Italiaanse kledingmerken 20% korting -  t/m ma 29 mei ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over Enviolo traploze versnellingen

Met het Enviolo systeem heb je een unieke fietservaring door het traploze schakelen. Het systeem dat in eerste instantie een flop leek te zijn is helemaal terug en blijkt ideaal te zijn voor elektrische fietsen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer e-bikes hiermee uitgerust zijn. Maar hoe werkt dit unieke systeem eigenlijk? In dit blog lees je alles over Enviolo traploze versnellingen.

Over Enviolo

Sinds 2006 maakt Enviolo traploze versnellingsnaven, toen nog onder de naam Nuvinci. De eerste versie was echter geen onverdeeld succes. De naaf was zwaar van gewicht, trapte zwaar en voelde al met al stroperig aan. Na een heel aantal verbeteringen en innovaties ze echter helemaal terug en beter dan ooit. De naaf is meer dan anderhalve kilo lichter en wat blijkt: de iets zwaardere weerstand is perfect voor elektrische fietsen! De zwaardere weerstand maakt dan minder uit door de trapondersteuning die je van de middenmotor krijgt. Inmiddels is de traploze Enviolo versnellingsnaaf niet meer weg te denken uit het (Nederlandse) straatbeeld. 

Hoe werkt de Enviolo naaf?

De naaf werkt volgens een uniek ontwerp. In de naaf zijn 3 tot 12 'planeetkogels' aangebracht, die een oneindig aantal verhoudingen toestaan tussen het binnenkomende vermogen via de pedalen en tandriem en uitgaande kracht naar het wiel. Deze variabele transmissie wordt Continuously Variable Planetary (CVP) transmissie genoemd.

Door een soort gashendel op je stuur kun je de weerstand aanpassen in de naaf. Wanneer je hieraan draait veranderen de kogels van positie, waardoor je meer of minder weerstand ervaart. Bij de draaiknop zit een kleine display waarop je af kan lezen hoeveel weerstand de naaf biedt.

Enviolo Naafversnelling Binnenwerk 12GO Biking

De CVP transmissie zorgt dat schakelen ongekend soepel verloopt. Bij een reguliere naaf merk je dat de versnelling in een weerstand blijft hangen wanneer de krachtoverbrenging te groot is, waardoor je minder kracht moet zetten wanneer je wilt schakelen. Met het Enviolo systemen kun je gewoon door blijven trappen; de naaf blijft niet hangen in een bepaalde weerstand, maar schakelt gewoon door.

Ook in combinatie met de meest krachtige motorsystemen schakelt het Enviolo systeem zeer soepel. Veel naven hebben moeite met de krachtige belasting van onder andere de Bosch systemen, waardoor de motor tijdelijk minder vermogen genereert tijdens het schakelen. Met Enviolo is dit geen probleem door de CVP transmissie.

enviolo

De verschillende Enviolo naven

Om hun systeem zo veelzijdig mogelijk te maken heeft Enviolo drie verschillende naven ontworpen, die elk voor een ander soort gebruik bedoeld zijn. De Enviolo City naaf is vooral terug te vinden op elektrische stadsfietsen. Niet heel gek, gezien de naam van de naaf. Deze naaf heeft een schakelbereik van 310% en is geschikt voor motoren tot 55 Nm koppel. Dat betekent dat deze naaf wel compatibel is met Bosch Active Line motoren, maar niet met Bosch Performance Line motoren.

Voor deze motoren is de Enviolo Trekking naaf met 380% schakelbereik de standaard. Met het maximale koppel van 85 Nm is deze naaf geschikt voor alle Bosch motoren, zelfs de krachtigste Bosch Performance Line CX middenmotor.

Enviolo Naafversnelling 12GO Biking

Toch is ook de Trekking naaf niet geschikt voor sommige motoren van onder andere Panasonic en Dapu. Hiervoor heb je een nog sterker systeem nodig: de Enviolo Heavy Duty naaf. Zoals de naam al doet vermoeden is deze naaf geschikt voor het echt zware werk, denk bijvoorbeeld aan bakfietsen. Net als de Enviolo Trekking naaf heeft ook de Heavy Duty naaf een maximaal schakelbereik van 380%. Het verschil zit 'm in het maximale koppel, wat bij de Heavy Duty neerkomt op 100 Nm. Hiermee kan de Heavy Duty naaf zelfs met de krachtigste motoren gebruikt worden.

