Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Alles over dames mountainbikes

Koopgids: Alles over dames mountainbikes

Anne Terpstra, Kate Courtney, Yolanda Neff, het damesmountainbiken is populairder dan ooit! Steeds meer vrouwen stappen op de mountainbike klaar voor een avontuur en om te crossen door de woestenij. In onze collectie zijn een hoop damesmountainbikes te vinden, maar wat is nou daadwerkelijk het verschil? En, welke mountainbike kies je? 

Direct naar: Verschillen / Herenmodel kopen als dame  / Waar let je op? / Merken  / Populaire modellen / Meer tips 

Wat is het verschil tussen een mountainbike en een damesmountainbike?

We kunnen er niet omheen. De bouw van een vrouw is anders dan die van een man. Voorheen werden mountainbikes geproduceerd met de man als uitgangspositie. Doordat steeds meer vrouwen gaan mountainbiken zijn er nu ook speciale damesmountainbikes. Door deze damesgeometrie wordt de kans op rug-, schouder- en nekklachten een stuk kleiner.

De framematen

De Nederlandse man is gemiddeld zo’n 1.83 terwijl de vrouw een gemiddelde lengte heeft van 1.70. Dit gemiddelde zorgt er voor dat de maatboog verschilt tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen begint de maatboog bij sommige merken al bij 1,37.  (Rond de 13’’ inch)

Ook loopt de maatboog minder ver door. Vrouwen met een lengte van 1.80 kunnen vaak nog prima een damesmountainbike aanschaffen. Maatbogen lopen namelijk door tot ongeveer 19'' inch. Ben je groter dan 1.80? Dan is het slimmer om te kijken naar een herenvariant in de maten 20'' inch en meer. 

De wielmaat

De wielmaat verschilt niet altijd, maar als je niet zo lang bent is de kans groot dat je een 27.5 inch wielmaat nodig hebt. Een 29’’ inch past niet op de kleinere maten en zou ten kostte gaan van je wendbaarheid. Veel merken maken gebruik van Smart Wheel Sizing. Bij Trek worden bijvoorbeeld de maten XS en S geleverd met een 27.5 inch maat en grotere maten met 29’’ inch.

Het ''kniekje'' in de bovenbuis

Bij veel damesmountainbikes is een kniekje in de bovenbuis te zien. Dit zorgt ervoor dat je meer 'stand-over' height hebt. Dit houdt in dat je met afstappen niet met je kruis de bovenbuis raakt. 

Verschil dames en heren mountainbike

Links het herenmodel, rechts het damesmodel met de kniek in de bovenbuis

Het zadel

Het zadel wordt door dames vaak als oncomfortabel ervaren, dit komt omdat de bekkenbotjes bij een dame meer uit elkaar staan. Ook de meest smalle dames onder ons hebben een bredere bekken dan de heren waardoor een ander zadel een cruciaal verschil is tussen dames en heren mountainbikes. Het zadel is hierdoor breder, maar heeft ook een kortere neus. 

zitbotjes

Stuurbreedte

Een ander verschil in de bouw tussen mannen en vrouwen is de schouderbreedte. Bij mannen is de schouderbreedte breder, waardoor ook het stuur breder is. Als het stuur breder zou zijn bij vrouwen, zouden de armen oncomfortabel ver uit elkaar staan. Daarom zijn de handvatten op het stuur vaak smaller, zodat vrouwen een betere grip ervaren. Het verschil in breedte is vaak in plaats van 700 mm een 680 mm stuur. 

Tóch een heren mountainbike kopen

Hoewel onze collectie uitgebreid is op het gebied van damesmountainbikes, is de collectie nog uitgebreider op het gebied van herenmountainbikes. En soms zit precies tussen die modellen jouw droomfiets. Gelukkig kan je met wat aanpassingen ook een herenmodel prima aanschaffen. Een ander zadel is hierbij al een stap in de juiste richting. Soms wordt ook een verkorte stuurpen aanbevolen. Heb je een herenmodel en wil je deze beter laten aansluiten bij je lichaam? Dan is hieronder een selectie van mountainbikezadels te vinden waarmee je meer comfort zult ervaren!

110,-
Waardering:
97%
18% korting
Waardering:
93%

Waar let je op bij het kopen van een dames mountainbike?

Materiaal

Bij het kopen van een mountainbike heb je de keuze tussen aluminium en carbon. Een aluminium mountainbike is goedkoper dan de carbon variant. Het voordeel van carbon is dat deze fietsen stijver zijn, dit wil zeggen dat jouw kracht directer wordt omgezet in snelheid. Aluminium biedt wel iets meer comfort en heeft vaak een zachter prijskaartje. 

Hardtail of full suspension?

