Onze winkel is open

Menu
Datum:
27 september 2019
Door:
Steven L
Delen

12GO's Keuzehulp: Racefietsen tot €1000

Je hebt besloten te gaan wielrennen, het enige wat nog ontbreekt is een mooie racefiets. Er is keuze genoeg maar welke fiets sluit er nu het beste aan op jouw wensen? Om je hier mee te helpen hebben we drie categorieën gemaakt om een beter overzicht te creëren. De drie categorieën gemaakt op basis van versnellingsgroepen, dit omdat hier het grootste verschil inzit in het segment tot €1000. Er is gekozen voor een bedrag tot €1000 omdat fietsen boven de €1000 in het middensegment vallen. Benieuwd geworden welke fiets het beste bij jouw wensen past, lees dan snel verder!

Wat kan je verwachten voor een fiets van maximaal €1000?

In de prijsklasse tot €1000 zit echt wel een aanzienlijk verschil en daarom zal je binnen deze prijsklasse een keuze moeten maken. Daarom hebben we de racefietsen opgedeeld in drie categorieën, per categorie is uitgelegd wat je kan verwachten van deze fietsen en hoe duur de fietsen ongeveer zijn. Door de drie categorieën goed te bekijken kom je erachter wat bij jou past en kan je makkelijker een keuze maken tussen de vele modellen. Om dit duidelijk te maken leggen we je stap voor stap uit waar de verschillen in zitten en wat je kunt verwachten.

Framemateriaal

Bij een instapfiets kan je er eigenlijk altijd van uit gaan dat het om een aluminium frame gaat. Aluminium is sterk materiaal en is er in verschillende soorten. Zo zit er binnen aluminium frames verschil in gewicht en stijfheid. Een lichter en stijver frame is dan ook vaak kostbaarder.

Een frame kan, naast het verschil in gewicht, ook verschillen in mate van stijfheid. Een fiets met een stijf frame ligt strakker op de weg. Dat merk je wanneer je kracht zet op het pedaal, bij een fiets met een stijf frame voel je dat de fiets meteen onder je vandaan wil. De kracht die in je fiets stopt haal je er meteen uit en gaat niet zitten in een frame dat heen en weer beweegt. Bij een stijf frame kan de kracht dus beter overgebracht worden. Naast aluminium frames bestaan er ook nog carbon frames, deze frames zijn vaak nog lichter en stijver dan aluminium frames.

Daarnaast kan een carbon frame in allerlei vormen gemaakt worden om stijfheid en aerodynamica te verbeteren. Aan een carbon frame hangt echter wel een hoger prijskaartje en een racefiets met carbon frame zal je in het instapsegment niet vinden. Voor de meeste fietsers voldoet een aluminium fiets ook uitstekend en er zijn ook genoeg wedstrijdrenners die ook met een aluminium fiets rijden. Samenvattend: je kan beter een goed stijf aluminium frame hebben dan een instap carbon frame.

Versnellingsgroep

Het is van belang om de versnellingsgroep mee te nemen in je keuze, want deze versnellingsgroep bepaalt voor een groot deel hoe soepel de fiets schakelt, hoe groot de stappen tussen de versnellingen zijn en of je ook bergop lekker kunt fietsen. Een versnellingsgroep bepaalt dus ook deels het fietsplezier, want als je niet lekker schakelt dan kan je ook niet lekker fietsen. 

De kwaliteit van een schakelgroep (in fietsjargon de ‘groepset’) is dus erg bepalend voor jouw fietsplezier. Als je voor het eerst een racefiets wil kopen zullen de verschillende groepen, met namen als Shimano Tiagra of Shimano Claris, je nog niet veel zeggen. Daarom zetten we de verschillen voor je op een rij. In dit segment is de versnellingsgroep namelijk het belangrijkste onderdeel in het prijsverschil.

