a >Meer informatie< a
a >Meer informatie< a
Datum:
13 augustus 2019
Door:
Joas
Delen

Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 60 kilometer door het Groene Hart en omstreken, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop. 

Gravelen op de racefiets

Gravelfietsen zijn hot. De trend is overgewaaid uit de VS en Groot-Brittannië en begint nu ook in Nederland flink aan te slaan. Voor het zwaardere werk kun je natuurlijk uitstekend terecht op de Veluwe, in Zuid-Limburg of net over de grens in de Ardennen of de Eifel, maar ook in de Randstad is genoeg gravel te vinden.

Zo kun je ook op veel plekken in het Groene Hart of op de Utrechtse Heuvelrug mooie onverharde fietspaden vinden. Het echt zware gravelwerk is het meestal niet, maar groot voordeel hiervan is wel dat je ook op je gewone racefiets de drukke weg en de auto's achter je kunt laten om de rust van bos of polder op te zoeken. Pomp je 25 of 28 mm banden wat zachter op tot een bar of 7 en je hebt al het comfort en de grip die je nodig hebt.

De route

Onze route begint in Lage Vuursche, bij pannenkoekenboerderij de Vuursche Boer. De legendarische Gerrie Knetemann kwam hier regelmatig een pannenkoek eten tijdens zijn trainingsritten en werd uiteindelijk ook mede-eigenaar van het restaurant – dat trouwens tot de Nederlandse pannenkoekentop behoort. Wielergeschiedenis met smaak dus. Aan jou de keuze of je begint of eindigt met een pannekoek.

Je kunt de route hier als gpx downloaden vanaf Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Slingerend rondom Hilversum

Vanuit Lage Vuursche rijden we over de Koudelaan naar het westen. Na krap een kilometer komen we het eerste grindpad tegen, dat ons door het bos en over de A27 richting Hilversum voert. Voordat we Hilversum bereiken komen we de Hoorneboegse Heide tegen, waar we hopelijk de eerste paars bloeiende heide van de rit tegenkomen.

In augustus en september staat de hei hier mooi paars in bloei.

Nadat we een onvermijdelijk stukje Hilversum door zijn gestoken laten we de bebouwde kom snel weer achter ons en maken we een mooie grotendeels onverharde slinger door de heidevelden en bossen van het Gooi.

Terug richting Lage Vuursche

Nadat we de A27 weer zijn overgestoken volgen we voor een paar kilometer het fietspad langs de Zandheuvelweg richting Soest. Al snel laten we de doorgaande route weer achter ons en bij het achttiende-eeuwse kasteel Groeneveld duiken we het bos weer in. Op het terras van het in het oude koetshuis gevestigde grand café kun je terecht voor een uitstekende lunch.

kasteel groeneveldBij het achttiende-eeuwse kasteel Groeneveld kun je prima lunchen.

Als we weer bij Lage Vuursche in de buurt komen slaan we linksaf voor een tweede lus richting Soesterberg. We nemen hier gelijk al een mooie strook onverharde weg richting landgoed Pijnenburg. Heb je het onderhand wel gezien? Dank kun je ook doorsteken naar Lage Vuursche om het bij een ronde van zo’n 42 kilometer te houden.

Door het bos naar Soesterberg

Onder Soest langs volgen we het onverharde fietspad richting de oude vliegbasis van Soesterberg. Tegenwoordig zit hier het Nationaal Militair Museum gevestigd en kun je over de oude landingsbanen wandelen of fietsen. Zeker als je dat nog nooit hebt gedaan is dat behoorlijk indrukwekkend. Voor het museum staan bovendien een aantal oude gevechtsvliegtuigen geparkeerd die je ook op de fiets van dichtbij kunt bekijken.

Nadat we de basis zijn overgestoken steken we ten slotte door het bos weer terug naar Lage Vuursche. Tijd voor een pannenkoek!

Nog een mooie strook onverhard op de terugweg.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850 

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?