Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe bescherm ik mijn e-bike tegen diefstal?

Je hebt net een nieuwe e-bike gekocht en bent er enorm blij mee. Dan moet je er natuurlijk niet aan denken dat je fiets wordt gestolen wanneer je even snel een boodschap gaat doen. Toch overkomt dit een groot aantal e-bike eigenaren: in de eerste helft van 2021 werd er bijna 10.000 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Wil je voorkomen dat jou dit overkomt? In dit blog geven we je 5 tips om je e-bike zo goed mogelijk te beveiligen tegen diefstal!

Verzeker direct je nieuwe e-bike.

1. Noteer het merk, model en framenummer van je fiets

Onze eerste tip kan niet direct voorkomen dat je fiets gestolen wordt, maar door zoveel mogelijk kenmerken van je fiets te noteren is het eenvoudig om aan te tonen dat de fiets echt van jou is. Nog beter: maak foto’s van je fiets, het framenummer en alle andere details en bewaar ze op je telefoon. Op die manier is je fiets nog makkelijker terug te vinden nadat je aangifte hebt gedaan.

2. Gebruik minstens twee verschillende sloten

Deze tip heb je waarschijnlijk al veel vaker gehoord, maar het helpt écht. Het ringslot dat standaard bij je elektrische fiets wordt geleverd is niet genoeg om dieven tegen te houden. Ervaren e-bikedieven hebben zo’n ringslot binnen een handomdraai open en kunnen zo onopgemerkt jouw fiets meenemen. Een tweede slot, bijvoorbeeld een insteek- of kettingslot, kost een dief meer tijd. Deze tijd heeft een dief niet, want dat betekent meer kans om betrapt te worden.

Het beste gebruik je een fietsslot met een ART-kwalificatie. Het ART-keurmerk geeft de diefstalbestendigheid van het slot aan. Hoe hoger de kwalificatie, hoe beter jouw fiets beschermd is. Een ART** slot wordt geaccepteerd door verzekeraars, maar een ART*** slot is natuurlijk nog beter. Weet je niet welk fietsslot je moet kiezen? Geen probleem, je vindt al onze sloten terug in onze keuzehulp. Heb je twijfels over welk insteekslot op jouw ringslot past? Geen zorgen, ook daar hebben wij meer informatie over in ons blog

Bekijk direct ons assortiment fietssloten.

3. Zet je e-bike vast aan een lantaarnpaal of het fietsenrek

Met een ketting-, kabel – of insteekslot kun je je e-bike gemakkelijk aan het fietsenrek of een lantaarnpaal vastzetten. Zorg ervoor dat je altijd een onbeweeglijke plek kiest om je fiets aan vast te zetten, bijvoorbeeld een ijzeren hek of een boom. Op die manier kan een dief je e-bike niet verplaatsen naar een rustigere plek om de sloten uitgebreid open te breken.

Het komt best wel eens voor dat er geen hek, boom of lantaarnpaal in de buurt is. Dan kun je je kettingslot ook gebruiken om het frame van je fiets aan het voorwiel vast te zetten. Zo kan een dief je fiets niet gemakkelijk verrijden door alleen het achterwiel op te tillen.

4. Zet je fiets in een bewaakte stalling

Om diefstal zo moeilijk mogelijk te maken, zet je je fiets altijd het best in een bewaakte fietsenstalling. Op steeds meer plekken in de stad en op stations zijn bewaakte fietsenstallingen te vinden, en veel zijn zelfs gratis. Moet je toch een klein bedrag betalen om je fiets in een bewaakte fietsenstalling te zetten in plaats van langs de kant van de weg? Dan is dat het waard, want als je fiets gestolen wordt ben je nog veel meer geld kwijt! Voor een lijst met bewaakte fietsenstallingen in Nederland kun je een kijkje nemen op www.veiligstallen.nl.

Ook thuis kan je fiets gestolen worden. Een opportunistische fietsendief kan jouw fiets in de voortuin zien staan en hem in een onbewaakt ogenblik wegkapen. Zet je elektrische fiets daarom thuis ook altijd op slot en uit het zicht, het liefst in een schuur.

5. Koop een diefstalonvriendelijke e-bike

Ja, ze bestaan echt. Steeds meer fietsmerken zoals Sparta en Gazelle ontwerpen hun fietsen met GPS tracking en een bijbehorende app voor op je smartphone, waardoor jij precies kunt zien waar je fiets zich bevindt. 

Met de Sparta Connect app kun je een virtueel hek instellen rond het gebied waar je je fiets geparkeerd hebt. Zodra je fiets ongepland het gebied verlaat, krijg je daar een melding van in de Sparta Connect app. Ook beschikt de app over een sabotagemelding, waarmee je een notificatie krijgt wanneer je fiets plotseling beweegt of omvalt. De Sparta Connect app is te gebruiken bij de Smart modellen van Sparta. Om gebruik te kunnen maken van de handige GPS tracking en diefstalmeldingen heb je een abonnement nodig, dat gemakkelijk af te sluiten is via de app zelf. 

De Connect app van Gazelle werkt grotendeels hetzelfde als de app van Sparta. Ook in de Connect app van Gazelle krijg je een melding van een vermoedelijke diefstalpoging als je een virtueel hek hebt ingesteld. Als je de Connect-fietsverzekering hebt kun je een melding maken van de diefstal in de app, waarna het opsporingsteam van de verzekeraar direct aan de slag gaat met het opsporen van jouw gestolen e-bike! De Gazelle Connect app en de Connect-fietsverzekering is geschikt voor alle Gazelle Connect modellen en de Gazelle No1. Je kunt de fietsen herkennen aan de gele 'GPS Protected' sticker die op het frame te vinden is. 

Als je fiets na diefstal via de track en trace wordt teruggevonden, krijg je direct je eigen fiets weer terug. Het nadeel hiervan is wel dat je de fiets terugkrijgt in de staat waarin de dief jouw fiets heeft achtergelaten. Helaas kan dit in sommige gevallen betekenen dat je fiets flink beschadigd is. 

Bekijk hieronder een aantal e-bikes uit onze collectie met GPS tracking.

2.399,- 2.849,-
Waardering:
100%
16% korting
6.928,-
Waardering:
93.0000%

Fietsverzekering

Hoewel een fietsverzekering de diefstal van je e-bike niet direct kan voorkomen, is het toch heel handig om te hebben. Wordt je fiets dan toch gestolen, dan krijg je gewoon een nieuwe fiets zonder gedoe. Bij 12GO Biking kun je zowel in de winkel als in de webshop een ANWB fietsverzekering afsluiten bij het afrekenen. Heb je recent een fiets bij 12GO Biking gekocht en geen fietsverzekering afgesloten, maar wil je dat toch nog doen? Dan kun je vrijblijvend het aanvraagformulier invullen. Bekijk onze informatiepagina om meer te lezen over onze fietsverzekeringen. 

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.