Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Elektrische fietsen met automatische / traploze versnellingen zijn mateloos populair. Traploos schakelen met Enviolo maakt het vinden van het juiste verzet enorm eenvoudig. Net een versnelling te hoog tijdens een klim komt niet meer voor en ook te snel trappen is verleden tijd. Schakelen met de Enviolo naafversnelling kan vergeleken worden met het aanpassen van het volume van de radio. Je kunt kiezen uit een handmatige en een automatische naafversnelling.
Bekijk direct: E-bike keuzehulp | Elektrische Fietsen | Elektrische Fietsen met Middenmotor
Lees verder...Automatisch schakelen werkt bij een elektrische fiets hetzelfde als bij een auto: handmatig schakelen hoeft niet meer want je naafversnelling doet dat automatisch. Dat betekent dat het verzet hoger of lager wordt op basis van de trapfrequentie en snelheid. Je draait dus niet meer handmatig aan een hendel om het verzet te verstellen. Bekende automatische versnellingsnaven zijn Enviolo Automatiq en Shimano Nexus Inter-5E Di2.
Enviolo Automatiq is de bekendste automatische versnellingsnaaf voor elektrische fietsen. De naaf vind je terug op hoogwaardige elektrische fietsen die gericht zijn op luxe en comfort. Dat kunnen zowel elektrische stadsfietsen als elektrische hybride fietsen zijn. De automatische versnellingen van Enviolo hebben geen stapjes tussen het verzet. Het verzet verandert dus geleidelijk afhankelijk van de situatie. De naaf biedt een groot bereik waardoor fietsen met deze versnellingen vaak geschikt zijn voor bergachtig gebied, mits ze ook een krachtige middenmotor hebben. Daarnaast is het fijn voor Nederlands landschap als er veel wind staat.
Door middel van bluetooth en de Enviolo app op je telefoon kun je de versnellingsnaaf verbinden met je telefoon. In de app kun je vervolgens verschillende instellingen wijzigen van de aandrijving. Denk daarbij aan de snelheid van het schakelen, je startversnelling vanuit snelheid en je cadans. Daarnaast kun je in de app kiezen of je de automatische versnelling wilt gebruiken of handmatig en traploos het verzet wilt veranderen.
Elektrische fietsen met de Enviolo Automatiq automatische versnellingsnaaf zijn meestal luxere e-bikes. De drie populairste Enviolo versnellingen zijn Enviolo Urban, City en Trekking. City en Trekking zijn de meest voorkomende. Enviolo City zie je terug op elektrische stadsfietsen met een maximaal koppel van 75 Nm. De Enviolo Trekking naaf vind je terug op elektrische hybride fietsen met een maximaal koppel van 85 Nm. In eerste instantie is het dus belangrijk om je af te vragen of je een elektrische stadsfiets die geschikt is voor kortere, lokale ritjes of een elektrische hybride fiets die geschikt is voor langere ritjes zoals woon-werkverkeer zoekt. Op basis daarvan kun je kiezen welke Enviolo naaf het beste bij je past. Vervolgens kun je op basis van de specificaties bepalen welke fiets met automatische versnelling geschikt is voor jou.
Model
Herenfiets: Fietsen met hoge stang. Opstappen op deze fietsen doe je door een been over het zadel te zwaaien
Damesfiets: Fietsen zonder hoge stang. Ze worden ook veel door heren gekozen, door de makkelijke in- en uitstap.
Lage instap: Vergelijkbaar met damesfietsen, maar dan extra lage instap.
Trapeze frame: Deze fietsen worden ook wel trapezemodellen genoemd. Ze hebben een extra diagonale stang in het frame.
Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
Duurzaam: Deze producten zijn duurzaam geproduceerd.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Tweedekans: Deze producten zijn reeds gebruikt maar zijn goed bevonden om aan te bieden. Ze zijn dus 100% in orde en je hebt er de volledige garantie op.
Motor type
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Aantal Wh accu
Het aantal Wh, ofwel Wattuur, geeft een indicatie van hoeveel inhoud de accu heeft. Met een groter aantal Watturen kun je langer doorfietsen. De grootte van de accu's verschilt per type motor en vaak heb je keuze uit verschillende accugroottes.
Een grotere accu geeft, zoals genoemd, een grotere actieradius, waardoor je er verder mee kunt fietsen. Het is echter wel zo, dat een grotere accu iets zwaarder is dan een kleinere.
Type zithouding
Rechte zithouding: Perfect voor de alledaagse ritjes, waarbij je geen uren op de fiets zit.
Gebogen zithouding: Een goede zithouding voor de middellange ritten. Denk aan woon-werkverkeer of een recreatieve rit.
Sportieve Zithouding: De ideale zithouding op de lange afstanden. In deze houding houd je het makkelijk een paar uur uit op de fiets.
Type aandrijving
Ketting: De klassieke aandrijving die we kennen op fietsen.
Riemaandrijving: Je fiets wordt aangedreven door middel van een riem. Een riem heeft als grootste voordeel dat je hem nauwelijks hoeft te onderhouden. In ons blog vind je alles over riemaandrijving.
Type versnelling
Derailleurversnelling: geschikt voor een lichte fiets met veel versnellingen.
Naafversnelling: Minder onderhoud nodig en robuuster dan een derailleur.
Enviolo: Traploze versnellingsnaven waarmee je altijd de juiste weestand vindt om comfortabel te fietsen.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen