Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
De Wahoo Kickr Power is het topmodel uit de collectie fietstrainers van Wahoo. Met een adviesprijs van €1299 is de Kickr echter flink aan de prijs. Je wilt daarom wel zeker weten dat de Kickr de investering waard is. Reden genoeg voor ons om de zesde generatie Wahoo Kickr Power uitgebreid te testen!
+ Muisstille trainer. Eigenlijk hoor je alleen de aandrijflijn
+ Meest nauwkeurige ERG modus op de markt, het vermogen fluctueert nauwelijks
+ Zeer realistisch fietsgevoel
+ Pootjes zijn inklapbaar en de trainer is voorzien van een handvat waardoor de trainer makkelijk opbergbaar is
+ De trainer kalibreert automatisch
+ Na een onderbreking in ERG modus wordt het vermogen langzaam weer opgebouwd
- In tegenstelling tot andere trainers in het topsegment, meet de Kickr geen links-rechts vermogen
- Er is (nog) geen Microspline body beschikbaar voor de Kickr
Sinds 2012 heeft Wahoo al de Kickr op de markt als trainer in het topsegment. Sinds die eerste generatie Kickr heeft Wahoo de trainer maarliefst vijf keer verbeterd. Inmiddels is de zesde generatie Kickr daarom ook de benchmark als het aankomt op direct drive trainers.
De Wahoo Kickr Power heeft een maximale weerstand van 2200 watt. Daarmee is de Kickr een echte krachtpatser, waar maar weinig trainers zich mee kunnen meten. Alleen de Elite Direto XR-T produceert hetzelfde vermogen, terwijl de Tacx Neo 2T ook een maximale weerstand van 2200 watt biedt.
Naast de 2200 watt maximaal vermoggen kan de Kickr ook een stijging van 20% procent simuleren. Dit is minder dan wat de Direto XR en Neo 2T produceren, maar wel meer dan trainers in een goedkoper segment.
De kracht wordt gegenereerd door middel van het 7,25kg wegende vliegwiel in combinatie met de elektrorem. Door middel van een riem die in een V-vorm geïntegreerd zit wordt het vliegwiel aangedreven, terwijl de elektroremmen de weerstand verzorgen.
De nauwkeurigheid staat voor hoe exact de door jou geleverde vermogens kloppen in je trainingsapp. Dat wil zeggen dat je het geregistreerde vermogen, bij een afwijking van 3%, in je app bij 100 watt geleverd vermogen kan variëren tussen de 97 en 103 watt.
De Wahoo Kickr V6 is de meest nauwkeurige trainer op de markt. Deze zesde generatie Kickr barst namelijk van de ontwikkelingen, waardoor de trainer door de jaren heen steeds nauwkeuriger is geworden. Met een maximale afwijking van 1% heb je enorm accuraat inzicht in je vermogen.
De Wahoo Kickr Power is voor bijna alle sportfietsen geschikt. Standaard kun je de Kickr Power gebruiken met Quick-Release assen. Daarnaast krijg je in de doos adapters meegeleverd voor alle typen steekas.
Verder is de Wahoo ook voor bijna alle cassettes geschikt. De standaard meegeleverde body kan gebruikt worden met Shimano/Sram 8 tot en met 11 speed cassettes, terwijl je voor 12-speed SRAM en Campa een losse body kunt kopen.
Alleen Shimano 12-speed mountainbike cassettes zijn (nog) niet compatibel met de Kickr Power. Wahoo heeft namelijk nog geen Microspline body voor hun trainers.
De Wahoo Kickr V6 maakt gebruik van zowel een ANT+ signaal als Bluetooth, en als eerste trainer ooit ook van WiFi. Via de indicatoren op de trainer kun je zien welke verbinding er actief is. Je kunt de trainer aan al je ‘smart’ apparaten koppelen en bovendien verbinden met je thuisnetwerk. Dit zorgt voor perfecte verbinding tussen je apparaten en voor automatische updates aan de firmware.
De Kickr is bovendien voor elke denkbare trainingsapp geschikt. Je kunt de trainer daarom gewoon gebruiken om te Zwiften, voor TrainerRoad trainingen of een andere trainingsapp naar keuze.
