Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Hardtail of fully (full suspension) mountainbike?

Datum:
10 september 2020
Door:
Arne

Je wilt beginnen met mountainbiken of bent misschien al een gevorderde fietser, je zoek wat online en ziet ontzettend veel keuze tussen verschillende mountainbikes. Eén van de grootste en belangrijkste keuze is tussen een hardtail mountainbike en een full suspension. 

Ga direct naar: Voor- en nadelen van een hardtail / Voor- en nadelen van een full-suspension

Keuze: Hardtail of Fully?

We verdelen onze mountainbikes in verschillende groepen: Hardtail en full suspension. Dit heeft te maken met de vering van de fiets en daarmee ook met het gebruik van jouw mountainbike.

Op het eerste gezicht zie je al direct het grote verschil. Hardtail mountainbikes hebben alleen een geveerde voorvork. De fully’s hebben een vering bij de voorvork en een achterdemper in het frame.

Vaak wordt er gezegd dat full suspension fietsen comfortabeler zijn dan hardtails. Dit is niet altijd het geval. Het comfort wordt namelijk niet alleen bepaald door het functioneren van de achterdemper maar ook door de geometrie van de fiets. De achterdemper vangt veel schokken en trillingen op. Maar op het moment dat de zithouding van de fiets sportief blijft (laag stuur – hoog zadel) blijf je jouw rug belasten. Een oplossing is dan om te kijken naar een full suspension die het stuur hoger heeft staan waardoor je minder ver voorover hangt. Er zijn ook hardtails met een meer op comfort gerichte geometrie, waardoor je meer comfortabel op de fiets zit. Afhankelijk van de veerweg is een 29'' inch mtb over het algemeen comfortabeler dan een 27,5’’ mountainbike.

Full suspension fully

hardtail full

Hardtail mountainbikes

Hardtail mountainbikes zijn erg breed inzetbaar. Hardtails worden voornamelijk gebruikt om door het bos te knallen. De hardtail mountainbike is dan ook goed geschikt om door het bos te crossen maar wordt ook gebruikt op de verharde weg. Om je verder op weg te helpen in je keuze hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen hardtail mountainbikes

+ Het gewicht van een hardtail mountainbike is lager dan dat van een fully in dezelfde prijsklasse. 
+ Hardtails zijn goedkoper, zowel in aanschaf als in onderhoud.
+ De hardtail mountainbikes zijn stijver. Hierdoor ervaar je een efficiëntere trapkracht.
+ Hardtail mountainbikes zijn bergop erg goed, dit door het lage gewicht en de stijfheid.

Nadelen hardtail mountainbikes

Schokken die veroorzaakt worden door oneffenheden op het terrein komen gelijk terecht bij de rijder. 
Doordat je veel schokken moet opvangen neemt de snelheid af.

Wanneer kies je voor een hardtail mountainbike? 

De hardtail mountainbikes zijn uitermate geschikt voor de rijder die op minder ruw terrein rijdt. Daarnaast accelereer je sneller op een hardtail dan een fully. Dit komt voort uit de stijfheid van de hardtails. Dankzij de brede inzetbaarheid kan je in verschillende discplines je hardtail inzetten. De hardtail is in Nederland populairder dan de fully doordat Nederland vooral uit vlak terrein bestaat. 

Populaire modellen:

Full suspension mountainbikes

Een full suspension mountainbike ofwell fully wordt vaak ingezet tijdens de ruwere off-road ritten en tijdens het rijden op ruwer terrein. Doormiddel van de voorvering en achterdemper worden klappen goed opgevangen. 

Voordelen fully

Bij veel Full Suspension mountainbikes zit er een lock-out op de achtervering. Dit wil zeggen dat je de achtervering uit kan zetten. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij het klimmen of flink aanzetten zodat je kracht niet verdwijnt in de vering. 
Op paden met veel oneffenheden kun je met een full suspension harder fietsen.
Schokken worden beter opgevangen. 
De fully is makkelijker te controleren. De fiets reageert voorspelbaarder bij obstakels en remt krachtiger doordat de banden altijd aan de grond blijven.

Nadelen fully

- De fietsen zijn minder stijf door de achterdemper, door de vele draaipunten op de achterbrug. Op plekken als het bracket of balhoofd doen ze niet voor de hardtail mountainbike onder.
- Frame is vaak zwaarder dan bij een hardtail 
- Door de achterdemper is de aanschafprijs duurder en onderhoud complexer. 

Wanneer kies je voor een full suspension mountainbike?

Deze fiets wordt vaak gebruikt op ruiger terrein met veel obstakels zoals stenen en wortels. Ondanks dat de stijfheid minder is dan de hardtail frames zijn deze fietsen vaak toch de voorkeur van veel mountainbikers die voor langere afstanden gaan. Dit heeft te maken met het comfort wat deze fietsen biedt. 

Binnen de fully categorie zitten echter veel verschillen. Voor iedere discipline van mountainbiken is een andere fully geschikt, je wilt bijvoorbeeld liever geen pittige XC klimmetjes op een Enduro fully moeten afleggen. Lees daarom alles over de verschillen tussen de disciplines in ons blog

Een full suspension kan je het beste kiezen op het moment dat je over ruwer en ruiger terrein gaat knallen en de bospaadjes en Nederlandse mountainbike parcours wel een beetje gezien hebt.

Populaire modellen

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

Voor het eerst op zoek naar een mountainbike en veel vragen?

 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!