Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

12GO's Keuzehulp: Racefietsen voor beginners

12GO's Keuzehulp: Racefietsen voor beginners

Welke racefiets moet je kopen als beginnende racefietser? Het is een vraag die lastig kan zijn in het enorme aanbod aan racefietsen. Wij helpen je graag met de grootste verschillen tussen racefietsen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe racefiets. 

Beginnen met wielrennen

Iedereen start op zijn eigen manier met wielrennen. De een kiest voor een fiets waarvan hij zeker weet dat hij er minimaal tien jaar mee vooruit kan, de ander voor een goedkoper model met het idee een betere racefiets aan te schaffen zodra hij zeker is dat de nieuwe hobby bevalt. 

De term 'beginnersfiets' zegt dan ook niet zoveel over de kwaliteit en de prijs. Sterker nog, in de meeste gevallen doet dit zelfs te kort aan de fiets. Waar veel beginnende wielrenners hun eerste kilometers maken op een fiets van ongeveer 1500 euro, zijn er genoeg doorgewinterde fietsers die op precies hetzelfde model wekelijks hun favoriete rondjes door de polder rijden.

Onze tip: stel vooraf vast wat je van de fiets verwacht en wat je er mee wil gaan doen. Afhankelijk van hoe vaak je de fiets wil gaan gebruiken en hoe lang je met de fiets wilt doen kies je voor de bijpassende kwaliteit. Natuurlijk gaat dit ook in samenspraak met het beschikbare budget.

Racefietsen voor beginners

Waar moet je op letten bij het kopen van een instapmodel racefiets?

Bij het kopen van een racefiets zijn er een aantal aandachtspunten. Deze aandachtspunten bepalen voor het grootste gedeelte de prijs en het doel wat je met de fiets wilt bereiken.

Bekijk snel:

Type racefiets

Racefietsen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Dat heeft te maken met het gebruik van de fiets, een racefiets voor langere afstanden is anders dan een racefiets waarmee je zo snel mogelijk wil rijden. Kort gezegd zijn er 4 soorten fietsen: normale, endurance, aero- en klimfietsen. Elke soort fiets heeft een totaal andere geometrie, zithouding, en doeleinde. Om te bepalen wat het beste bij jou past is het belangrijk om te kijken wat voor fietstochten je gaat rijden. Hieronder is kort uitgelegd waar welk type fiets voor bedoeld is.

Normaal (all-round)

Een normaal frame heeft zoals de naam al zegt een gemiddelde geometrie. Deze fietsen zijn echte all-rounders. Bij normale racefietsen zit je niet extreem voorover of rechtop zoals dat bij een aero of endurance fiets wel het geval is. Eigenlijk kan je met deze fietsen alle kanten op zonder dat je gebonden zit aan een bepaalde zithouding. Met deze fietsen rijd je een rondje door de polder met vrienden, een wedstrijd op het lokale parcours of een mooie klim in de Alpen, met een all-round fiets kan het allemaal.

  • Geschikt voor verschillende terreinen en rijsituaties, van vlakke wegen tot heuvelachtig terrein.
  • Combineren comfort en prestaties, ideaal voor zowel recreatieve ritten als sportieve uitdagingen.
  • Gebalanceerde geometrie voor een goede mix van comfort en prestaties.

Endurance

Met een endurance racefiets is alles gericht op comfort om lange ritten te kunnen maken. Zo zit je een stuk rechterop dan bij andere soorten fietsen, waardoor je spieren minder belast worden en je een natuurlijke, ontspannen houding houdt. Ook de onderdelen dragen bij aan het comfort, denk bijvoorbeeld aan bredere banden die trillingen in de weg beter opvangen. Deze combinatie maakt een endurance model perfect om comfortabel jouw eerste kilometers op de racefiets te maken.

  • Comfortabele geometrie met een meer rechtop zithouding, perfect voor lange afstanden.
  • Trillingsdempende eigenschappen in frame en voorvork, voor minder vermoeidheid op slechte wegen.
  • Geschikt voor recreatieve fietsers en lange duurritten, zelfs op licht gravel.

Aero- en klimfietsen - Niet beschikbaar in het instapsegment

Aero racefietsen zijn ontworpen om zo min mogelijk luchtweerstand te ervaren en zo snel mogelijk te zijn. Je zit met een aero fiets in een diepere, aerodynamische houding, ideaal voor snelle wedstrijden of om Strava-segmenten aan te vallen. Door de aerodynamische vormen in het frame zijn deze fietsen vrijwel altijd van carbon gemaakt, wat ze prijziger maakt.

Klimfietsen daarentegen zijn gebouwd om zo licht mogelijk te zijn, zodat je moeiteloos bergen kunt beklimmen. Alles aan deze fietsen is gericht op gewichtsbesparing, en ze hebben vrijwel altijd een carbon frame. Daarnaast bieden ze vaak een meer gebogen geometrie voor een efficiëntere klimhouding.