De Wahoo Kickr is uitgerust met speciale ‘meebewegende’ pootjes. De pootjes kunnen tot wel 5 graden zijdelings meebewegen, waarbij de stijfheid van het meebewegen aanpasbaar is. Wahoo claimt dat dit zorgt voor minder vermoeidheid. Uit onze ervaring merkten we vooral dat je een iets realistischer gevoel hebt op de fiets doordat de fiets een stukje mee deinst op het moment dat je aanzet.
Ook een klein bijkomend voordeel, door de Axis Action feet maakt de Kickr minder geluid op harde vloeren. Toch mooi meegenomen.
De Axis Action Feet pootjes bewegen ietsjes mee, waardoor je het langer uithoudt op de fiets, de trainer minder geluid maakt en het rijgevoel nóg realistischer wordt.
Het gebruiksgemak van de Kickr V6 testen we van A tot en met Z. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat we de doos open doen tot het moment dat de training erop zit.
De Wahoo Kickr is praktisch ‘plug and play’. De trainer zit namelijk volledig in elkaar gezet in de doos. Wanneer je hem eruit haalt hoef je dus alleen de pootjes uit te vouwen en de trainer in het stopcontact te prikken voor je los kunt gaan. De Wahoo Kickr heeft namelijk ook geen kalibratie nodig. Veel eenvoudiger wordt het dus niet!
Je hebt met de Kickr zelfs geen gedoe met cassettes. De Kickr is namelijk standaard uitgerust met een Shimano 11-speed cassette, die bovendien al gemonteerd zit op de trainer. Alleen wanneer je een andere cassette wilt gebruiken moet je die even omwisselen.
Tijdens een training is de Wahoo op meerdere manieren te gebruiken. Afhankelijk van je doel met de training kun je kiezen op welke manier je de trainer inzet.
De meest eenvoudige is de “ERG modus”. In deze modus stel je een bepaald vermogen in, bijvoorbeeld 200 watt, en de trainer zal dan dat vermogen constant aanhouden. Deze modus wordt gebruikt door apps als TrainerRoad, die de trainer aansturen op bepaalde vermogens. De Kickr V6 heeft bovendien als enige trainer de functie dat de ERG modus na een onderbreking langzaam weer het vermogen opbouwt in plaats van dat het vermogen vrolijk verder gaat waarop je bezig was.
Net als met de Kickr Core beschikt de Kickr Power over de ‘ERG Smoothing’ functie. Dit zorgt ervoor dat je vermogen in ERG modus er altijd als een compleet vlakke lijn eruit ziet, terwijl het in werkelijkheid eigenlijk licht fluctueert. Deze functie kan in de Wahoo app worden uitgeschakeld, maar heeft verder geen effect op je training.
De Simulatie (SIM) modus is een stuk realistischer. Deze modus houdt rekening met de omgevingsfactoren, zoals een helling tijdens het Zwiften. In deze modus hangt je snelheid dan ook af van de helling en de vermogens die je op tafel legt.
Tijdens het fietsen is het eenvoudig om van modus te wisselen en blijft de trainer stabiel staan dankzij de drie pootjes. Bovendien kun je gerust volle bak aanzetten op de Wahoo Kickr Power. De fietstrainer staat namelijk enorm stabiel en ook zonder trainingsmat blijft de fiets uitstekend op z’n plaats staan.
Na je training is de Kickr Power eenvoudig op te bergen. Je kunt de pootjes namelijk inklappen en naar binnen vouwen. De trainer is voorzien van twee knoppen op de pootjes. Wanneer die ingedrukt worden kun je de poten naar binnen vouwen. Met een draaiknop aan de zijkant kan de trainer nog compacter gevouwen worden.
Wanneer de trainer uitgeklapt is, heeft de Kickr een relatief grote voetafdruk. De trainer is namelijk 54 cm lang, 71 cm breed en 44 cm hoog. Eenmaal opgevouwen is de trainer nog maar 23 cm breed. Je kunt de trainer eenvoudig opbergen dankzij het compacte formaat en het handvat dat bovenop de trainer zit.
Om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de Kickr Power hebben we verschillende trainingen afgewerkt. Eén interval training, waarbij we gebruik maakten van de ERG modus en een ‘normale’ Zwift rit in de simulatie modus.
