Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Beste elektrische fietsen onder de 3000 euro

Koopgids: Beste elektrische fietsen onder de 3000 euro

Je bent op zoek naar een elektrische fiets onder de 3000 euro, maar wat krijg je daarvoor wat zijn de verschillen in dit prijssegment? In deze blog leggen we je aan de hand van verschillende criterea, zoals de elektrische ondersteuning, comfort en rijgedrag, de accu en de aandrijving uit welke elektrische fiets tussen de 2000 en 3000 euro het best bij jou past.

We leggen in dit blog graag aan je uit wat je kunt verwachten van een elektrische fiets in een prijsklasse rond de €3000. Wanneer je een e-bike zoekt in een andere prijsklasse, verwijzen we je graag naar de andere koopgidsen: 

Onder de €2000 | Rond de €2000 | Rond de €2500 | Boven de €3000

Direct persoonlijk advies?
Ontvang binnen 1 minuut jouw persoonlijke e-bike advies

Is een elektrische fiets onder de 3000 euro iets voor jou?

Binnen dit prijssegment is er voor iedere fietser wat wils: intensieve fietsers, recreatieve Lingen, forenzen, sportievelingen en stadsfietsers. E-bikes onder de 3000 euro onderscheiden zich van e-bikes onder de 2000 euro door betere onderdelen, krachtige motoren en een grote actieradius. Verder is de accu vrijwel altijd geïntegreerd in het frame en heb je de keuze voor meer comfort dankzij verende onderdelen.

 

Dit kun je verwachten van een e-bike onder de 3000 euro

De meeste elektrische fietsen onder de 3000 euro zijn elektrische stadsfietsen en hybride fietsen. Je vindt echter ook genoeg andere type fietsen, zoals elektrische transportfietsen, moederfietsen, e-MTB’s, urban e-bikes en sportieve e-bikes. In deze blog focussen we voornamelijk op de grootste segmenten: elektrische stadsfietsen en hybride fietsen. 

Als je echt kilometers wilt gaan vreten dan zit je in dit kaliber elektrische fietsen goed. Er zijn namelijk genoeg e-bikes die een actieradius hebben waarmee je zonder problemen meer dan 100 kilometer fietst. Daarnaast hebben deze fietsen schakelgroepen van hoogwaardige kwaliteit die hoge druk aankunnen en een groot schakelbereik hebben, ideaal voor langere tochten of heuvelachtig gebied.

Verschillen tussen e-bikes onder de 3000 euro

Tussen de 2000 en 3000 euro zijn er veel verschillen tussen de elektrische fietsen. We leggen de verschillen in de categorie uit aan de hand van de motor, comfort en rijgedrag, de accu en de aandrijving (versnellingen en ketting/riemaandrijving).

Motor

In dit segment zijn alle elektrische fietsen voorzien van een middenmotor, op een aantal achterwielmotoren. De meeste middenmotoren zijn van het merk Bosch. Daarnaast zie je op enkele elektrische fietsen merken zoals Shimano, Bafang, Yamaha en SportDrive. Aangezien dat er heel weinig zijn leggen we de belangrijkste Bosch middenmotoren uit en geven we een vergelijkbaar alternatief van andere merken. 

Alle Bosch motoren leveren hoge kwaliteit ondersteuning die natuurlijk aanvoelen. De meest voorkomende Bosch motoren zijn de Active Line Plus en de Bosch Performance Line. De Active Line Plus vind je terug op elektrische stadsfietsen en hybride fietsen. De motor heeft een koppel van 50 Nm. Dat is genoeg koppel voor stedelijke ritjes en recreatieve ritjes, maar met tegenwind merk je wel dat je zelf iets meer kracht moet geven. Dat is niet het geval bij de Bosch Performance Line, die heeft namelijk een koppel 65 of 75 Nm. Die motor is geschikt voor jou als je lange toertochten maakt, door heuvel- of bergachtig gebied fietst en ook met tegenwind volledige ondersteuning wilt hebben. De e-MTB’s zijn meestal uitgerust met de krachtigere Bosch Performance Line CX middenmotor (85 Nm).

De Bosch Active Line Plus motor is vergelijkbaar met de Shimano STEPS E5100. De Bosch Performance Line motor is te vergelijken met de Shimano STEPS E7000, Fazua Evation en de Panasonic GX Power Plus. Lees ons blog waarin we de belangrijkste merken middenmotoren met elkaar vergelijken voor meer informatie.

Bosch en Shimano middenmotoren

Bosch Smart System

Het Bosch Smart System is ook op steeds meer elektrische fietsen te vinden. Het Smart System maakt het mogelijk om je mobiel en elektrische ondersteuning met elkaar te verbinden. Zo biedt het mogelijkheden om de ondersteuning aan te passen naar persoonlijke voorkeur en ritgegevens in te zien met de e-bike Flow app. Wat ons betreft een toegevoegde waarde aan het gemak van een elektrische fiets. Voor meer informatie lees je ons blog met alles over het Bosch Smart System.

Comfort en rijgedrag

Als je van plan bent lange ritten te maken is comfort en rijgedrag belangrijk. Voor lange ritten heb je in ieder geval een elektrische hybride fiets of een sportieve e-bike nodig. Het comfort wordt verder bepaald door zitcomfort, verende onderdelen en de geometrie. Het zitcomfort wordt hoger als een e-bike ergonomische drukpunten bevat, zoals het zadel en de handvatten. Voor intensief gebruik raden we aan om een e-bike te kiezen met zulke onderdelen. Verende onderdelen (bijv. zadelpen of voorvork) vangen oneffenheden op uit het wegdek. Daardoor krijg je minder vermoeide armen en benen op de lange afstanden, wat dus ook het comfort verhoogt. Sommige e-bikes met een verende voorvork zijn zelfs geschikt voor gravel- en bospaden. Starre onderdelen zijn daarentegen lichter, wat meer gebruiksvriendelijkheid oplevert, en stijver, waardoor kracht beter wordt omgezet in snelheid.

