Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: De beste e-bikes met voorwielmotor

Je gaat je eerste elektrische fiets kopen, of je hebt al vaker een elektrische fiets gehad en bent toe aan een nieuwe. Je weet misschien al dat je een voorwielmotor wilt, maar schiet daar nog niet veel mee op. Niet gek, want dan kun je nog steeds kiezen uit een gevarieerd aanbod aan elektrische fietsen met voorwielmotor. Om je een handje te helpen zijn we op zoek gegaan naar de beste e-bikes met voorwielmotor uit onze collectie, zodat de keus iets makkelijker wordt.

Liever geen voorwielmotor? Elektrische fietsen met middenmotor | Elektrische fietsen met achterwielmotor

Weet je nog niet wat voor motor je wilt? Lees dan hier ons blog over de verschillende typen motoren.

Wat is een voorwielmotor?

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een e-bike is de plaats van je motor. Wil je een middenmotor, of toch een voor- of achterwielmotor? Deze keus heeft een grote invloed op het rijgedrag van je e-bike en het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.

De naam zegt het eigenlijk al: een voorwielmotor is een motor die verwerkt is in het voorwiel van je fiets, om precies te zijn in de as van het voorwiel. Een voorwielmotor zorgt voor de elektrische ondersteuning van je e-bike. Deze ondersteuning voelt aan alsof je vooruit wordt getrokken, in tegenstelling tot de ondersteuning van een middenmotor of achterwielmotor. Door middel van het aantal omwentelingen van je pedalen wordt bepaald hoeveel ondersteuning er wordt gegeven. Dit zorgt ervoor dat de ondersteuning minder natuurlijk aanvoelt als je een heuvel moet beklimmen of een steile afdaling maakt. 

Waarom een voorwielmotor?

De motoren die je vindt op elektrische fietsen verschillen erg van elkaar. Dat betekent ook dat de motoren elk hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit blog gaan we in op de plus- en minpunten van een voorwielmotor. 

Elektrische fietsen met voorwielmotor

Voordelen van een voorwielmotor

Voorwielmotoren worden al heel lang gebruikt: de eerste elektrische fietsen werden namelijk uitgerust met voorwielmotoren. Hierdoor hebben fabrikanten de motoren al zeer ver kunnen ontwikkelen. Het resultaat is een motor die, zonder al te veel aanpassingen in de fabricage, op vrijwel iedere stadfiets gemonteerd kan worden en zeer betrouwbaar is.

De motor wordt tijdens het fietsen relatief weinig belast, ten opzichte van andere systemen. Dit komt doordat de motor geen onderdeel uitmaakt van de aandrijving. Hierdoor voelt het alsof de motor je vooruit trekt in plaats van dat het een steuntje in de rug geeft. 

Voor mensen die baat hebben bij een lage instap is een voorwielmotor ook ideaal. Bij elektrische fietsen met middenmotor wordt de instap namelijk hoger omdat de motor in de trapas verwerkt zit. Dit probleem heb je niet met een voorwielmotor.

Het grootste voordeel van een voorwielmotor is de prijs: door het eenvoudige ontwerp zijn de motoren zeer scherp geprijsd. Het gevolg is wel dat de motoren vrijwel exclusief op instapmodel e-bikes zitten. 

Voordelen e-bike met voorwielmotor

Nadelen van een voorwielmotor

Een vriendelijke prijs komt helaas vaak niet zonder nadelen. Zo ook in het geval van voorwielmotoren. Doordat de motor in het voorwiel zit word je, zoals eerder genoemd, vooruit getrokken. Dit voelt vaak oncomfortabel en onnatuurlijk aan. Ook kan dit zorgen voor een minder stabiel rijgedrag van de fiets, voornamelijk bij het sturen. Hier zal je dus echt even aan moeten wennen.

