Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Actieradius: hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Datum:
20 maart 2018
Door:
Hessel

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. Of je kunt zelf op twee verschillende ritten merken dat de accu de ene keer veel langer meegaat dan de andere keer. In dit blog vertellen we je meer over de accu van jouw elektrische fiets: hoeveel kilometer kun je doen met een accu? Waar hangt dat vanaf? Welk merk past het beste bij jou? En welke accucapaciteit moet je kiezen?

Accucapaciteit, actieradius en ondersteuningsstand

Hoeveel kilometer je met één volgeladen accu kan rijden is in de eerste plaats afhankelijk van de capaciteit van de accu. De meeste elektrische fietsen worden standaard geleverd met een de 400 Wh (wattuur) accu. Dit betekent dat de accu één uur lang 400 watt kan leveren of 4 uur lang 100 watt. Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-20 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 80 kilometer fietsen. Met een grote 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 100 km. Wanneer je voor een lichte ondersteuning kiest en de omstandigheden goed zijn, kan de actieradius nog verder oplopen.

Naast de accucapaciteit is ook de gekozen ondersteuningsstand erg bepalend voor de maximale afstand die je ondersteund kunt fietsen. Als je de hoogste ondersteuningsstand gebruikt, draagt de motor in verhouding meer bij aan het trappen dan jijzelf. Per kilometer wordt er dan meer energie verbruikt door de motor dan bij een lage stand. Je gaat dus harder, maar je komt wel minder ver. Het is dus niet zo dat je zoveel harder gaat dat de actieradius gelijk blijft ten opzichte van een lagere ondersteuningsstand.

Ook je gekozen versnelling speelt een rol: als jij kiest voor een zware versnelling zal de motor bij de meeste systemen meer ondersteuning bieden. Door lichter te trappen kun je dus een groter bereik uit het systeem halen. Bij het wegrijden na een verkeerslicht of andere stop kun je daarom ook het beste een lichte versnelling kiezen.

accu

Slijtage, gebruik en opslag

De capaciteit van de accu is ook afhankelijk van de temperatuur en de leeftijd. Gemiddeld neemt een accu zo’n 10% per jaar af in capaciteit. In de winter hebben accu’s van fietsen een kleiner bereik dan in de zomer. Dit kan een verschil uitmaken van wel 30%!

Een accu die veel gebruikt wordt zal ook langer mee gaan dan een accu die minder vaak gebruikt word. Bij een accu die veel gebruikt word worden de cellen vaker geactiveerd/gebruikt dan een accu die weinig gebruikt wordt. Daarom wordt een weinig gebruikte accu ook wel een luie accu genoemd.

De temperaturen waarbij een accu wordt bewaard, opgeladen en gebruikt is ook van invloed op de levensduur en actieradius van de accu. Bij temperaturen onder de 8-10 graden kun je om een maximale levensduur en capaciteit te behalen de accu het beste binnen bewaren en opladen.

Lees in ons blog Zo haal je het meeste uit de accu van je elektrische fiets wat je zelf kunt doen om je accu zo goed mogelijk te onderhouden.

Externe factoren

Naast de accu zelf en de ondersteuningsstand zijn er verschillende externe factoren van invloed op de maximale actieradius van jouw elektrische fiets. Denk hierbij aan dingen als het gewicht van de fiets, de weersomstandigheden waarin je fietst, of de versnelling waarin je fietst.

Het gewicht van de fiets, de bepakking en de berijder zijn een belangrijke factor als het gaat om de accuduur van jouw fiets. Als de fiets, berijder en bepakking zwaarder zijn moet de motor harder werken om een gelijke ondersteuning te bieden, waardoor het systeem meer energie verbruikt en je accu dus eerder leeg is.

Ook de weersomstandigheden zijn van invloed op de actieradius. Als het kouder is gaat de accu minder lang mee dan op een warme zomerdag en hetzelfde geldt als je tegen de wind in fietst moet je motor harder werken dan wanneer je een briesje in de rug hebt.

Het wegdek en de bandenspanning zijn ook van invloed op de actieradius. Wanneer je met zachtere banden over onverharde fietspaden rijdt moet je erop rekenen dat de accu sneller leeg zal zijn dan wanneer je met een hogere bandenspanning over een glad fietspad rijdt. Veel fietsers zijn zich hier niet van bewust, maar voor het energieverbruik van de motor maakt het flink wat uit. Op een elektrische stadsfiets is een bandenspanning van 4-5 bar ideaal.

Indicatie actieradius per merk

Hieronder vind je een overzicht van de actieradius die je ongeveer kunt verwachten bij de verschillende aandrijvingssystemen. Let op! De genoemde maximale afstanden zijn een indicatie van de leveranciers. Accu's worden in de meest ideale omstandigheden getest.

Bosch

Bosch heeft een handige tool om de actieradius van jouw ebike te berekenen. Deze tool vind je op de website van Bosch

Shimano Steps

E-motion

ION

Impulse (zitbuisaccu)

Impulse (drageraccu)

Meer tips nodig bij kopen van een elektrische fiets?

Om je te helpen bij de aanschaf van een e-bike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor elektrische fietsen.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: 
[email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: 
@12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking