Opruiming: hoge korting op e-bikes ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Wat krijg je voor een stadsfiets boven de 1500 euro?

Fiets je nog steeds op een oude fiets die twee jaar geleden al aan vervanging toe was? Heb je om de haverklap onderhoudsproblemen of ben je simpelweg op zoek naar een mooie en gloednieuwe stadsfiets? Dan zit je hier op het juiste adres. In dit blog besteden we aandacht aan stadsfietsen in het topsegment en laten we zien wat de verschillen zijn ten opzichte van goedkopere stadsfietsen, zodat jij de beste keuze kunt maken!

Is een stadsfiets boven de 1500 euro iets voor mij?

Om te beginnen moet je zeker weten dat je een stadsfiets wilt. Ben je op zoek naar een nieuwe fiets, maar twijfel je nog of een stadsfiets de beste keuze is voor jou? Vraag jezelf dan af hoe vaak je fietst en voor welke doeleinden je de fiets wil gebruiken. Fiets je elke dag naar school of naar je werk of maak je elk weekend een lange toertocht van 80 kilometer? Met name in de wat lagere prijsklasse zijn stadsfietsen bedoeld voor de korte dagelijkse ritten. Een stadsfiets boven de 1500 euro is écht iets voor jou als je een beetje een luxepaard bent, comfort bij jou hoog in het vaandel staat en je graag de beste kwaliteit hebt. 

Ondanks het hogere prijskaartje krijg je er meer dan genoeg voor terug. Naast het hoge comfort zijn de duurdere stadsfietsen voorzien van hoge kwaliteit onderdelen en gaan ze erg lang mee. Je hoeft je dus nog lang niet druk te maken over je volgende fiets. Daarnaast zijn stadsfietsen uit het topsegment een stuk lichter van gewicht dan fietsen uit lagere prijsklasses, waardoor je nog sneller op school of op je werk bent. 

Een stadsfiets uit het topsegment is ideaal voor de langere ritten, maar gebruik jij je fiets voor de échte lange toertochten? Dan is een hybride fiets of een elektrische stadsfiets voor jou een beter alternatief. 

Dit kan je verwachten van een stadsfiets boven de 1500 euro

Stadsfietsen uit het topsegment doen meer dan je alleen van A naar B brengen: Je ervaart zeer comfortabel rijgedrag, bent niet van de fiets af te slaan en dankzij de combinatie van hoogwaardige onderdelen en een mooi afgewerkt frame, rijd je met stijl naar school of naar je werk. De stadsfietsen in deze categorie zijn voornamelijk voorzien van een geveerde voorvork en een rechte tot licht actieve zithouding voor extra comfort. Toch zijn er verschillende factoren die de fietsen boven de 1500 euro doen onderscheiden. In het volgende kopje komen deze factoren aan bod.

Verschillen in deze prijsklasse

Om tot een juiste keuze te komen, is het belangrijk dat je de verschillen binnen het topsegment kent. Ten eerste zitten de verschillen binnen deze prijsklasse in de soort stadsfiets die je kiest. Daarnaast spelen comfort, onderhoud en versnellingen een grote rol. Hieronder vind je de verschillende opties. Vaak gaat de meest luxe uitvoering gepaard met het hoogste prijskaartje.

Type stadsfietsen in deze prijsklassen

In de prijsklasse boven de 1500 euro zijn de stadsfietsen onder te verdelen in 2 types:

Lifestyle en Urban fietsen: Rijd je graag rond in stijl en vind je een opvallende look erg belangrijk? Dan is dit type fiets ideaal voor jou. Deze fietsen hebben vaak een retro look, waardoor ze niet alleen zorgen dat je van A naar B komt, maar er ook voor zorgen dat je effieciënt en in stijl op je bestemming aan komt.

De klassieke stadsfiets: Een standaard fiets uitgerust met bagagedrager, standaard en verlichting die je zonder moeite naar school, de winkel of je werk brengt.

