Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Bij endurowedstrijden moet je zowel klimmen als afdalen, maar wordt alleen de tijd van het afdalen gemeten. Dat is dus ook waar een enduro e-MTB geschikt voor is: hij kan klimmen, maar is uitstekend in afdalen. De fietsen zijn altijd full-suspension met een grote veerweg tot 190 mm. Het belangrijkste is controle en snelheid op de afdaling en dankzij de elektronische ondersteuning wordt het klimmen een stukje makkelijker.
Handige informatie: Alles over elektrische mountainbikes | e-MTB keuzehulp
Bekijk direct: Elektrische mountainbikes | Full-suspension e-MTB's
Lees verder...Het belangrijkste onderdeel voor een enduro e-MTB is het afdalen. Bij enduro mountainbikewedstrijden moet je namelijk wel omhoog klimmen, maar wordt alleen de tijd van je afdaling gemeten. Een enduro e-MTB kan dus wel klimmen, maar het hoeft er geen uitblinker in te zijn. De elektrische ondersteuning komt daarom uitstekend van pas bij dit type e-MTB's
Omdat afdalen de belangrijkste discipline van een e-enduro mountainbike is, zijn controle en snelheid de belangrijkste kenmerken. De mountainbikes zijn altijd full-suspension en beschikken over een enorme veerweg van 160 tot 190 mm. Daardoor beschik je over uitstekende controle op afdalingen waar je met snelheid vanaf wilt. Daarnaast zijn zowel de voor- als achterdemper voorzien van een lock-out zodat je naast comfortabel over vlak terrein fietsen ook zonder al te veel moeite kan klimmen. Die lock-out zit vrijwel altijd op de demper zelf om te voorkomen dat hij tijdens het dalen per ongeluk geactiveerd wordt door een tak of jezelf.
Enduro e-MTB’s zijn geschikt voor technische en ruige afdalingen. De afdalingen zijn meestal snel en er zijn veel ongelijkheden in het parcours. De enduro e-MTB’s zijn daarom volledig gericht op het behouden van controle zonder al te veel snelheid te verliezen.
In Nederland is een e-MTB enduro overbodig. Je hebt namelijk geen veerweg van 160 tot 190 mm nodig om controle te houden over je fiets op de Nederlandse trails. Ga je de berggeit uithangen in de Alpen of Pyreneeën? Dan komt de e-MTB enduro juist wel van pas. Je fietst makkelijk omhoog en ervaart uitstekende controle tijdens het afdalen.
Een enduro e-bike is een andere benaming voor enduro e-MTB en zijn dus dezelfde soort fietsen.
Merk motor
Motoren bieden een lichte tot sterke trapondersteuning. Hoe hoger het aantal NM, hoe sterker de ondersteuning van de motor. Elektrische stadsfietsen zijn vaak uitgerust met een geruisloze motor die een lichte ondersteuning biedt (t/m 50 NM). Op sportieve fietsen zit vaak een sterke motor met een hoog piekvermogen (50 tot 95 NM).
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Framemateriaal
Aluminium: Het meest gebruikte materiaal. Er zijn verschillende soorten aluminium, het ene frame is daardoor lichter dan het ander.
Carbon: Lichter en stijver dan aluminium. Verkrijgbaar in veel verschillende soorten die zorgen voor andere rijeigenschappen. Zo zijn er vrij harde carbon frames maar er zijn ook modellen die juiste gericht zijn op meer comfort. Wil je meer weten over Carbon frames? Zie onze blog over carbon frames.
Versnellingsgroep
Het verschil tussen de verschillende versnellingsgroepen zit in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Duurdere versnellingsgroepen zijn lichter, duurzamer en schakelen beter onder belasting.
In onze blogs vind je alles over de verschillende merken en groepen.
Shimano racefietsgroepen
Shimano MTB groepen
Sram racefietsgroepen
Sram MTB groepen
Shimano naafversnellingen