Eindejaarssale | Knallende kortingen op fietsen en accessoires! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over de kracht (Nm) van de elektrische fiets

Wat is Newtonmeter bij een elektrische fiets?  

Newtonmeter geeft aan hoe groot het koppel is. Koppel is de draaikracht die de motor kan leveren. Hoe meer koppel hoe krachtiger de motor. Je kunt dit goed vergelijken met het aantal Pk in een auto. De kracht van de motor wordt bepaald door het aantal Nm. Dit wordt ook weleens het draaimoment genoemd. Eis je veel van je motor? Ga dan voor een hoog aantal Nm.

Hoe krachtig moet de motor van mijn elektrische fiets zijn?

Op welk terrein ga jij je elektrische fiets voornamelijk gebruiken? Maak je keuze zodat je direct weet hoe krachtig de motor van jouw elektrische fiets moet zijn!

In stad en door de polder

Op deze fietsen kan je een Nm verwachten tussen de 25 en 40. Fietsen met dit soort Nm zijn veelal elektrische stadsfietsen die zowel van een middenmotor of een voorwielmotor zijn voorzien. Deze fietsen zijn niet geschikt om langdurig en veel heuvels mee op te rijden. Je motor moet hier hard voor moeten werken waardoor jij ook weer harder moet werken. Deze fietsen zijn ideaal voor het landschap in Nederland. Wil je veel gaan toeren of rijd je meer over glooiend terrein? Kijk dan bij de volgende categorieën.

Motoren in dit segment: Bosch Active LineShimano Steps E5000

Op het platteland en door glooiend terrein

Op deze fietsen kan je een trekkracht verwachten tussen de 40 en 50 Nm. Comfortabele pendelritten hoofdzakelijk op verhard terrein. Ook geschikt voor gematigde hellingen. Een wat langere toertocht is ook mogelijk. Trekkracht is desondanks niet bepalend voor je actieradius. Om meer kilometers maken moet je ook een grotere accucapaciteit aanschaffen.

Motoren in dit segment: Bosch Active Line Plus

Toertochten

Toertochten kun je het best maken met een e-bike met een koppel tussen 60 en 65 Nm. In deze categorie overbrug je grote afstanden en ben je bezig met sportieve ritten. Ook houd je van fietsvakanties met veel variatie in de routes die je rijdt. Deze koppel is onder forenzen zeer populair. Je trekt snel op en bent in een moordend tempo op je werk. Je vind hier vooral elektrische hybride fietsen.

Motoren in dit segment: Bosch Performance Line, Shimano Steps E6100

Avontuurlijke fietsvakanties in de bergen

Je maakt zeer sportieve en lange ritten het best op een e-bike met een koppel van 70 Nm of meer. Je wilt het maximale uit je fiets halen en hebt steile heuvels voor de boeg. Je fietsvakanties zijn veelal steil en bij avontuur staat jouw foto in het woordenboek. Onverhard terrein kent voor jou geen geheimen waardoor jij een krachtige motor zeker nodig hebt!  Je vind deze koppel veel terug bij toerfietsen en e-mtb’s die voornamelijk in het zuiden van Europa worden ingezet.

Motoren in dit segment: Bosch Performance CX, Panasonic GX Ultimate, Shimano EP8

Kracht van je e-bike met middenmotor vs voorwielmotor

Elektrische fiets met voorwielmotor

Bij een elektrische fiets met een voorwielmotor heb je het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. E-bikes met een voorwielmotor hebben vaak minder trekkracht dan bijvoorbeeld een middenmotor. Een voorwielmotor drijft het voorwiel direct aan. De versnelling waarin je zit is hierdoor niet van invloed op het rendement van de motor. Hierdoor is het belangrijk dat er veel omwentelingen gemaakt worden om zo het beste rendement uit de motor te halen. Als er langere tijd weinig omwentelingen worden gemaakt (en dus een lagere snelheid wordt behaald) moet de motor heel hard werken voor weinig rendement.

Elektrische fiets met middenmotor

Bij een middenmotor heb je niet het gevoel dat je vooruit wordt getrokken, maar voelt de ondersteuning natuurlijker aan. Zo heb je het gevoel dat de kracht voornamelijk uit je benen komt. Een middenmotor kan een veel lager toerental (Aantal omwentelingen) aan dan een voorwielmotor. Zo kan je dus een langere tijd bergop blijven rijden. Daarom zijn middenmotoren vaak voorzien van een hogere trekkracht (Nm). Een middenmotor is daarmee ook een betere keus wanneer je langere afstanden met de fiets wilt afleggen.

