Toggle Nav
Winkelwagen

In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Je hebt een mooie mountainbike  of racefiets, maar je voorderailleur schakelt niet goed en de ketting wil wel eens van het tandwiel af vliegen. Hoe kan je dit oplossen en je versnelling weer goed gaan gebruiken? In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Je voorderailleur afstellen

Kosten: €0

Tijd: Ongeveer 15 minuten

Benodigdheden:

  • Kruiskopschroevendraaier

  • Inbussleutel 4 of 5

Bekijk hier ons gereedschap assortiment

Waardering:
93%
22,99
35% korting
54,99
50% korting

De voorderailleur afstellen

Op de meeste voorderailleurs zijn twee stelschroeven te vinden die in-of uitgedraaid kunnen worden. Bij twee van deze stelschroeven staat vaak de letter L (Low) of H (High). Deze stelschroeven zorgen ervoor dat de ketting niet van het voorblad valt. De bovenste stelschroef is de 'L' stelschroef en de onderste is de 'H' stelschroef. 

Stap 1 voorderailleur afstellen

Stap 1

Ontspan de ketting. Aangezien de ketting door het achterderailleur onder spanning word gehouden is het verstandig om deze allereerst te ontspannen. Dit kan op twee manieren: door de ketting van het voorblad te verwijderen of door gebruik te maken van een omgebogen spaak

Opmerking: Bij het losmaken van de klemband van de voorderailleur zet je de ketting voor op het kleinste tandwiel, omdat de kabelspanning van de voorderailleur laag of helemaal los moet zijn. Wanneer de kabelspanning van de voorderailleur te hoog is dan kan de voorderailleur naar beneden schieten. Je kan de kabelspanning verlagen door de stelnippel in te draaien, wat ook bij stap 4 wordt uitgelegd. Of je maakt de versnellingskabel los door de bout, waardoor de versnellingskabel vast zit, los te draaien met een inbussleutel 5.

Stap 2

Zet de ketting achter op het grootste tandwiel en voor op het kleinste tandwiel (voorblad).

Stap 3

Positioneer de voorderailleur een paar millimeter van de ketting vandaan. Zo dicht mogelijk tegen de ketting, maar niet dat de ketting de voorderailleur raakt. Door de ‘L’ stelschroef in te draaien gaat de derailleur naar binnen en door de ‘L’ stelschroef uit te draaien gaat de derailleur naar buiten.

Opmerking: Als er een rubbertje aan de binnenkant zit van de voorderailleur dan moet de derailleur zo worden gepositioneerd dat het rubbertje de ketting licht raakt.

Je voorderailleur afstellen

Stap 4

Controleer de kabelspanning van de versnellingskabel door naar het volgende tandwiel te schakelen. Als de ketting niet naar het volgende tandwiel schakelt dan moet je de kabelspanning verhogen.

De kabelspanning kan aangepast worden met de stelnippel die zich per soort fiets op een andere plaats bevindt. Door de stelnippel in te draaien wordt de kabelspanning verlaagd en door de stelnippel uit te draaien wordt de kabelspanning verhoogd. 

Racefiets: Racefietsen hebben vaak een voorderailleur met een zogenoemde trimstand tussen het kleine en grote tandwiel en van het grootste tandwiel naar buiten toe. Schakel van het kleine tandwiel naar het grote tandwiel door 2 keer te schakelen. Schakel hierna nog 1 keer waardoor de voorderailleur verder naar buiten komt te staan.

Mountainbike: Schakel van het kleinste tandwiel naar het grootste tandwiel (dubbel speed) of naar het middelste tandwiel (triple speed). Als de ketting niet schakelt naar het middelste tandwiel dan is de  kabelspanning van de versnelling te laag.

Voorderailleur afstellen stap 5

Stap 5

Zet de ketting achter op het kleinste tandwiel en voor op het grootste tandwiel.

Opmerking: Als je de voorderailleur van de racefiets afstelt, zet de derailleur dan op de trimstand op het grootste blad.

Stap 6

Positioneer de voorderailleur een paar millimeter van de ketting. Door de ‘H’ stelschroef in te draaien gaat de derailleur naar binnen en door de ‘H’ stelschroef uit te draaien gaat de derailleur naar buiten.

Opmerking: Bij te weinig kabelspanning zal de voorderailleur niet verder naar buiten komen te staan. Verhoog de kabelspanning met de stelnippel om de voorderailleur verder naar buiten te laten staan.

Stap 7

Controleer of de ketting op het grootste tandwiel blijft. De voorderailleur moet zo dicht mogelijk tegen het grootste tandwiel aanzitten, maar niet tegen de ketting aanlopen.

Stel zelf je voorderailleur af!

Na het volgen na deze 7 stappen zou je voorderailleur weer als een zonnetje moeten schakelen! Gelijk ook je achterderailleur goed afstellen? In ons blog leggen we je uit hoe je zelf pefect je achterderailleur afstelt.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette Technische tips: het vervangen van je ketting en cassette
Balhoofdlagers vervangen: welke lagers heb ik nodig? Balhoofdlagers vervangen: welke lagers heb ik nodig?
Luchtgeveerde voorvork en achterdemper van de mountainbike afstellen Luchtgeveerde voorvork en achterdemper van de mountainbike afstellen