Start fietsseizoen - Korting op 150+ producten ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Rondje van de maand: Utrechtse Heuvelrug

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 60 kilometer door het Groene Hart en omstreken, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop. 

Klimbenen testen op de Heuvelrug

Klimmen in de bergen is voor veel wielrenners toch wel zo’n beetje het allermooiste. Een flinke toertocht met veel hoogtemeters in de Ardennen of in Zuid-Limburg is bijna net zo populair en een doel waar ook meer ervaren fietsers wel even voor moeten trainen. Nu kun je natuurlijk je vakantie plannen in de Franse Alpen of in de auto stappen voor een mooie lus van de Amstel Gold Race, maar dichter bij huis (als je in de Randstad woont in ieder geval) kun je op de Utrechtse Heuvelrug ook best aardig de klimbeentjes testen. Zeker voor beginnende wielrenners is een tochtje op en neer over de Heuvelrug een leuke manier om je eerste hoogtemeters te maken.

Voor menig fietser uit de stad Utrecht en omgeving is dit rondje van de maand een echte klassieker. De route begint in Doorn en bevat de mooiste klimmetjes over de dichtbeboste stuwwal van de Heuvelrug tot aan de Grebbeberg bij de Rijn.

Je kunt de route hier downloaden op Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Vanaf Doorn naar Amerongen

Vrij snel nadat we langs de N225 Doorn uitfietsen richting Leersum vinden we linksaf het bos in voor het eerste klimmetje op de route: de Ruiterberg-Zuid. Echt steil is het niet, ook niet voor de Utrechtse Heuvelrug, maar wie hier flink doortrekt zal het gelijk voelen. Gelijk na de afdeling van de Ruiterberg via de noordkant gaan we bovendien naar rechts voor de noordkant van de Hoogstraat. De combinatie van deze klimmetjes, beide rechtdoor en niet te steil omhoog, kan flink venijnig zijn als je eerder boven wilt zijn dan je vrienden en je er een dubbele sprint omhoog van maakt.

Bij het fietsrondje kom je de uilentoren tegen

De Uilentoren in vroeger tijden.

De afdaling van de Hoogstraat komt weer uit op de N225, die we verder volgen richting Leersum. In Leersum gaan we linksaf de Lomboklaan in op en neer naar de Uilentoren, een folly uit 1904 die vroeger deel uitmaakte van een van de vele landgoederen op de Heuvelrug. Vanuit Leersum steken we vervolgens met nog en klimmetje de stuwwal over via de Scherpenzeelseweg om aan de voet van de beruchte noordzijde van de Amerongse Berg uit te komen.

De beklimming vanaf het noordoosten van de Amerongse Berg is het hoogste klimmetje dat op de Heuvelrug te vinden is en in het midden zit er een vies knikje in waar het stijgingspercentage eventjes boven de 7% uitpiept. Hier zullen ook de ervaren wielrenners even moeten doorbijten of terug moeten schakelen. Als dit je eerste hoogtemeters zijn ga je het hier zeker voelen.

Bijna boven aan de Amerongse Berg.

Heen en weer naar de Grebbeberg

Nadat we richting Amerongen zijn afgedaald volgen we de een stukje de loop van de Nederrijn tot aan Elst. Hier gaan we weer het bos in en slingeren we op en neer over de zuidelijke rand van de Heuvelrug richting Rhenen. Via Achterberg komen we bij de achterkant van de Grebbeberg uit. Rechts de hoek om moet je hier direct aan het klimmetje beginnen, dus goed schakelen is hier handig. De oostkant van de Grebberg is een mooi en fel klimmetje, waar je een kilometer lang lekker kunt doortrekken. Bovenop vind je hier het ereveld waar de in de Slag om de Grebbeberg gesneuvelde militairen liggen begraven.

We dalen vervolgens de makkelijkere westkant van de Grebbeberg af Rhenen in (houd hier goed rekening met het verkeer!). Hier vind je de nodige terrasjes en cafés voor een lekkere koffiestop. Op de rotonde gelijk nadat we door het centrum zijn gekomen slaan we rechtsaf voor het venijnige klimmetje de Koerheuvel op: met een stukje 8% aan het einde van de klim is dit de onbetwiste kuitenbijter van de Heuvelrug.

Dit is steiler dan het eruit ziet...

Bovenaan de Koerheuvel slaan we linksaf, dezelfde weg terug naar Amerongen met opnieuw wat hoogtemeters op de mooi door het bos slingerende Defensieweg. Voor het laatste stuk van de route laten we in Amerongen de Heuvelrug achter ons en fietsen we via de polder terug naar Doorn. Als we Doorn binnenfietsen komen we langs Huis Doorn, waar de afgezette Duitse keizer Wilhelm II tussen 1920 en zijn dood in 1941 heeft gewoond.

Koffiestops

Aan koffietentjes langs deze route geen gebrek! De Utrechtse Heuvelrug is behoorlijk toeristisch en in alle dorpen waar we langs komen kun je wel terecht voor een goede bak koffie en een taartje.

Een echte aanrader is Lokaal 22 in Amerongen: uitstekende koffie en prima koek en taart. En als je dan toch stopt is een klein lusje door het oude centrum van het dorp en langs het kasteel de moeite waard.

In Amerongen vind je ook wielercafé De Proloog. Ze gebruiken lokale producten en hebben mooie bieren en verse sapjes van de eigen tuinderij op de kaart.

ijsje lokaal 22

Ze hebben bij Lokaal 22 ook lekkere ijsjes!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen