Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Puck Pieterse, Pauline Ferrand-Prevot, Evie Richards, het damesmountainbiken is populairder dan ooit! Steeds meer vrouwen stappen op de mountainbike klaar voor een avontuur en om lekker buiten in beweging te zijn. Waar voorheen ieder merk ook een aparte dames serie had van hun mountainbikes zien we tegenwoordig dat dit weer steeds minder wordt. In dit blog vertellen we alles wat je moet weten om als dame alsnog de perfecte mountainbike te vinden!
Navigeer direct naar:
We kunnen er niet omheen. De bouw van een vrouw is anders dan die van een man. Voorheen werden mountainbikes geproduceerd met de man als uitgangspositie. Doordat steeds meer vrouwen gaan mountainbiken zijn er in de loop der tijd ook speciale damesmountainbikes ontwikkeld. De geometrie van deze fietsen was erop gemaakt dat de zithouding beter paste bij de vrouwelijk anatomie.
In de praktijk bleek echter vaak dat damesmountainbikes alleen goed beschikbaar waren in het instapsegment, en naar mate de specificaties beter werden kwam er ook steeds minder keus. Hierom kiezen veel dames voor een herenmountainbike, met een aantal kleine aanpassingen. Denk hierbij aan een smaller stuur en een breder zadel.
Het zadel van een herenmountainbike wordt door dames vaak als oncomfortabel ervaren, dit komt omdat de bekkenbotjes bij een dame meer uit elkaar staan. Ook de meest smalle dames onder ons hebben een bredere bekken dan de heren waardoor een ander zadel een cruciaal verschil is tussen dames en heren mountainbikes. Het zadel is hierdoor breder, maar heeft ook een kortere neus. Hier vind je alle zadels die geschikt zijn voor dames.
Een ander verschil in de bouw tussen mannen en vrouwen is de schouderbreedte. Mannen hebben gemiddeld genomen wat bredere schouwers, waardoor ook het stuur breder moet zijn. Als het stuur breder is bij vrouwen, staan de armen oncomfortabel ver uit elkaar. Daarom zijn de sturen voor damesmountainbikes vaak smaller, zodat vrouwen een betere grip ervaren. Het verschil in breedte is vaak in plaats van 700 mm een 680 mm stuur. Dit is vaak ook eenvoudig aan te passen door een fietsenmaker of in onze werkplaats, door aan beide kanten het stuur iets in te korten.
Doordat de meeste fabrikanten ook weer af zijn gestapt van dames-specifieke mountainbikes kiest bijna iedereen tegenwoordig voor een "heren" mountainbike. Met wat kleine aanpassingen zijn alle mountainbikes namelijk om te toveren naar een damesmountainbike. Een breder, dames-specifiek zadel maakt bijvoorbeeld al een enorm verschil. Soms wordt ook een verkorte stuurpen aanbevolen, om iets minder diep te zitten. Onderstaand vind je de populairste modellen uit onze collectie, die zowel voor heren als voor dames prima geschikt zijn.
Bij het kopen van een mountainbike heb je de keuze tussen aluminium en carbon. Een aluminium mountainbike is goedkoper dan de carbon variant. Het voordeel van carbon is dat deze fietsen stijver zijn, dit wil zeggen dat jouw kracht directer wordt omgezet in snelheid. Aluminium biedt wel iets meer comfort en heeft vaak een zachter prijskaartje.
Als je onze collectie bekijkt valt je vaak gelijk al op dat er fietsen zijn met alleen een voorvering en mountainbikes met een achter- en voorvering. Fietsen met een voorvering vallen in de categorie hardtail. Deze worden vaak gebruikt in bossen en bij minder ruige omstandigheden dan de full suspension mountainbikes, de categorie mountainbikes met een voorvering en achterdemper. Deze full suspension mtb’s worden vaak gebruikt bij ruige tochten met veel stenen en wortels.
Meer informatie over hardtail en full suspension mountainbikes vind je in ons blog.
Over het algemeen geldt dat een duurdere fiets vaak een hoogwaardigere afmontage of versnellingsgroep heeft. Dit komt doordat een hogere prijs doorgaans samengaat met kwalitatief betere onderdelen en een geavanceerdere samenstelling van de fiets wat deze duurzamer, soepeler en betrouwbaarder maakt. Versnellingsgroepen zijn onder te verdelen in 2 verschillende merken: SRAM en Shimano.
Lees hier meer over de versnellingsgroep op jouw nieuwe mountainbike:
Bij een voorvork en/of demper kan je kiezen uit 2 verschillende soorten vering: Coil en luchtvering. Het verschil zit hem in de manier waarop de vork veert. Coilgeveerde voorvorken bestaan uit een fysieke, stalen veer in de voorvork, terwijl lucht bestaat uit... lucht. Fietsen met een luchtvering dempen effectiever dan fietsen met een coilvering. Daarnaast zijn fietsen met luchtvering duurzamer maar ook lichter dan mountainbikes met coilvering.
Hier vind je onze populairste mountainbikes uitgelicht. Staat jouw droomfiets er niet tussen? Bekijk dan ons volledige assortiment mountainbikes.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.