Als de term groep gebruikt wordt, gaat het over alle onderdelen die in verband staan met het schakelwerk en de aandrijving van de fiets. We hebben het dan over:

Deze onderdelen bij elkaar worden een groep of groepset genoemd en worden gebruikt bij de afmontage van fietsen. Meer informatie over de race groepen kan je hier vinden:

Shimano groepen en versnellingen

Drie categorieën: Shimano Claris, Sora en Tiagra

Om de keuze makkelijker te maken zijn de racefietsen ingedeeld in drie verschillende groepen. Dit is op basis van de versnellingsgroep gedaan omdat in het segment tot €1000 hier de grootste verschillen inzitten.

*Onder intensief gebruik scharen we: Het rijden in de bergen, lange tochten, wedstrijden, Gran Fondo's, toertochten, heuvels. 

Shimano Claris: ideaal om af en toe een rondje mee te fietsen (€649-€899)

Shimano Claris is ideaal om af en toe een rondje in het weekend te fietsen. Een groot voordeel aan Shimano Claris is dat de groep, en dus de fiets in verhouding goedkoper is dan fietsen met Sora en Tiagra. Dit komt omdat een fiets met Claris niet zo soepel schakelt als een duurdere groep, maar prima om af en toe een rondje te maken.

Ook is het aluminium frame en dus de fiets iets zwaarder, maar hier merk je verder niets van tijdens het rijden. De 16 versnellingen zijn genoeg om in de polder mee te rijden, of om snel thuis mee te zijn na werk of school. 

- Bekijk hier alle fietsen met Claris

Claris is minder geschikt voor intensief gebruik. Dit is omdat de groepen boven Claris meer gericht zijn op het maken van veel kilometers en lichter en duurzamer zijn dan de Claris groep. Ook heb je maar 16 versnellingen met grote stappen, waardoor de groep voor heuvelachtig terrein wat minder geschikt is. 

+ Voordelig
+ Geschikt voor af en toe een rondje
-  Minder voor intensief gebruik 

Shimano Sora: de groep om kennis met het wielrennen te maken(€799-€899)

Shimano Sora is de ideale groep om kennis met het wielrennen te maken. Shimano Sora schakelt soepel, er zijn 18 versnellingen en het is net iets lichter en duurzamer dan Claris. Met Sora kan je Limburg prima opzoeken, maar zal je in de bergen merken dat de versnellingsgroep wat minder soepel schakelt. Dat wil niet zeggen dat je een fiets met Sora niet gewoon mee kan nemen op je zomervakantie naar de Alpen, want bovenkomen zal je met Sora ook echt wel lukken - als je zelf fit genoeg bent natuurlijk. 

- Bekijk hier alle fietsen met Sora

Sora is minder geschikt voor in de bergen omdat het systeem minder soepel schakelt als je veel druk op de pedalen houdt, zoals bergop het geval is. Ook zijn de stappen tussen de versnellingen vrij groot. Aan de andere kant, als je op je gemak op het kleinste versnellinkje naar boven peddelt is er niets aan de hand en voldoet Sora uitstekend. Ben je van plan de fiets intensief te gaan gebruiken, voor bijvoorbeeld toertochten met lange afstanden of fietsen in de bergen? Dan is het aan te raden minimaal een Tiagra groep te nemen. Het is dan wel iets duurder maar dit betaald zich uit in meer versnellingen, duurzamer materiaal en soepeler schakelen.

+ Ideale groep om kennis te maken met het wielrennen
+ Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Minder voor intensief gebruik
- Minder geschikt om de bergen mee in te trekken  

Shimano Tiagra: jaren fietsplezier (€949-€999)

Met Shimano Tiagra heb je de beste groep voor deze prijsklasse. Je schakelt soepel, hebt 20 versnellingen en de groep is voor zowel het vlakke als in de bergen prima geschikt. Met Tiagra zal je dan ook echt jaren plezier hebben. Met Tiagra kan je zonder problemen kilometers gaan maken, en heb je voor elk terrein de juiste versnelling.

- Bekijk hier alle fietsen met Tiagra

Tiagra is voor het veel wielertoeristen een ideale groep. Alleen wanneer je grote fietsplannen hebt en meerdere keren per week wilt fietsen of bijvoorbeeld Gran Fondo’s of clubwedstrijden denkt te gaan rijden adviseren we je om naar een fiets uit het iets duurdere middensegment met een Shimano 105 groep te kijken. Een onderdeel laten vervangen bij een Tiagra groep is een stuk betaalbaarder dan bij een duurdere groep. 