De krachtigste elektrische fietsen

Bosch Performance Line CX (Smart) middenmotor - 85 Nm

De eerste middenmotor die in dit blog wordt uitgelicht is de Bosch Performance Line CX middenmotor. Bosch heeft een zeer gevarieerd aanbod aan middenmotoren, maar de Performance Line CX is daarvan het sterkst. De Performance Line CX middenmotor heeft een maximaal draaimoment van 85 Nm, wat ervoor zorgt dat je snel kunt optrekken en zeer gemakkelijk over steile heuvels komt. Ook optrekken op steile heuvels kan deze motor moeiteloos aan. De motor voert meer dan 1000 metingen per seconde uit door middel van meerdere sensoren. Deze metingen worden vervolgens razendsnel door de 32-bits processor verwerkt, waardoor je in alle situaties de meest natuurlijke ondersteuning krijgt.

Bosch werkt voor al hun motoren aan een ''smart''-versie. De Bosch Performance Line CX Smart is hierin de primeur. In het kort: het is exact dezelfde motor, maar door de smart functies kun je de motor met je smartphone verbinden, wat ontzettend veel opties, inzichten en voordelen met zich meebrengt. Lees er alles over in ons uitgebreide blog over Bosch middenmotoren. Dit zijn onze beste fietsen met de Bosch Performance Line CX (Smart) middenmotor:

4.699,- 4.899,-
4.499,- 6.199,-
Waardering:
100%
27% korting
5.999,-
5.199,-
7.999,-
3.799,- 4.149,-
Waardering:
97%
8% korting
4.399,-
5.299,- 5.499,-
5.799,-
4.499,- 5.249,-
Waardering:
100%
14% korting

Shimano EP8 middenmotor - 85 Nm

Shimano ontwikkelde deze motor vooral voor elektrische mountainbikes, maar de motor is ook een uitstekende optie voor fietsers die op zoek zijn naar een krachtige elektrische hybride. De motor heeft een strak uiterlijk en kan perfect worden weggewerkt in het frame, waardoor je hem eigenlijk niet ziet. De motor is daarnaast ook nog eens extreem stil, waardoor je ongestoord van je rit kunt genieten.

Net als de Bosch Performance Line CX, heeft de Shimano EP8 een maximaal koppel van 85 Nm. De Shimano EP8 biedt natuurlijke ondersteuning door de soepele en directe aangrijping. Dankzij het koppel van 85 Nm kom je heel gemakkelijk heuvels of bergen op en zul je na het stoppen voor een stoplicht weer als een speer weg kunnen rijden. De Shimano EP8 middenmotor heeft een afstelbaar vermogen, waardoor je de ondersteuning geheel naar eigen wens kunt aanpassen. Hieronder vind je onze beste fietsen met Shimano EP8 middenmotor:

De krachtigste motor op de markt: Panasonic GX Ultimate middenmotor - 90 Nm

De Panasonic GX Ultimate is de krachtigste middenmotor die er te krijgen is: de motor heeft namelijk een koppel van 90 Nm. Deze middenmotor wordt alleen gebruikt door het Zwitserse topmerk Flyer. Het koppel van 90 Nm is al beschikbaar bij hele lage trapfrequenties, waardoor je ook op extreem steile hellingen makkelijk vooruit komt. De Panasonic GX Ultimate kan uiteraard gebruikt worden op vlakke oppervlakten, maar komt het best tot zijn recht op heuvelachtig of zelfs bergachtig terrein. Een e-bike met deze motor kun je dus gerust meenemen op vakantie naar de Alpen. Ondanks de enorme kracht wordt de Panasonic GX Ultimate ook aangemerkt als ''zeer stil''.

De nieuwste Panasonic GX Ultimate motoren worden aangestuurd door de Flyer Intelligent Technology (FIT). Zoals je waarschijnlijk al aan de naam af kunt leiden, is deze technologie ontwikkeld door Flyer. Dankzij FIT kun je de ondersteuningsniveaus naar eigen wens afstellen, zodat je altijd de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Dit zijn de beste fietsen met Panasonic GX Ultimate middenmotor:

4.299,-
3.229,- 3.599,-
Waardering:
79%
10% korting
2.949,- 3.299,-
Waardering:
84%
11% korting
2.387,-
3.799,- 4.099,-
Waardering:
100.0000%
7% korting
2.949,- 3.299,-
Waardering:
97%
11% korting
4.299,-
2.499,- 2.899,-
TWEEDEKANS
2.499,- 2.899,-
14% korting
3.199,- 3.599,-
11% korting

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.