Italiaanse kledingmerken 20% korting -  t/m ma 29 mei ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

In dit blog vertellen we je meer over de accu van jouw elektrische fiets: hoeveel kilometer kun je doen met een accu? Waar hangt dat vanaf? Welk merk past het beste bij jou? En welke accucapaciteit moet je kiezen?

Direct persoonlijk advies?
Kom naar de winkel voor advies op maat en/of een testrit.

Kies direct je fiets op basis van actieradius

Accucapaciteit, actieradius en ondersteuningsstand

Hoeveel kilometer je met één volgeladen accu kan rijden is in de eerste plaats afhankelijk van de capaciteit van de accu. Een 400 Wattuur accu is de populairste accu bij elektrische fietsen. Dit betekent dat de accu één uur lang 400 watt kan leveren of 4 uur lang 100 watt. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grote 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km. Wanneer je voor een lichte ondersteuning kiest en de omstandigheden goed zijn, kan de actieradius zelfs nog verder oplopen.

Naast de accucapaciteit is ook de gekozen ondersteuningsstand erg bepalend voor de maximale afstand die je ondersteund kunt fietsen. Als je de hoogste ondersteuningsstand gebruikt, draagt de motor in verhouding meer bij aan het trappen dan jijzelf. Per kilometer wordt er dan meer energie verbruikt door de motor dan bij een lage stand. Je gaat dus harder, maar je komt wel minder ver. Het is dus niet zo dat je zoveel harder gaat dat de actieradius gelijk blijft ten opzichte van een lagere ondersteuningsstand, omdat de fiets meer moeite moet doen voor dezelfde meters.

Ook je gekozen versnelling speelt een rol: als jij kiest voor een zware versnelling zal de motor bij de meeste systemen meer ondersteuning bieden. Door lichter te trappen kun je dus een groter bereik uit het systeem halen. Bij het wegrijden na een verkeerslicht of andere stop kun je daarom ook het beste een lichte versnelling kiezen.

Ook de kracht van de motor is een bepalende factor voor je actieradius. Een sterkere motor vraagt namelijk meer energie van de accu, om ook daadwerkelijk de power te kunnen leveren. Lees hier meer over de kracht van je motor. 

Accu van je elektrische fiets

Slijtage, gebruik en opslag

De capaciteit van de accu is ook afhankelijk van de temperatuur en hoe oud de accu is. Gemiddeld neemt een accu zo’n 10% per jaar af in capaciteit. Ook bij lage temperaturen hebben accu’s een kleiner bereik dan in de zomer. Dit verschil loopt op tot wel 30% in actieradius!

Een accu die veel gebruikt wordt zal ook langer mee gaan dan een accu die minder vaak gebruikt word. Bij een accu die veel gebruikt word worden de cellen vaker geactiveerd/gebruikt dan een accu die weinig gebruikt wordt. Daarom wordt een weinig gebruikte accu ook wel een luie accu genoemd.

De temperaturen waarbij een accu wordt bewaard, opgeladen en gebruikt is ook van invloed op de levensduur en actieradius van de accu. Bij temperaturen onder de 10 graden kun je om een maximale levensduur en capaciteit te behalen de accu het beste binnenshuis bewaren en opladen.

Lees in ons blog Zo haal je het meeste uit de accu van je elektrische fiets wat je zelf kunt doen om je accu zo goed mogelijk te onderhouden.

Externe factoren die de actieradius van je e-bike beïnvloeden

Naast de accu zelf en de ondersteuningsstand zijn er verschillende externe factoren van invloed op de maximale actieradius van jouw elektrische fiets. Denk hierbij aan dingen als het gewicht van de fiets, de weersomstandigheden waarin je fietst, of de versnelling waarin je fietst.

Het gewicht van de fiets, de bepakking en de berijder zijn belangrijke factoren als het gaat om de actieradius van jouw e-bike. Als de elektrische fiets, berijder en bepakking zwaarder zijn moet de motor harder werken om een gelijke ondersteuning te bieden, waardoor het systeem meer energie verbruikt en je accu dus eerder leeg is.

Ook de weersomstandigheden zijn van invloed op de actieradius. Als het kouder is gaat de accu minder lang mee dan op een warme zomerdag en hetzelfde geldt als je tegen de wind in fietst moet je motor harder werken dan wanneer je een briesje in de rug hebt.