De Kickr Power geeft dankzij het 7,25 kg wegende vliegwiel een realistisch fietsgevoel. Dit komt doordat het zwaardere vliegwiel meer inertie creëert en de rotatie van het vliegwiel door middel van een V-Vormige riem wordt doorgezet naar de trainer zelf. Wahoo claimt dat het vliegwiel meer gewicht simuleert met deze V-constructie, en daardoor een beter fietsgevoel geeft.
De riem die het vliegwiel aandrijft zit door middel van een V-vormige constructie aan de interne mechanismes vast.
Het verschil in rijbeleving tussen de Kickr en de Tacx Neo 2T is eigenlijk niet te voelen. Je moet echt direct van de ene trainer naar de andere overstappen om een beetje het verschil te voelen, maar zelfs dan is het eigenlijk verwaarloosbaar. Wel merk je dat de Kickr iets realistischer voelt dan de Direto XR-T.
Over het volume van de Kickr V6 kunnen we kort zijn. De trainer is stil, maar niet 100% geruisloos. Bij hoge snelheden ga je wel een klein beetje geluid horen van het vliegwiel, maar over het algemeen zal het alleen je aandrijflijn zijn die je hoort.
Wanneer we het volume van de Kickr Power meten komen we uit op ongeveer 55-60 decibel, wat vergelijkbaar is met de Kickr Core. 60 decibel is het volume van een normaal gesprek en zal dus voor niemand echt storend zijn. Ook dit lage volume komt door de manier waarop de riem het draaimoment van de trainer doorzet naar de interne systemen. Bovendien is de trainer op vloeren stiller dan bijvoorbeeld de Kickr Core of de Direto XR-T door de Axis Feet pootjes.
In ERG modus reageert de Kickr Power consequent in 3 à 4 seconden op de input van je app. Dat betekent dat je in ongeveer 3 seconden opschakelt van bijvoorbeeld 100 watt naar 400 watt. Doordat het niet direct is, heb je niet het gevoel dat je tegen een muur aan fietst, terwijl het wel snel genoeg is om een goede interval neer te zetten.
Wel reageert de Kickr V6 iets langzamer dan bijvoorbeeld de Kickr Core of de Neo 2T. Ten opzichte van de Tacx Neo 2T is het wel prettig, want die reageert misschien wel té snel op veranderingen van vermogen. Iets sneller dan 3 seconden is echter geen ramp, de 2 seconden van de Kickr Core voelen namelijk toch net iets beter dan de 3 à 4 van de Kickr Power.
De Wahoo Kickr is wel de meest stabiele trainer als het aankomt op het vasthouden van het vermogen. Wanneer we de ERG Smoothing uitschakelen en kijken naar de fluctuaties zien we namelijk dat de trainer erg weinig fluctueert.
In de interval is goed te zien dat de Wahoo in 3 seconden op het ingestelde vermogen (blauwe blok) zit en dit vermogen bovendien goed vasthoudt (de gele lijn is het geleverde vermogen).
In simulatie modus doet de Kickr Power wat je ervan mag verwachten. De trainer is responsief wanneer je meer of minder kracht geeft en vertoont geen rare afwijkingen in de wattages. De simulatie modus voelt realistisch aan doordat de trainer ook een hellingshoek tot 20% kan simuleren. Het is een klein detail, maar voor de echte fanatiekelingen is het jammer dat de Kickr niet meer kan simuleren dan de 20% helling, zoals de Tacx Neo 2T en Elite Direto XR-T dat wel kunnen.
De Kickr Power is een muisstille en zeer krachtige direct drive trainer. Ook in verhouding met andere trainers doet de Wahoo zeker niet onder. In de onderstaande tabellen zijn de precieze verschillen tussen de trainers uitgelicht.
Kort door de bocht is de Wahoo Kickr Power één van de beste fietstrainers op de markt. De trainer heeft een maximaal vermogen van 2200 watt en simuleert hellingen tot wel 20%. Daarnaast is de trainer extreem stil, je hoort pas op hogere snelheid geluid van de trainer afkomen. Verder voelt de Kickr Power erg realistisch, waardoor de trainer perfect is voor apps als Zwift en FulGaz. Bovendien is de trainer ook nog erg makkelijk op te bergen dankzij ze inklapbare pootjes en het handvat. Als je de meest complete trainer op de markt zoekt, dan is de vijfde generatie Kickr de trainer voor jou!
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.