Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Wanneer je regelmatig wat verder van huis fietst, dan is het niet praktisch om je fiets in de achterbak te leggen. Niet alleen gaat dit vaak samen met het demonteren van één of twee wielen, maar ook je auto wordt er niet schoner van. Al helemaal wanneer je ook nog meerdere fietsen meeneemt, ontkom je niet aan een fietsendrager. Maar welke fietsendrager heb je nodig voor jouw fiets? In dit blog helpen wij je bij het vinden van de perfecte fietsendrager voor jouw fiets.
Lees welke fietsendragers je gebruikt voor: Elektrische fietsen | Sportfietsen | Stadsfietsen en hybride fietsen
Bekijk: Trekhaakdragers | Achterklepdragers | Dakdragers | Accessoires voor fietsendragers
De beste fietsendragers zijn trekhaakdragers. Deze zijn stevig, betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. Dit zijn de sterkste fietsendragers en zijn geschikt tot 60 kg. Daarbij zijn deze dragers opvouwbaar, zodat deze makkelijk op te bergen zijn. Het is dan wel van belang dat de auto een trekhaak heeft.
Bekijk alle trekhaakdragers die geschikt zijn voor e-bikes
Met de aanschaf van een fietsendrager moet je rekening houden met het gewicht van de fietsen. Wanneer je een lichtgewicht sportfiets vervoert, heb je veel keuze uit de klassieke trekhaakdrager, maar ook de achterklepdrager of een dakdrager. Zwaardere fietsen als e-bikes en elektrische mountainbikes zijn te zwaar om op een achterklepdrager of dakdrager te gebruiken, de enige optie is dan een trekhaakdrager. Ook trekhaakdragers zijn niet altijd geschikt voor zwaardere fietsen. Verdiep je daarom ook goed in het maximaal laadvermogen van de fietsendrager.
De meeste fietsendragers zijn geschikt voor twee of drie fietsen. Wil je vier fietsen meenemen? Dat kan door een fietsendrager voor drie fietsen uit te breiden met een adapter voor een extra fiets. Houd wel rekening met de maximale belasting van de drager en je trekhaak. Een andere oplossing is om te kiezen voor een fietsendrager voor op het dak. Als je al een set dakrails hebt voor op jouw auto kun je hier eenvoudig vier dakdragers op kwijt.
Elektrische fietsen zijn vanwege de motor en de accu relatief zware fietsen, meestal tussen 25 en 30 kg. Om deze fietsen veilig te vervoeren heb je een stevige fietsendrager nodig die het gewicht van je fiets gemakkelijk draagt. Voor e-bikes moet je daarom een fietsendrager hebben die genoeg draagvermogen heeft en waar je de fiets eenvoudig op kunt plaatsen. Je komt daarom sowieso uit bij trekhaakdragers.
Trekhaakdragers hebben echter nog altijd een maximaal draaggewicht, meestal is dit 60 kilo, maar soms kan het ook minder zijn. Kies voor je elektrische fiets altijd een fietsendrager die een laadvermogen heeft van minimaal 60 kg. Dan weet je namelijk ook zeker dat je eventueel een tweede fiets op de drager meer kunt nemen.
Ook je trekhaak heeft een maximaal draaggewicht. Dit wordt kogeldruk genoemd. Wanneer je meerdere e-bikes vervoert op een trekhaak is het van belang dat je dit maximale draaggewicht van je trekhaak checkt.
Bekijk alle fietsendragers voor e-bikes
Racefietsen en mountainbikes wegen veel minder dan e-bikes, zeker als ze een carbon frame hebben. Je bent daardoor niet gebonden aan een trekhaakdrager. Je ziet sportfietsen daarom ook vaak op het dak van de auto staan. Sportfietsen zijn licht genoeg om op het dak te tillen en de dakdrager is stevig genoeg om het gewicht van de fiets(en) te dragen.
Vind je het geen fijn idee om je sportfiets op het dak te vervoeren? Dan kun je ook gewoon kiezen voor een trekhaakdrager. Uiteraard kun je net als elektrische fietsen ook sportfietsen vervoeren met een trekhaakdrager. Heb je geen trekhaak? Voor sportfietsen kun je ook gebruik maken van een achterklepdrager.
Lichte sportfietsen kunnen met alle beschikbare fietsendragers worden vervoerd. Voor auto’s met trekhaak kan een trekhaakdrager worden gebruikt, voor auto’s zonder trekhaak is een dakdrager of een achterklepdrager een goede optie.
Bekijk alle fietsendragers voor sportfietsen.
