Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Hybride fietsen: dit zijn verschillen

Hybride fietsen: dit zijn verschillen

Steeds meer mensen stappen over op hybride fietsen. Niet alleen het sportievere rijgedrag zorgt ervoor dat de keuze voor een hybride makkelijk gemaakt is, ook de enorme veelzijdigheid van de fietsen valt bij veel mensen in de smaak. Toch kunnen niet alle hybrides over één kam geschoren worden. Er zijn namelijk verschillende types hybride fietsen. In dit blog lichten we deze voor jou uit!

Wat is een hybride fiets?

Zoals gezegd, zijn hybride fietsen enorm veelzijdige fietsen. Ze combineren de beste kenmerken van stadsfietsen en sportfietsen, zijn comfortabel en sportief en zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Maar wat maakt ze dan anders dan bijvoorbeeld je stadsfiets of mountainbike?

Ten eerste beschikken hybride fietsen over een groter schakelbereik dan stadsfietsen. Dit komt doordat er bijna altijd gebruik wordt gemaakt van een derailleuversnelling. Dit zorgt voor een soepele, lichtlopende aandrijving en een sportief schakelgevoel. Hybrude fietsen hebben bovendien een sportievere (meer voorover gebogen) zithouding dan stadsfietsen, terwijl je wel comfortabeler zit dan op een racefiets.

Daarnaast zijn er vier verschillende types hybride fietsen. Dit maakt de fietsen enorm veelzijdig. Dat hybride fietsen zo veelzijdig zijn maakt de keuze alleen niet makkelijker. Hybride fietsen zijn in vier groepen te verdelen:

Allemaal hybride fietsen, maar met specifieke eigenschappen en gericht op verschillende doeleinden. Wil je een hybride fiets gaan kopen en ben je benieuwd wat de verschillen zijn? Lees dan zeker even verder! In dit blog kom je alles te weten.

Wat is een cross hybride?

De cross hybride is een echte alleskunner. Een sportieve fiets die elementen van een stadsfiets, mountainbike en racefiets combineert en voorzien is van een geveerde vork en banden die net wat extra grip bieden. De cross hybride lijkt daarom nog wel het meest op een mountainbike. Maar vergis je niet: je kan met een cross hybride niet een echte mountainbike route rijden. Op een verhard bos- of zandpad voelt een cross hybride zich echter wel thuis! Cross hybrides zijn bijna altijd voorzien van schijfremmen, zodat je ook voldoende remvermogen hebt als het allemaal iets vuiler wordt. De fietsen zijn sportief, maar bieden een desondanks een vrij comfortabele zithouding.

Cross Hybride

Een cross hybride fiets biedt bovendien de mogelijkheid om spatborden, een bagagedrager, een slot of een standaard te monteren.

Kenmerken van een cross hybride fiets

 • De meest allround hybride fiets
 • Geschikt voor op de weg en (verharde) bospaden
 • Voorzien van een geveerde voorvork
 • Meestal voorzien van schijfremmen
 • Banden met een grof profiel voor extra grip
 • Relatief zwaar, maar lichter dan een echte mountainbike

Wanneer kies je een cross hybride fiets?

 • Je fietst op de weg, maar zoekt ook regelmatig (verharde) bospaden en zandwegen op
 • Je zoekt een allround fiets waarmee je overal uit de voeten kunt
 • Echte snelheid is voor jou minder van belang, je zoekt vooral comfort en veelzijdigheid

Lees onze koopgids over cross hybride fietsen

Bekijk al onze cross hybride fietsen

899,99
Waardering:
96.5000%
22% korting
1.049,99
Waardering:
100%
24% korting
699,99
Waardering:
100%
KICK-OFF DEAL
1.099,99
Waardering:
93%
KICK-OFF DEAL

Wat is een fitness hybride?

De benaming geeft het eigenlijk al weg, maar een fitness hybride is een sportieve hybride fiets die de snelheid van een racefiets combineert met een comfortabelere zithouding. Met een fitness hybride maak je met gemak veel kilometers op de weg, want je zit minder diep dan bij een racefiets. De banden hebben minder profiel dan de banden van cross hybride fietsen en zijn smaller dan banden van stadsfietsen. De banden zijn echter niet zo smal als racefietsbanden, waarmee de fitness hybride zorgt voor een goede mix tussen comfort en snelheid. Deze fietsen zijn daardoor ideaal om aan je conditie te werken!

Fitness Hybride

Door de vaste voorvork en de banden met minder profiel zijn de fietsen echter alleen geschikt voor op de weg. De fietsen zijn ondanks dat wel veelzijdig: je kunt er uitstekend mee naar je werk fietsen maar ook voor snelle, sportieve ritten leent de fitness hybride zich uitstekend. De fitness hybrides zijn voorzien van een sportief frame, maar mede door het rechte stuur zit je rechterop dan bij een racefiets. Hierdoor biedt dit soort fiets wat meer comfort. Als je snel op je bestemming wilt aankomen dan zal het je bovendien aanspreken dat een fitness hybride fiets licht van gewicht is. Ook de fitness hybride biedt bevestigingsmogelijkheden voor bagagedragers, spatborden en andere accessoires.

