Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Koopgids: Mountainbikes voor beginners

Datum:
1 september 2020
Door:
Steven

Beginnen met mountainbiken is natuurlijk niet niks. Het is natuurlijk leuk om met je fiets door de bossen te suizen en de boomwortels de baas te zijn, maar vanzelfsprekend kan dit niet op je stadsfiets. Voor het mountainbiken heb je dan ook echt een mountainbike nodig. Wil je beginnen met mountainbiken, weten wat je kan verwachten van je eerste mountainbike en ben je op zoek naar de ideale mountainbike voor beginners? Lees dan dit blog!

Wat leuk, je bent op zoek naar een nieuwe mountainbike. Wij helpen je graag verder hiermee! We kunnen ons voorstellen dat je door het aanbod, de verhalen die je hebt gehoord van vrienden en alles wat je hebt gelezen, niet weet waar je moet beginnen als je gaat beginnen met mountainbiken. Mooi zoveel aanbod en alle verhalen, maar niet zo fijn als je gewoon een keuze wilt maken voor een goede fiets. Wij helpen je met deze koopgids hier graag doorheen, zodat het makkelijker wordt om de juiste keuze te maken.

Wat ben je kwijt voor een beginners MTB?

Een mountainbike kan je natuurlijk op verschillende manieren inzetten. Je kan er lekker recreatief mee over de weg of onverharde wegen rijden. Gaat prima natuurlijk, maar je zou dan ook voor een crosshybride kunnen kiezen. Je kunt met de mountainbike natuurlijk ook gewoon lekker het bos in. Dit kun je doen op de steeds meer leuke bospaden en technische parcours in Nederland. Een leuke mountainbike om mee te beginnen vind je in de prijscategorie van ongeveer €400,- tot €800,-. Voor die prijs krijg je een mountainbike met een degelijk versnellingssysteem, een prima voorvork, en mechanische of hydraulische schijfremmen.

Het versnellingssysteem is in 99% van de gevallen van Shimano met, bij voorkeur, zo veel mogelijk onderdelen van de Shimano Deore of Alivio groep. Shimano Deore schakelt net wat soepeler en sneller dan de groepen daaronder: Alivio, Acera, Altus en Tourney. Hierdoor kom je net wat makkelijker die helling op, omdat de versnelling soepeler een tandje terug schakelt onder belasting. De voorvork is in deze prijsklasse vrijwel altijd een coilveer, die doet z’n werk en daar heb je weinig omkijken naar, maar deze is minder geschikt voor het ruige werk. Lees meer over de afmontage van een mountainbike

Verschil met duurdere mountainbikes

Als je een wat groter budget hebt dan heb je ook de mogelijkheid om een betere fiets aan te schaffen. Rond de €1000,- zie je dat mountainbikes een beter frame hebben, vaak stijver en lichter. Verder zie je kleine verschillen in de frames, denk bijvoorbeeld aan hoe mooi een lasnaad is weggewerkt, veelal vlak gepolijst en kabels gaan dan vaak binnendoor. Daarnaast vindt je een volledige Shimano Deore of SLX groep, soms gemixt met Shimano XT, of een instapniveau SRAM Eagle groep. De voorvork is in dat segment bijna altijd luchtgeveerd en de schijfremmen zijn hydraulisch. Bovendien zijn deze mountainbikes een stuk beter geschikt voor "echt" mountainbiken over technische parcoursen. Ben je bereid om voor deze mountainbikes te gaan? Lees dan de koopgids: Mountainbikes rond de €1000,-

Carbon mountainbikes vind je pas vanaf €1500. Mooier, groter, duurder kan dus altijd. Ben je van plan om met name in Nederland door de bossen te fietsen, en wil je aan het mountainbiken proeven, dan heb je aan een mountainbike tussen de €400,- en de €800,- een leuke mountainbike.

Verschil tussen MTB's voor beginners

Mountainbikes van deze prijsklasse hebben allemaal een aluminium frame en hebben meestal een coilvering voorvork. Daarnaast zjin het allemaal hardtails, dus met alleen vering in de voorvork. Een volledig geveerde MTB vind je niet voor dit geld, maar in Nederland heb je op bijna alle parcours genoeg aan een hardtail. Hou er wel rekening mee dat mountainbikes in dit segment echt gemaakt zijn voor recreatief gebruik: je moet niet van een beginners-mountainbike verwachten dat je de trails echt aan kunt vallen.

Het verschil bij deze fietsen zit met name in de eerder genoemde onderdelen: versnellingsgroep, voorvork en remmen. Het verschil in de versnellingsgroep kun je merken in de snelheid en nauwkeurigheid van schakelen. Het schakelen van de ketting van het ene naar het andere tandwieltje duurt wat langer en gaat minder soepel bij een lagere versnellingsgroep zoals Shimano Tourney. Daarnaast zal je op de lange termijn merken dat je ketting en tandwielen eerder versleten zijn. Bij een Shimano Deore groep heb je hier minder last van.

Daarnaast zit er een verschil in de remmen. De allergoedkoopste mountainbikes hebben nog mechanische velgremmen of mechanische schijfremmen. Hierbij kost het meer kracht om de remhendel in te knijpen, heb je minder remkracht en zijn ze minder nauwkeurig te doseren. Als het in je budget past raden wij altijd aan om voor hydraulische schijfremmen te kiezen, omdat deze de meeste remkracht en beste dosering bieden. Er zit natuurlijk ook onderscheid tussen hydraulische schijfremmen, maar binnen deze prijsklasse zijn die verschillen te verwaarlozen.

Onze aanraders: mountainbikes om mee te beginnen

Hieronder vind je een selectie populaire mountainbikes in de prijsklasse €399,- tot €799,-. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn wat ons betreft een hele goede keuze binnen dit segment.

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vindt je in onze koopgids voor mountainbikes.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!