+ Groep voor jaren fietsplezier
+ Hiermee kan je de bergen of heuvels in
- Minder voor grote fietsplannen als lange tochten of wedstrijden
- Een stuk duurder dan Claris of Sora 

Onderhoud

Belangrijk om te weten is dat de duurzaamheid van de onderdelen mede zal worden bepaald door hoe jij de fiets onderhoudt. Onderhoudsbeurten zijn hier uiteraard van belang; zeker de eerste beurt is heel belangrijk, omdat onderdelen zich zetten en kabels etc. uitrekken door het gebruik. Meer hierover lees je in ons blog: Onderhoud aan je racefiets.

Welke fiets past bij mij?

Om de keuze uit de meer dan vijftig fietsen iets makkelijker te maken hebben we een aantal heren-en damesfietsen geselecteerd per type fietser.

De populairste racefietsen tot €1000:

Als er mensen binnenkomen voor een racefiets is een aantal modellen erg populair. Daarom hebben we de populairste fietsen voor je op een rijtje gezet.

Voor heren:

Scultura 100 2020

Merida Scultura 100 2020

(1)

<p>De Merida Scultura 100 is een mooie instapfiets met een aluminium frame en een carbon voorvork. De fiets is afgemonteerd met een Shimano Claris groepset, die bij niet al te intensief gebruik en in niet al te slecht weer heel behoorlijk presteert. Deze groepset heeft 2x8 versnellingen, wat zeker hier in Nederland voldoende moet zijn. De fiets is verder aangekleed met eigen Merida onderdelen. Al met al is dit een zeer degelijke fiets voor de beginnende fietser of de fietser die liever niet veel geld spendeert aan zijn materiaal.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal

€ 799,00

€ 69900
Speedster 50 2020

Scott Speedster 50 2020

<!-- generated description --><p>De Speedster 50 2020 van het merk Scott heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Stevig aluminum frame</li><li>Shimano A070 groepset</li><li>Syncros componenten</li></ul><p>Onze testers hebben de volgende negatieve punten ontdekt:</p><ul><li>Slechts 14 versnellingen</li><li>Minder geschikt voor intensief gebruik</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tourney
Versnellingen
2 x 7
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 64900

Voor dames::

Contessa Speedster 35 2020
 • Contessa Speedster 35 2020
 • Contessa Speedster 35 2020

Scott Contessa Speedster 35 2020

<!-- generated description --><p>De Contessa Speedster 35 2020 van het merk Scott heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Stevig aluminum frame</li><li>Shimano Claris groepset</li><li>Speciaal ontwikkeld voor dames</li></ul><p>Onze testers hebben de volgende negatieve punten ontdekt:</p><ul><li>Slechts 16 versnellingen</li><li>Minder geschikt voor intensief gebruik</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900
Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020

Cube Axial WS 2020

<p>Ben je als dame opzoek naar een mooie instapfiets die je naast kwaliteit ook comfort geeft, dan heb je met de Cube Axial WS de juiste fiets gevonden. De Cube Axial WS is de instapfiets binnen de Axial serie van Cube. Deze speciale damesfiets geeft je een comfortabele zithouding en dankzij het aluminium frame heb je een lichte fiets. De fiets heeft een comfortabele geometrie, waardoor je zelfs bij langere afstanden comfortabel op je fiets zit. De fiets is afgemonteerd met Shimano Claris, dit is een prima afmontage voor de beginnende fietser.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900
 

Lichtgewicht racefietsen:

Natuurlijk is je eigen gewicht erg bepalend, maar als je gaat klimmen in de bergen dan is het wel zo prettig als je naast jezelf zo min mogelijk gewicht meeneemt. Als je doel is om de bergen in te gaan om die ene berg op je bucketlist te rijden dan kan je het gewicht van de fiets alvast meenemen in je keuze. Om het makkelijk te maken hebben we de lichtste instapfietsen voor je op een rijte gezet.

