Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over de kracht (Nm) van de elektrische fiets

Alles over de kracht (Nm) van de elektrische fiets

Het koppel van een motor bepaalt de kracht - hoe hoger het koppel, hoe krachtiger de motor. In deze blog helpen we je de juiste motor te kiezen voor jouw elektrische fiets, afhankelijk van het terrein waarop je fietst. Van stadsritten tot avontuurlijke bergtochten, maak kennis met motoren variërend van 25 Nm tot maar liefst 90 Nm en vind de motor die het beste bij jou past.

Wat zegt de Newtonmeter (Nm) over een e-bike motor?  

Newtonmeter geeft aan hoe groot het koppel is. Koppel is de draaikracht die de motor kan leveren. Hoe meer koppel hoe krachtiger de motor. De kracht van de motor wordt bepaald door het aantal Nm. Dit wordt ook weleens het draaimoment genoemd. Eis je veel van je motor? Ga dan voor een hoog aantal Nm.

Hoeveel Nm moet de motor van mijn elektrische fiets hebben?

Op welk terrein ga jij je elektrische fiets voornamelijk gebruiken? Maak je keuze zodat je direct weet hoe krachtig de motor van jouw elektrische fiets moet zijn!

In stad en door de polder

Wil je de e-bike vooral als stadsfiets en op plat terrein gebruiken, dan heb je voldoende aan een motor met 25 Nm tot 40 Nm. Deze motoren zitten veelal op elektrische stadsfietsen die zowel van een achter-, midden- of voorwielmotor zijn voorzien. Deze fietsen zijn niet geschikt om langdurig en veel heuvels mee op te rijden. Je motor moet daar te hard voor werken. Deze fietsen zijn ideaal voor het landschap in Nederland. Wil je veel gaan toeren of rijd je meer over glooiend terrein? Kijk dan bij de volgende categorieën.

Motoren in dit segment: Bosch Active LineShimano Steps E5000

Op het platteland en door glooiend terrein

Op dit terrein kun je met een 40 tot 50 Nm motor goed op weg. Motoren met deze trekkracht zijn ideaal voor comfortabele pendelritten op hoofdzakelijk verhard, vlak terrein en voor gematigde hellingen. Een wat langere toertocht is ook mogelijk. Trekkracht is desondanks niet bepalend voor je actieradius. Om meer kilometers maken moet je ook een grotere accucapaciteit aanschaffen.

Motoren in dit segment: Bosch Active Line Plus

Toertochten

Toertochten kun je het best maken met een e-bike met een koppel tussen 60 en 65 Nm. In deze categorie overbrug je grote afstanden of ben je bezig met sportievere ritten. Deze motoren zijn onder forenzen zeer populair. Je trekt snel op en bent in een snel tempo op je werk. Je vindt hier vooral elektrische hybride fietsen.

Motoren in dit segment: Bosch Performance LineShimano Steps E6100

Avontuurlijke fietsvakanties in de bergen

Je maakt zeer sportieve en lange ritten het best op een e-bike met een koppel van 65 Nm of meer.  Geen klim is te gek voor deze motoren en ook onverhard terrein is geen probleem. Je vind deze koppel veel terug bij toerfietsen en e-mtb’s die voornamelijk in de bergen in het zuiden van Europa worden ingezet. 

Motoren in dit segment: Bosch Performance CXPanasonic GX UltimateShimano EP8

De krachtigste e-bike motoren

Bosch Performance Line CX (Smart) middenmotor - 85 Nm

De eerste middenmotor die in dit blog wordt uitgelicht is de Bosch Performance Line CX middenmotor. Bosch heeft een zeer gevarieerd aanbod aan middenmotoren, maar de Performance Line CX is daarvan het sterkst. De Performance Line CX middenmotor heeft een maximaal draaimoment van 85 Nm, wat ervoor zorgt dat je snel kunt optrekken en zeer gemakkelijk over steile heuvels komt. Ook optrekken op steile heuvels kan deze motor moeiteloos aan. De motor voert meer dan 1000 metingen per seconde uit door middel van meerdere sensoren. Deze metingen worden vervolgens razendsnel door de 32-bits processor verwerkt, waardoor je in alle situaties de meest natuurlijke ondersteuning krijgt.

