Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Het is van groot belang om je racefiets of mountainbike goed te onderhouden. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen. Tijdens de wintermaanden is dit belang nóg groter, omdat de wegen dan meestal net iets vuiler zijn en bestrooid kunnen zijn met zout. Wij zorgen er natuurlijk graag voor dat je zoveel mogelijk fietsplezier ervaart, en helpen je dan ook graag op weg met tips voor het onderhouden van je fiets met behulp van een aantal blogs. We trappen af met een stappenplan voor het schoonmaken van je racefiets of mountainbike!
Checklist schoonmaken van je racefiets of mountainbike:
Voordat je kunt beginnen met het onderhouden van je fiets is het handig om de juiste onderhoudsmiddelen in huis te hebben. Wat je in ieder geval nodig hebt:
In dit blog zullen wij gebruik maken van de onderhoudsmiddelen van Juice Lubes. Hier hebben wij voor gekozen, omdat deze altijd positief ervaren worden door zowel klanten als collega’s. Natuurlijk hebben wij ook onderhoudsmiddelen van andere merken. Mocht je benieuwd zijn wat wij allemaal in ons assortiment hebben, klik dan hier voor ons gehele assortiment onderhoudsmiddelen.
Extra voordelig: de voordeelpakketten van Dynamic en Juice Lubes
Voordat je begint met het schoonmaken van je fiets is het van belang om je fiets eerst goed af te spuiten met water. Hierdoor verwijder je namelijk het grove vuil en is het daarna makkelijker om je fiets te kunnen ontvetten. Spuit je fiets bij voorkeur niet af met een hogedrukspuit of tuinslang met de kraan volledig open, hiermee spoel je namelijk het vet uit de lagers van je wielen, trapas en balhoofd. Onze tip is om een tuinslang met zachte straal te gebruiken, een harde straal kan schade veroorzaken. Richt ook nooit de waterstraal direct op de lagers.
Ook raden wij aan om gebruik te maken van een (montage)standaard. Een montagestandaard zorgt ervoor dat je je fiets op een comfortabele werkhoogte kunt schoonmaken, zonder je lichaam te belasten door te bukken of te hurken. Voor een grondige schoonmaak kun je ook de wielen eenvoudig uit het frame halen, terwijl het frame stevig in de standaard hangt. Daarnaast kun je de fiets vrij laten draaien, wat ideaal is tijdens het smeren of schoonmaken van de ketting. Een montagestandaard maakt het schoonmaken van je fiets dus niet alleen gemakkelijker, maar ook efficiënter en ergonomischer.
Bij het schoonmaken van je fiets is de ontvetter je grootste vriend. Vet, vuil en het eventuele (strooi)zout verwijder je hierdoor met het grootste gemak van je frame en de draaiende onderdelen. Hierdoor levert iedere pedaalslag vervolgens minder wrijving en slijtage op! Juice Lubes heeft twee verschillende soorten ontvetter: een geconcentreerde en een aangelengde versie. De geconcentreerde versie is bedoeld voor de draaiende onderdelen, die meestal heel erg vet en vies zijn, en de aangelengde versie voor het frame en de wielen. Je kunt natuurlijk ook een geconcentreerde ontvetter zelf aanlengen met water.
Nadat je je fiets hebt afgespoten met water kan je beginnen met je fietsketting schoonmaken met ontvetter. Je fietsketting ontvetten kan je doen met de Dirty Little Scrubber. Dit kastje kun je vullen met de geconcentreerde ontvetter en vervolgens om je ketting klikken. Als je vervolgens je pedaal achteruit draait komen alle schakels van je ketting langs de borstels en de ontvetter, maar blijven je handen schoon.
Gebruik daarnaast een harde borstel om de cassette, kettingbladen en derailleurwieltjes grondig schoon te maken. Op deze onderdelen hoopt oud vet of wax zich vaak op, vooral op de tanden, en dit moet zorgvuldig worden verwijderd. Spray een geconcentreerde ontvetter op de tandwielen en borstel stevig totdat alle resten zijn verdwenen en de onderdelen weer schoon zijn.
