Merkendeals: grote merken, kleine prijzen! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Is het verstandig om een elektrische fiets op te voeren?

E-bike snelheid opvoeren: sneller fietsen dan ooit, alleen houdt wel rekening met …

Let op: Bij ons vervalt jouw garantie en zijn opgevoerde elektrische fietsen niet welkom in de werkplaats voor onderhoud of reparatie. Wij raden het ten strengste af om zelf te gaan sleutelen of aanpassingen te doen aan elektrische fietsen.

Fiets je al langere tijd op een elektrische fiets? Dan ben je waarschijnlijk al gewend geraakt aan de standaard snelheden tot 25 kilometer per uur. Je bent snel op bestemming, bent in beweging, komt niet bezweet aan, bent goed bezig voor het milieu en haalt ondertussen een frisse neus. Toch vraag je je af of het niet net iets sneller zou kunnen? Het scheelt je dan nog meer tijd en de kans is groot dat je nog vaker de fiets gaat pakken.

Het kan, alleen mag het eigenlijk wel? Het is een koud kunstje die al jaren wordt gebruikt om scooters sneller te maken en nu wordt ingezet om elektrische fietsen sneller te maken: opvoeren. Het is verboden! Wettelijk is het niet toegestaan om met een opgevoerde fiets op de openbare weg te rijden. Doe je het toch, dan loop je kans op een boete… Daarnaast kan het opvoeren van een elektrische fietsen leiden tot levensgevaarlijke situaties op de weg.

Bekijk direct onze e-bike outlet

.

Hoe kan je een elektrische fiets opvoeren?

Wij raden het niet aan om je elektrische fiets op te voeren, omdat het minder veilig is en e-bikes ook niet gemaakt zijn voor snelheden boven de 25 kilometer per uur. Besluit je toch geheel op eigen risico jouw e-bike op te willen voeren zijn er verschillende manieren om hem sneller te laten lopen. Met een technische ingreep genaamd e-bike tuning kun je nog harder fietsen dan de toegestane snelheid. Alleen mag je er dan niet zomaar mee de openbare weg op, omdat deze dan niet meer voldoet aan de eisen waarmee de fiets op de weg is toegelaten. Met een e-bike tuning kit wordt de begrenzer die op iedere elektrische fiets zit anders ingesteld, wordt de speedchip vervangen of een extra box toegevoegd die tussen de bekabeling van de motor, speed sensor en het display komt. Het systeem denkt dat je daardoor langzamer rijdt dan in werkelijkheid het geval is. Het resultaat: sneller fietsen dan ooit. Je kunt dit zelfstandig doen met een e-bike tuning kit die op meerdere sites online te bestellen is. Daarnaast zijn er lokale fietsenmakers die bereid zijn om het opvoeren voor jou te doen. Alleen blijft het onverstandig om te gaan sleutelen aan elektrische fietsen, want ze zijn niet gemaakt voor hogere snelheden. Er hoeft maar één onderdeel niet goed terug gezet te worden of een instelling verkeerd zijn ingesteld en het levert levensgevaarlijke situaties op.

.

Wat kost het opvoeren van een elektrische fiets?

Het opvoeren van de nieuwste elektrische fietsen met middenmotoren is lastig, omdat fabrikanten het belangrijk vinden dat fietsers zichzelf veilig blijven verplaatsen. Het aantal ongelukken met elektrische fietsen is de laatste jaren flink toegenomen. De toename van het aantal elektrische fietsers moet niet gaan leiden tot meer ongelukken, dus moet het opvoeren de kop in gedrukt worden. Om elektrische fietsen toch op te voeren is een speedchip nodig. Zo’n speedchip kost ongeveer tussen de 150 euro en 350 euro. Daarnaast moet je ook nog technische kennis in huis hebben om hem zelf te monteren. Laat je het door een fietsenmaker vervangen, dan komen daarbovenop ook nog arbeidskosten tussen de 50 euro en 150 euro. 

.

