Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Stadsfietsen tussen de 500 en 1000 euro

Koopgids: Stadsfietsen tussen de 500 en 1000 euro

Je stadsfiets is aan vervanging toe en je weet ongeveer wat je wilt uitgeven aan een nieuwe fiets. In dit blog helpen wij je met het kiezen van een stadsfiets tussen de €500 en €1000,-. Een stadsfiets kiezen kan namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn. Er zijn een hoop termen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord en er is veel keuze. Geen zorgen; na dit blog ben je voorzien van de juiste informatie om jouw ideale stadsfiets te kiezen!

Bekijk direct:

Bekijk direct alle stadsfietsen

Wil ik wel echt een stadsfiets?

Om te beginnen moet je zeker weten dat je een stadsfiets wilt. Dit hangt namelijk af van meerdere factoren. Hoe vaak ga je jouw fiets gebruiken? Wil je de fiets ook voor langere ritten dan 10 kilometer gebruiken? Wil je ook plezierritjes maken of er alleen meer naar werk of school mee fietsen? Stadsfietsen zijn bedoeld, met name in deze prijsklasse, voor korte dagelijkse ritten.

Je fietst gemiddeld maximaal 15 á 20 kilometer per dag. Daarnaast stap je eigenlijk zelden tot niet voor de lol op je fiets. Ook heb je liever dat je fiets weinig onderhoud nodig heeft. Wil je een fiets kopen waarbij je wel wat meer plezierritjes wil maken? Dan is een hybride fiets of een elektrische stadsfiets voor jou een beter alternatief.

stadsfietsn onder de 1000 euro

De Cortina Common is een perfect voorbeeld van een stadsfiets tussen de 500 en 1000 euro. 

Dit kan je verwachten van een stadsfiets onder de 1000 euro

Heel simpel: Deze fietsen brengen je van A naar B voor korte tot middellange ritten. Stadsfietsen in deze categorie zijn voornamelijk voorzien van een vaste zadelpen en rechte zithouding. Dit is ideaal voor in de stad, je behoudt namelijk gemakkelijk overzicht. Deze zithouding zorgt daarentegen voor minder comfort bij een langere rit. Als je vaak ritten wilt maken van 15+ kilometer is het verstandig om een fiets te nemen met een meer actieve zithouding. Toch zijn er verschillende factoren die het comfort positief beïnvloeden. Hierover lees je meer in de volgende kop.

Verschillen in deze prijsklasse

Door het lezen van de verschillen in deze prijsklasse kan je voor jezelf een goed beeld vormen welke soort stadsfiets bij jou past. De verschillen in deze prijsklasse zitten in verschillende aspecten. Allereerst in de soort stadsfiets die je kiest, daarnaast spelen comfort, onderhoud en versnellingen ook een grote rol. Hieronder vind je de verschillende opties, vaak gaat de meest luxe uitvoering in de verschillen gepaard met het hoogste prijskaartje.

Type stadsfietsen in deze prijsklassen

Stadsfietsen zijn op te delen in verschillende types:

De transportfiets: Een robuuste fiets waar je een grote mand of krat voorop hebt. Al jarenlang mateloos populair onder scholieren, maar ook geen verkeerde fiets om de dagelijkse boodschappen mee te kunnen nemen. 

Lifestyle en Urban fietsen: Deze fiets is ideaal voor jou als je graag in stijl rondrijdt. Deze fietsen zijn vaak voorzien van een retro- of opvallende look waardoor je naast efficiënt ook stijlvol van A naar B toe rijdt.

De moederfiets: Deze fietsen kenmerken zich door stabiliteit. Moederfietsen zijn bijvoorbeeld altijd voorzien van een dubbele standaard. Zo kan je jouw fiets eerst rustig stilzetten en daarna bijvoorbeeld je kind uit het zitje halen. Ook zijn moederfietsen vaak voorzien van een voordrager. Zo kan je met je kind achterop en de boodschappen voorop van supermarkt naar huis.