Voor heren:

Merida Scultura 200 9,30 kg
Wilier Montegrappa 9,50 kg 
Scott Speedster 20 9,50 kg
Sensa Romagna Tiagra 9,60 kg

Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020

Wilier Montegrappa 2020

<p>Met de Montegrappa heeft het klassieke Italiaanse racemerk Wilier ook een goed ogende fiets in huis die is ontworpen voor iedereen die niet per se een racemonster hoeft, maar wel graag een lekker rondje fietst.&nbsp;</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 99900
Scultura 200 2019

Merida Scultura 200 2019

<p>De Merida Scultura 200 is een instapmodel racefiets met een aluminium frame en een carbon voorvork. Deze fiets valt in de categorie 'normaal', waarmee wordt bedoeld dat het in het midden ligt tussen een racegeometrie en een comfortabele geometrie. Deze fiets heeft allebei de eigenschappen en is relatief licht, zeker in vergelijking met andere modellen in zijn prijsklasse. De fiets is afgemonteerd met een Shimano Sora groepset, die prima geschikt is voor de mooie rondjes op zondagmiddag. Wanneer je de fiets ook in slechtere weersomstandigheden gebruikt of wanneer je fanatiek wilt rijden is het aan te raden om een fiets met een betere groepset (vanaf Tiagra) aan te schaffen. De Scultura 200 is verder aangekleed met Merida Comp onderdelen.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Sora
Versnellingen
18
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal

€ 899,00

€ 79900
OUTLET
Speedster 20 2020
 • Speedster 20 2020
 • Speedster 20 2020
 • Speedster 20 2020

Scott Speedster 20 2020

(1)

<!-- generated description --><p>De Speedster 20 2020 van het merk Scott heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Shimano Tiagra groepset</li><li>Stevig aluminum frame</li><li>Carbon voorvork</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 99900
Romagna Tiagra 2020

Sensa Romagna Tiagra 2020

<!-- generated description --><p>De Romagna Tiagra 2020 van het merk Sensa heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Prijs/kwaliteitsverhouding</li><li>Volledig Tiagra afgemonteerd</li><li>Bergverzet</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal
€ 95900

Voor dames:

Cube Axial WS 9,40 kg
Sensa Emilia Tiagra 9,40 kg
Wilier Luna 9,50 kg

Luna 2020

Wilier Luna 2020

<p>Met de Luna heeft het klassieke Italiaanse racemerk Wilier ook een goed ogende fiets in huis die is ontworpen voor dames die graag een rondje fietsen maar niet pers&eacute; absolute topfiets hoeven.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal
€ 99900
Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020

Cube Axial WS 2020

<p>Ben je als dame opzoek naar een mooie instapfiets die je naast kwaliteit ook comfort geeft, dan heb je met de Cube Axial WS de juiste fiets gevonden. De Cube Axial WS is de instapfiets binnen de Axial serie van Cube. Deze speciale damesfiets geeft je een comfortabele zithouding en dankzij het aluminium frame heb je een lichte fiets. De fiets heeft een comfortabele geometrie, waardoor je zelfs bij langere afstanden comfortabel op je fiets zit. De fiets is afgemonteerd met Shimano Claris, dit is een prima afmontage voor de beginnende fietser.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900
Emilia Lady Tiagra 2020

Sensa Emilia Lady Tiagra 2020

<p>Begin jij met wielrennen en wil je een degelijke, betrouwbare fiets? Of wil je graag en volgende stap zetten naar een echte damesfiets met betere afmontage? Dan is deze Sensa Emilia Lady echt wat voor jou! Een prima fiets om vele kilometers mee te maken. Met de afmontage Shimano Tiagra hoef je niet bang te zijn voor snelle slijtage.</p> <p>Veel dames frames zijn eigenlijk verbouwde herenframes. Bij de Sensa Emilia is dit niet het geval. Dit frame is speciaal ontworpen voor de vrouw. Je kan dit zien aan de gebogen bovenbuis, het frame is hierdoor korter.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal
€ 97900

Hiermee zit je extra comfortabel:

Bij deze fietsen zit je een stuk comfortabeler dan een bij een gewone racefiets. Dit komt door de zogenoemde endurance geometrie. Bij deze fietsen zit je veel rechterop dan bij een racefiets met een 'normale' race geometrie, dit zorgt dat je veel comfortabeler zit, ook na lange tochten.

