Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Onderhoud aan je racefiets of mountainbike: schoonmaaktips

Onderhoud aan je racefiets of mountainbike: schoonmaaktips

Het is van groot belang om je racefiets of mountainbike goed te onderhouden. Dit zorgt namelijk voor meer fietsplezier en minder slijtage van belangrijke draaiende onderdelen, waaronder de ketting, cassette en tandwielen. Tijdens de wintermaanden is dit belang nóg groter, omdat de wegen dan meestal net iets vuiler zijn en bestrooid kunnen zijn met zout. Wij zorgen er natuurlijk graag voor dat je zoveel mogelijk fietsplezier ervaart, en helpen je dan ook graag op weg met tips voor het onderhouden van je fiets met behulp van een aantal blogs. We trappen af met een stappenplan voor het schoonmaken van je racefiets of mountainbike!

Checklist schoonmaken van je racefiets of mountainbike:

 1. Voorbereiding fiets schoonmaken
 2. Je fiets afspuiten
 3. Je fiets ontvetten
 4. Je fiets schoonmaken
 5. Je fiets opnieuw afspuiten
 6. Draaiende onderdelen smeren

Ga direct naar: Benodigdheden onderhoud / 12GO's onderhoudstips 

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het onderhouden van je fiets is het handig om de juiste onderhoudsmiddelen in huis te hebben. Wat je in ieder geval nodig hebt is een emmer, een spons, een Dirty Little Scrubber (of een ander soort borstel), ontvetter en smeerolie. In deze blog zullen wij gebruik maken van de onderhoudsmiddelen van Juice Lubes. Hier hebben wij voor gekozen, omdat deze altijd positief ervaren worden door zowel klanten als collega’s. Natuurlijk hebben wij ook onderhoudsmiddelen van andere merken. Mocht je benieuwd zijn wat wij allemaal in ons assortiment hebben, klik dan hier voor ons gehele assortiment onderhoudsmiddelen.

onderhoudsmiddelen
Extra voordelig: Big Value Pack Juice Lubes

Stap 2: Je fiets afspuiten

Voordat je begint met het schoonmaken van je fiets is het van belang om je fiets eerst goed af te spuiten met water. Hierdoor verwijder je namelijk het overtollige vuil en is het daarna makkelijker om je fiets te kunnen ontvetten. Spuit je fiets bij voorkeur niet af met een hogedrukspuit of tuinslang met de kraan volledig open, hiermee spoel je namelijk het vet uit de lagers van je wielen, trapas en balhoofd. Onze tip is om een mobiele reiniger te gebruiken. De waterdruk is bij een Aqua2GO instelbaar, waardoor je de kans op beschadiging verminderd. Richt ook nooit de waterstraal direct op de lagers. Als je echt zuinig op je fiets bent gebruik je helemaal geen stromend water en maak je de fiets schoon met een doek. Als je je fiets niet tegen een muur wil zetten bij het afspuiten kun je eventueel ook gebruik maken van een (montage)standaard.

Mountainbike schoonmaken

Waardering:
93%

Stap 3: Je fiets ontvetten

Bij het schoonmaken van je fiets is de ontvetter je grootste vriend. Vet, vuil en het eventuele (strooi)zout verwijder je hierdoor met het grootste gemak van je frame en de draaiende onderdelen. Hierdoor levert iedere pedaalslag vervolgens minder wrijving en slijtage op! Juice Lubes heeft twee verschillende soorten ontvetter: een geconcentreerde en een aangelengde versie. De geconcentreerde versie is bedoeld voor de draaiende onderdelen, die meestal heel erg vet en vies zijn, en de aangelengde versie voor het frame en de wielen. Je kunt natuurlijk ook een geconcentreerde ontvetter zelf aanlengen met water.

Nadat je je fiets hebt afgespoten met water kun je hem vervolgens gaan ontvetten. Voor het ontvetten van de ketting maken wij gebruik van een Dirty Little Scrubber. Dit apparaat kun je vullen met de geconcentreerde ontvetter en vervolgens om je ketting klikken. Als je vervolgens je pedaal achteruit draait komen alle schakels van je ketting langs de borstels en de ontvetter, maar blijven je handen schoon. Een alternatief is om gebruik te maken van een borstel. Hierbij spuit je eerst de draaiende onderdelen eerst in met de geconcentreerde ontvetter, waarna je vervolgens het overtollige vet en vuil verwijdert met een borstel.