De klassieke stadsfiets: Geen toeters en bellen. De fiets in zijn puurste vorm. Jij wilt gewoon een vertrouwde tweewieler. Voor school, het uitgaan, werk.

lifestyle en urban fietsen

Verschillen in comfort

Als jij dagelijks op de fiets zit en soms een olifantenpaadje neemt, of graag op hoge snelheid rijdt, is wat extra comfort geen overbodige luxe. Een geveerde voorvork draagt bij aan dit stukje comfort. Oneffenheden op de weg worden opgevangen waardoor je lichaam minder heftige schokken ervaart. Hierdoor zit je net wat comfortabeler op de fiets. Comfort heeft ook een prijskaartje. Vanaf €700 heb je een stadsfiets met een geveerde voorvork. Een verende zadelpen zorgt ervoor dat je bovenlichaam minder de kracht van een hobbel ervaart, maar wordt opgevangen door deze zadelpen. Comfortabel opstappen? Ga dan voor een damesmodel, trapeze frame of lage instap.

Verschil in versnellingen

De keuze voor een bepaald soort versnelling hangt af van een bepaald soort gebruik. Meer versnellingen is niet per se beter. In deze prijsklasse vind je drie verschillende versnellingen. De Nexus 3, 7 en 8 naaf. Het getal staat voor het aantal versnellingen. De Nexus 8 heeft dus acht versnellingen.

Meer lezen over het verschil tussen de versnellingsnaven? Bekijk ons blog over de Shimano naafversnellingen.

Stadsfiets met Nexus 3 naaf: Ideaal voor een korte vlakke rit. De lichtste versnelling is prima om een bruggetje mee op te rijden. Voor een lange heuvel moet je al flink kracht op je pedalen zetten. De Nexus 3 naaf is vaak te vinden op de voordelige stadsfietsen. Ook heeft een Nexus 3 naaf weinig onderhoud nodig.

Stadsfiets met Nexus 7 naaf: Deze naaf heeft zeven versnellingen en heeft een breder schakelbereik. Dit wil zeggen: De stapjes tussen de zeven versnellingen zijn kleiner en de lichtste versnelling is lichter dan bij een Nexus 3 naaf, terwijl de zwaarste versnelling zwaarder is dan bij een Shimano Nexus 3 naaf.

Stadsfiets met Nexus 8 naaf: De stadsfietsen met een Nexus 8 naaf vind je in de bovenkant van deze prijsklasse. Deze versnelling is namelijk nét een tandje beter dan de twee eerder genoemde versnellingen. De Nexus 8 naaf heeft een nóg breder schakelbereik en heeft veel minder weerstand dan de Nexus 7 naaf. De Nexus 8 naaf is daarnaast duurzamer en het verschil in kwaliteit is duidelijk merkbaar met de Nexus 7 naaf.

trek district

Iets meer investeren dan €1000? De Trek District 3 is een absoluut pareltje voorzien van riemaandrijving en een Shimano Nexus 8 naaf. 

Verschillen in remmen

Mechanische velgremmen: worden voornamelijk gebruikt op racefietsen en op (elektrische) stads- en hybride fietsen.

Hydraulische schijfremmen: hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Deze remmen presteren goed onder alle omstandigheden. Deze remmen vind je terug op de iets duurdere fietsen in deze prijsklasse.

Rollerbrakes: Deze vind je het meest terug op de stadsfietsen in deze prijsklasse. Een rollerbrake doet wat hij moet doen: Remmen. De rem heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk af te stellen. Bij een rollerbrake kan je onmogelijk over de kop slaan door een wrijvingskoppeling tussen de rem en de naaf.

Terugtraprem: Klassiek, maar nog altijd even effectief. Je remt door naar achter te trappen. Nadeel van deze remmen is dat je gemakkelijk kan gaan slippen.  

rollebrake rem

Een rollerbrake rem vind je vaak terug op stadsfietsen in deze prijsklasse

Wel of geen riemaandrijving

Een ander onderdeel waar je uit kan kiezen bij stadsfietsen in deze prijsklasse is de aandrijving. De traditionele ketting heeft er met de riemaandrijving een geduchte concurrent bij. Een riemaandrijving is een stuk onderhoudsarmer, gaat langer meer en is lichter in gewicht. Riemaandrijving is onder te verdelen in twee verschillende categorieën: CDX en CDN. CDX is een zeer duurzame en efficiënte aandrijving. Deze vind je vaak terug op elektrische stadsfietsen met riemaandrijving. Een CDN riem is meer van instapniveau en wordt voornamelijk gebruikt op stadsfietsen uit deze prijsklasse.