Verder maakt een voorwielmotor slechts gebruik van rotatiesensoren, waardoor de ondersteuning zich slecht aanpast aan de omstandigheden. Het systeem ziet alleen dat je minder hard gaat fietsen, maar niet dat je een hogere inspanning levert. Wanneer je een heuvel op fietst merkt het systeem dat je minder hard gaat fietsen en geeft daarom minder ondersteuning, terwijl jij juist net wat meer ondersteuning nodig hebt om die heuvel moeiteloos op te komen. De ondersteuning voelt dus minder natuurlijk aan.

Het kostenplaatje van een e-bike met voorwielmotor

Tegenwoordig hebben vrijwel alleen instapmodellen nog een voorwielmotor. Dit komt voort uit het minder stabiele rijgedrag van de fiets en de onnatuurlijke ondersteuning. Vooral bij het fietsen over heuvelachtig terrein en/of met wind tegen merk je dit.

Vanaf ongeveer €1400,- heb je al een degelijke stadsfiets met voorwielmotor. Let hierbij wel op dat er geen enorme accu op zit. De prijs van e-bikes met voorwielmotor kan oplopen tot rond de €2000,- afhankelijk van je wensen.

Cortina e-bike met voorwielmotor

Verschillende voorwielmotoren

In ons assortiment vind je drie voorwielmotoren van verschillende merken: de Bafang H400, de E-Motion B-Type en de SportDrive voorwielmotor van Cortina. Alle motoren maken alleen gebruik van een rotatiesensor en hebben geen trapkrachtsensor. Ook ondersteunen deze motoren tot een snelheid van 25 km per uur. Hoewel deze motoren allemaal voorwielmotoren zijn en overeenkomsten hebben, zijn er ook een aantal verschillen.

Bafang H400 voorwielmotor

Met de 9 verschillende ondersteuningsstanden is de Bafang H400 voorwielmotor prima geschikt voor dagelijks gebruik in de stad. Dankzij de ruime keuze is er op elk moment een juiste ondersteuningsstand te vinden. De voorwielmotor heeft een koppel van 30 Nm, waarmee de motor niet geschikt is voor de heuvels of bergen. In ons platte Nederland kun je hiermee wel goed uit de voeten. De motor weegt slechts 3 kg en voelt daarom niet te zwaar aan in het voorwiel. De Bafang H400 voorwielmotor is te vinden op elektrische fietsen van verschillende merken. 

E-Motion B-Type voorwielmotor

De E-Motion B-Type voorwielmotor heeft de minste ondersteuningsstanden van de drie voorwielmotoren in ons assortiment. Met de 4 ondersteuningsstanden is de bediening van de motor heel gemakkelijk en hoef je niet vaak te switchen tussen de verschillende standen. Op die manier rijd je rustig en zonder zorgen veel kilometers weg. Ook beschikt de motor over loopondersteuning, waardoor je ook tijdens het lopen met de fiets aan de hand weinig moeite hoeft te doen. Van de drie voorwielmotoren in het rijtje is deze motor ook de minst krachtige met 25 Nm aan koppel. Daarmee zijn ritten op vlak terrein geen enkel probleem, maar worden steile heuvels een stuk lastiger. Dit lagere koppel betekent ook dat het gevoel dat je vooruit wordt getrokken net een beetje minder is dan bij krachtigere motoren. De E-Motion B-Type voorwielmotor is vooral terug te vinden bij fietsen van Batavus

Koopgids elektrische fietsen met voorwielmotor kopen bij 12GO Biking

SportDrive voorwielmotor

De SportDrive voorwielmotor wordt ook wel de Ecomo voorwielmotor genoemd en is het motorsysteem van Cortina. Je vindt deze motor dan ook alleen op Cortina fietsen, hoewel Cortina ook geregeld gebruik maakt van motoren van andere merken zoals Bafang. De SportDrive voorwielmotor heeft maar liefst 15 ondersteuningsstanden, waardoor je in elke situatie de perfecte ondersteuning kunt vinden. Ook tijdens het lopen word je tot 6 km/u ondersteund. Met de 30 Nm aan koppel is deze motor niet geschikt voor gebruik in de heuvels of bergen, maar daar zijn de Cortina fietsen ook niet voor gemaakt. Bij dagelijks gebruik in de stad komt de Cortina SportDrive voorwielmotor het meest tot zijn recht. 

