Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Aan elektrische fietsen kunnen flinke prijskaartjes hangen. Het is een grote aankoop waar je lang mee wilt kunnen doen. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoelang een e-bike ongeveer meegaat. Dit is veelal afhankelijk van hoe er met de fiets wordt omgegaan. Hoe veel wordt er jaarlijks op gereden en hoe vaak breng je de fiets eigenlijk voor onderhoud?Daarnaast spelen factoren zoals de kwaliteit van de onderdelen en het gebruik van de fiets een rol. In dit blog vertellen we je welke onderdelen het slijtgevoeligste zijn en geven we je 7 tips hoe je e-bike zo lang mogelijk mee gaat.
Direct persoonlijk advies
Bestel gratis en lees thuis door
Over het algemeen kun je acht tot twaalf jaar vooruit met je elektrische fiets, mits deze goed wordt onderhouden. Daarnaast maakt het natuurlijk ook uit of er dagelijks 20 kilometer op de fiets wordt gereden, of dat het beperkt blijft tot een wekelijks ritje voor de boodschappen. Verder speelt het ook mee of je door weer en wind op de e-bike stapt, of dat je alleen bij een aangenaam zonnetje op de fiets zit. Opspattend water en vuil kunnen namelijk ervoor zorgen dat onderdelen van jouw elektrische fiets sneller slijten.
Om te begrijpen hoelang een e-bike meegaat, is het belangrijk om te weten welke onderdelen het meest vatbaar zijn voor slijtage:
Accu: De levensduur van de accu is een van de belangrijkste factoren bij een e-bike. Accu's hebben over het algemeen een levensduur van 3 tot 5 jaar, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit. Na verloop van tijd zal de capaciteit van de accu af kunnen nemen, wat resulteert in kortere ritten op een volle lading.
Banden: E-bike buitenbanden zullen na verloop van tijd slijten. Check af en toe of er nog voldoende profiel op je banden zit. Dat rijdt fijner, voorkomt lekrijden én is belangrijk voor je veiligheid. Goede banden hebben bovedien minder rolweerstand, waardoor ook de andere onderdelen van je fiets minder hard hoeven te werken en dus langer mee zullen gaan. Je achterband slijt over het algemeen sneller dan je voorband.
Aandrijving: Het aandrijfsysteem van een e-bike, inclusief de ketting en tandwielen, kan slijten naarmate je meer kilometers maakt. Hoelang deze onderdelen meegaan hangt grotendeels af van hoe je de onderdelen onderhoudt en het type aandrijving dat je hebt. Een derailleuraandrijving zal meer onderhoud nodig hebben dan een naafversnelling met riem of afgesloten kettingkast.
Remmen: De remmen van een e-bike kunnen sneller slijten dan die van een gewone fiets vanwege het extra gewicht en snelheid. Je kunt zelf checken of de remblokjes van je velg- of schijfremmen nog dik genoeg zijn. Wanneer de blokjes versleten zijn kunnen je remschijven of velgen beschadigen en zal de remkracht sterk afnemen. Zorg daarom altijd dat je remblokjes tijdig worden vervangen.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Nu je weet welke onderdelen het snelst slijten, is het tijd om te ontdekken hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat:
Regelmatig controleren en onderhouden: Regelmatig je fiets controleren op slijtage is belangrijk om kwaaltjes tijdig te ontdekken. Check het profiel van de banden en de remblokjes regelmatig en vervang ze wanneer nodig. Het beste laat je de e-bike jaarlijks nakijken door een professionele monteur. Dat kan bijvoorbeeld bij ons in de werkplaats.
Accu: Laad de accu op volgens de instructies van de fabrikant en bewaar hem bij kamertemperatuur. Haal de accu op hele warme of koude dagen dus uit je e-bike en leg hem in huis wanneer je de fiets niet gebruikt. Voorkom daarnaast dat hij volledig leeg raakt, maar laad hem al op als de accu rond de 20% vol is. Zo gaat hij zo lang mogelijk mee.
Stalling van de fiets: Een e-bike gaat langer mee wanneer deze binnen gestald kan worden. Heb je deze mogelijkheid niet? Gebruik dan een goede e-bike hoes om hem te beschermen tegen weerselementen.
Mate van gebruik: Hoe intensiever de e-bike gebruikt wordt, hoe sneller slijtage zal optreden. Door in de juiste versnelling te fietsen en de hoogste ondersteuningsmodus niet onnodig te gebruiken gaan onderdelen zoals de ketting, motor en accu van de fiets langer mee. Veel e-bikes displays geven een versnellingsadvies weer op het scherm. Door dit te volgen ga je zo duurzaam mogelijk om met de fiets.
Vervang slijtagedelen op tijd: Zodra je merkt dat de banden versleten zijn, de ketting rammelt, of de remmen minder effectief zijn, vervang deze dan om te voorkomen dat de versleten onderdelen schade of slijtage brengen aan andere onderdelen.
Software: Je zal af en toe de software van de elektrische fiets kunnen updaten. Controleer bij de fabrikant van de elektrische aandrijving of er updates beschikbaar zijn. Wanneer de fiets is uitgerust met een elektrisch aandrijvingssysteem die je aan een applicatie op je telefoon kunt verbinden, kun je eenvoudig vanuit huis de software updaten. Hierdoor worden eventuele fouten in het systeem opgelost en zal je e-bike zo goed mogelijk werken.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.
Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.