Lees hier meer over riemaandrijving

Verschil met andere prijsklassen stadsfietsen

Het voornaamste verschil met een stadsfiets uit een duurder segment is het kwaliteitsverschil. Stadsfietsen rond de 1500 zijn meer geschikt voor de veeleisende fietser dankzij de meer kwalitatieve componenten. Zo vind je bij duurdere stadsfietsen bijvoorbeeld de Shimano Alfine Naaf. Met deze versnellingsnaaf kan je gemakkelijker langere tochten afleggen en schakel je zeer nauwkeurig. Ook vind je in deze prijsklasse stadsfietsen met een kwalitatief betere aandrijving, zoals de CDX tandriem.

In het prijssegment onder de 500 euro vind je voornamelijk fietsen met de Nexus 3 naaf. Wil je een fiets puur om korte stukjes mee naar school te fietsen? Dan is een fiets in deze categorie meer voor jou.

Uitgelichte stadsfietsen

Inmiddels ben je een stuk wijzer geworden over de verschillen binnen deze prijsklasse. Hieronder lichten we enkele stadsfietsen uit deze prijscategorie.

De Cortina Common Family.

De ideale familiefiets: De Cortina Common family is de perfecte moederfiets waar kinderzitjes gemakkelijk worden gemonteerd. De fiets is uitgerust met een Shimano Nexus 7 naaf en rollerbrake remmen. De moederfiets is daarnaast voorzien van een dubbele standaard voor extra stabiliteit.

Batavus Finez N7 FF

De prijswinnende stadsfiets is jouw volgende stadsfiets als je op zoek bent naar een no-nonsens stadsfiets die wel van alle gemakken is voorzien. De verstelbare stuurpen en verende zadelpen zorgt voor een comfortabele rit. Naast een comfortabele rit is deze stadsfiets ook geschikt voor de spontane weekendrit.

999,99
Waardering:
96%
13% korting

Batavus Fonk 3V

Deze bonk degelijkheid is al jarenlang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Deze alleskunner is dankzij het lichte gewicht gemakkelijk door drukke situaties zoals een stadscentrum heen te bewegen. De fiets is uitgerust met Batavus Aerline verlichting waardoor je ook s ’avonds er prima op uit kan gaan.

749,99
Waardering:
95.0000%
11% korting

Cortina Common Transport Belt 7V

Een fiets zonder riemaandrijving kan natuurlijk niet ontbreken. De Cortina Common 7V Belt is een combinatie van Transportfietsen en Lifestyle & Urban fietsen. De fiets is ideaal voor iedereen die wél een goede fiets wil, maar niet veel tijd kwijt wil zijn aan onderhoud.

1.199,99
Waardering:
97%
11% korting

Na dit blog er nog niet uit? Kom langs in de winkel!

Met een mega indoor testcenter en 25 verkoopspecialisten is 12GO Biking dé plek om jouw stadsfiets aan te schaffen. Als je online er niet uit komt ben je van harte welkom in onze megastore in Moordrecht.

Een greep uit onze stadsfietsen tussen de 500 en 1000 euro

899,99
Waardering:
99.0000%
9% korting
999,99
Waardering:
95.6667%
11% korting
749,99
Waardering:
97.5000%
15% korting
699,99
Waardering:
100%
1.299,99
Waardering:
93.3333%
23% korting
949,99
Waardering:
93%
16% korting
729,99
Waardering:
97.5000%
12% korting
1.279,99
Waardering:
99.3333%
22% korting
999,99
Waardering:
96%
13% korting
999,99
Waardering:
87.5000%

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Koga collectie 2021 Koga collectie 2021
Koopgids: Wat krijg je voor een stadsfiets boven de 1500 euro? Koopgids: Wat krijg je voor een stadsfiets boven de 1500 euro?