Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Balhoofdlagers vervangen: welke lagers heb ik nodig?

Balhoofdlagers vervangen: welke lagers heb ik nodig?

De balhoofdlagers zijn een vaak vergeten onderdeel van je fiets. Dit is onterecht, want deze lagers bepalen hoe soepel het stuur draait en dus de mate van controle die jij hebt over je fiets. Stuurt je fiets niet helemaal makkelijk meer of voelt het draaien van je stuur een beetje rauw? Dan is het tijd om je lagers te vervangen. Omdat er vele verschillende soorten en maten balhoofdlagers zijn leggen wij je uit hoe je kan bepalen welk type lager je nodig hebt.

Bekijk hier ons complete assortiment balhoofdlagers.

Balhoofdlagers

Verschillende typen balhoofden

Om te weten welk balhoofdlager je nodig hebt moet je eerst weten welke type balhoofdsysteem er in je fiets zit. Er zijn grofweg drie verschillende typen balhoofdsystemen in omloop; het traditionele systeem, het semi-geïntegreerde systeem en het geïntegreerde systeem. Gelukkig zijn de verschillende systemen makkelijk te herkennen. 

Traditioneel systeem

Het traditionele balhoofdsysteem is te herkennen aan de lagercups die buiten het balhoofd liggen. De complete balhoofset (cups inclusief lagers) is met een speciale tool in het frame geperst.  

Traditioneel Balhoofd
Traditioneel balhoofd

Semi-geïntegreerd systeem

Bij het semi-geïntegreerde systeem liggen de cups in het balhoofdbuis, deze moeten ook eerst in het frame worden geperst. Vervolgens kunnen er eenvoudig industrielagers in de cups gelegd worden.

Semi-geintegreerd balhoofd
Semi-geïntegreerd balhoofd

Geïntegreerd systeem

Het geïntegreerde systeem maakt geen gebruik van aparte cups voor de lagers. De lagers kunnen direct in het frame gelegd worden. 

Balhoofdlagers Geintegreerd
Geïntegreerd balhoofdsysteem zonder en met lager

Gecombineerde systemen

Een balhoofd maakt gebruik van een lager aan de bovenkant en een lager aan de onderkant. Het kan gebeuren dat voor het onderlager een ander systeem gebruikt wordt dan voor het bovenlager, bijvoorbeeld een semi-geïntegreerd systeem boven en een traditioneel systeem onder.

semi-geintregreerd en traditioneel balhoofd
Semi-geïntegreerd systeem boven en traditioneel systeem onder

Balhoofd opmeten

Naast het type balhoofdsysteem moet je ook rekening houden met de fysieke afmetingen van je balhoofd en je voorvork. Er wordt door de fietsfabrikanten gebruik gemaakt van vele verschillende formaten, deze zal je dus specifiek voor jouw fiets moeten opmeten.

Binnenmaat balhoofdbuis

De eerste afmetingen welke je nodig hebt zijn de binnendiameters van het balhoofdbuis. Je hebt deze nodig van zowel de bovenkant van de balhoofdbuis als van de onderkant. Meet dit apart op, deze diameters kunnen namelijk van elkaar afwijken. 

Balhoofdbuis Binnendiameter
Binnendiameter balhoofdbuis 

Buitenmaat vorkbuis

De volgende afmetingen die je nodig hebt zijn de buitendiameters van de vorkbuis. Ook deze heb je nodig van de boven- en onderkant  van de vorkbuis. De onderkant van de vorkbuis meet je zo dicht mogelijk tegen de kroon van de voorvork aan.

Vorkbuis Buitendiameter
Buitendiameter vorkbuis

S.H.I.S. - Standardized Headset Identification System 

Het type balhoofsysteem en de afmetingen van je balhoofdbuis heb je nodig om de S.H.I.S.-code te bepalen. S.H.I.S. is dé standaard maataanduiding voor balhoofden en wordt door alle grote fabrikanten gebruikt. Door middel van een serie van letters en getallen wordt het type en de maat van het balhoofd aangegeven.
Het mooie hiervan is; als jij de juiste S.H.I.S. code weet, kan je met een gerust hart een passend lager of balhoofdset bestellen.

S.H.I.S. bepalen

De S.H.I.S. code bestaat uit twee letters en twee keer een getal gescheiden door een schuine streep. Bijvoorbeeld: IS42/28.6 of ZS56/30

Het type balhoofd wordt aangeduid me de twee letters. Dit kunnen zijn:

  • EC = Traditioneel Systeem
  • ZS =Semi-Geïntegreerd Systeem
  • IS = Geïntegreerd Systeem

Vervolgens komen er twee getallen. Het eerste getal staat voor de binnendiameter van de balhoofdbuis, het tweede getal staat voor de buitendiameter van de vorkbuis.
Je boven- en onderlager hebben dus in de meeste gevallen een aparte S.H.I.S. code.  Ben je op zoek naar een compleet balhoofdset heb je dus de twee aparte codes nodig.

S.H.I.S. voorbeeld

Om alles een beetje duidelijker te maken, hebben we een voorbeeld uitgewerkt. 

Om te beginnen we deze gegevens nodig:

  1. Type balhoofd boven
  2. Binnendiameter balhoofd boven
  3. Buitendiameter vorkbuis boven
  4. Type balhoofd onder
  5. Binnendiameter balhoofd onder
  6. Buitendiameter vorkbuis onder

Dus een frame met:

  1. Een semi-geïntegreerd balhoofdsysteem boven
  2. 44 mm interne diameter bovenkant van de balhoofdbuis
  3. 28,6 mm externe diameter van de vorkbuis aan de bovenkant
  4. Een semi-geïntegreerd balhoofdsysteem onder
  5. 56 mm interne diameter onderkant van de balhoofdbuis
  6. 30 mm externe diameter van de vorkbuis

Heeft S.H.I.S. code ZS44/28.6 voor de bovenkant en ZS56/30 voor de onderkant.
Gebruik deze nummers voor het zoeken naar nieuwe onderdelen en je zit gegarandeerd goed.

Balhoofdlagers vervangen

Als het goed is weet je nu precies wat voor balhoofdlagers jij nodig hebt voor jouw fiets. Nu alleen nog even de juiste balhoofdlagers bestellen en dan kun je ze zelf vervangen. Dan heb jij eindelijk weer een stuur wat ook echt soepel stuurt, zodat je weer met overtuiging door die bochten kan knalllen. Neem een kijkje bij ons ruime assortiment aan balhoofdlagers en wellicht heb je ze de volgende dag al in huis.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB