Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Hoewel we op dit moment nog kunnen genieten van echt zomers weer, zal het niet lang meer duren voor de herfst haar intrede doet. De dagen worden korter, de temperaturen worden koeler en over een tijdje zullen de bomen weer hun bladeren verliezen. Vervelend? Ach, alleen als je je niet goed voorbereid. Als echt doorgewinterde fietsers zeggen we bij 12GO Biking: ‘slecht weer bestaat niet, alleen een slechte voorbereiding.’ Daarnaast is het natuurlijk mooi meegenomen dat je in het voorjaar veel harder en langer kunt fietsen als je in de koudere maanden ook door blijft fietsen. In deze blog vertellen we jou hoe je zo comfortabel mogelijk blijft genieten van het fietsen in het najaar.
Laagjes
Trek niet meteen je gevoerde lange mouwen jersey uit de kast wanneer het buiten frisser wordt. Investeer beter in fijne laagjes die je gemakkelijk aan of uit kunt doen onderweg. Echte must haves zijn bijvoorbeeld armstukken en beenstukken. Deze doe je aan wanneer je vertrekt in de vroege, frisse ochtend of je neemt ze mee voor wanneer het in de avond afkoelt. Arm- en beenstukken zijn er in verschillende diktes, zodat je voor iedere temperatuur een fijne keuze hebt. Zijn lange beenstukken net te warm? Kies er dan voor om enkel kniestukken mee te nemen om je knieën te beschermen tegen de kou. Zo ga je blessures tegen.
Nog een belangrijk accessoire is het ondershirt. Deze extra laag die je onder je jersey draagt biedt warmte, maar zorgt tevens voor ventilatie. Ondershirts hebben een vochtafdrijvende en sneldrogende werking. Daardoor vat je minder snel kou. Voor dames hebben we een speciale pagina voor dames onderkleding.
Ook óver je jersey kun je extra laagjes dragen. Een fijne toevoeging aan je kledingcollectie is een windjack zonder mouwen. Deze zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Ze zijn heerlijk om te dragen wanneer het net wat frisser wordt. Wanneer het warmer wordt rits je de jersey gemakkelijk open of je steekt hem in het rugvakje van je jersey. Wordt het nog frisser, dan draag je het best een fietsjack met lange mouwen. Bij regenachtig weer kies je voor extra veiligheid voor een windjack met een opvallende kleur.
Overschoenen
Droge en warme voeten behoud je door overschoenen te dragen. Er zijn dikke winterschoenen voor echt guur weer, maar ook dunnere die slechts wind en regen tegenhouden. Deze zijn perfect voor het najaar. Is het enkel een beetje fris, maar wel droog? Dan kun je voor wat extra comfort oversokken dragen. In onze overschoenen koopgids lees je nog meer over de verschillende soorten overschoenen uit ons assortiment.
Veel fietsers die snel last hebben van koude voeten kiezen ervoor om in de winter speciale winterfietsschoenen te dragen. Deze isoleren en helpen je voeten droog te houden.
Fietsbril voor donkere omstandigheden
Ook niet onbelangrijk is het dragen van een fijne fietsbril. Waar je in de zomer vaak kiest voor glazen die fel zonlicht tegenhouden, heb je in het najaar meer aan een bril die wat meer lichtdoorlatend is. Voor wisselende weersomstandigheden kun je kiezen voor een fietsbril met meekleurende glazen, ook wel fotochromatische glazen genoemd. Dit zijn glazen die zich aanpassen aan de lichtintensiteit. Doordat deze brillen in de schemering veel licht doorlaten kun je ze veilig ophouden. Je draagt de bril dan niet tegen het zonlicht, maar om je ogen te beschermen tegen wind en regen. Schijnt de zon? Dan kleuren de glazen donkerder en beschermen ze je ogen tegen fel zonlicht.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Wanneer de temperaturen dalen, verbruik je meer energie om warm te blijven. Daardoor kan het nodig zijn om net een extra energiereepje mee te nemen met je rit. Vind je het lekker of gezelliger om een koffiestop bij een restaurantje te houden? Dan zul je eerder binnen gaan zitten wanneer het koeler is. Neem dan een goed lichtgewicht fietsslot mee zodat je racefiets buiten veilig staat.
Zorg dat je altijd goede fietsverlichting bij de hand hebt, ook wanneer je verwacht in het licht terug te komen. Nu het vroeger donker wordt is de kans groter dat je toch eens later thuis komt dan verwacht en het al schemert. Daarnaast ben je slecht zichtbaar voor medeweggebruikers wanneer je in regenachtig weer rijdt. Er is tegenwoordig voldoende keuze uit lampjes die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens aerodynamisch en strak staan op je fiets. De meeste lampjes zijn oplaadbaar via usb, gaan lang mee, en hebben verschillende lichtstanden. Lees hierover meer in onze blog over diverse soorten fietsverlichting voor de racefiets of mountainbike.
Wanneer de wegen vies of nat zijn heb je na een uurtje fietsen al snel een natte rug. Dit voelt oncomfortabel en maakt je koud. Het monteren van een racefiets spatbord kan dan een goed idee zijn. Dat maakt fietsen in het najaar meteen al een stuk leuker! Extra voordeel; geen koffietentjes die jou de deur weigeren door je vieze rug... We kunnen ze geen ongelijk geven.
Veel wielrenners verkiezen in de herfst hun gravelbike of mountainbike boven de racefiets. Met een offroad fiets die vies mag worden scheur je in deze periode heerlijk over de bospaden. De bredere banden geven extra grip in de bochten. Dat is fijn omdat je met de smalle banden van een racefiets nog wel eens kan gaan glijden over de blaadjes op de fietspaden. In het najaar lekker er op uit gaan met een offroad fiets kan een gave nieuwe uitdaging en motivatie zijn om ook op de koudere dagen naar buiten te gaan.
Toch lekker met de racefiets er op uit maar wel met wat extra zekerheid? Laat dan wat lucht uit je banden lopen. Zo heb je net wat meer grip in de bochten. Check goed hoeveel bar je minimaal in je band moet hebben om veilig te fietsen. Check hier onze blog over de juiste bandenspanning voor de racefiets.
Sommige fietsers houden ervan; het hele jaar doorfietsen door weer en wind. Ben jij nou net zo een fietser die daar niet zo veel van moet hebben en er liever alleen met droog en wat warmer weer op uit trekt? Maar wil je wel je conditie onderhouden? Dan kies je het beste voor een indoor fietstrainer. Fietstrainers zijn er in diverse prijsklassen. Ga bijvoorbeeld voor een budget rollenbank, of kies een luxere direct drive trainer waar meer functies op zitten, zoals een vermogensmeter en mogelijkheden om met apps als Strava te verbinden. Wil je echt het beste van het beste, dan kies je een smartbike. Deze indoor trainers bieden je de meest realistische indoor fietservaring.
Onlangs schreven we een blog over onze fietstrainer test 2023. Daarin lees je alles over de diverse direct drive fietstrainers die wij momenteel in ons assortiment hebben.
Niet alleen jijzelf bent na een fietsrit in de kou of nattigheid extra toe aan wat warmte en comfort. Ook je fiets heeft extra afgezien en kan daardoor wel wat extra onderhoud gebruiken. Maak direct na je rit de ketting en cassette goed droog en schoon en spuit je frame af. Het tijdig onderhouden van je fiets voorkomt roest en slijtage. Zo gaan je onderdelen een stuk langer mee. Check ook je remmen. Door de viezigheid kunnen je blokjes sneller aan vervanging toe zijn.
Vond je dit blog nuttig?
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.