Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Ga direct naar de keuzehulp voor e-bikes op basis van actieradius

Wat zegt de accucapaciteit over de actieradius?

Hoeveel kilometer je met één volgeladen accu kan rijden is in de eerste plaats afhankelijk van de capaciteit van de accu. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grotere 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km. Wanneer je voor een lichte ondersteuning kiest en de omstandigheden goed zijn, kan de actieradius zelfs nog verder oplopen.

Bij het gebruik van de e-bike in de turbostand ligt het verbruik hoger. Een stelregel is dat je in deze stand met maximale ondersteuning ongeveer 10% in kilometers van je totale Wh kan afleggen.

Voorbeeld:

400Wh accu: max. 40km 

500Wh accu: max 50km 

Hoe de motor ondersteuningsstand de actieradius beïnvloedt

Naast de accucapaciteit is ook de gekozen ondersteuningsstand voor de motor erg bepalend voor de maximale afstand die je ondersteund kunt fietsen. Als je de hoogste ondersteuningsstand gebruikt, draagt de motor in verhouding meer bij aan het trappen dan jijzelf. Per kilometer wordt er dan meer energie verbruikt door de motor dan bij een lage stand. Je gaat dus harder, maar je komt wel minder ver. Het is dus niet zo dat je zoveel harder gaat dat de actieradius gelijk blijft ten opzichte van een lagere ondersteuningsstand, omdat de fiets meer moeite moet doen voor dezelfde meters.

Hoe de kracht van de motor de actieradius beïnvloedt

Ook de kracht van de motor is een bepalende factor voor je actieradius. Een sterkere motor vraagt namelijk meer energie van de accu, om ook daadwerkelijk de power te kunnen leveren. Lees hier meer over de kracht van je motor. 

Hoe je versnelling de actieradius beïnvloedt

Ook je gekozen versnelling speelt een rol: als jij kiest voor een zware versnelling zal de motor bij de meeste systemen meer ondersteuning bieden. Door lichter te trappen kun je dus een groter bereik uit het systeem halen. Bij het wegrijden na een verkeerslicht of andere stop kun je daarom ook het beste een lichte versnelling kiezen.

Accu van je elektrische fiets

De levensduur van een e-bike accu

De capaciteit van de accu is ook afhankelijk van de temperatuur en hoe oud de accu is. Gemiddeld neemt een accu zo’n 10% per jaar af in capaciteit. Ook bij lage temperaturen hebben accu’s een kleiner bereik dan in de zomer. Dit verschil loopt op tot wel 30% in actieradius!

Wist je dat een regelmatig gebruikte accu langer meegaat dan een accu die minder wordt gebruikt? Doordat de cellen in de accu vaker geactiveerd worden voorkom je dat de accu 'lui' wordt. Extra reden dus om vaak op de fiets te stappen!

De temperaturen waarbij een accu wordt bewaard, opgeladen en gebruikt is ook van invloed op de levensduur en actieradius van de accu. Bij temperaturen onder de 10 graden kun je - om een maximale levensduur en capaciteit te behouden - de accu het beste binnenshuis bewaren en opladen. 

Wanneer je een langere tijd niet fietst, vanwege bijvoorbeeld een wereldreis of blessure, is het verstandig om de accu op te laden en op 80% weg te leggen. Na maximaal 3 maanden begin je dan weer een laadcyclus. Dit beperkt de afname van levensduur en zorgt dat je er langer van kan genieten als je eindelijk weer op de fiets kan stappen. 

Externe factoren die de actieradius van je e-bike beïnvloeden

Naast de accu zelf en de ondersteuningsstand zijn er verschillende externe factoren van invloed op de maximale actieradius van jouw elektrische fiets. Denk hierbij aan zaken als het gewicht van de fiets en het berijdersgewicht, de weersomstandigheden en de route die je fietst. De motor heeft bijvoorbeeld meer power nodig bij het maken van hoogtemeters.

De bandenspanning en het terrein waarop je fietst heeft ook invloed op de actieradius. Wanneer je met zachtere banden over onverharde fietspaden rijdt moet je erop rekenen dat de accu sneller leeg zal zijn dan wanneer je met een hogere bandenspanning over een glad fietspad rijdt. Veel fietsers zijn zich hier niet van bewust, maar voor het energieverbruik van de motor maakt het flink wat uit. De beste bandenspanning hangt af van het type band. Bekijk daarom op de zijkant van je buitenband wat de maximale bandenspanning is, en verlaag dit met hooguit 0,5 bar voor de maximale actieradius.

