a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
25 oktober 2018
Door:
Joas
Delen

Rondje van de maand: Amstel en Kromme Mijdrecht

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Op de fiets kom je opeens op plekken in de polder waar je normaal nooit komt en waar je eigenlijk de weg helemaal niet kent. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. En dan al die stoplichten… Als jij eens wat nieuwe rondjes wilt ontdekken, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 50 tot 70 kilometer door het Groene Hart en omstreken, soms wat verder weg, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop.Rondje Nieuwkoopse Plassen, maar dan anders

Rondje Nieuwkoopse Plassen, maar dan anders

Het rondje van de maand van februari ging vanaf 12GO Biking langs de Nieuwkoopse Plassen en langs De Meije weer terug. Voor oktober hebben we opnieuw een rondje rondom de Nieuwkoopse Plassen uitgezet, maar nu helemaal anders, met een mooie lus langs de Oude Rijn, Amstel en Kromme Mijdrecht. Het rondje zelf begint en eindigt bij Woerden en is 56 km, als je vanaf 12GO Biking wil starten is er ook een langere variant van 84 km.

Een echte aanrader is in ieder geval om in oktober vooral ook vroeg op te stappen. Weinig zo mooi als een polderlandschap op een nevelige oktoberochtend met een voorzichtig doorbrekend herfstzonnetje.

Je kunt de route hier downloaden op Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Door het hart van het Groene Hart

Vanaf Woerden vertrekken we naar het westen en volgen we de loop van Oude Rijn via Bodegraven tot aan Zwammerdam. Daar buigen we af in de richting van Nieuwkoop. Voor we Nieuwkoop bereiken slaan we echter af in de richting van Aarlanderveen, de polder in.

Hier volgen we veelal rechte stroken water met al even rechte wegen erlangs. Bij de samenloop van de Drecht en de Amstel (of eigenlijk het Amstel-Drechtkanaal) beginnen water en weg te slingeren. We komen hier ook al behoorlijk in de buurt van Schiphol. Als je hier fietst tijdens de drukke momenten op de dag én als de Aalsmeerbaan wordt gebruikt is het een behoorlijke drukte boven je hoofd. Het contrast tussen de laag overvliegende toestellen en de pittoreske Hollandse omgeving is iets heel aparts.

Via de Kromme Mijdrecht terug naar Woerden

De Amstel volgend (aan de oostoever!) kom je vanzelf bij de Kromme Mijdrecht uit. Deze voegt zich bij de Amstel en hier buigen wij af. Dit is misschien wel het mooiste stuk van de route, al slingerend via De Hoef richting Woerdense Verlaat. Omdat het hier vrij smal is en de weg strak langs het water slingert met soms behoorlijk scherpe en onoverzichtelijke bochten moet je hier wel een beetje voorzichtig doen. 45 km/u rijden met een groep is hier ook niet aan te raden.

Vanaf Woerdense Verlaat kun je op verschillende manieren weer in Woerden komen. Er is een voor de hand liggende route via Zegveld en een via Kamerik. Wij pakken de minder voor de hand liggende route, met een mooie strook fijn gravel langs het watertje de Grecht. Aan het eind van de strook sta je voor de keuze: steek je met het handbediende kabelpontje over richting Zegveld, of sla je af richting Kanis en Kamerik.

Wij doen het laatste en vervolgen onze weg naar Woerden. Hier heb je in het gezellige centrum van het stadje volop keuze voor een afsluitende bak koffie of een lekkere lunch, bijvoorbeeld bij een van de cafés of restaurantjes aan het kerkplein en bij de oude kazerne.

Als je kiest voor een lange variant en dus nog doorfietst naar 12GO Biking, raden we je aan om de route langs het riviertje de Linschoten te volgen tot aan Oudewater en vanaf daar via de Hekendorpse Buurt en onder Gouda langs terug te fietsen naar Moordrecht.

pontje grecht

Het pontje over de Grecht

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?