Onze toppers als het gaat om e-bikes met voorwielmotoren

Om je te helpen in de zoektocht naar jouw droomfiets zijn we op zoek gegaan naar onze topmodellen e-bikes. We hebben ze verdeeld in drie categorieën, zo zit er altijd een geschikte fiets voor jou tussen!

Simpel maar degelijk

Deze fietsen hebben een eenvoudig ontwerp en dat is exact waar ze in uitblinken. Het simpele ontwerp betekent dat deze fietsen niet zijn voorzien van een voordrager. Perfect als instapmodel of om te gebruiken voor korte ritten door de stad. De simpele fietsen zijn voorzien van 3 of 7 versnellingen, een strakke afwerking en de fietsen zijn relatief licht zodat ze makkelijk in gebruik zijn. Het type motor verschilt per model, maar elk type heeft genoeg vermogen heeft om jou te ondersteunen naar je bestemming. 

Ben jij op zoek naar een simpele e-bike zonder te veel poespas? Kies dan één van deze elektrische fietsen. 

1.599,- 1.999,-
Waardering:
96%
20% korting
1.619,- 1.789,-
Waardering:
100%
10% korting
1.549,- 1.689,-
Waardering:
77%
8% korting
1.699,- 1.899,-
11% korting

Meeste waar voor je geld

Als je echt het maximale uit je fiets wilt halen ben je vaak net wat meer kwijt, maar dat gaat niet op voor deze fietsen! Voor een scherpe prijs heb je net dat beetje extra comfort en luxe, waar je normaal gesproken veel meer voor kwijt bent. Denk aan een voordrager voor extra bagage en 7 versnellingen. De fietsen zijn fraai afgewerkt en zijn geschikt voor het gebruik naar werk, school of een recreatief rondje. De fietsen zijn goed uitgebalanceerd en hebben een prima motor. De motoren hebben vaak net iets meer ondersteuningsstanden, wat de fietsen meer geschikt maakt voor een recreatief rondje.

Moet jouw nieuwe e-bike een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden? Kies dan één van deze elektrische fietsen. 

1.799,- 1.999,-
Waardering:
97%
10% korting
1.929,- 2.149,-
10% korting
1.799,- 1.999,-
Waardering:
100%
10% korting
2.159,- 2.399,-
Waardering:
97.0000%
10% korting

De beste e-bikes met voorwielmotoren

De beste voorwielmotoren en de mooiste afwerking; dat is wat deze fietsen kenmerkt. Deze fietsen zijn stuk voor stuk premium modellen uit onze collectie en laten nauwelijks te wensen over. In de praktijk betekent dit dat je de keuze hebt uit twee gerenommeerde Nederlands fietsmerken: Batavus en Gazelle. De fietsen van deze merken zijn uitstekend uitgebalanceerd en bieden hoog comfort voor een prettige rijervaring. De fietsen zijn voorzien van 7 of 8 versnellingen en een geveerde voorvork. Dit biedt extra comfort bij oneffenheden in het wegdek of hobbels. 

Neem je geen genoegen met een doorsnee e-bike en zoek je echt het beste van het beste? Kies dan één van deze elektrische fietsen. 

1.799,- 1.999,-
Waardering:
97%
10% korting
1.699,- 1.899,-
11% korting
1.929,- 2.149,-
10% korting
1.775,- 1.999,-
Waardering:
100%
11% korting

E-bikes testen?

Natuurlijk wil je ook graag je nieuwe e-bike uitproberen voor je hem definitief aanschaft. Hiervoor kun je langskomen in onze winkel. In onze winkel hebben wij een enorme showroom waar je de modellen in het echt kunt zien, passen, meten, wegen en voelen. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk fanatieke fietsers en weten precies waar je op moet letten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om e-bikes te testen op de 400 meter lange e-bike testbaan!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.