Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Koopgids: Mountainbikes rond de €1500,-

Datum:
6 juli 2020
Door:
Arne

Als je op zoek bent naar een nieuwe fiets is de prijs vaak een belangrijke factor bij de aankoop. Zo ook bij een de aanschaf van een nieuwe mountainbike. In dit blog leggen we uit wat voor mountainbike je kan verwachten bij een budget tussen de 1000 en 2000 euro. De belangrijkste specificaties worden uitgelegd, verschillen met duurdere en goedkopere segmenten en onze aanraders in dit segment. 

Wanneer je het mountainbikevirus hebt opgelopen en daardoor op zoek bent naar een fiets die aan jouw maatstaaf van uitdaging voldoet kom je in deze prijsklasse prima aan je trekken. De meest technische parcours in Nederland zijn voor deze fietsen geen probleem en ook in het buitenland kan je er prima mee uit de voeten. 

Is een mountainbike in deze prijsklasse wat voor jou?

Wanneer je het mountainbiken écht te pakken hebt gekregen of wilt beginnen met een hardtail met uitstekend materiaal, dan zit je in de juiste prijsklasse. Met deze fietsen ga je voor records op de Nederlandse parcours en snuffel je aan de heftigere parcours in het buitenland. Tegelijkertijd wil je af en toe nog lekker over het asfalt heen kunnen vliegen. In deze categorie vind je fietsen die jouw winnaarsdrang goed kunnen combineren met fietsplezier. 

Dit kan je verwachten van een mountainbike rond de €1500

Naast uitstekende aluminium frames zijn er in deze prijscategerie de eerste hardtails te vinden met een carbon frame. Carbon is lichter en stijver dan aluminium waardoor je nog meer snelheid kunt maken. Elke voorvork heeft luchtvering, in tegenstelling tot de coilvering op goedkopere mountainbikes. Luchtvering veert een stuk soepeler. Daarnaast zijn alle schijfremmen hydraulisch waardoor je in mindere weertypes ook uitstekend gebruik kunt maken van de optimale remkracht. 

De meeste hardtails in dit segment zijn bedoeld voor cross-country gebruik maar er zitten ook enkele Trail knallers tussen. De keuze is dus aan jou! Cross country fietsen zijn gebouwd om snelheid te maken terwijl de trail fietsen meer gericht zijn op comfort en controle zodat je ook op zwaarder terrein kunt vlammen. Alles weten over de verschillen tussen Cross Country en Trail rijden? Lees dan ons blog!

Afmontage

Mountainbikes in deze prijsklasse zijn bijna allemaal voorzien van een Shimano SLX of SRAM NX Eagle groep. Deze groepen zijn van uitstekende kwaliteit en zijn perfect voor mountainbikers die het maximale van hun materiaal vragen maar tegelijkertijd niet de hoofdprijs willen betalen. Alle mountainbikes zijn uitgerust met 1x12 aandrijflijn. Dit betekent dat je 12 versnellingen hebt met één voorblad. Dit zorgt ervoor dat er minder onderhoud nodig is aan je fiets en tegelijkertijd je fiets nog een stuk lichter is. Overigens zijn er ook enkele fietsen met de zeer kwalitatieve Sram GX Eagle groep, deze schakelt zeer nauwkeurig onder hoge druk. Ook vind je enkele modellen met een Shimano XT afmontage, die wat slijtvaster is en sneller schakelt dan SLX.

Wil je meer weten over de Shimano MTB-groepen of SRAM MTB-groepen? Lees dan onze blogs!

Mountainbikes rond de 1500 euro

Voorvork

De voorvorken in dit segment bestaan uit luchtgeveerde vorken. Deze luchtvering veert soepeler, is gemakkelijker af te stellen dan een coilvering en vergt minder onderhoud. De voorvorken zijn allemaal voorzien van een lock-out. Wanneer je op asfalt rijdt kan je de voorvork vast zetten zodat je meer snelheid behoudt. De lock-out is bij bijna al deze fietsen in dit segment te bedienen vanaf het stuur. De meeste voorvorken hebben een veerweg van 100mm in deze prijsklasse. Deze veerweg is de standaard bij cross-country fietsen en zijn perfect voor Nederlandse omstandigheden.  