Stadsfietsen of hybride fietsen kunnen het best vervoerd worden met een trekhaakdrager. Een trekhaakdrager met een lager maximaal draaggewicht is vaak voldoende om je stadsfiets of hybride fiets te vervoeren, maar controleer voor de zekerheid altijd het gewicht van je fiets en het draaggewicht van je fietsendrager.
Als je geen trekhaak hebt, kun je voor je stadsfiets of hybride fiets ook kiezen voor een achterklepdrager. Een achterklepdrager heeft vaak een maximaal draaggewicht van 15 kg per fiets en is daarmee prima te gebruiken voor de meeste stadsfietsen of hybride fietsen. Ga je de drager gebruiken om je fiets(en) mee te nemen op vakantie? Houd er dan rekening mee dat de kofferbak van je auto niet toegankelijk is als er fietsen gemonteerd zijn op de fietsendrager. Als je even snel iets nodig hebt uit de kofferbak, moet je eerst de fietsen van de drager af tillen voor je bij je kofferbak kunt.
Bekijk alle fietsendragers voor stadsfietsen en hybride fietsen.
De bekendste en populairste fietsendrager blijft de drager op de trekhaak. Het grote voordeel van een trekhaakdrager is dat dit een stevige en betrouwbare oplossing is, die voor elk type fiets gebruikt kan worden. Deze fietsendragers zijn vooral erg makkelijk in gebruik. Je hoeft de fietsen namelijk niet hoog van de grond te tillen en in een handomdraai staan ze stevig vastgeklemd op de fietsendrager.
Bovendien zijn bijna alle trekhaakdragers kantelbaar, waardoor je nog gewoon bij de kofferbak kunt als je daar iets uit moet halen. Je kunt de drager zelfs kantelen terwijl de fietsen er nog op staan. Als je de fietsendrager niet gebruikt kun je hem inklappen om hem vervolgens ergens op te kunnen bergen. Ondanks dat trekhaakdragers bijna altijd inklapbaar zijn, kunnen ze alsnog veel ruimte innemen in de kofferbak. Houd daar rekening mee wanneer je weinig plek hebt om hem op te bergen.
Bekijk alle trekhaakdragers.
Naast trekhaakdragers zijn er ook verschillende mogelijkheden om een fietsendrager te monteren zonder trekhaak. De eerste optie is een fietsendrager voor de achterklep. Deze zogenaamde achterklepdrager hangt aan het ware aan de achterklep en wordt daarom hoger gemonteerd dan een trekhaakdrager. Doordat deze dragers relatief licht zijn, zijn ze ook erg makkelijk te bevestigen op de achterklep. Ook kunnen ze zeer compact worden opgevouwen, zodat ze minder ruimte in beslag nemen.
Het is echter wel zo dat de voordelen van een achterklepdager gelijk ook zorgen voor de nadelen. Doordat niet iedere achterklep hetzelfde is, passen niet alle achterklepdragers op iedere auto. Op de website van Thule kun je eenvoudig vinden of jouw auto geschikt is voor deze fietsendragers. Verder kun je niet bij de kofferbak zolang de drager daarop zit en zorgt het lichtere gewicht van de drager ervoor dat deze niet geschikt zijn voor zware fietsen.
Bekijk alle achterklepdragers.
De derde optie naast een trekhaak- of achterklepdrager is een fietsendrager op het dak. Deze optie wordt vooral gebruikt voor sportfietsen en andere lichte fietsen. Er zijn meerdere soorten dakdragers te vinden binnen ons assortiment in verschillende prijsklassen. Het grote voordeel is dat een dakdrager voor bijna alle auto's geschikt is. Zolang je niet over de gewichtslimiet van je dakrails heen gaat, kun je bijna onbeperkt fietsen plaatsen. Bovendien nemen ze maar weinig ruimte in beslag in je opslag en heb je weinig extra onderdelen en accessoires nodig.
Het nadeel van dakdragers is dat je auto wel een stuk hoger wordt, en daarmee ook minder aerodynamisch. Je brandstofverbruik gaat daardoor omhoog, wat tot wel 3 kilometer per liter kan schelen, afhankelijk van je snelheid en het aantal fietsen. Verder is een dakdrager niet geschikt voor zware elektrische fietsen.
Bekijk alle dakdragers.
Er zijn naast reserveonderdelen ook verschillende accessoires voor fietsendragers te koop.
Met een oprijgoot hoef je jouw zware e-bike niet op de trekhaakdrager te tillen:
Een opvouwbare trekhaakdrager berg je netjes op in een passende opbergtas of opbergbak:
Een frame- of wielbeschermer biedt net dat beetje extra zekerheid als je jouw dure fiets op de fietsendrager vervoert:
Met een adapter voor een extra fiets kun je de capaciteit van een Thule of Pro User fietsendrager uitbreiden:
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.