Als je onze damescollectie bekijkt valt je vaak gelijk al op dat er fietsen zijn met alleen een voorvering en mountainbikes met een achter- en voorvering. Fietsen met een voorvering vallen in de categorie: Hardtail. Deze worden vaak gebruikt in bossen en bij minder ruige omstandigheden dan de full suspension mountainbikes, de categorie mountainbikes met een voorvering en achterdemper. Deze full suspension mtb’s worden vaak gebruikt bij ruige tochten met veel stenen en wortels.

Meer informatie over hardtail en full suspension mountainbikes vind je in ons blog.

Versnellingsgroep

Over het algemeen geldt dat een duurdere fiets vaak een hoogwaardigere afmontage of versnellingsgroep heeft. Dit komt doordat een hogere prijs doorgaans samengaat met kwalitatief betere onderdelen en een geavanceerdere samenstelling van de fiets wat deze duurzamer, soepeler en betrouwbaarder maakt. Versnellingsgroepen zijn onder te verdelen in 2 verschillende merken: SRAM en Shimano. 

Lees hier meer over de versnellingsgroep op jouw nieuwe mountainbike:

Lucht of coilvering

Bij een voorvork en/of demper kan je kiezen uit 2 verschillende soorten vering: Coil en luchtvering. Het verschil zit hem in het materiaal. Coilgeveerde voorvorken bestaan uit een veer in de voorvork, terwijl lucht bestaat uit... lucht. Fietsen met een luchtvering rijden effectiever dan fietsen met een coilvering. Daarnaast zijn fietsen met luchtvering duurzamer maar ook lichter dan mountainbikes met coilvering. 

Damesmountainbike kopen

Merken met damesmodellen

De meeste damesmodellen zijn tegenhangers van de mannelijke serie. Zo heb je bijvoorbeeld de 'vrouwelijke' tegenhanger van de Scott Scale serie. Een aantal merken hebben echter speciale damesseries ontwikkeld waarbij de fietsen volledig zijn aangepast op de vrouwelijke lichaamsbouw. Hieronder bespreken we enkele damesseries die uit het oog springen. 

Scott Contessa Active 

De Scott Contessa Active serie is dé keuze voor beginnende en enthousiaste vrouwelijke mountainbikers. Met een robuust aluminium frame, veerkrachtige 100mm Suntour-voorvork en handige lockout-optie voor vloeiende overgangen van bospaden naar asfalt, biedt deze fiets veelzijdigheid. Een uiteenlopende hardtail serie geschikt voor dames die alleen af en toe aan het off-road willen ruiken tot degene die weleens een parcourtje wil proberen. Houd jezelf lekker fit! De kleinere maten (XS, S) hebben 27.5 inch wielen en de grotere maten 29'' inch wielen. Wanneer je fanatiek parcours gaat bestormen is een Scott Contessa Scale een beter idee.

Cube Acces WS

De Cube Access WS Pro is ideaal voor vrouwelijke cross-country enthousiastelingen die een betaalbare, op vrouwen afgestemde mountainbike zoeken. Met een duurzaam aluminium frame, SR Suntour voorvork, Shimano Altus 2x9 versnellingen en hydraulische schijfremmen biedt deze fiets betrouwbare prestaties. Uniek door de specifieke damesgerichte ontwerpkenmerken, zoals aangepaste geometrie, dameszadel en handige bevestigingspunten voor spatborden en bagagedragers. Dankzij SizeSplit-technologie krijgt elke framemaat de ideale wielmaat.

Cannondale Trail

De Cannondale Trail Dames serie is dé keuze voor vrouwen op zoek naar een op maat gemaakte mountainbike, ontworpen voor de vrouwelijke anatomie. Uitgerust met een Shimano Deore afmontage en 1x12 versnellingen, biedt deze fiets veelzijdigheid voor steile klimmen. Het specifieke aluminium frame, afgestemd op vrouwelijke verhoudingen, garandeert comfort en wendbaarheid. Met RockShox Judy vering, Shimano hydraulische schijfremmen en Tubeless Ready 29'' wielen, biedt deze fiets stabiliteit en snelheid op Nederlandse en internationale parcours. Perfect voor avontuurlijke dames die kwaliteit, aanpassing en topprestaties zoeken op elke trail.

Populaire damesmodellen

799,99
Waardering:
97.6667%
13% korting
699,99
Waardering:
100.0000%
7% korting
599,99
12% korting

Onze tips bij het kopen van een damesmountainbike!

  1. Kom langs in de winkel en laat je adviseren als je nog niet zoveel kennis hebt. De plaatjes op de website zijn mooi maar geven niet het totaalbeeld, wat het advies in de winkel wel doet. 
  2. Zithouding is belangrijker dan een derailleur of voorvork
  3. Koop een fiets niet te groot, dat zorgt voor weinig controle op technische stukken.
  4. Bedenk goed waarvoor jij de mountainbike wilt gebruiken, wil je gewoon lekker off-road gaan? Dan is een Trek Marlin bijvoorbeeld een goed idee. Wil je juist parcours gaan rijden? Dan juist weer niet. 

Meer kennis nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

meestgestelde vragen

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.