Verder is de geometrie van de e-bike belangrijk. Een rechtopstaande of licht gebogen geometrie vinden de meeste mensen comfortabeler dan een sportieve zithouding, maar persoonlijke voorkeur speelt hierin een grote rol. Bedenk daarom goed welke geometrie het beste bij jou past. Verschillende zithouding uittesten werkt het beste om hierachter te komen.

Een rechtopstaande zithouding

Het rijgedrag is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Vergeleken met e-bikes onder de 2000 euro zijn e-bikes onder de 3000 euro over het algemeen stabieler. Dat komt onder andere door de middenmotor en de accu die in het frame verwerkt is in plaats van de bagagedrager, maar ze hebben vaak ook een steviger en stijver frame. Als je op zoek bent naar een fiets met wendbaar rijgedrag kun je het beste kiezen voor een elektrische stadsfiets of een sportieve e-bike. De elektrische stadsfiets is echter minder geschikt voor lange afstanden. Elektrische hybride fietsen zijn over het algemeen minder wendbaar en zwaarder.

Tot slot dragen brede banden bij aan een hoger comfort en stabieler rijgedrag.

Accu

De meeste e-bikes in deze prijsklasse zijn uitgerust met een accu voor grote afstanden, verschillend tussen 300 Wh en 1000 Wh. De meeste fietsen zijn standaard uitgerust met 400Wh, 500Wh of 625Wh accu. Met 400 Wh beschik je over ruim 80 kilometer actieradius, met 500 Wh 100 kilometer, met 625 Wh 120 kilometer, 750 Wh 135 kilometer en 100 Wh maximaal 150 kilometer. Dat hangt echter wel af van de omstandigheden zoals buitentemperatuur en hoe intensief de motor gebruikt wordt.

Aandrijving

Binnen dit segment zijn de aandrijvingen zeer uiteenlopend. Wat alle fietsen in deze prijsklasse wel gemeen hebben is een aandrijving van hoge kwaliteit. Je hebt de keuze uit een naafversnelling of derailleurversnelling.

Een naafversnelling is gebruiksvriendelijk en vergt weinig onderhoud. Door een simpele draai aan de hendel verander je van verzet en ze hebben vaak tussen de 5 en 8 versnellingen of zijn traploos. Ze zijn perfect voor jou als je de fiets gebruikt voor boodschappen, om de kinderen van school te halen of voor woon-werkverkeer. De bekende merken zijn Shimano en Enviolo. Shimano naafversnellingen vind je voornamelijk terug op elektrische stadsfietsen. De Shimano Nexus 5 versnellingen zijn speciaal ontwikkeld voor e-bikes en daarom extra stevig, Nexus 7 en Nexus 8 vind je ook terug op veel elektrische fietsen. De Enviolo naafversnelling is traploos. Dat houdt in dat het verzet geleidelijk verandert als je aan de hendel draait, in plaats van dat je stapjes maakt tussen verschillende versnellingen. Een traploze versnellingsnaaf is nog gebruiksvriendelijker en maakt het daarom ook heel makkelijk om het juiste verzet te vinden. Je vindt ze terug op elektrische hybride fietsen.

Derailleurversnellingen vind je ook terug op elektrische hybride fietsen, maar ook op sportieve e-bikes. Ze vergen meer onderhoud dan naafversnellingen, maar bieden meestal een groter schakelbereik en zijn voor verschillende terreinen geschikt. Het schakelbereik loopt van 10 tot wel 24 versnellingen, soms zelfs meer. Daarnaast heb je met een derailleurversnelling minder weerstand en in combinatie met het brede schakelbereik zijn ze daarom geschikt voor heuvel- of bergachtig gebied.

Tot slot heb je de keuze tussen een e-bike met riemaandrijving of een kettingaandrijving. Een riem gaat tot wel vier keer langer mee dan een ketting en is ook net iets stiller op de fiets. Ze worden wel alleen gebruikt in combinatie met naafversnellingen en dus niet met derailleurversnellingen.

Derailleurversnellingen (links) en naafversnellingen (rechts)

 

De beste e-bikes onder de 3000 euro

Hieronder vind je een selectie populaire elektrische fietsen. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en kunnen je helpen om een keuze te maken. Deze fietsen zijn wat ons betreft een heel goede keuze die we je graag aanraden!

De beste elektrische stadsfietsen tot 3000 euro

De elektrische stadsfietsen in dit segment zijn wendbaar, gebruiksvriendelijk, bieden genoeg comfort en actieradius voor een recreatief rondje en zijn onderhoudsvriendelijk. In tegenstelling tot een lager prijssegment zijn deze e-bikes ook uitgerust met een middenmotor en is de accu in het frame verwerkt.

3.299,99
Waardering:
98.5000%
11% korting
3.299,99
Waardering:
100.0000%
21% korting
3.099,99
Waardering:
100%
E-BIKE TOPDEAL
3.999,99
Waardering:
93%
E-BIKE TOPDEAL

De beste elektrische hybride fietsen tot 3000 euro

De hybride e-bikes binnen dit segment zijn voorzien van een krachtige motor met een hoog koppel, een ruime actieradius en derailleurversnellingen. In combinatie met de stevige frames, geïntegreerde accu’s en vaak ook verende onderdelen zijn de fietsen comfortabel en geschikt voor lange tochten, ook door heuvel- en bergachtig gebied.

3.499,99
Waardering:
73%
20% korting
4.399,99
Waardering:
98%
32% korting
3.199,99
25% korting
4.449,99
Waardering:
100%
33% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.