Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Niets is zo vervelend als materiaalpech krijgen tijdens een rit op de mountainbike. Toch zijn de meeste problemen gemakkelijk te verhelpen wanneer je het juiste gereedschap bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een pomp, een reservebinnenband en een multitool. Welke gereedschappen echt nuttig zijn en welke variant je het beste kunt kiezen leggen we hieronder aan je uit!
Het meest voorkomende probleem tijdens een rit op de mountainbike is een lekke band. Dit komt vaker voor dan tijdens een rit met de racefiets, omdat je met de mountainbike meer over onverharde paden rijdt en de kans hierdoor groter is dat je een scherp voorwerp tegenkomt. Toch is dit probleem erg gemakkelijk te verhelpen door je binnenband onderweg te plakken of een reservebinnenband mee te nemen. Wij geven de voorkeur aan het meenemen van een reservebinnenband, omdat je hierdoor een stuk sneller op weg bent dan wanneer je deze eerst nog moet plakken.
Het lastigste bij de aanschaf van een reservebinnenband is over het algemeen de bepaling van de juiste maat. Vooral vanwege het feit dat er op de verpakkingen van binnen –en buitenbanden vaak veel verschillende maatvoeringen staan. Om het je gemakkelijk te maken hebben we hieronder een selectie voor je gemaakt. Het enige wat jij dan nog moet doen is het juiste ventiel te kiezen. Hierbij heb je de keuze uit een frans ventiel of een autoventiel.
Bekijk hier de juiste binnenband voor mountainbikes met een 29 inch wielmaat
Bekijk hier de juiste binnenband voor mountainbikes met een 27,5 inch wielmaat
Bekijk hier de juiste binnenband voor mountainbikes met een 26 inch wielmaat
Foto: binnenbanden van Contintental en Schwalbe voor verschillende wielmaten
Aan alleen een geplakte –of reservebinnenband heb je natuurlijk niet heel veel als je deze vervolgens niet op kunt pompen. Daarom is het ook zeker aan te raden om een pomp aan te schaffen die je gemakkelijk mee kunt nemen. Tegenwoordig zijn deze van zo’n klein formaat dat dit geen probleem moet zijn. Een andere optie is om een pomp aan te schaffen die gebruik maakt van CO2-patronen.
Het voordeel van een pomp met CO2-patronen is dat je hiermee gemakkelijk je band op de juiste druk kunt krijgen. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat de standaard patronen van 16 gram niet voldoende zijn om je mountainbike band op de juiste druk te krijgen. Dit komt omdat een mountainbike band meer volume heeft dan bijvoorbeeld een racefiets band. Ons advies is dan ook om in iedergeval altijd 2 patronen mee te nemen tijdens je rit, of om gebruik te maken van een patroon met 25 gram CO2.
Toch heeft een pomp met CO2-patronen ook een nadeel: de patronen zijn niet opnieuw te gebruiken. Dit betekent dat je na ieder gebruik een nieuw patroon aan moet schaffen. Ondanks dat deze patronen niet heel duur zijn kun je deze kosten besparen door gebruik te maken van een minipomp. Een minipomp kun je namelijk hergebruiken en is het dus niet nodig iedere keer een nieuw patroon aan te schaffen. Aan de andere kant is het met een minipomp wel weer lastiger om je band op de juiste druk te krijgen.
Bekijk hier al onze minipompen
Bekijk hier al onze pompen met CO2-patronen
Foto v.l.n.r.: CO2-pomp, 2 minipompen, 16 grams CO2-patronen
Tijdens het fietsen is er altijd een kans aanwezig dat er iets los trilt, of dat je nét iets te hard over een obstakel rijdt en vervolgens je zadel of stuur van positie verandert. Dit is nog vervelender als je van plan was nog een lekker stuk door te fietsen. Een multitool biedt hiervoor de uitkomst, omdat deze namelijk altijd de meest voorkomende inbussleutels bevat waarmee je bijvoorbeeld je zadel of stuur weer in de juiste positie kan terugzetten. Wij raden dan ook zeker aan om altijd een standaard multitool mee te nemen tijdens het fietsen.
Ook multitools zijn er in verschillende soorten en maten en zijn er multitools waarmee je bijvoorbeeld zelfs je ketting of spaak kunt repareren als deze breken. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit soort reparaties lastiger zijn uit te voeren met een multitool, maar voor nood bieden ze een goede uitkomst. Bedenk dus vooral wat je nodig denkt te hebben en wat je eventueel zelf zou willen, of kunnen repareren.
Bekijk hier al onze multitools
Foto: verschillende multitools met v.l.n.r. steeds minder functies
Tijdens het mountainbiken kunnen modder en zand een flinke aanslag doen op de draaiende onderdelen van je fiets, in het bijzonder op je ketting. Als je je ketting niet op tijd hebt vervangen bestaat de mogelijkheid dat deze breekt tijdens het fietsen. Toch is ook dit probleem eventueel te verhelpen met behulp van een sluitschakel. Met een sluitschakel (dit wordt vaak ook wel een quick-link genoemd) kun je namelijk je ketting op een gemakkelijke manier weer aan elkaar vastmaken. Hierbij is het wel gemakkelijk als je over een multitool beschikt met een kettingpons, omdat anders het gebroken deel van je ketting lastig te verwijderen is. Let er bij de aanschaf wel op dat er verschillende sluitschakels zijn, waarbij je rekening moet houden met het aantal versnellingen van je fiets.
Bekijk hier al onze sluitschakels
Foto v.l.n.r.: sluitschakel 11-speed, sluitschakel 10-speed, sluitschakel 9-speed, sluitschakel 7/8-speed
Misschien vraag je je af hoe je al deze producten het gemakkelijkste mee kunt nemen. Een optie is om ze in de zakjes van je shirt te stoppen, maar dan bestaat de kans dat je deze tijdens je rit verliest. Een andere optie is om een zadeltas aan te schaffen om alles in mee te nemen. Hierdoor heb je altijd je spullen bij je wanneer je op de fiets stapt en kun je ze ook niet verliezen! Over het algemeen biedt een zadeltas voldoende ruimte voor bovengenoemde producten, maar mocht je je telefoon en/of sleutels ook mee willen nemen kun je eventueel ook voor een iets grotere variant kiezen. Mocht je echt een lange tocht maken kun je er ook voor kiezen om een rugzak mee te nemen. Hier kun je nog meer spullen in meenemen dan in een zadeltas en eventueel zelfs een extra voorraad drinken!
Bekijk hier al onze zadeltassen
Foto: zadeltassen in verschillende maatvoeringen. .
Vond je dit blog nuttig?
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.
De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.