Nadelen E-bike opvoeren

Reguliere e-bikes zijn niet geschikt voor hogere snelheden

Niets voor niets is er een reden dat elektrische fietsen niet sneller kunnen en mogen. Door de hogere snelheden wordt de fiets zwaarder belast, waardoor onderdelen sneller slijten en eerder mankementen kunnen voorkomen. Ook de remsystemen zijn minder geschikt om in korte tijd de fiets tot stilstand te brengen bij hoge snelheden, opgelet dus.

Gevolgen fiets- en aansprakelijkheidsverzekering

Stel je veroorzaakt een ongeval met jouw opgevoerde elektrische fiets dan kan dit gevolgen hebben voor je aansprakelijkheidsverzekering. Waarschijnlijk dekt deze de schade niet, waardoor je het zelf moet vergoeden. Ook kan het gevolgen hebben voor jouw fietsverzekering, want bij een valpartij met hogere snelheden is de kans groter op meer schade. Je fiets zal ook dan niet verzekerd zijn. 

Fabrieksgarantie vervalt

Als laatst vervalt de fabrieksgarantie op het moment dat je zelf aan je fiets gaat sleutelen, daarmee schend je de voorwaarden en komen deze te vervallen. De problemen die je eenmaal na het opvoeren van je elektrische fiets kunt krijgen, zijn je eigen probleem. Meer slijtage, minder garantie.

Let op: Bij ons vervalt jouw garantie en zijn opgevoerde elektrische fietsen niet welkom in de werkplaats voor onderhoud of reparatie. Wij raden het ten strengste af om zelf te gaan sleutelen of aanpassingen te doen aan elektrische fietsen.

.

Sneller fietsen? Kies voor een speed pedelec

Het frame, de banden en de accu van speed pedelecs zijn beter bestand tegen hogere snelheden, waar een ‘normale’ e-bike daar simpelweg niet op gebouwd is. Met een speed pedelec ben je dankzij de maximumsnelheid van 45 kilometer per uur razend snel op je bestemming. Het is daarom wel verplicht om een helm te dragen, zodat je extra beschermt bent. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een rijbewijs, heeft de fiets een kenteken en moet je verzekerd zijn. Advies over speed pedelecs? Kom langs in onze winkel.

Hieronder vind je onze populairste speed pedelecs

4.299,- 5.099,-
16% korting
5.990,-
6.199,-
Waardering:
100%
10.573,-

Welke elektrische fiets kun je opvoeren?

E-bikes met voorwielmotor

Er is geen verantwoorde manier om elektrische fietsen met voorwielmotoren op te voeren. Als er nog meer kracht op de voorwielmotor komt te staan, is de fiets niet meer onder controle te houden en gaat de motor eerder kapot.

E-bikes met achterwielmotor

Elektrische fietsen met achterwielmotoren worden weinig meer gebruikt en zijn ook niet geschikt om opgevoerd te worden, omdat deze motoren intern gebonden zijn aan een maximaal toerental. Daarnaast moet er veel gesleuteld worden en wordt het onmogelijk om de fiets onder controle te houden door de fietser.

E-bikes met middenmotor

Elektrische fietsen vanaf 2013 met een middenmotor kunnen opgevoerd worden. Toch raden wij aan om eerst te ervaren hoe het is om een elektrische fiets te rijden. Gaat dit toch niet hard genoeg dan zijn speed pedelecs de uitkomst om jezelf nog sneller te kunnen verplaatsen. Opgevoerde elektrische fietsen voldoen niet aan de eisen om de weg op te gaan, dus kun je hier alleen mee op eigen terrein rijden. Onthoudt dat er ook nog vele andere haken en ogen zitten aan het opvoeren van jouw elektrische fiets.  

.

Populairste elektrische fietsen met allersterkste middenmotor 

Onze populairste elektrische fietsen met zeer krachtige motoren zorgen dat je als eerste weg bent bij het stoplicht, iedere helling op kunt en ook met gemak over onverharde wegen kunt rijden. Dankzij de krachtige motoren ben je snel op jouw bestemming op een veilige en legale manier. Twijfel je? Probeer ze uit in onze winkel op de mega indoor testbaan.

4.499,- 4.749,-
5% korting
5.645,80
Waardering:
100%
3.449,- 3.749,-
8% korting
3.199,- 3.649,-
12% korting

Bekijk ons assortiment elektrische fietsen met middenmotor

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.