Bosch werkt voor al hun motoren aan een ''smart''-versie. De Bosch Performance Line CX Smart is hierin de primeur. In het kort: het is exact dezelfde motor, maar door de smart functies kun je de motor met je smartphone verbinden, wat ontzettend veel opties, inzichten en voordelen met zich meebrengt. Lees er alles over in ons uitgebreide blog over Bosch middenmotoren. Dit zijn onze beste fietsen met de Bosch Performance Line CX (Smart) middenmotor:

4.449,99
21% korting
6.499,99
31% korting
4.299,99
16% korting
5.799,99
31% korting

Shimano EP8 middenmotor - 85 Nm

Shimano ontwikkelde deze motor vooral voor elektrische mountainbikes, maar de motor is ook een uitstekende optie voor fietsers die op zoek zijn naar een krachtige elektrische hybride. De motor heeft een strak uiterlijk en kan perfect worden weggewerkt in het frame, waardoor je hem eigenlijk niet ziet. De motor is daarnaast ook nog eens extreem stil, waardoor je ongestoord van je rit kunt genieten.

Net als de Bosch Performance Line CX, heeft de Shimano EP8 een maximaal koppel van 85 Nm. De Shimano EP8 biedt natuurlijke ondersteuning door de soepele en directe aangrijping. Dankzij het koppel van 85 Nm kom je heel gemakkelijk heuvels of bergen op en zul je na het stoppen voor een stoplicht weer als een speer weg kunnen rijden. De Shimano EP8 middenmotor heeft een afstelbaar vermogen, waardoor je de ondersteuning geheel naar eigen wens kunt aanpassen. Hieronder vind je onze beste fietsen met Shimano EP8 middenmotor:

4.399,99
Waardering:
98%
+ €200,- CASHBACK
4.699,99
+ €200,- CASHBACK
4.699,99
+ €200,- CASHBACK
4.899,99
+ €200,- CASHBACK

De krachtigste motor op de markt: Panasonic GX Ultimate middenmotor - 90 Nm

De Panasonic GX Ultimate is de krachtigste middenmotor die er te krijgen is: de motor heeft namelijk een koppel van 90 Nm. Deze middenmotor wordt alleen gebruikt door het Zwitserse topmerk Flyer. Het koppel van 90 Nm is al beschikbaar bij hele lage trapfrequenties, waardoor je ook op extreem steile hellingen makkelijk vooruit komt. De Panasonic GX Ultimate kan uiteraard gebruikt worden op vlakke oppervlakten, maar komt het best tot zijn recht op heuvelachtig of zelfs bergachtig terrein. Een e-bike met deze motor kun je dus gerust meenemen op vakantie naar de Alpen. Ondanks de enorme kracht wordt de Panasonic GX Ultimate ook aangemerkt als ''zeer stil''.

De nieuwste Panasonic GX Ultimate motoren worden aangestuurd door de Flyer Intelligent Technology (FIT). Zoals je waarschijnlijk al aan de naam af kunt leiden, is deze technologie ontwikkeld door Flyer. Dankzij FIT kun je de ondersteuningsniveaus naar eigen wens afstellen, zodat je altijd de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt. Dit zijn de beste fietsen met Panasonic GX Ultimate middenmotor:

3.299,99
Waardering:
91.0000%
+ €200,- CASHBACK
3.599,99
Waardering:
92%
+ €200,- CASHBACK
Waardering:
93%
+ €200,- CASHBACK
3.299,99
Waardering:
97%
+ €200,- CASHBACK

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.