Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Top 5 winterbanden voor op de racefiets

Top 5 winterbanden voor op de racefiets

In de winter zijn de meeste auto's voorzien van winterbanden. Maar hoe zit dat bij racefietsen? Alhoewel het fietsen in de zomer een stuk populairder is, wordt er toch veel gefietst in de winter. En als je dan de weg op gaat zijn juiste winterbanden van groot belang. In dit blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van de juiste racefiets banden in de winter.

De winters in Nederland kenmerken zich door regen, gladheid en zo nu en dan sneeuw. Als de wegen glad zijn door ijzel of aangevroren sneeuw is ons advies om niet op de fiets te stappen. Er is geen band zó goed dat je onder deze omstandigheden fatsoenlijk een bocht doorkomt. Is het een graadje of 5 en miezert het een beetje, dan kan je met de juiste bandenkeuze prima de weg op.

Wel wordt door deze vochtige en koude omstandigheden de kans op lekrijden behoorlijk vergroot. Dit heeft te maken met steentjes die aan het rubber blijven plakken en door de binnenband heen drukken. Ook ligt met de natte wegen een valpartij op de loer. Met een goede band beperk je deze risico's tot een minimum. Maar hoe bepaal je nou wat de beste winterbanden voor jouw fiets zijn?

Soorten banden

Er zijn heel veel verschillende soorten banden op de markt. Van vederlichte racebandjes voor de wedstrijdrenners tot extreem duurzame banden voor de echte kilometervreters. Wat maakt een band nou een winterband? Banden onderscheiden zich van elkaar op vijf verschillende eigenschappen:

Lekbestendigheid

De lekbestendigheid is in de winter van groot belang. Een bandje verwisselen in de zomer is voor de meeste geen probleem. Maar in de winter met koude vingers je band verwisselen is niet aan te raden. Om te beginnen hebben winterbanden überhaupt een hogere lekbestendigheid in vergelijking met zomerbanden. Dit komt omdat winterbanden over een extra anti-leklaag beschikken. Om het lek rijden in zijn geheel tot een minimum te beperken zijn er twee goede opties. Ten eerste kun je met een lagere bandenspanning rijden. Snelheid is in de winter een stuk minder belangrijk. Ten tweede kun je tubeless rijden. Wanneer er een gaatje ontstaat wordt deze gedicht door de sealant die je in een tubeless band doet bij het monteren. 

Levensduur

Uiteraard zorgt een hoge lekbestendigheid voor een langere levensduur. Maar ook harder rubber kan hiervoor zorgen. Harder rubber slijt namelijk minder snel zodat je langer met dezelfde band kunt rijden. Een langere levensduur gaat echter vaak gepaard met een hogere rolweerstand.

Grip

In de zomer is vooral snelheid belangrijk en rijd je met banden met weinig profiel. In de winter heb je daarentegen juist veel profiel nodig wat voor veel grip zorgt. Banden met veel grip leveren in op snelheid maar zorgen ervoor dat je minder snel wegglijdt in bochten. 

Rolweerstand

Zoals hiervoor al een beetje duidelijk werd is rolweerstand niet het belangrijkste in de winter. Lekbestendigheid en grip zijn van een stuk groter belang. Het is daarom helemaal niet erg om met een hogere rolweerstand te rijden. Veiligheid gaat immers voorop!

Breedte

Waar je in de zomer vaak voor 23 mm of 25 mm banden kiest, kan je in de winter prima met 28 mm banden uit de voeten. Let er wel op dat je frame de ruimte heeft voor deze bredere banden. Racefietsen met schijfremmen hebben vaak zelfs de ruimte voor 30 mm banden of 32 mm banden, wat zorgt voor nog meer grip. 

Er bestaat geen band die bij elke eigenschap een tien scoort. Een band met een lage rolweerstand is minder lekbestendig en gaat minder lang mee. Lekbestendigheid en grip zijn in de winter het meest van belang. Wij raden daarom aan om in de winter een band aan te schaffen die hoog scoort op deze twee eigenschappen. 

Waar let je op bij het kopen van winterbanden? 

Let bij het kiezen van een winterband dus op of de band een extra goede beschermingslaag tegen lekrijden heeft en of de band een goed profiel heeft zodat je meer grip in de bochten hebt. Naast het rijden met bredere banden is er nog een puntje waarmee fietsen onder slechte weersomstandigheden iets aangenamer wordt

Kies voor een lagere bandenspanning. Op een droge weg is 7 á 8 bar gebruikelijk. Met een bredere band, bij regen en gladheid, voldoet 5.5 á 6.5 bar ook. Op deze manier wordt het contactoppervlak vergroot ten opzichte van de weg, waardoor je meer grip ervaart. Bovendien rijden zachtere banden een stuk comfortabeler. Lees hier meer over de perfecte bandenspanning die bij jou past. 