Naast het maximale schakelbereik en koppel verschillen de drie naven in essentie niet. Je zult tijdens het fietsen dus niet snel merken met welke naaf jouw fiets is uitgerust.

Enviolo systemen

De Enviolo systemen zijn in twee varianten verkrijgbaar: het handgeschakelde systeem met de 'gashendel' en een automatisch systeem, dat Automatiq genoemd wordt. 

Het handmatige Enviolo systeem werkt met een soort gashendel. Je hoeft alleen aan de knop op je stuur te draaien en de versnelling geeft dan direct meer of minder weerstand. Schakelen met dit systeem is net zo eenvoudig als het volume van de radio aanpassen.

Enviolo Naafversnelling 12GO Biking

De Enviolo automatische versnelling is nóg eenvoudiger. Voor je gaat fietsen stel je een prettig aantal omwentelingen in via het display van je e-bike (bijv. tussen 60 en de 90 omwentelingen per minuut), en het versnellingssysteem doet de rest. Wanneer je bergop gaat wordt de weerstand automatisch verminderd, en andersom wanneer je weer afdaalt. Zo trap je zeer comfortabel in een gelijkmatige cadans. De versnellingen worden automatisch teruggeschakeld wanneer je stilstaat, zodat je comfortabel weer op gang komt. Mocht je toch zelf willen schakelen, dan kan dat, want met één druk op de knop kun je het automatisch schakelen uitzetten.

Waarom kies je voor Enviolo?

Enviolo kies je voor het ongekende gemak dat het biedt. Door de oneindige hoeveelheid weerstanden trap je altijd comfortabel en heb je meer aandacht voor de omgeving en het verkeer om je heen. Je hoeft namelijk niet meer te denken aan schakelen.

enviolo5

De Enviolo naven zijn ontworpen voor de hogere belasting die wordt gecreëerd door motoren van e-bikes. Zelfs op maximaal vermogen heb je met Enviolo soepele schakelprestaties. Het resultaat is dat je nooit meer last hebt van de beperkingen van een conventioneel schakelsysteem.

Enviolo Shifter 12GO Biking

Doordat de versnellingsnaaf is ontworpen voor de hogere koppel van e-bikes is deze zeer duurzaam. Verder is het een gesloten systeem, waardoor er een stuk minder onderhoud nodig is.

Het is van belang om er rekening mee te houden dat het Enviolo systeem wel iets meer van de motor vraagt dan andere versnellingssystemen. Dit komt door de hogere weerstand die het systeem biedt. Je accu gaat ongeveer 10% minder lang mee wanneer je gebruik maakt van het automatische schakelsysteem.

Fietsen met een Enviolo naafversnelling

Elektrische stadsfietsen, elektrische hybride fietsen en Speed Pedelecs zijn allemaal verkrijgbaar met een Enviolo versnellingssysteem. De fietsen zijn volledig gericht op het comfort van de rijder. Met een Enviolo versnellingsnaaf schakel je altijd makkelijk en soepel, of zelfs helemaal niet omdat de fiets het al voor je doet. 

Handmatige Enviolo naafversnelling

De handmatige Enviolo naafversnelling straalt luxe en comfort uit. Hoewel je nog steeds zelfs moet schakelen, gaat dit een stuk makkelijker dan bij een Shimano Nexus naafversnelling. Het schakelen wordt met recht vergeleken met het veranderen van het volume van de radio: zo simpel gaat het. De draaischakelaar is netjes verwerkt in het handvat. Elektrische fietsen met een handmatige Enviolo naafversnelling zijn verkrijgbaar vanaf €2500. 

3.999,- 4.899,-
18% korting
3.499,- 4.299,-
Waardering:
100%
19% korting
4.499,- 5.645,80
Waardering:
98%
20% korting
4.999,- 5.801,90
14% korting

Automatische Enviolo naafversnelling

De luxere automatische Enviolo naafversnelling is perfect voor fietsers die niets liever dan het beste hebben. Met deze versnelling hoef je niet zelf te schakelen, vergelijkbaar met een auto met automaat. De automatische versnelling is dus echt het neusje van de zalm. De weerstand wordt automatisch aangepast aan de omstandigheden, waardoor jij optimaal kunt genieten van je fietstocht. Het automatische Enviolo systeem vind je terug bij elektrische fietsen in het luxe segment met prijzen tussen €4000 en €8000 euro. 

3.579,- 3.999,-
Waardering:
92%
GRATIS ACCU-UPGRADE
3.699,-
NIEUW
5.299,-
6.559,-
NIEUW

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.