Verschillen in comfort

Of je dagelijks naar je werk rijdt, elk weekend een plezierritje maakt of stiekem een bospaadje meepakt naar school, comfort is erg belangrijk. Een hoog comfort zie je echter terug in het prijskaartje. De stadsfietsen in het topsegment hebben vaak een licht geveerde voorvork, waardoor je lichaam minder schokken ervaart. Een verende zadelpen vangt ook de klappen van een hobbel op, zodat je comfortabel op de fiets kunt blijven zitten. 

Een stadsfiets boven de 1500 euro onderscheidt zich in comfort ten opzichte van stadsfietsen in een lager segment dankzij hoogwaardige onderdelen, zoals een stijver frame. Daarnaast zie je dat de zithouding op stadsfietsen in dit segment iets sportiever/actiever is dan op een lager segment. Deze actievere zithouding zorgt ervoor dat je langer comfortabel op de fiets kan zitten. Wanneer je graag comfortabel op wilt stappen kun je voor een damesfiets of trapeze frame gaan.

Verschil in versnellingen

Ook het type versnelling zorgt voor een prijsverschil. Het verschil tussen de versnellingsgroepen zit voornamelijk in duurzaamheid, kwaliteit en gewicht. Daarnaast is het ook belangrijk om naar het aantal versnellingen te kijken: meer versnellingen geeft een groter schakelbereik. Een groter schakelbereik zorgt ervoor dat je makkelijker door een heuvelachtig gebied kunt rijden. 

In het topsegment vind je drie verschillende versnellingen: de Alfine 8 en 11 naaf en de Nexus 8 naaf. Het getal achter de naam geeft het aantal versnellingen aan. De Alfine 8 heeft dus acht versnellingen. 

Stadsfiets met Nexus 8 naaf: De stadsfietsen met een Nexus 8 naaf zijn te vinden in de onderkant van het topsegment. Deze versnelling is duurzaam, schakelt soepel en is merkbaar beter dan de Nexus 3 en 7 naaf, die je tegenkomt in het lagere segment. 

Stadsfiets met Alfine 8 naaf: De Alfine 8 naaf heeft hetzelfde schakelbereik als de Nexus 8 naaf. Het grote verschil ten opzichte van de Nexus naaf zit in de techniek. De Alfine 8 schakelt zeer soepel en nauwkeurig en is erg duurzaam. 

Stadsfiets met Alfine 11 naaf: Deze naaf heeft 11 versnellingen en heeft daarmee een zeer groot bereik. De Shimano Alfine 11 is de eerste naaf die continu gesmeerd wordt door een olie-bad, waardoor de naaf nog nauwkeuriger schakelt. Doordat er minder wrijving is en de naaf gebruik maakt van betere smering, is de naaf ook erg duurzaam. Ben je een veeleisende fietser en wil je het beste van het beste? Kies dan voor een stadsfiets met een Alfine 11 naaf. 

Fietsen in het lagere segment maken gebruik van Shimano Nexus 3 en 7 naven. Met deze versnellingsnaven heb je een stuk minder bereik, waardoor je moeite zult hebben op terreinen met veel hoogteverschil. Bovendien zijn deze naven van lagere kwaliteit en gaan minder lang mee.

Lees meer over Shimano naafversnellingen.

Verschil in remmen

In het topsegment wordt alleen gebruik gemaakt van hydraulische remmen die je kan onderverdelen in twee types:

Hydraulische velgremmen: De hydraulische velgremmen remmen een stuk beter dan de mechanische velgremmen. Daarnaast zijn de remblokjes eenvoudig te vervangen en hebben de remmen weinig onderhoud nodig. 

Hydraulische schijfremmen: Hydraulische schijfremmen hebben de meeste remkracht en zijn het best te doseren. Daarnaast bieden hydraulische schijfremmen uitstekende prestaties tijdens alle weersomstandigheden. 

