Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Aan elektrische fietsen kunnen flinke prijskaartjes hangen. Het is een grote aankoop waar je lang mee wilt kunnen doen. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoelang een e-bike ongeveer meegaat. Over het algemeen kun je wel acht tot twaalf jaar vooruit met je fiets, mits deze goed wordt onderhouden. Daarnaast spelen factoren zoals de kwaliteit van de onderdelen en het gebruik van de fiets een rol. In deze blog vertellen we je welke onderdelen het slijtgevoeligste zijn en hoe je je fiets zo goed mogelijk kunt onderhouden. Wil jij zo lang mogelijk met je e-bike doen? Lees dan vooral verder.

Welke e-bike onderdelen slijten het snelst?

Om te begrijpen hoelang een e-bike meegaat, is het belangrijk om te weten welke onderdelen het meest vatbaar zijn voor slijtage:

 1. Accu: De levensduur van de accu is een van de belangrijkste factoren bij een e-bike. Accu's hebben over het algemeen een levensduur van 3 tot 5 jaar, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit. Na verloop van tijd zal de capaciteit van de accu af kunnen nemen, wat resulteert in kortere ritten op een volle lading. 

 2. Banden: E-bike buitenbanden zullen na verloop van tijd slijten. Check af en toe of er nog voldoende profiel op je banden zit. Dat rijdt fijner, voorkomt lekrijden én is belangrijk voor je veiligheid. Je achterband slijt over het algemeen sneller dan je voorband.

 3. Aandrijving: Het aandrijfsysteem van een e-bike, inclusief de ketting en tandwielen, kan slijten naarmate je meer kilometers maakt. Hoelang deze onderdelen meegaan hangt grotendeels af van hoe je de onderdelen onderhoudt.

 4. Remmen: De remmen van een e-bike kunnen sneller slijten dan die van een gewone fiets vanwege het extra gewicht en snelheid. Je kunt zelf checken of de remblokjes van je velg- of schijfremmen nog dik genoeg zijn. Wanneer de blokjes versleten zijn kunnen je schijven of velgen beschadigen en zal de remkracht sterk afnemen. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je e-bike zo lang mogelijk meegaat?

Nu je weet welke onderdelen het snelst slijten, is het tijd om te ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat:

 1. Regelmatig controleren en onderhouden: Regelmatig je fiets controleren op slijtage is belangrijk om kwaaltjes tijdig te ontdekken. Check het profiel van de banden en de remblokjes regelmatig en vervang ze wanneer nodig. Het beste laat je de e-bike jaarlijks nakijken door een professionele monteur. Dat kan bijvoorbeeld bij ons in de werkplaats.

 2. Het onderhouden van de ketting: Dit is belangrijk wanneer de fiets een ketting- in plaats van riemaandrijving heeft. Een ketting kan gaan kraken en roesten wanneer je deze niet goed onderhoudt. Door hem met een doek droog te maken na een rit in de regen en de ketting te smeren wanneer nodig, voorkom je slijtage. Een ketting kan dan erg lang meegaan. Heb je hier geen zin in? Ga dan voor een e-bike met riemaandrijving. Deze aandrijving is erg onderhoudsvriendelijk. Lees meer informatie over de voor- en nadelen van riemaandrijving in onze koopgids voor e-bikes met riemaandrijving.
 3. Accu: Laad de accu op volgens de instructies van de fabrikant en bewaar hem op bij kamertemperatuur. Haal de accu op hele warme of koude dagen dus het beste in huis wanneer je de fiets niet gebruikt. Voorkom daarnaast dat hij volledig leeg raakt. Zo gaat hij zo lang mogelijk mee. 

 4. Stalling van de fiets: Een e-bike gaat langer mee wanneer deze binnen gestald kan worden. Heb je deze mogelijkheid niet? Gebruik dan een goede e-bike hoes om hem te beschermen tegen weerselementen.

 5. Mate van gebruik: Hoe intensiever de e-bike gebruikt wordt, hoe sneller slijtage zal optreden. Door in de juiste versnelling te fietsen en de hoogste ondersteuningsmodus niet onnodig te gebruiken gaan onderdelen zoals de ketting, motor en accu van de fiets zo lang mogelijk mee. Veel e-bikes displays geven een versnellingsadvies weer op het scherm. Door dit te volgen ga je zo duurzaam mogelijk om met de fiets.

 6. Vervang slijtagedelen op tijd: Zodra je merkt dat de banden versleten zijn, de ketting rammelt, of de remmen minder effectief zijn, vervang deze dan om te voorkomen dat de versleten onderdelen schade of slijtage brengen aan andere onderdelen.

 7. Software: Je zal af en toe de software van de elektrische fiets kunnen updaten. Controleer bij de fabrikant van de elektrische aandrijving of er updates beschikbaar zijn. Wanneer de fiets is uitgerust met een elektrisch aandrijvingssysteem die je aan een applicatie op je telefoon kunt verbinden, kun je eenvoudig vanuit huis de software updaten. Hierdoor worden eventuele fouten in het systeem opgelost en zal je e-bike zo goed mogelijk werken.

Vervangingsonderdelen voor de e-bike
33,90
26% korting
629,-
33% korting
629,-
33% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.