Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

Datum:
21 maart 2018
Door:
Erik

Je hebt een mooie mountainbike  of racefiets, maar je voorderailleur schakelt niet goed en de ketting wil wel eens van het tandwiel af vliegen. Hoe kan je dit oplossen en je versnelling weer goed gaan gebruiken? In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Benodigdheden

  • Kruiskopschroevendraaier
  • Inbussleutel 4 of 5

Bekijk hier ons gereedschap assortiment

De voorderailleur afstellen

Op de meeste voorderailleurs zijn twee stelschroeven te vinden die in-of uitgedraaid kunnen worden. Bij twee van deze stelschroeven staat vaak de letter L (Low) of H (High). Deze stelschroeven zorgen ervoor dat de ketting niet van het voorblad valt. De bovenste stelschroef is de 'L' stelschroef en de onderste is de 'H' stelschroef. 


Stap 1

Zet de ketting voor of het kleinste tandwiel en controleer of de voorderailleur recht staat, de vork van het derailleur moet evenwijdig lopen met de tandwielen. De voorderailleur verstel je door de klemband om het fietsframe los te maken met een inbus 5 of 4. De hoogte van de voorderailleur bepaal je door de vork van het derailleur 2 tot 3 millimeter boven het grootste tandwiel te plaatsen. De voorderailleur moet het grootste tandwiel niet raken.

Opmerking: Bij het losmaken van de klemband van de voorderailleur zet je de ketting voor op het kleinste tandwiel, omdat de kabelspanning van de voorderailleur laag of helemaal los moet zijn. Wanneer de kabelspanning van de voorderailleur te hoog is dan kan de voorderailleur naar beneden schieten. Je kan de kabelspanning verlagen door de stelnippel in te draaien, wat ook bij stap 4 wordt uitgelegd. Of je maakt de versnellingskabel los door de bout, waardoor de versnellingskabel vast zit, los te draaien met een inbussleutel 5.

Stap 2

Zet de ketting achter op het grootste tandwiel en voor op het kleinste tandwiel (voorblad).

Stap 3

Positioneer de voorderailleur een paar millimeter van de ketting vandaan. Zo dicht mogelijk tegen de ketting, maar niet dat de ketting de voorderailleur raakt. Door de ‘L’ stelschroef in te draaien gaat de derailleur naar binnen en door de ‘L’ stelschroef uit te draaien gaat de derailleur naar buiten.

Opmerking: Als er een rubbertje aan de binnenkant zit van de voorderailleur dan moet de derailleur zo worden gepositioneerd dat het rubbertje de ketting licht raakt.


Stap 4

Controleer de kabelspanning van de versnellingskabel door naar het volgende tandwiel te schakelen. Als de ketting niet naar het volgende tandwiel schakelt dan moet je de kabelspanning verhogen.

De kabelspanning kan aangepast worden met de stelnippel die zich per soort fiets op een andere plaats bevindt. Door de stelnippel in te draaien wordt de kabelspanning verlaagd en door de stelnippel uit te draaien wordt de kabelspanning verhoogd. 

Racefiets: Racefietsen hebben vaak een voorderailleur met een zogenoemde trimstand tussen het kleine en grote tandwiel en van het grootste tandwiel naar buiten toe. Schakel van het kleine tandwiel naar het grote tandwiel door 2 keer te schakelen. Schakel hierna nog 1 keer waardoor de voorderailleur verder naar buiten komt te staan.

Mountainbike: Schakel van het kleinste tandwiel naar het grootste tandwiel (dubbel speed) of naar het middelste tandwiel (triple speed). Als de ketting niet schakelt naar het middelste tandwiel dan is de  kabelspanning van de versnelling te laag.


Stap 5

Racefiets: Zet de ketting achter op het kleinste tandwiel en voor op de trimstand op het grootste tandwiel. 

Mountainbike: Zet de ketting achter op het kleinste tandwiel en voor op het grootste tandwiel.

Stap 6

Positioneer de voorderailleur een paar millimeter van de ketting. Door de ‘H’ stelschroef in te draaien gaat de derailleur naar binnen en door de ‘H’ stelschroef uit te draaien gaat de derailleur naar buiten.

Opmerking: Bij te weinig kabelspanning zal de voorderailleur niet verder naar buiten komen te staan. Verhoog de kabelspanning met de stelnippel om de voorderailleur verder naar buiten te laten staan.

Stap 7

Controleer of de ketting op het grootste tandwiel blijft. De voorderailleur moet zo dicht mogelijk tegen het grootste tandwiel aanzitten, maar niet tegen de ketting aanlopen. Na het volgen na deze 7 stappen zou je voorderailleur weer als een zonnetje moeten schakelen!

Wil je ook weten hoe je een achterderailleur goed kan afstellen? Bekijk dan deze blog

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: 
[email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: 
@12gobikingbv

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking