar zeker niet altijd) wat eenvoudiger en voordeliger uitgevoerd dan bij een specifiek als Speed Pedelec ontwikkelde fiets. De meer klassieke E45 uitvoeringen van standaard E-bikes zijn bijvoorbeeld de speed pedelecs van Kalkhoff, Batavus en Koga. Luxere en meer sportieve speed pedelecs zijn bijvoorbeeld de modellen van Stromer.

Hoe hard gaat een speed pedelec?

De ondersteuning werkt bij een speed pedelec anders dan bij een normale elektrische fiets en vraagt meer inspanning van de berijder. Om 25 km/u te fietsen op een gewone elektrische fiets hoef je niet hard te trappen als je de ondersteuning op de hoogste stand zet. Om harder te gaan op een speed pedelec moet je wel extra bijtrappen. Met name het laatste stukje naar de 45 km/u vraagt best wel een flinke inspanning. Op de meeste speed pedelecs haal je een kruissnelheid van zo’n 35-40 km/u.

12GO'er op een Speed Pedelec

Voor welke fietsers zijn speed pedelecs interessant?

De speed pedelec kun je het beste zien als een volwaardige alternatief voor de auto voor woon-werkverkeer. Als je bijvoorbeeld woont in Gouda en werkt in Den Haag kun je op het bromfietspad langs de A12 lekker doorfietsen op een speed pedelec en wordt de afstand van zo’n 30 km die je op je stadsfiets vermoedelijk te groot vindt toch interessant om te fietsen. Als je jouw fiets alleen in de stad of alleen voor korte ritjes gebruikt kun je beter voor een gewone e-bike kiezen. Nog los van de hogere aanschafkosten is een speed pedelec in de bebouwde kom minder efficiënt omdat je op veel plekken niet op volle snelheid mag en kan rijden. Je mag de speed pedelec bovendien alleen gebruiken op bromfietspaden of op de rijbaan.

Hoe zit het met onderhoud van een Speed Pedelec?

Een speed pedelec moet je goed laten onderhouden, net als elke andere fiets. Vanwege de grote krachten die de motor uitoefent op de draaiende delen en vanwege het intensieve woon-werkverkeer waar speed pedelecs doorgaans voor worden gebruikt is het belangrijk om de fiets regelmatig een onderhoudsbeurt te laten geven.

Kan ik bij 12GO Biking een speed pedelec testrijden?

Ja, dit kan. Je kunt bij ons op de testbaan in de showroom een aantal speed pedelecs uitproberen. Voor de optimale ervaring kun je met enkele modellen die al van een kenteken zijn voorzien ook buiten een testrit maken, waar je de fiets ook op volle snelheid kunt uitproberen. Bovendien kun je op speedpedelec.org van vrijwel alle populaire speed pedelecs uitgebreide reviews vinden.

Mag je zomaar met een speed pedelec de weg op?

Speed pedelecs worden wettelijk gezien als bromfietsen. Dat betekent dat je niet zomaar met een speed pedelec bij ons de winkel uit kan fietsen, maar dat er specifieke wetgeving is waar de fiets en de bestuurder aan moeten voldoen:

 • De fiets moet zijn voorzien van een geel kenteken, dat op naam wordt geregistreerd bij de RDW.
 • De fiets moet zijn uitgerust met een claxon, remlicht en achteruitkijkspiegel.
 • Voor speed pedelecs gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen, je mag dus niet overal op het fietspad. Om precies te zijn: speed pedelecs zijn wél toegestaan op het bromfietspad (rond bord met fiets en brommer), maar meestal niet op het fietspad (rond bord met alleen een fiets voor een verplicht fietspad of rechthoeking bord 'fietspad' voor een niet verplicht fietspad). 
 • Voor het gebruik van een speed pedelec is het bezit van een (brommer)rijbewijs (AM of B) verplicht.
 • Het gebruik van een speciale speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm) of een bromfietshelm (ECE 22.05-norm) is verplicht.
 • Het is verplicht om de fiets WA te verzekeren.

Ook gelden er voor speed pedelecs, net als voor bromfietsen, de volgende maximumsnelheden:

 • Op de rijbaan binnen de bebouwde kom: 45 km/u.
 • Op bromfietspaden binnen de bebouwde kom: 30 km/u.
 • Op bromfietspaden buiten de bebouwde kom: 40 km/u.

bromfietspad

De beste Speed Pedelecs

We hebben voor jou enkele Speed Pedelecs geselecteerd om je zo verder te helpen in je keuze: 

Gazelle Medeo Speed: Op topsnelheid naar je werk voor een instapprijs. De Speed Pedelec van de Koninklijke Gazelle heeft een actieradius van 100 kilometer waardoor jij dagelijks naar je werk fietst. Ook een afspraak tussendoor met een klant pak je gewoon mee!

Cube Kathmandu Hybrid: Met een sportieve doch comfortabele zithouding houd je het met de Kathmandu lange stukken vol. Zo kan je de fiets gebruiken ter vervanging van de auto: Net zo snel, maar zuiniger én gezonder. Uitgerust met een Shimano XT 1x12 groep ben je voorzien van kwaliteit onder je forenzenkont. 

Trek Allant+ 8S: De Allant+ serie is de opvolger van de populaire Super Commuters. De Allant+ is de ideale elektrische fiets voor iedereen die een stijlvolle e-bike wil voor woon-werkverkeer.   

Stromer ST2 2021 Launch Edition: Zwitserland voert de wereldranglijst aan als het gaat om produceren van betrouwbare en kwalitatieve producten. Zo is ook de Stromer van uitzonderlijk hoog niveau. Zet op slot met je smartphone en lees al je gegevens uit. Deze Stromer is geschikt voor de fietser die absolute kwaliteit verlangt. 

€ 3.99900
Waardering:
93%
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
Cube Kathmandu Hybrid 45 2021
€ 4.79900
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021
Trek Allant+ 8S 2021

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Gerelateerde berichten
 1. Wetgeving Speed Pedelecs Wetgeving Speed Pedelecs
 2. De elektrische fiets begrippenlijst De elektrische fiets begrippenlijst
 3. Stromer: Fiets van de toekomst? Stromer: Fiets van de toekomst?