Kenmerken van een fitness hybride fiets

 • Relatief comfortabele en sportieve fiets met recht stuur
 • Geschikt voor gebruik op de weg
 • Voorzien van een vaste, ongeveerde voorvork
 • Vaak voorzien van schijfremmen
 • Smalle banden met weinig profiel en een lage rolweerstand
 • Lager gewicht dan cross hybride fietsen

Wanneer kies je een fitness hybride fiets?

 • Je zoekt een veelzijdige fiets voor woon-werkverkeer maar ook sportieve ritten
 • Je fietst alleen op verharde wegen
 • Je bent op zoek naar snelheid maar zit graag minder diep dan op een racefiets

Lees onze koopgids over fitness hybride fietsen

1.049,99
Waardering:
96.6667%
10% korting
899,99
11% korting
1.149,99
Waardering:
93%
KICK-OFF DEAL
1.349,99
Waardering:
93%
11% korting

Wat is een trekking hybride?

Een trekking hybride fiets is in essentie een cross hybride of fitness hybride, maar dan voorzien van extra accessoires. Denk hierbij aan spatborden, een bagagedrager, verlichting en een slot. Qua uiterlijk hebben trekking hybride fietsen veel weg van stadsfietsen, maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. Zo is een trekking hybride fiets over het algemeen lichter dan een stadsfiets en beschikt deze over een derailleurversnelling. Hierdoor kun je niet alleen in de stad uit de voeten, maar kom je ook een heuvel met gemak over.

Trekking Hybride

Als een fitness of cross hybride fiets je aanspreekt, maar je ook graag bagage mee wilt nemen dan kies je voor een trekking hybride fiets. Je koopt dan een complete fiets die al voorzien is van onderdelen zoals een bagagedrager. Zoals de naam zegt is een Trekking hybride ideaal voor lange tochten. Als je graag op fietsvakantie gaat of de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, is een Trekking hybride de fiets die je nodig hebt!

Kenmerken van een trekking hybride fiets

 • Voorzien van spatborden, bagagedrager en eventueel andere accessoires
 • Meestal voorzien van een derailleurversnelling
 • Beschikbaar met zowel vaste als geveerde voorvorken
 • Voorzien van veelzijdige banden voor op de weg en in licht terrein
 • Geschikt voor lange (trek)tochten en fietsreizen
 • Comfortabel voor lange ritten, maar lichter en sportiever dan een stadsfiets

Wanneer kies je een trekking hybride fiets?

 • Je zoekt een sportieve fiets, maar ook bagage moet mee kunnen
 • Je maakt graag lange (trek)tochten of gaat met je fiets op vakantie
 • Je zoekt een complete fiets, die is aangekleed met extra onderdelen

Lees onze koopgids over trekking hybride fietsen

1.299,99
Waardering:
95.6667%
8% korting
724,99
Waardering:
93%
20% korting
1.099,99
18% korting
1.599,99
Waardering:
98%
13% korting

Wat is een Lifestyle & Urban hybride?

De Lifestyle & Urban fiets is er één van deze tijd. De fiets heeft een modern design en voelt zich het meeste thuis in de stad. Lifestyle & Urban fietsen bieden een mix van snelheid en stijl en zijn een alternatief voor de traditionele stadsfiets. Ze zijn sportief, licht en uitstekend geschikt voor forenzen die dagelijks naar hun werk fietsen. Deze hippe fietsen hebben een moderne look en zijn voorzien van moderne componenten, waardoor de Lifestyle & Urban hybrides onderhoudsarm zijn.

Lifestyle & urban hybrides

Deze hippe fietsen met moderne looks zijn ideaal voor iedereen die niet in de massa mee wil. Ze gedijen zich perfect in de stad. Verder zijn ze vaak zo uitgerust dat jij je nergens meer zorgen om hoeft te maken. Hierdoor kun jij je bezig houden met de dingen die er écht toe doen. Deze wendbare fietsen zijn ook geschikt om ’s avonds en in het weekend een sportief ritje mee te maken. De houding van een Lifestyle & Urban fiets is namelijk sportiever dan je van een klassieke stadsfiets gewend bent.

Kenmerken van een Lifestyle & Urban hybride fiets

 • Moderne looks en ontworpen voor gebruik in de stad
 • Voorzien van een vaste voorvork voor vlak terrein
 • Lichtgewicht en wendbaar, dus uitstekend voor in het dynamische stadsverkeer
 • Beschikbaar met een derailleur of naafversnelling
 • Schijfremmen om snel tot stilstand te kunnen komen
 • Beschikbaar met onderhoudsarme riemaandrijving

Wanneer kies je een Lifestyle & Urban hybride fiets?

 • Je bent op zoek naar een fiets om snel op je werk aan te komen
 • Je houdt van gave en moderne looks en fietst voornamelijk in stedelijke gebieden
 • Sleutelen is niet aan jou besteed: je wilt een onderhoudsarme fiets

Lees onze koopgids over Lifestyle & Urban hybride fietsen

Waardering:
96.5000%
Waardering:
93.0000%
Waardering:
100%
NIEUW

Meer tips nodig bij kopen van een hybride fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een hybride fiets hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor hybride fietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Koopgids: Cross hybride fietsen Koopgids: Cross hybride fietsen
Koopgids: Trekking hybride fietsen Koopgids: Trekking hybride fietsen
Koopgids: Fitness hybride fietsen Koopgids: Fitness hybride fietsen