Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?

Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?

Bandenspanning voor je racefiets lijkt op het oog heel eenvoudig. Hoe hoger de spanning, hoe minder rolweerstand dus hoe harder je gaat. Ja en nee. Een hogere bandenspanning zorgt inderdaad voor een lagere rolweerstand, maar wanneer je spanning te hoog wordt ga je stuiterend over het wegdek bij ieder hobbeltje. Een te lage bandenspanning wil je vanzelfsprekend ook niet, maar wat is dan wél de juiste bandspanning? Je moet hierbij rekening houden met een aantal belangrijke factoren. In dit blog lichten wij deze factoren uit en helpen wij je bij het bepalen van jouw bandenspanning!

Bekijk direct: Welke bandenspanning past het best bij mijn lichaamsgewicht? / Bandenspanning per ondergrondFietspompen

Eigen gewicht

De ideale bandenspanning voor je racefiets hangt in de eerste plaats samen met je eigen gewicht. Wanneer je weinig druk in je band pompt, terwijl je zelf wel wat zwaarder bent wordt de band te veel ingedrukt, waardoor je de kans op stootlekken aanzienlijk vergroot. Aan de andere kant geldt ook, als je de band heel hard oppompt terwijl je zelf wat lichter bent gaat je fiets over het wegdek stuiteren bij ieder hobbeltje, waardoor je de controle over je fiets al gauw verliest.

Voor 23 mm racebanden wordt vaak een simpele vuistregel aangehouden: de bandenspanning is je eigen lichaamsgewicht gedeeld door 10. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, houd je een bandenspanning van 7,5 bar aan. Mocht dit gevoelsmatig nog te hoog zijn, is het altijd nog mogelijk om de druk met een halve bar te verlagen. Daarnaast is je gewicht niet evenredig verdeeld: Het meeste gewicht leunt op je achterwiel. Daarom raden wij ook aan om je achterband iets harder op te pompen dan je voorband. Voor een berijder van 75 kilo geldt dan dat de bandenspanning van de achterband 7,5 bar is en van de voorband 7 bar.

De "ideale" bandenspanning varieert echter ook per bandbreedte. In de tabel is precies te zien welke spanning wij aanraden voor racebanden vanaf 25 mm. 

Let bij het oppompen van je banden wel op de maximale bandenspanning. Op bijna alle banden staat een maximale spanning, vaak is dit 8 tot 8,5 bar. Wanneer je de banden te hard oppompt verhoog je aanzienlijk de kans op lekrijden. Ook wil je de banden niet te zacht hebben. Voor gewone wegen raden wij een minimale druk van 5,5 bar aan, wanneer je minder dan 60 kilo weegt. Bij te zachte banden loop je namelijk het risico op stootlekken.

Maximale bandenspanning Ga vooraf goed na wat de maximale bandenspanning van de band is

Ondergrond speelt een rol bij je bandenspanning

Naast je eigen gewicht, speelt ook de ondergrond waar je op rijdt een rol bij het bepalen van je bandenspanning. Over gewoon asfalt is de bovengenoemde berekening perfect, omdat oneffenheden in dat geval minimaal zijn.

Ga je over klinkers rijden, worden de oneffenheden al wat meer. Voor extra comfort is het dan verstandig om de bandenspanning met een halve bar te verlagen. Maar klinkers vallen al met al nog wel mee. Wanneer je de kasseien op gaat wordt het pas echt interessant. Op de kasseien wil je zo min mogelijk hobbelen. Banden met een breedte van 28 mm zijn dan al een goed begin, maar je bent er dan nog niet.

Ons advies is dan ook om je bandenspanning op kasseien minimaal te houden, om te voorkomen dat je fiets alle kanten op stuitert. Vaak zal dit dan neerkomen op ongeveer 5 tot 6 bar. Een schoolvoorbeeld hiervan is de touretappe Parijs Roubaix van 2013. In 2013 won Fabian Cancellara deze etappe op 27 mm brede banden, met een spanning van slechts 5 bar op het voorwiel en 6 op het achterwiel, terwijl hij 81 kg woog. Hij reed een gemiddelde snelheid van 45 kilometer per uur. Dit toont aan dat de juiste bandenspanning je een enorm voordeel op kan leveren.

Fabian Cancellara 2013 Parijs Roubaix Fabian Cancellara tijdens Parijs Roubaix in 2013.

Omstandigheden

Je bandenspanning pas je dus aan, aan je gewicht en aan de ondergrond. Maar er is nog één andere factor die een rol speelt bij het bepalen van de bandenspanning. Het weer.

Bij droog weer kun je de vuistregel aanhouden: Aantal bar = Lichaamsgewicht / 10.

Wanneer het regent, of recent heeft geregend gaat dit echter niet helemaal op. De wegen worden glad door al het water. Vooral putdeksels en strepen op de weg zijn vaak de daders van glijpartijen op een natte dag. Voor extra grip in zulke omstandigheden is het raadzaam om de bandenspanning een halve bar te verlagen. Hierdoor heb je een iets breder contactoppervlak, waardoor je meer grip hebt op het gladde wegdek.

Banden oppompen

Nu is het tijd om je band op de juiste spanning te brengen. Weest hierbij niet bang om wat te experimenteren, Hier heb je echter wel de juiste pomp voor nodig. Wat is dan de juiste pomp? Ons advies is een vloerpomp met een nauwkeurige drukmeter, zodat je eenvoudig je band op de juiste spanning kunt brengen. Let ook op de maximale druk die een pomp kan overbrengen, zodat je niet een pomp aanschaft die een te lage maximale druk biedt.

Onze favoriete vloerpompen om eenvoudig je bandenspanning op de juiste druk te krijgen:

Waardering:
100%
Waardering:
99%
69,99
43% korting
49,95
Waardering:
94%
20% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Steekassen voor de racefiets: de huidige standaard Steekassen voor de racefiets: de huidige standaard