Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Hardtail of fully (full suspension) mountainbike?

Hardtail of fully (full suspension) mountainbike?

Je wilt beginnen met mountainbiken of bent misschien al een gevorderde fietser. Je zoek wat online en ziet ontzettend veel keuze tussen verschillende mountainbikes. Eén van de belangrijkste keuzes is die tussen een hardtail mountainbike en een full suspension. 

Ga direct naar: Hardtail / Full-suspension

Keuze: hardtail of fully?

We verdelen onze mountainbikes in verschillende groepen: hardtail en full suspension. Dit heeft te maken met de vering van de fiets en daarmee ook met het gebruik van jouw mountainbike.

Op het eerste gezicht zie je al direct het grote verschil. Hardtail mountainbikes hebben alleen een geveerde voorvork. De fully’s hebben naast de geveerde voorvork ook een achterdemper in het frame.

Vaak wordt er gezegd dat full suspension fietsen comfortabeler zijn dan hardtails. Dit is niet altijd het geval. Het comfort wordt namelijk niet alleen bepaald door het functioneren van de achterdemper, maar ook door de geometrie van de fiets. De achterdemper vangt veel schokken en trillingen op. Maar op het moment dat de zithouding van de fiets sportief blijft (laag stuur – hoog zadel) blijf je jouw rug belasten. Een oplossing is dan om te kijken naar een full suspension die het stuur hoger heeft staan, waardoor je minder ver voorover hangt. Er zijn ook hardtails met een meer op comfort gerichte geometrie, waardoor je meer comfortabel op de fiets zit. 

Hardtail en full suspension met elkaar vergeleken

hardtail full

Hardtail mountainbikes

Mountainbikers die de mountainbike vooral pakken voor recreatieve ritjes door het bos kiezen vaak voor een laagdrempelige hardtail mountainbike. Een hardtail kan zowel op de onverharde paden in het bos als op de verharde asfaltwegen comfortabel worden gebruikt. Ook trails zijn mogelijk met een hardtail, maar een full suspension komt op de trails beter uit de voeten. Een hardtail is dus vooral geschikt voor cross country gebruik. Om je verder op weg te helpen in je keuze hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen hardtail mountainbikes

+ Het gewicht van een hardtail mountainbike is lager dan dat van een fully in dezelfde prijsklasse.
+ Hardtails zijn goedkoper, zowel in aanschaf als in onderhoud.
+ De hardtail mountainbikes zijn stijver. Hierdoor ervaar je een efficiëntere trapkracht, wat vooral van pas komt op verharde wegen.
+ Hardtail mountainbikes zijn bergop erg goed, dit door het lage gewicht en de stijfheid.

Nadelen hardtail mountainbikes

Schokken die veroorzaakt worden door oneffenheden op het terrein komen gelijk terecht bij de rijder. 
Doordat je veel schokken moet opvangen neemt de snelheid af.

Wanneer kies je voor een hardtail mountainbike? 

Hardtail mountainbikes zijn uitermate geschikt voor de rijder die op minder ruw terrein rijdt. Daarnaast accelereer je sneller op een hardtail dan een fully. Dit komt voort uit de stijfheid van de hardtails. De hardtail is de ideale keus voor fietsers die regelmatig een recreatieve rit op de mountainbike willen maken, maar niet te veel willen betalen voor een nieuwe mountainbike. 

Populaire modellen:

1.349,99
Waardering:
96.5000%
+ €100,- SHOPTEGOED
699,99
10% korting
2.150,99
Waardering:
100%
44% korting
649,99
Waardering:
100.0000%
8% korting

hardtail mountainbike

Full suspension mountainbikes

Een full suspension mountainbike (fully) wordt vaak gezien als de mountainbike voor het echte werk. Deze gedachte is alleen niet meer van deze tijd: een full suspension mountainbike presteert of bijna ieder opzicht beter dan een hardtail, waardoor steeds meer mensen kiezen voor een full suspension mountainbike. Ook voor de Nederlandse parcoursen is een fully ideaal. Door middel van de voorvering en achterdemper worden klappen goed opgevangen op alle terreinen. 

Voordelen fully

Bij veel full suspension mountainbikes zit er een lock-out op de achtervering. Dit wil zeggen dat je de achtervering uit kan zetten. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij het klimmen, rijden of verharde wegen of flink aanzetten zodat je kracht niet verdwijnt in de vering. 
Op paden met veel oneffenheden kun je met een full suspension harder fietsen.
Schokken worden beter opgevangen. 
De fully is makkelijker te controleren. De fiets reageert voorspelbaarder bij obstakels en remt krachtiger doordat de banden altijd aan de grond blijven.

Nadelen fully

- De fietsen zijn minder stijf door de achterdemper, door de vele draaipunten op de achterbrug. Op plekken als het bracket of balhoofd doen ze niet voor de hardtail mountainbike onder.
- Een full suspension is vaak zwaarder dan een hardtail vanwege het extra gewicht van de achterdemper.
- Door de achterdemper is de aanschafprijs duurder en onderhoud complexer. 

Wanneer kies je voor een full suspension mountainbike?

Een full suspension mountainbike is een veelzijdige mountainbike die op verschillende terreinen kan worden gebruikt. Zo kun je de fiets gebruiken voor cross country of trail avonturen, maar ook langere afstanden zijn dankzij het comfort van een fully goed mogelijk.

Ruiger terrein met veel obstakels is met een hardtail niet aan te raden, maar kan wel gewoon met een fully. Dat is echter niet het enige waar je je full suspension mountainbike voor kunt gebruiken. Ook op de Nederlandse parcoursen presteert een fully beter dan een hardtail.

Binnen de fully categorie zitten echter nog wel veel verschillen. Voor iedere discipline van mountainbiken is een andere fully geschikt; je wilt bijvoorbeeld liever geen pittige XC klimmetjes op een Enduro fully moeten afleggen. Lees daarom ons blog over de verschillende soorten mountainbikes

Populaire modellen

4.999,99
Waardering:
92%
44% korting
4.599,99
57% korting
6.699,99
40% korting
4.199,99
Waardering:
98.6667%
17% korting

full suspension mountainbike

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor mountainbikes.

Voor het eerst op zoek naar een mountainbike en veel vragen?

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.