Voor heren:

Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020
 • Montegrappa 2020

Wilier Montegrappa 2020

<p>Met de Montegrappa heeft het klassieke Italiaanse racemerk Wilier ook een goed ogende fiets in huis die is ontworpen voor iedereen die niet per se een racemonster hoeft, maar wel graag een lekker rondje fietst.&nbsp;</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Tiagra
Versnellingen
2 x 10
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 99900
Speedster 40 2020

Scott Speedster 40 2020

<!-- generated description --><p>De Speedster 40 2020 van het merk Scott heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Stevig aluminum frame</li><li>Shimano Claris groepset</li><li>Syncros componenten</li></ul><p>Onze testers hebben de volgende negatieve punten ontdekt:</p><ul><li>Slechts 16 versnellingen</li><li>Minder geschikt voor intensief gebruik</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900
Domane AL 3 2020
 • Domane AL 3 2020
 • Domane AL 3 2020
 • Domane AL 3 2020

Trek Domane AL 3 2020

(1)

<p>De Domane AL 3 2020 is geschikt voor beginnende fietsers die op zoek zijn naar een degelijke aluminium racefiets voor een aantrekkelijke prijs. Deze sterke fiets is ervoor gemaakt om lekker veel kilometers comfortabel in het zadel te zitten. De carbon voorvork heeft een voorwaartse kromming, waardoor de vork de trillingen in het wegdek beter absorbeert. hierdoor worden je armen minder belast en minder snel moe.</p> <p></p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Sora
Versnellingen
2 x 9
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Endurance
€ 84900

Voor dames:

Contessa Speedster 35 2020
 • Contessa Speedster 35 2020
 • Contessa Speedster 35 2020

Scott Contessa Speedster 35 2020

<!-- generated description --><p>De Contessa Speedster 35 2020 van het merk Scott heeft de volgende positieve kenmerken:</p><ul><li>Stevig aluminum frame</li><li>Shimano Claris groepset</li><li>Speciaal ontwikkeld voor dames</li></ul><p>Onze testers hebben de volgende negatieve punten ontdekt:</p><ul><li>Slechts 16 versnellingen</li><li>Minder geschikt voor intensief gebruik</li></ul>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900
Domane AL 3 WSD 2020
 • Domane AL 3 WSD 2020
 • Domane AL 3 WSD 2020
 • Domane AL 3 WSD 2020

Trek Domane AL 3 WSD 2020

(3)

<p>De Domane AL 3 WSD 2020 is geschikt voor beginnende fietssters die op zoek zijn naar een degelijke aluminium racefiets voor een aantrekkelijke prijs. De fiets is gemaakt voor om prachtige avonturen te beleven op de weg. De carbon voorvork heeft een voorwaartse kromming, waardoor de vork de trillingen in het wegdek beter absorbeert. hierdoor worden je armen minder belast en minder snel moe.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Sora
Versnellingen
2 x 9
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Endurance
€ 84900
Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020
 • Axial WS 2020

Cube Axial WS 2020

<p>Ben je als dame opzoek naar een mooie instapfiets die je naast kwaliteit ook comfort geeft, dan heb je met de Cube Axial WS de juiste fiets gevonden. De Cube Axial WS is de instapfiets binnen de Axial serie van Cube. Deze speciale damesfiets geeft je een comfortabele zithouding en dankzij het aluminium frame heb je een lichte fiets. De fiets heeft een comfortabele geometrie, waardoor je zelfs bij langere afstanden comfortabel op je fiets zit. De fiets is afgemonteerd met Shimano Claris, dit is een prima afmontage voor de beginnende fietser.</p>

Framemateriaal
Aluminium
Versnellingsgroep
Shimano Claris
Versnellingen
2 x 8
Type rem
Mechanische Velgremmen
Type racefiets
Normaal, Endurance
€ 74900

Benieuwd geworden naar al onze racefietsen onder de €1000? Klik dan snel op de link hieronder:
Bekijk hier alle racefietsen onder de €1000

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv 

Instagram: @12go_biking 

Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?