Actieradius elektrische fiets

Indicatie actieradius per merk

Hieronder vind je een overzicht van de actieradius die je ongeveer kunt verwachten bij de verschillende aandrijvingssystemen. Let op! De genoemde maximale afstanden zijn een indicatie van de leveranciers. Accu's worden in de meest ideale omstandigheden getest.

Bosch accu actieradius

Bosch heeft een handige tool om de actieradius van jouw ebike te berekenen.

Shimano Steps accu actieradius

Shimano Steps Actieradius

Keuzehulp actieradius verschillende elektrische fietsen

Kies hier jouw ideale elektrische fiets op basis van actieradius.

Elektrische fietsen met een accu tot 350 Wh

E-bikes met een accu tot 350 Wh zijn zeer geschikt wanneer je de fiets slechts voor kortere afstanden en praktisch gebruik nodig hebt. Mocht je dat willen, kun je de accu op een later moment vaak nog upgraden. Wil je een budget e-bike en heb je aan een kleinere accu voldoende? Dan is er voldoende keuze voor goede elektrische fietsen onder de 2000 euro

2.599,99
Waardering:
93%
23% korting
2.510,99
Waardering:
100%
14% korting
2.499,99
Waardering:
96%
20% korting
2.599,99
Waardering:
93%
46% korting

Elektrische fietsen met een 350 Wh tot 450 Wh accu

Wil je net wat verder kunnen fietsen zonder tussentijds op te moeten laten? Dan is een e-bike met 350 Wh tot 450 Wh accu meer iets voor jou. Met deze fietsen kun je afstanden van zo'n 50 tot maximaal 120 kilometer afleggen. Wanneer je de motor normaal tot zuinig gebruikt kun je dus heerlijk wat langere afstanden maken. Veel fietsen in dit segment zijn te vinden rond de €2500. Lees meer over fietsen in dit prijssegment in onze koopgids fietsen rond de 2500 euro

3.099,99
Waardering:
100%
INCL €100,- DONATIE
2.510,99
Waardering:
100%
14% korting
2.899,99
Waardering:
100%
21% korting
3.499,99
Waardering:
96.0000%
INCL €100,- DONATIE

Elektrische fietsen met een 450 Wh tot 550 Wh accu

Deze elektrische fietsen kunnen de hele dag vooruit. Met een actieradius van 60 tot maximaal 130 kilometer bij zuinig gebruik kun je dagenlang vooruit of een echt lange toerrit maken. Zelfs op een vakantie is een elektrische fiets met een 450 Wh tot 500 Wh accu een goed idee, maar houd er wel rekening mee dat de accu sneller leeg gaat bij intensief gebruik in berggebieden. Op het moment dat je graag zulke lange afstanden met klimmetjes zou willen rijden, moet je er tevens rekening mee houden dat de rest van de fiets ook gemaakt moet zijn voor die afstanden. Denk dan bijvoorbeeld aan een goede (midden)motor. Je zit dan al snel in de prijscategorie rond de €3000. In deze blog lees je alles over elektrische fietsen in deze prijsklasse.

3.499,99
INCL €100,- DONATIE
3.999,99
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE
3.999,99
Waardering:
91%
INCL €100,- DONATIE
3.099,99
Waardering:
100%
INCL €100,- DONATIE

Elektrische fietsen met een 550 Wh tot 750 Wh accu

Voor de echte kilometervreters is een 550 Wh tot 750 Wh accu eigenlijk onmisbaar. Deze grote accu's vind je terug op e-bikes die ontworpen zijn voor langere ritten. Dit zie en voel je terug aan de geometrie van de fiets; die moet voor lange afstanden natuurlijk comfortabel zijn. Deze fietsen zijn er met zowel sportieve als rechte zithouding. 

5.493,89
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE
4.699,99
INCL €100,- DONATIE
3.499,99
INCL €100,- DONATIE
3.999,99
Waardering:
93%
INCL €100,- DONATIE

Elektrische fietsen met een 750Wh accu en groter 

Voor wie er echt lang op uit willen zijn er de elektrische fietsen met accu's groter dan 750 Wh.  Deze fietsen zijn uitgerust met krachtige motoren en zijn uiterst geschikt om mee in de bergen te rijden en lange afstanden te maken. Hieronder vallen tevens speed pedelecs die soms zelfs accu's tot boven de 1000 Wh hebben.

4.699,99
INCL €100,- DONATIE
3.499,99
INCL €100,- DONATIE
4.099,99
INCL €100,- DONATIE
4.199,99
INCL €100,- DONATIE

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. 

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.