Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen

Wanneer je begint met het zoeken naar een nieuwe elektrische fiets word je bedolven onder de informatie, waardoor je met meer vragen eindigt dan dat je begon. Wij zetten daarom de 10 meest gestelde vragen voor jou op een rij zodat jouw zoektocht een stuk gemakkelijker wordt.

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen in onze winkel bij het kopen van een elektrische fiets voor jou op een rij!

Welke actieradius kan ik verwachten van welke accu?

Dit is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Er is namelijk geen vast aantal kilometers te noemen voor een accu. Dit hangt af van bijvoorbeeld jouw eigen gewicht, de buitentemperatuur en mate van ondersteuning. Gemiddeld fiets je met een volledig opgeladen 500Wh accu ongeveer 100 tot 125 kilometer. Met een 625Wh accu rijd je vaak tot wel 150 kilometer weg.

Een accu is een slijtageonderdeel, houd er dan ook rekening mee dat de capaciteit van je accu achteruit gaat naarmate de tijd vordert. Lees daarom onze 5 tips om accuslijtage te minimaliseren! 

Bereken hieronder je actieradius van je Bosch accu. 

Heb je geen Bosch accu? Lees dan dit blog en vind de actieradius van jouw accu!

Wat is Nm en wat Wh? Het verschil tussen trekkracht en afstand.

Nm: Nm staat voor newton meter koppel. Dit bepaalt de trekkracht van de motor. Een Bosch Performance CX motor heeft bijvoorbeeld 75Nm. Dit is zeer krachtig waardoor jij zelf minder hoeft te doen om vaart te maken. De Bosch Active Line heeft meestal 45Nm waardoor je minder trekkracht ervaart dan bij een Bosch performance motor. 

Wh: Staat voor Wattuur. Het aantal wattuur is één van de factoren die je actieradius bepaalt. Hoe meer wattuur, hoe langer je accu het volhoudt. Meestal staat het aantal Wh vermeldt op de accu. Wanneer dit niet zo is kan je deze gemakkelijk berekenen door het voltage (V) te vermenigvuldigen de hoeveelheid ampere per uur. 

Wat is het voordeel van riemaandrijving?

Een riemaandrijving is een kunststof aandrijving in plaats van de traditionele ketting. Deze is niet te gebruiken i.c.m. met een derailleurversnelling. De voordelen van een riemaandrijving zijn dat deze extreem onderhoudsvriendelijk is. De riem blijft namelijk een stuk schoner en hoeft niet gesmeerd te worden. 

Wil je meer weten over riemaandrijving? Lees dan dit blog.

Wat is het verschil tussen de verschillende motoren?

Elke motor heeft zijn eigen specificaties waarmee er verschil wordt gemaakt op kracht, geluid en gewicht. De populairste motoren zijn van Bosch en Shimano. De motoren van Brose Panasonic en Bafang onderscheiden zich door een groter piekvermogen, terwijl Bosch juist weer populair is dankzij de betrouwbaarheid van de motor.

Klik op de banner voor meer informatie over jouw motor. 

Fietsmotorbosch motorBafang motor

Wat is een derailleur?

Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene naar de andere kettingwiel wordt gebracht wanneer jij besluit te schakelen. Bij meerdere voorbladen heb je zowel een voor- als achterderailleur. Wanneer je één voorblad hebt, heb je alleen met de achterderailleur te maken. Dit zorgt ervoor dat je fiets onderhoudsarmer wordt. Een fiets met een naafversnelling heeft géén derailleur. Het voordeel van een derailleur is dat je meer bereik hebt als je bijvoorbeeld heuvelop óf bergop rijdt. Het nadeel van een derailleur is dan wel dat deze meer onderhoud vergt.

Lees hier alles over de versnellingen van jouw elektrische fiets. 

Derailleur vs versnellingsnaaf

Wat is het verschil tussen een voorwielmotor en middenmotor?

Voorwielmotor

Zoals de naam al zegt: Hierbij zit de motor in het voorwiel. Voordeel van een voorwielmotor is dat deze elektrische fietsen een stuk goedkoper zijn. Vanaf €1000 heb je bij ons al een elektrische fiets met een voorwielmotor. Een ander voorbeeld van een voorwielmotor is de optie voor een dichte kettingskast. In Nederland is dit een fijne toevoeging aan je fiets, op deze manier wordt namelijk je ketting beschermt tegen allerlei vuil. Het nadeel van een voorwielmotor is dat de fiets een stuk zwaarder aanvoelt. Een voorwielmotor is meestal voorzien van een rotatiesensor, hierdoor voel je de fiets direct optrekken, dit is minder natuurlijk dan de trapkrachtsensor waarmee een middenmotor vaak is voorzien. 

