Start fietsseizoen - Korting op 150+ producten ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over Shimano STEPS e-bike motoren

Met het uitstekende Shimano STEPS systeem biedt onderdelengigant Shimano fabrikanten en consumenten een middenmotor die de strijd aan kan met het populaire Bosch motorsysteem. Dit maakt de keuze voor een passende elektrische fiets echter niet makkelijker. In dit blog bespreken we de verschillende uitvoeringen van het Shimano STEPS systeem en het gebruik waarvoor ze geschikt zijn.

Shimano STEPS middenmotoren hebben een relatief groot piekvermogen. De STEPS E6100 middenmotor is bijvoorbeeld sterker dan de vergelijkbare Bosch Active Line middenmotor en de standaardaccu van Shimano heeft een grotere accucapaciteit dan de standaardaccu van Bosch. Een Shimano STEPS motor heeft daardoor een klein voordeel ten opzichte van de vergelijkbare Bosch Active Line motor als je de fiets sportief wilt gebruiken.

Een nadeel van het Shimano STEPS systeem is dat het iets meer geluid maakt dan een Bosch Active Line middenmotor. Ook is de software minder subtiel, waardoor de ondersteuning iets minder natuurlijk aanvoelt. Hieronder onze populairste e-bikes met Shimano STEPS motor.

3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.999,- 3.649,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
3.499,- 4.249,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

Bekijk hier alle fietsen met een Shimano STEPS motor in onze collectie.

Shimano Steps E5000: het kleine broertje

De jongste toevoeging aan het Shimano STEPS assortiment is de E5000 motor. Dit is het lichtere broertje van de standaard E6100 motor. De E5000 motor is voornamelijk bedoeld voor gebruik op stadsfietsen. De E5000 motor weegt slechts 2,5 kg en heeft een koppel van 40 Nm (nog steeds net zoveel als de Bosch Active Line motor). Het systeem is te bedienen via de standaard Shimano display, maar naar keuze ook via je smartphone of fietscomputer van Garmin of Sigma.

De E5000 is naast de meest lichte ook de voordeligste middenmotor die Shimano tot nu toe op de markt heeft gebracht. Het systeem wordt geleverd in combinatie met een 418 Wh of 504 Wh accu. Meer dan genoeg om je ’s ochtends fris naar je werk te brengen.

Een mooie innovatie voor het E5000 systeem zijn de uitgebreide mogelijkheden om de ondersteuning op jouw voorkeuren af te stellen. Zo kun je niet alleen kiezen uit een ondersteuningsniveau (dit kan bij alle motoren), maar kun je ook kiezen voor het type ondersteuning: Comfort, Sportive of Custom. Comfort biedt een natuurlijke en zuinige ondersteuning, Sportive is wat feller, met een hoger gebruikt koppel voor acceleratie en klimmen. Bij Custom kun je de software precies zo instellen als jij zelf wilt.

3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.999,- 3.649,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
3.499,- 4.249,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

Bekijk hier alle fietsen met een E5000 motor in onze collectie.

display e6000

Shimano Steps E6100: de upgrade

Het Shimano STEPS E6100 systeem is eind 2018 geïntroduceerd als een upgrade van het normale E6000 systeem, welke niet meer geproduceerd wordt. De middenmotor is deels gebaseerd op de nieuwe technieken die Shimano heeft ontwikkeld voor de offroad en trekking e-bike systemen. Deze vernieuwde E6100 middenmotor werkt in principe hetzelfde als de E6000 middenmotor, maar is op een aantal punten verbeterd.

Zo maakt de motor minder geluid dan zijn voorganger en is de motor zuiniger, waardoor de actieradius van het systeem is vergroot. De motor heeft met een maximaal koppel van 60 Nm ook een groter vermogen gekregen, wat zorgt voor nog soepelere ondersteuning bergop en bij het accelereren. Het gewicht van de motor is bovendien teruggebracht tot 2,88 kg. De E6100 motor wordt ondersteund door de hoogwaardige Li-ion accu met een capaciteit van 418 Wh. De bagagedrager-variant is bovendien beschikbaar in een 504 Wh uitvoering. De accu kan minstens 1000 keer worden opgeladen zonder noemenswaardige slijtage. De accu heeft een laadtijd tot 80% capaciteit van slechts 2 uur.

Naast de motor is voor het E6100 systeem ook de display en software aangepakt. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor de standaard display of je kunt je een smartphone als display gebruiken. Het vernieuwde Shimano display geeft een weergave van snelheid, afstand, fietstijd, klok, versnelling, geschat bereik en accu-indicatie. Het display is bovendien instelbaar naar jouw voorkeuren.

Om het af te maken is het E6100 systeem geoptimaliseerd voor elektrisch schakelen met een Shimano Nexus en Alfine 8-speed versnellingsnaaf via het Shimano Di2 systeem: een combinatie die garant staat voor perfecte schakelprestaties zonder haperingen. In combinatie met Di2 biedt het E6100 systeem bovendien de unieke Start Mode functie: als jij remt schakelt het systeem automatisch terug. Hieronder vind je onze populairste e-bikes met de E6100 Shimano Steps motor.

3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.499,- 3.199,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
2.999,- 3.649,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL
3.499,- 4.249,-
ACTIE T/M ZA 1 APRIL

Bekijk hier alle fietsen met een E6100 motor in onze collectie.

e8000 motor

Shimano Steps E8000: de krachtpatser 

De Shimano STEPS E8000 middenmotor is een echte krachtpatser, bedoeld voor gebruik onder de zwaarste omstandigheden. De opvolger van het E7000 systeem is de E8000. Hij is vooral bedoeld voor elektrische mountainbikes en hybride fietsen. De motor heeft een maximaal koppel van maar liefst 70 Nm, wat genoeg is om ook op steile beklimmingen soepeltjes naar boven te fietsen. Het gewicht van de motor is met slechts 2,8 kg ook nog eens erg bescheiden. Het E8000 systeem wordt standaard geleverd met een extra grote 504 Wh accu, beschikbaar in een geïntegreerde of op de onderbuis gemonteerde variant.

Het ontwerp van de motor is geoptimaliseerd om perfect op de mountainbike te passen. Het lichte en compacte systeem steekt minimaal uit aan de onderzijde van de trapas voor het ontwijken van obstakels. Bovendien is de motorbehuizing extra smal, zodat de Q-waarde van de trapas (de afstand tussen de buitenzijde van de crankarmen) laag blijft. Hierdoor trapt de fiets net zo prettig als een normale mountainbike.

De instellingen van de E8000 middenmotor zijn volledig naar jouw voorkeuren aan te passen. De drie standen Eco, Trail en Boost zijn volgens twee patronen in te stellen of naar wens aan te passen. Zo bepaal je zelf precies de stappen in ondersteuningsniveaus, zodat jij tijdens een afwisselende rit makkelijk van modus kunt switchen en altijd de ondersteuning krijgt die je wilt.

 Bekijk hier alle fietsen met een E8000 motor in onze collectie.

e8000 accu

Meer weten over de kracht van je motor? Lees dan ons blog!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.