Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe krachtig moet de motor van mijn elektrische fiets zijn?

Het kiezen van de juiste ebike is een lastige klus. Je krijgt te maken met veel verschillende termen en keuzes. Door je wat meer te verdiepen in deze termen kom je dichter bij jouw ideale elektrische fiets. In dit blog helpen we jou bij het kiezen van je ebike op basis van de kracht van je motor. Deze kracht wordt uitgedrukt in Newtonmeter koppel (Nm)

Wat is Newtonmeter bij een elektrische fiets?  

Newtonmeter geeft aan hoe groot het koppel is. Koppel is de draaikracht die de motor kan leveren. Hoe meer koppel hoe krachtiger de motor. De kracht van de motor wordt bepaald door het aantal Nm. Dit wordt ook weleens het draaimoment genoemd. Eis je veel van je motor? Ga dan voor een hoog aantal Nm. 

In de tabel vind je een overzicht en van de motoren en de bijbehorende trekkracht. 

 

Hieronder staat aangegeven hoe hoog het newtonmeterkoppel is bij verschillende soorten gebruik van je elektrische fiets. 

Trekkracht en het gebruik van je elektrische fiets

Op welk terrein ga jij je elektrische fiets voornamelijk gebruiken? Maak je keuze zodat je direct weet hoe krachtig de motor van jouw elektrische fiets moet zijn!

Ik wil mijn elektrische fiets gebruiken:

Gebruik elektrische fiets in stad en polder

Op deze fietsen kan je een Nm verwachten tussen de 25 en 40. Fietsen met dit soort Nm zijn veelal stadsfietsen die zowel van een middenmotor of een voorwielmotor zijn voorzien. Deze fietsen zijn niet geschikt om langdurig en veel heuvels mee op te rijden. Je motor moet hier hard voor moeten werken waardoor jij ook weer harder moet werken. Deze fietsen zijn ideaal voor het landschap in Nederland. Wil je veel gaan toeren of rijd je meer over glooiend terrein?  Kijk dan bij de volgende categorieën.

Trekkracht 25Nm

Motoren in dit segment: Bosch Active Line, E-motion, Shimano Steps E5000

Gebruik elektrische fiets op platteland en glooiend terrein

Op deze fietsen kan je een trekkracht verwachten tussen de 40 en 50 Nm. Comfortabele pendelritten hoofdzakelijk op verhard terrein. Ook geschikt voor gematigde hellingen. Een wat langere toertocht is ook mogelijk. Let wel op, fietsen met een trekkracht van deze categorie zijn geschikt voor langere tochten. Trekkracht is desondanks niet bepalend voor je actieradius. Om meer kilometers maken moet je ook een grotere accucapaciteit aanschaffen.

Gebruik ebike platteland

Motoren die voorkomen met een trekkracht in deze categorie: Bosch Active Line Plus, Shimano Steps E6000.

Gebruik elektrische fiets voor toertochten

60 - 65 Nm. In deze categorie overbrug je grote afstanden en ben je bezig met sportieve ritten. Ook houd je van fietsvakanties met veel variatie in de routes die je rijdt. Deze koppel is onder forenzen zeer populair. Je trekt snel op en bent in een moordend tempo op je werk.

Wil je ook weleens off-road met bijvoorbeeld een sportieve elektrische hybride of e-mtb? Dan is een elektrische fiets met een trekkracht boven de 70 Nm een beter idee. Af en toe off-road kan prima, daar is deze motor krachtig genoeg voor. Ga je gewoon op de fiets naar de supermarkt, dan heb je zoveel trekkracht echt niet nodig.

Ebike toertocht

Motoren die veel voorkomen in dit segment: Bosch Performance Line, Shimano Steps E6100

Gebruik elektrische fiets in de bergen

70+ Nm. Zeer sportieve en lange ritten. Je wilt het maximale uit je fiets halen en hebt steile heuvels voor de boeg. Je fietsvakanties zijn veelal steil en bij avontuur staat jouw foto in het woordenboek. Onverhard terrein kent voor jou geen geheimen waardoor jij een krachtige motor zeker nodig hebt!  Je vind deze koppel veel terug bij toerfietsen en e-mtb’s die voornamelijk in het zuiden van Europa worden ingezet.

Motoren in dit segment: Bosch Performance CX, Shimano Steps E7000

De invloed van trekkracht op de positie van de motor

Voorwielmotor

Bij een elektrische fiets met een voorwielmotor heb je het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. E-bikes met een voorwielmotor hebben vaak minder trekkracht dan bijvoorbeeld een middenmotor.

Een voorwielmotor drijft het voorwiel direct aan. De versnelling waarin je zit is hierdoor niet van invloed op het rendement van de motor. Hierdoor is het belangrijk dat er veel omwentelingen gemaakt worden om zo het beste rendement uit de motor te halen. Als er langere tijd weinig omwentelingen worden gemaakt (en dus een lagere snelheid wordt behaald) moet de motor heel hard werken voor weinig rendement. De energie die de motor overhoud wordt omgezet in warmte. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je langere tijd heuvelop fietst. Een voorwielmotor kan hierdoor dan ook oververhit raken.

Middenmotor

Bij een middenmotor heb je niet het gevoel dat je vooruit wordt getrokken, maar voelt de ondersteuning natuurlijker aan. Zo heb je het gevoel dat de kracht voornamelijk uit je benen komt. Een middenmotor kan een veel lager toerental (Aantal omwentelingen) aan dan een voorwielmotor. Zo kan je dus een langere tijd bergop blijven rijden. Daarom zijn middenmotoren vaak voorzien van een hogere trekkracht (Nm). 

Bosch Active Plus

Trekkracht van een Bafang motor

Wat de middenmotor van Bafang onderscheidt ten opzichte van haar concurrenten is de enorme trekkracht die deze heeft. De koppel van deze motor is maar liefst 80 Nm. Zo kom je probleemloos bergop. Nadeel van zo’n sterke motor is wel het geluid dat deze produceert.

De Bafang middenmotor onderscheidt zich ook door middel van de drie sensoren: Trapkracht, rotatie en snelheidssensor. Op deze manier voelt een Bafang middenmotor heel natuurlijk aan. Meer weten over een Bafang motor? Lees dan ons blog!

Ook de voorwielmotor van Bafang heeft een behoorlijke trekkracht: 40Nm. Dit is de krachtigste voorwielmotor in de markt. Merken waarbij je vaak zo’n voorwielmotor op terug ziet zijn bijvoorbeeld Cortina en Gazelle. Nadeel van zo’n grote trekkracht op een voorwielmotor is wel dat je een wat minder stabiel rijgedrag ervaart.

Andere vragen over de aankoop van je elektrische fiets? Bekijk hier de meestgestelde vragen over elektrische fietsen!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

 

Gerelateerde berichten
  1. De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
  2. Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?
  3. Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving
  4. E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken