Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Fietsen met de juiste bandenspanning is erg belangrijk. Niet alleen voorkom je slijtage aan de band, maar de juiste bandenspanning zorgt ook voor comfort, efficiëntie en veiligheid. Een lagere bandenspanning zorgt er ook voor dat de actieradius van je accu naar beneden gaat, omdat jij en je fiets meer moeite moeten doen om vooruit te komen. Door de juiste bandenspanning aan te houden zorg je voor de optimale actieradius.
De juiste bandenspanning is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de ondergrond, het gewicht van de fiets en de berijder en de geadviseerde bandenspanning. Ook de breedte van de band bepaald voor een groot deel de bandenspanning. Hoe breder de band, hoe minder druk er in de band hoeft.
Op de zijkant van de band vind je de geadviseerde bandenspanning. Naast de bandenmaat staan twee getallen met het woord ‘bar’ erachter. Dit is de minimale en maximale bandenspanning die wordt geadviseerd door de fabrikant van de band. Tussen deze twee waardes kun je variëren op basis van de omstandigheden.
Je hoeft je niet altijd te houden aan de geadviseerde bandenspanning. Afhankelijk van een aantal omstandigheden kun je ervoor kiezen om met een hogere of lagere bandenspanning te rijden.
Als vuistregel geldt: hoe meer gewicht op de fiets, hoe meer druk er in je banden moet. Als er niet genoeg lucht in je banden zit kan je met de velg de grond raken bij een hobbel. Dit zorgt voor extra slijtage aan de band en de velg en kan zelf een lekke band veroorzaken. Ben je zelf iets zwaarder van gewicht, of wil je veel (zware) bagage vervoeren? Kies dan voor een hoger bandenspanning.
Wanneer je je banden gaat oppompen moet je ook rekening houden met de ondergrond waar je op rijdt of gaat rijden. Op verharde wegen is het verstandig om een hogere bandenspanning te kiezen. Met meer druk in je banden heb je een lagere rolweerstand en fiets je efficiënter. Tijdens het fietsen op een hobbelige (onverharde) weg ben je meer gebaat bij een lagere bandenspanning, omdat schokken worden gedempt en je meer grip houdt.
In de werkplaats krijgen we veel e-bikes binnen met een veel te lage bandenspanning. Dit zorgt voor een verminderende actieradius, meer slijtage en een grotere kans op een lekke band. Als tip geven we mee om je bandenspanning elke maand te controleren. Om dit niet te vergeten kun je het testen van het luchtalarm elke eerste maandag van de maand om 12.00 als reminder gebruiken.
Bekijk ons hele assortiment fietspompen met drukmeter.
Bekijk alle elektrische fietsen.
Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.
Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850
Volg ons op social media.
Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.
In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.