Middenmotor

Bij een middenmotor zit de motor in de trapas. Dankzij een middenmotor is er een betere gewichtsverdeling. Hierdoor is je elektrische fiets gemakkelijker te hanteren. Het grote voordeel van de middenmotor is dat deze lichter is van gewicht. Bij een achterwielmotor heb je geen ruimte voor een naafversnelling waardoor je aangewezen bent op een derailleurversnelling. Ook heb je bij een middenmotor minder kans op een storing in de motor. Een middenmotor is meestal voorzien van een trapkrachtsensor waardoor het fietsen natuurlijker aanvoelt. 

Lees hier alles over middenmotoren

middenmotor en voorwielmotor

Wat zijn de zithoudingen op een elektrische fiets? Wat zijn de verschillen hiertussen?

De zithoudingen op een elektrische fiets zijn onder te verdelen in drie verschillende houdingen.

Sportief: Een elektrische fiets wordt als sportief bestempeld op het moment dat het stuur even hoog staat als het zadel of het zadel iets hoger zit dan het stuur. Vaak zien we bij elektrische mountainbikes en sportieve elektrische toerfietsen deze houding terug. Ook is het stuur vaak rechter waardoor je minder rechtop komt te zitten. 

Comfortabel: Deze houding vind je terug op elektrische trekking hybrides waarmee je lange toerriten kan maken. Het stuur en het zadel hebben ongeveer dezelfde hoogte.  

Rechtop: Het stuur is duidelijker hoger dan het zadel. Hierdoor zit je comfortabel en kan je goed om je heen kijken. Als iemand naast je fiets is het gemakkelijk om met diegene te praten dankzij je rechte houding. Deze rechte houding is terug te vinden op elektrische stadsfietsen.

Wat is een traploze versnellingsnaaf?

Bij een traploze versnellingsnaaf op je fiets heb je niet te maken met een vast aantal versnellingen. Dit aantal is namelijk oneindig. Door middel van bediening op het stuur, in de vorm van een draaischakelaar, bepaal je zelf hoe licht of zwaar je trapt.

Waar hangen de prijsverschillen vanaf?

Verschil in motor, accucapaciteit, frame en afmontage. De motor wordt naarmate je meer betaald krachtiger en stiller. De accucapaciteit wordt groter waardoor je meer afstand kan afleggen. Het frame wordt naarmate je meer betaald steviger of zelfs in plaats van aluminium carbon waardoor je een lichter frame ervaart. De afmontage wordt ook duurder naarmate je beter materiaal wordt. Een afmontage in een hogere prijsklasse is vaak lichter en heeft een langere levensduur. 

  • Rond de €1000-€1500,- heb je een elektrische stadsfiets met een accu in de bagagedrager en een voorwielmotor. Geschikt voor kleine ritjes met nét even dat kleine zetje in de rug. Met een fiets uit deze prijsklasse rijd je rond met een accu van ongeveer 300/400Wh.
  • Vanaf €1500 tot ongeveer €2200 heb je comfortabele stads- en (instap) hybride fietsen die een prima actieradius hebben om ook weleens in het weekend een langer tochtje te maken. Fietsen uit deze prijsklasse zijn klaar voor meer intensief gebruik waardoor je deze fietsen ook perfect naar het werk toe kan gebruiken. 
  • Vanaf €2200 tot ongeveer €2800 heb je elektrische fietsen met een krachtige ondersteuning. De afmontage van deze fietsen zijn van meer duurzame kwaliteit en de actieradius is groot genoeg om een flinke rit in het weekend te maken. Daarnaast zijn deze fietsen geschikt voor intensief dagelijks gebruik waardoor je elke dag de fiets naar je werk kan pakken. De meeste fietsen in deze prijsklasse hebben een 500Wh accu waardoor je soms de 100 kilometer aantikt op een volle accu.
  •  Vanaf €2800 tot €3600 heb je een accu die geïntegreerd is in het frame en een flinke actieradius. De meeste van deze fietsen zijn naast intensief ook goed geschikt om mee te toeren waardoor je de fietsen ook mee kan nemen op je fietsvakantie. 
  • €3600-€4500: Vanaf dit prijssegment kan je een Speed Pedelec aanschaffen. Scheur met 45 kilometer per uur richting je werk of ontdek Nederland op hoge snelheid. In dit prijssegment zijn ook elektrische mountainbikes te vinden waarmee de trails met nog meer energie kan bestormen. Ook zijn in dit prijssegment elektrische racefietsen te vinden. Bouw bijvoorbeeld je conditie weer op na een zware blessure met deze elektrische fietsen. Ook zijn zeer hoogwaardige elektrische hybrides te vinden in dit segment die klaar zijn voor zeer intensief gebruik en flinke ritten. In dit segment vind je fietsen van zeer hoge kwaliteit!
  • €4500+: Elektrische fietsen van de hoogste kwaliteit. Verwacht geavanceerde technieken, ultiem comfort en zeer hoogwaardige schakelgroepen binnen dit prijssegment. Met een fiets uit deze prijsklasse heb je een gouden koets met twee wielen!

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. 

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.