Hoewel aero- en klimfietsen indrukwekkende prestaties bieden, zijn ze niet te vinden in het instapsegment tot €1000,-. Dit komt door de hoge kosten van materialen zoals carbon en de specifieke technologieën die nodig zijn voor deze fietsen. In deze prijsklasse zijn dus alleen allround en endurance fietsen beschikbaar, die perfect zijn voor beginners. 

Aero racefiets tot €1000,-

Framemateriaal

Het framemateriaal is een van de belangrijkste factoren voor het prijskaartje van een fiets. Een frame is erg belangrijk omdat het bepalend is voor het comfort, aerodynamica en de rijeigenschappen van de fiets. Je hebt in deze prijscategorie alleen de keuze uit een aluminium frame. Ben jij toch benieuwd welke voordelen een carbon frame jou eventueel zouden kunnen bieden? Lees dan ons blog over "Carbon of aluminium frame" eens door!

Aluminium

Racefietsen met een aluminium frame bieden een uitstekende balans tussen prijs, duurzaamheid en prestaties. Aluminium frames zijn doorgaans iets zwaarder en minder stijf dan carbon frames, maar de technologie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Moderne aluminium frames zijn stijver geworden en hebben een lager gewicht, wat zorgt voor betere prestaties dan ooit. Daarnaast zijn aluminium frames aantrekkelijk geprijsd en staan ze bekend om hun robuustheid, waardoor ze beter bestand zijn tegen stoten en dagelijks gebruik. Hierdoor zijn ze een ideale keuze voor beginnende fietsers die op zoek zijn naar een stevige en betaalbare racefiets.

Voordelen aluminium frame

+ Gunstig geprijsd
+ Aluminium is een licht metaal, waardoor het frame een relatief laag gewicht heeft
+ Zeer stevig en duurzaam, waardoor het tegen een stootje kan en het frame lang meegaat

Nadelen aluminium frame

- Over het algemeen zwaarder dan carbon
- Minder stijf dan carbon

Verschil aluminium en carbon frame

Snel het verschil zien tussen carbon en aluminium? Een aluminium frame heeft altijd lasnaden tussen de buizen!

Versnellingen

De versnellingsgroep van een racefiets bestaat uit: shifters, achterderailleur, voorderailleur, crankstel, ketting, cassette, crankstel en remsysteem. Hoe beter de kwaliteit van de 'groep', hoe sneller en nauwkeuriger de fiets schakelt. Daarnaast is een betere groep duurzamer, je kunt er dus veel langer mee doen. Het verschil is vooral merkbaar wanneer de groep zwaarder belast wordt. Zoals bij fietsen in slechte weersomstandigheden of als je veel kracht op de pedalen zet. 

De groepen van iets mindere kwaliteit zijn prima geschikt om het wielrennen mee te ontdekken. Wil je direct veel kilometers maken en meerdere keren per week de weg op? Dan is het aan te raden iets meer te investeren en te kiezen voor een fiets met een kwalitatief betere groep.

Hier lees je meer over de verschillende groepen van Shimano of SRAM voor racefietsen.

Remmen

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Daarom is het verstandig om af te wegen onder welke omstandigheden je gaat fietsen voordat je een keuze maakt. Er zijn twee verschillende soorten remmen: velgremmen en schijfremmen. Je kan het verschil zien aan de metalen schijf die wel of niet bij de as van het wiel te vinden is. Tegenwoordig worden bijna alle nieuwe racefietsen uitgerust met schijfremmen. Alleen in het instapsegment kun je nog kiezen voor velgremmen.

Verschil tussen schijfrem en velgrem

Verschil tussen schijfremmen (links) en velgremmen (rechts)

Velgremmen

Velgremmen remmen direct op de velg, hierdoor sta je snel stil, maar slijten je velgen wel. Racefietsen met velgremmen hebben als groot voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn dan fietsen met schijfremmen. Ook is het vervangen van materiaal een stuk betaalbaarder en gaan de remblokken lang mee. Velgremmen zijn dus relatief makkelijk te onderhouden.

Het grote nadeel aan velgremmen is dat je ten opzichte van schijfremmen veel minder controle hebt onder slechte weersomstandigheden. Ook heb je met velgremmen minder remcapaciteit, en sta je minder snel stil dan met schijfremmen.

Voordelen velgremmen

+ Makkelijk in onderhoud
+ Remblokken zijn niet duur om te vervangen
+ Goedkoper in aanschaf

Nadelen velgremmen

- Sneller slijten van de velg
- Minder remcapaciteit onder slechte omstandigheden

Schijfremmen:

Racefietsen met schijfremmen hebben ook onder slechte weersomstandigheden goede remkracht en je hebt veel meer controle over je remmen dan met velgremmen. Met schijfremmen koop je dus een extra stukje veiligheid. Er zijn twee soorten schijfremmen; mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen. 