Het wegdek en de bandenspanning zijn ook van invloed op de actieradius. Wanneer je met zachtere banden over onverharde fietspaden rijdt moet je erop rekenen dat de accu sneller leeg zal zijn dan wanneer je met een hogere bandenspanning over een glad fietspad rijdt. Veel fietsers zijn zich hier niet van bewust, maar voor het energieverbruik van de motor maakt het flink wat uit. Op een elektrische stadsfiets is een bandenspanning van 4-5 bar ideaal.

Actieradius elektrische fiets

Indicatie actieradius per merk

Hieronder vind je een overzicht van de actieradius die je ongeveer kunt verwachten bij de verschillende aandrijvingssystemen. Let op! De genoemde maximale afstanden zijn een indicatie van de leveranciers. Accu's worden in de meest ideale omstandigheden getest.

Bosch accu actieradius

Bosch heeft een handige tool om de actieradius van jouw ebike te berekenen.

Shimano Steps accu actieradius

Shimano Steps Actieradius

E-motion accu actieradius

E-motion actieradius

Keuzehulp actieradius verschillende elektrische fietsen

Kies hier jouw ideale elektrische fiets op basis van actieradius.

Elektrische fietsen met 300Wh accu

Deze fietsen zijn uitstekend geschikt om even een boodschap mee te doen of een kleine afstand richting het werk te rijden. Deze elektrische fietsen hebben ook de mogelijkheid om de accu te upgraden, zo krijg je alsnog een hogere actieradius. Deze fietsen vallen in de categorie elektrische fietsen onder de 2000 euro. In dit blog vind je meer over elektrische fietsen onder de 2000 euro

1.999,- 2.149,-
7% korting
1.399,- 1.689,-
Waardering:
77%
17% korting
1.899,- 2.149,-
Waardering:
97%
12% korting
1.619,- 1.789,-
Waardering:
98%
10% korting

Elektrische fietsen met een 400Wh accu

Deze fietsen zijn beter geschikt voor langere tochten een rit in de polder is bijvoorbeeld perfect om deze fiets voor te gebruiken. Veel fietsen in dit segment zijn te vinden rond de €2500. Lees hier meer over in ons blog. Ook deze fietsen zijn uit te 

2.499,- 2.899,-
Waardering:
80%
14% korting
2.599,- 2.899,-
GRATIS ACCU-UPGRADE
2.349,- 2.599,-
10% korting
2.599,- 2.949,-
GRATIS ACCU-UPGRADE

Elektrische fietsen met een 500Wh accu

Deze eleketrische fietsen kunnen de hele dag vooruit. Zelfs op een vakantie is een elektrische fiets met een 500Wh accu een goed idee. Op het moment dat je graag zulke lange afstanden zou willen rijden, moet je er rekening houden dat de rest van de fiets ook gemaakt moet zijn voor die afstanden. Daarom is het verstandig om te zoeken naar een fiets rond de €3000. In dit blog lees je alles over elektrische fietsen in deze prijsklasse.

3.129,- 3.499,-
Waardering:
94.6667%
11% korting
3.499,- 4.299,-
Waardering:
100%
19% korting
3.399,- 3.799,-
11% korting
2.879,- 3.199,-
Waardering:
100%
GRATIS ACCU-UPGRADE

Elektrische fietsen met een 625Wh accu

Voor de echte kilometervreters is een 625Wh accu eigenlijk onmisbaar. Deze grote accu's zitten vaak op sportievere e-bikes, waardoor de motor minder zwaar belast wordt. Je haalt daarom een enorme actieradius met een 625Wh accu. Dit maakt e-bikes met een 625 Wh accu uitstekend geschikt voor dagtochten en fietsvakanties.

3.799,- 4.949,-
Waardering:
97%
23% korting
4.799,- 5.645,80
Waardering:
98%
15% korting
4.999,- 5.801,90
14% korting
3.799,- 4.449,-
15% korting

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Wil je meer weten?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

E-mail: contact |  Bel: 0182-621850 of Whatsapp

De grootste fietsenwinkel van Nederland

In Moordrecht, vlakbij Gouda, vind je de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. In onze grote fietsenwinkel is alles aanwezig: van mountainbikes tot racefietsen en van fietskleding tot fietsaccessoires. Je kunt alle fietsen testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. Daarnaast laat je je fiets onderhouden door een van onze topmonteurs in ons moderne servicecentre. Wacht op je nieuwe fiets of onderhoudsbeurt terwijl je geniet van een broodje in het lunchcafe.

12GO Biking steunt Bikes4Africa door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen waarmee geld in wordt gezameld. Bikes4Africa steunt hiermee verschillende goede doelen.

Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.