Remmen

De hardtails in deze prijsklasse zijn allemaal voorzien van hydraulische schijfremmen waardoor je kunt rekenen op betrouwbare remprestaties in allerlei weersomstandigheden. Met de remmen in deze prijsklasse kan je gedoseerd remmen en kan je erop vertrouwen dat je stilstaat wanneer jij het wilt.

Andere specificaties

In dit prijssegment vind je enkele fietsen met extraatjes waardoor ze uitblinken ten opzichte van goedkopere modellen. Zo is de Roscoe 8 (link) bijvoorbeeld uitgerust met een dropper zadelpen. In afdalingen creëer je zo meer bewegingsvrijheid voor jezelf waardoor je meer controle hebt. Ook zijn enkele modellen tubeless ready waardoor je -wanneer je tubeless gaat rijden- minder snel lek rijdt en meer controle hebt over parcours.

Verschil binnen het segment

De duurdere fietsen in dit segment (om en nabij €1600) hebben meestal een carbon frame terwijl de goedkopere fietsen een aluminium frame hebben. Een carbon frame zorgt voor meer snelheid, toch is een carbon frame is minder stevig dan een aluminium frame. De gevorderde mountainbiker die machtiger is over het stuur dan een beginner zal dan ook meer plezier beleven aan een carbon frame. De duurdere modellen in dit segment zijn ook uitgerust met een kwalitatief hogere afmontage. Wanneer de afmontage van Shimano is, kan je er van uit gaan dat de fiets is afgemonteerd met de Shimano XT groep. Deze groep is van hoge kwaliteit en heeft een lange levensduur. 

Mountainbike voor 1500 euro

Verschil goedkopere modellen MTB's

Veel van de modellen in het segment van 1200 euro en minder zijn nog uitgerust met een coilvering voorvork. De luchtvering in dit segment is soepeler en makkelijker afstelbaar. De frames in het duurdere segment (rond de 1500 euro) zijn overigens ook een flinke stap vooruit. Bij de Trek modellen zijn deze fietsen uitgerust met het Alpha Gold frame wat een uitstekend frame is. De goedkopere modellen zijn uitgerust met het Alpha Silver aluminium frame. Waar de goedkopere segmenten instapmodellen en/of fietsen zijn om je eerste parcours mee te pakken ben je met deze prijsklasse klaar voor de echte uitdagingen. 

Wil je fietsen van degelijk materiaal maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Kijk dan eens naar de koopgids: Mountainbikes rond de €1000,- 

Als je op zoek bent naar een fiets waarmee je je eerste parcours kan afleggen of gewoon lekker een toerritje meer wilt maken, kijk dan eens bij de koopgids: mountainbikes voor beginners.

Verschil duurdere modellen MTB's

Wanneer je in het buitenland jezelf wilt uitdagen op de trails is een full-suspension mountainbike een betere fiets voor jou dan een fiets uit dit segment. Duurdere hardtails zijn vaker uitgerust met een carbon frame, betere afmontage en steviger frame. In de duurdere prijsklassen vind je ook elektrische mountainbikes en enduro fietsen voor de echte die-hards. Ben je op zoek naar elektrisch schakelen? Ook dan kan je het beter een paar prijsklassen hogerop zoeken.

Onze aanraders in dit segment

Hieronder vind je een selectie populaire mountainbikes in de prijsklasse €1200,- tot €1900,-. Deze fietsen bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en kunnen je helpen bij je keuze. De volgende hardtails hebben wij geselecteerd waarvan wij denken dat jouw adrenaline level de lucht in schiet. 

Meer tips nodig bij kopen van een mountainbike?

Om je te helpen bij de aanschaf van een mountainbike hebben wij de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet. Een overzicht vind je in onze koopgids voor mountainbikes.

Meer weten?

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!