Racefiets schooonmaken Foto: een Dirty Little Scrubber

Stap 4: Je fiets schoonmaken

Wanneer de ketting en draaiende onderdelen ontvet zijn kun je de rest van je fiets schoonmaken. Het beste is om dit te doen met behulp van een spons, omdat een borstel krassen kan geven op je frame. Eventueel kun je wat ontvetter toevoegen aan het water in je emmer, zodat je hardnekkig vuil gemakkelijk kunt verwijderen. Als alternatief hiervoor zou je ook afwasmiddel kunnen gebruiken dat je thuis nog hebt staan. Dit is alleen wel minder effectief dan wanneer je gebruik maakt van ontvetter.

Stap 5: Je fiets opnieuw afspuiten

Als je fiets helemaal schoon en ontvet is, is het goed om hem nog 1 keer volledig af te spuiten. Hiermee verwijder je de laatste vuilresten en ontvetter die nog aanwezig zijn op je fiets. Let hierbij op dezelfde punten als in stap 2. Gebruik dus geen hogedrukspuit of tuinslang en richt nooit de waterstraal direct op de lagers.

Stap 6: De draaiende onderdelen smeren

Omdat alle draaiende onderdelen nu (bijna) geen vet meer bevatten en ook nog eens nat zijn, is het van groot belang om deze opnieuw in te vetten. Als je dit niet doet is de kans namelijk groot dat deze gaan roesten. Dit kun je doen met behulp van verschillende smeermiddelen, waarbij sommige specifiek voor droog weer zijn bedoeld en andere juist voor nat weer. Het verschil in tussen deze smeermiddelen zit hem in de dikte van de olie. Smeermiddelen voor nat weer zijn meestal dikker zodat de olie minder snel van je ketting loopt en deze goed ingevet blijft, terwijl de smeermiddelen voor droog weer juist wat dunner zijn zodat ze minder vuil aantrekken. Wij maken in dit geval gebruik van de All-Weather lube van Juice Lubes. Zoals de naam al doet vermoeden is deze geschikt voor alle weersomstandigheden, waardoor dit smeermiddel erg praktisch is. Op onze website vind je natuurlijk gewoon ons complete assortiment smeermiddelen.

Om te beginnen is het handig om de ketting eerst goed droog te maken. Doe dit bijvoorbeeld met een oude doek terwijl je de trappers achteruit draait. Vervolgens vet je de ketting opnieuw in. Dit doe je door de olie aan de binnenkant van de ketting aan te brengen en ook hier weer het pedaal achteruit te draaien. Hiermee zorg je ervoor dat alle schakels van de ketting goed ingevet zijn. Vervolgens is het zaak om er ook voor te zorgen dat de tandbladen en de kransjes van je cassette ingevet worden. Dit kun je doen door een aantal keer van versnellingen te wisselen terwijl je het achterwiel optilt. Hierdoor smeert de ingevette ketting automatisch alle tandbladen en kransjes van je cassette in.

Stap 7: Finishing touch!

Een schone fiets hoort natuurlijk ook te glimmen. Dit kun je realiseren door gebruik te maken van een frame polish, bijvoorbeeld de Juice Lubes Frame Juice. Deze spuit je na het reinigen van je fiets op je frame en veeg je vervolgens uit met een schone doek. Je frame ziet er hierdoor niet alleen weer als nieuw uit, maar zorgt er ook voor dat er een extra beschermingslaag op je frame gevormd wordt. Het schoonmaken is daardoor de volgende keer nog iets gemakkelijker!

frame juice
Foto: de Frame Juice van Juice Lubes

4,99
80% korting
Vanaf
Waardering:
80%
Vanaf
Vanaf
Waardering:
73%

12GO's onderhoudstips

Naast dit stappenplan hebben wij nog enkele andere tips op een rij om jou optimaal te kunnen laten genieten van je fiets. 

 • Onderhoud je ketting goed en vooral vaak: Het beste is je racefiets bij elke 250 kilometer te smeren, bij een mountainbike raden we aan om elke 100 kilometer je fietsketting te smeren.
 • Wordt er gestrooid? Maak dan je fiets iedere week schoon of liever zelfs na iedere rit.
 • Controleer je banden op scheurtjes en bandenspanning
 • Gebruik een wax om je frame te beschermen tegen pekel, modder en water.
 • Zorg vooraf voor bescherming van je frame. Dit kan bijvoorbeeld door de BBB BBP 57 stickers aan te schaffen die jouw frame beschermen!

Veel succes!

We hopen je met deze blog een paar handige tips gegeven te hebben voor het schoonmaken van je racefiets of mountainbike!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!