Winterbanden racefiets

Onze top 5 winterbanden voor op de racefiets:

De keuze van een band is en blijft persoonlijk. Het kan zo zijn dat jij een bandje geweldig vindt terwijl je fietsmaatje op dezelfde band geen bocht doorkomt. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben wij de top 5 winterbanden voor je geselecteerd. Zo kun je gemakkelijk winterbanden vergelijken.

Continental Grand Prix 4-Season - Populairste

De Continental Grand Prix 4-Season geeft je altijd een goede lekbescherming en belooft een lange levensduur. Of je nu in de zomer fietst of de winter door gaat, de 4-Season blinkt uit in grip bij natte en/of koude omstandigheden. Dankzij de speciale DuraSkin-laag is de band bestand tegen extreme belasting. Het is de ideale band voor rijders die vele kilometers maken, ook onder minder goede omstandigheden.

De Continental Grand Prix is de populairste en tevens de meest verkochte band uit onze collectie. Dat is niet voor niets. De uitzonderlijk goede rijeigenschappen maken de Continental Grand Prix 4-season tot een topband!

72,99
Waardering:
93%
38% korting

Pirelli P Zero 4s - SmartEVO

De Pirelli P Zero is de 4 seizoenen raceband van Pirelli. Met de P Zero 4S haal je een raceband in huis met de nadruk op veel grip en een extra goede lekbescherming. Hierdoor rijd jij het gehele jaar door in koude, droge en natte weersomstandigheden. Het profiel van deze band zorgt ervoor dat het water en de viezigheid van de weg snel wordt afgevoerd.

De Pirelli P Zero 4s band maakt gebruik van de nieuwe SmartEVO compound, ontstaan uit de motorsport-ervaring van pirelli. SmartEVO is een mix van 3 verschillende polymeren die zorgen voor de perfecte mix tussen grip en rolweerstand in alle weersomstandigheden. 

Bontrager All Weather 1 - Beste prijs

De Bontrager All Weather (AW1) buitenband is geschikt voor alle omstandigheden. De band heeft veel grip op natte en slechte wegen maar tegelijkertijd blijft het ook een fijne band onder droge omstandigheden. Het is een echte allrounder, en één van onze meest verkochte winterbanden voor de fiets. De band heeft een consistent rem- en bochtengedrag onder alle weersomstandigheden in combinatie met een lage rolweerstand. 

Niet alleen een allrounder met goede rijeigenschappen maar ook nog eens de beste prijs! De band is beschikbaar in zowel 25, 28 als 32 mm. 

Vredestein Fortezza Senso All Weather - Curve Control

De Vredestein Fortezza Senso All Weather is een uitstekende ´slecht´ weer band. De band is geschikt voor alle weersomstandigheden. De AWS verbindig in combinatie met de TriComp technologie zorgen voor perfecte rijeigenschappen en een lage rolweerstand. De band maakt gebruik van Curve Control zodat je goede grip hebt in bochten. Bovendien scoort de band ook erg hoog op lekbestendigheid. Kortom, een zeer goede band voor alle seizoenen. 

Vittoria Rubino Pro G2 Control - Graphene 3C compound

De Vittoria Rubino Pro G2 Control is een band waarmee je eigenlijk altijd uit de voeten kunt. Het voordeel is dat je de keuze hebt van 23 mm tot en met 32 mm. De anti-leklaag is gemaakt van dicht geweven Aramide-vezels. De band heeft minder grip, zorg er dus voor dat je de juiste breedte kiest. Voor de meeste fietsers is dit tussen de 28mm en 32mm.

De Vittoria Rubino Pro G2 Control band beschikt over een Graphene 3C compound-technologie. Deze technologie garandeert een combinatie tussen een lange levensduur, lekbescherming en een licht gewicht. 

44,99
Waardering:
83%
29% korting

Winterbanden voor op de racefiets

Tubeless rijden

De laaste jaren zijn tubeless banden steeeds populairder geworden. In de winter maar ook in de zomer zorgt tubeless rijden voor een drietal voordelen:

  • Minder kans op lek rijden
  • Minder rolweerstand
  • Meer comfort

Het rijden met tubeless banden zorgt ervoor dat er geen wrijving kan ontstaan tussen de binnen- en buitenband. Dat komt omdat er geen binnenband is. Hierdoor heb je een lagere rolweerstand, kun je met een lagere bandenspanning rijden en heb je dus minder kans op een lekke band. Op die manier hoef je niet in de vrieskou je handschoenen uit te trekken om je band te vervangen. Alleen maar voordelen dus!

Wil je alles weten over tubeless banden? lees dan ons blog "Alles over Tubeless banden vervangen''.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?
Steekassen voor de racefiets: de huidige standaard Steekassen voor de racefiets: de huidige standaard