Foto: een Dirty Little Scrubber
Wanneer de ketting en draaiende onderdelen ontvet zijn kun je de rest van je fiets schoonmaken. Het beste is om dit te doen met behulp van een spons of een zachte borstel. Vul een emmer met water en voeg eventueel wat ontvetter toe, zodat je hardnekkig vuil gemakkelijk kunt verwijderen. Als alternatief hiervoor zou je ook afwasmiddel kunnen gebruiken dat je thuis nog hebt staan. Dit is alleen wel minder effectief dan wanneer je gebruik maakt van fietsontvetter. Dompel je spons of borstel regelmatig onder in de emmer om vuil en zand dat van de fiets is afgehaald weg te spoelen. Zo voorkom je dat achtergebleven zand krassen veroorzaakt op je fiets.
Als je fiets helemaal schoon en ontvet is, is het goed om hem nog 1 keer volledig af te spuiten. Hiermee verwijder je de laatste vuilresten en ontvetter die nog aanwezig zijn op je fiets. Let hierbij op dezelfde punten als in stap 2. Gebruik dus geen hogedrukspuit of tuinslang en richt nooit de waterstraal direct op de lagers.
Omdat alle draaiende onderdelen nu (bijna) geen vet meer bevatten en ook nog eens nat zijn, is het van groot belang om deze opnieuw in te vetten. Als je dit niet doet, is de kans namelijk groot dat deze gaan roesten. Begin allereerst met het droogmaken van de fiets. Voor het frame gebruik je een microvezeldoek, zodat er geen krassen in het frame komen en voor de aandrijflijn gebruik je een oude handdoek. Zorg dat er geen druppeltje water meer op de fiets te vinden is.
Vervolgens smeer je de ketting. Dit kun je doen met behulp van verschillende smeermiddelen, waarbij sommige specifiek voor droog weer zijn bedoeld en andere juist voor nat weer. Het verschil in tussen deze smeermiddelen zit hem in de dikte van de olie. Smeermiddelen voor nat weer zijn meestal dikker zodat de olie minder snel van je ketting loopt en deze goed ingevet blijft, terwijl de smeermiddelen voor droog weer juist wat dunner zijn zodat ze minder vuil aantrekken. Wij maken in dit geval gebruik van de All-Weather lube van Juice Lubes. Zoals de naam al doet vermoeden is deze geschikt voor alle weersomstandigheden, waardoor dit smeermiddel erg praktisch is. Op onze website vind je natuurlijk gewoon ons complete assortiment smeermiddelen.
Dit doe je door de olie aan de binnenkant van de ketting aan te brengen en ook hier weer het pedaal achteruit te draaien. Hiermee zorg je ervoor dat alle schakels van de ketting goed ingevet zijn. Vervolgens is het zaak om er ook voor te zorgen dat de tandbladen en de kransjes van je cassette ingevet worden. Dit kun je doen door een aantal keren van versnellingen te wisselen terwijl je het achterwiel optilt. Hierdoor smeert de ingevette ketting automatisch alle tandbladen en kransjes van je cassette in.
Een schone fiets hoort natuurlijk ook te glimmen. Dit kun je realiseren door gebruik te maken van een frame polish, bijvoorbeeld de Juice Lubes Frame Juice. Deze spuit je na het reinigen van je fiets op je frame en veeg je vervolgens uit met een schone doek. Je frame ziet er hierdoor niet alleen weer als nieuw uit, maar zorgt er ook voor dat er een extra beschermingslaag op je frame gevormd wordt. Het schoonmaken is daardoor de volgende keer nog iets gemakkelijker!
Foto: de Frame Juice van Juice Lubes
Naast dit stappenplan hebben wij nog enkele andere tips op een rij om jou optimaal te kunnen laten genieten van je fiets.
We hopen je met deze blog een paar handige tips gegeven te hebben voor het schoonmaken van je racefiets of mountainbike!
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.