Mechanische schijfremmen werken via een kabelmechanisme, waarbij de remhendel een kabel aantrekt om de remblokken tegen de schijf te drukken, vergelijkbaar met velgremmen maar met betere remprestaties. Hydraulische schijfremmen gebruiken daarentegen een systeem met remvloeistof om druk over te brengen, wat zorgt voor krachtigere en constantere remprestaties dankzij de soepele werking van remzuigers die de remblokken tegen de schijf duwen.

Verschil herkennen tussen hydraulische en mechanische schijfrem

Mechanische schijfremmen (links) zijn te herkennen aan de remkabel en de hydraulische schijfremmen (rechts) aan de leiding.

Het nadeel aan schijfremmen is dat ze een stuk duurder zijn in aanschaf en dat ze een stukje zwaarder zijn. Het onderhouden van je schijfremmen zal even wennen zijn, maar met een blog of Youtube filmpje moet dit geen problemen geven.

Voordelen schijfremmen

+ Geen dure wielen die slijten
+ Remkracht is beter te doseren
+ Ruimte voor bredere banden indien je frame het toelaat
+ Meer remvermogen, ook onder slechte weersomstandigheden
+ Met de steekas staat het wiel altijd centraal en maakt de fiets stijver

Nadelen schijfremmen

- Gewicht (c.a. 500 gram meer dan velgremmen)
Remblokjes slijten sneller dan velgremblokken
Speciaal gereedschap nodig voor onderhoud van hydraulische schijfremmen
Stuk duurder dan velgremmen

Merk en garantie

Er zijn racefietsen op de markt van de grote fietsmerken als Trek of Cube, maar ook van kleinere merken die nauwelijks iemand kent. Dit hoeft niet altijd wat te zeggen over de kwaliteit van de fiets. Uiteindelijk zijn het veelal de onderdelen die de kwaliteit van de fiets bepalen. Koop je een fiets voor korte termijn en ben je van plan de fiets binnen een aantal jaar te verkopen, dan kan het interessant zijn om voor een bekender merk te kiezen met een hogere restwaarde. Ook de garantie op de fiets is niet bij elk merk hetzelfde. Verdiep je hierin als je dit belangrijk vindt.

Waaier met beginnende fietsers

Beginners racefiets voor dames

Een racefiets voor dames is ontworpen met een geometrie die beter aansluit bij de lichaamsbouw van vrouwen. Dit betekent vaak een kortere bovenbuis, een aangepaste stack-to-reach-verhouding en onderdelen zoals een smaller stuur en comfortabeler zadel. Voor veel vrouwen zal een herenracefiets echter, met eventueel een vrouwen zadel, net zo goed passen. 

De beste racefietsen onder €1000,-

Om de keuze voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij de populairste racefietsen voor beginners alvast voor je op een rij gezet. "Racefietsen onder €1000,-" is een zeer populaire prijsklasse om te starten met wielrennen. Je vindt hier allround en endurance aluminium frames, afgemonteerd met velgremmen of mechanische schijfremmen. Op deze modellen zie je schakelgroepen van Shimano terug van Claris tot zelfs 105! Ideaal dus om jouw eerste rondjes mee te fietsen.

Cube Attain Pro

De Cube Attain Pro is de ideale racefiets voor wie een racefiets tot €1000,- zoekt mét schijfremmen. Met een Shimano Claris 2x8-speed versnellingsgroep, een rechte geometrie en een carbon voorvork combineert de fiets een comfortabele rijervaring. De schijfremmen zorgen voor veilig remmen onder alle weersomstandigheden, terwijl de mogelijkheid om spatborden te monteren extra comfort biedt voor langere ritten. Dankzij het lichtgewicht aluminium frame en comfortabele zithouding is de Attain Pro perfect voor recreatieve fietsers die van plan zijn om langere afstanden te rijden.

Sensa Modena LTD 105

De Sensa Modena LTD 105 is de perfecte keuze voor wie een veelzijdige instapracefiets zoekt met een schakelgroep van hoge kwaliteit. Met een lichtgewicht aluminium frame, een carbon voorvork en de betrouwbare Shimano 105 groepset biedt deze fiets uitstekende eigenschappen om de wielersport te ontdekken. Vooral de Shimano 105 schakelgroep is uitzonderlijk in deze prijscategorie en staat bekend als schakelgroep met de beste prijs/kwaliteit-verhouding waar je jaren mee vooruit kan. Dankzij de strakke afwerking en het limited ontwerp is de Modena niet alleen functioneel, maar ook uniek, waardoor je een racefiets hebt die écht opvalt.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike
12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?