In het topsegment van de stadsfietsen zul je voornamelijk hydraulische schijfremmen vinden, vanwege de uitmuntende remprestaties. Type remmen zoals rollerbrakes, terugtrapremmen en trommelremmen vind je in dit segment dus niet terug. 

Wel of geen riemaandrijving

Een andere belangrijke keuze die je kunt maken is de aandrijving. Naast de vertrouwde en bekende ketting, zijn er ook fietsen met een riemaandrijving. Een riemaandrijving heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ketting. Ten eerste is een riemaandrijving onderhoudsvrij. De riem blijft schoon en droog, waardoor er haast geen slijtage is. Ook hoef je je nooit meer zorgen te maken over vlekken op je broek. Een fiets met een riemaandrijving hoef je namelijk niet te smeren. Daarnaast gaat een riem tot wel vier keer langer mee, behaal je een hogere snelheid en is de aandrijving compleet geruisloos. 

Stadsfietsen in het topsegment maken bijna allemaal gebruik van een riemaandrijving. Er zijn twee soorten riemaandrijvingen: de CDN tandriem en de CDX tandriem. Een CDN riem wordt vaak gebruikt in het lagere prijssegment, maar is ook terug te vinden bij de onderkant van het topsegment. Een CDX riem gaat langer mee en is een stuk efficiënter. Bovendien wordt een CDX riem ook gebruikt op elektrische stadsfietsen en is dus zeer sterk. 

Lees hier meer over riemaandrijving

koga f3

Waarom geen e-bike in hetzelfde prijssegment?

Het eerste wat je misschien opvalt is het prijskaartje. Voor hetzelfde budget kun je ook een elektrische fiets kopen. Waarom zou je dan voor een stadsfiets gaan? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste is het enige voordeel van een elektrische fiets uit dezelfde prijsklasse de elektrische ondersteuning. Wanneer het aankomt op de onderdelen waar de fietsen mee zijn afgewerkt, krijg je betere kwaliteit bij een stadsfiets in dezelfde prijsklassen. Bij het aanschaffen van een goedkope e-bike lever je daardoor ook in op het comfort. Bovendien is een fiets zonder elektrische ondersteuning de perfecte manier om fit te blijven en aan je conditie te werken!

Uitgelichte stadsfietsen

Nu je wat wijzer bent geworden over de verschillen binnen deze prijsklasse, lichten we hieronder een aantal stadsfietsen uit in deze prijscategorie. 

Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 

De Batavus Dinsdag Exclusive Plus is door de RAI verkozen tot fiets van het jaar 2021. De Batavus heeft een Shimano Alfine 11 naaf, welke zeer soepel schakelt. Daarnaast maken de riemaandrijving, stijlvolle look en hydraulische schijfremmen het plaatje compleet. 

€ 1.39900 € 1.54900
Waardering:
93%
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 11v 2021
€ 1.39900 € 1.54900
Waardering:
93%
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022
Batavus Dinsdag Exclusive Plus 2022

Koga Supermetro 8 

De Koga Supermetro 8 2021 is het topmodel Urban Lifestyle fiets van Koga. De fiets kenmerkt zich door de retro look en strakke afwerking. Het is mogelijk om een accessoirepakket aan te schaffen met een bagagedrager, voorspatbord en accuverlichting. 

€ 1.54900
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021
Koga Supermetro 8 2021

Koga F3 6.0 2020

De Koga F3 6.0 is een fiets van hoge kwaliteit. De Shimano Alfine 11 naaf, CDX riemaandrijving en hydraulische schijfremmen zorgen ervoor dat je veel fietsplezier zult beleven, en misschien nog wel belangrijker, dat je dit voor een zeer lange tijd kunt beleven. 

€ 1.84900 € 1.99900
Waardering:
87%
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
Koga F3 6.0 2020
OUTLET

Trek District 4 EQ 

De Trek Disctrict 4 was genomineerd voor de fiets van het jaar 2021, maar heeft de strijd nipt verloren van de Batavus Dinsdag Exclusive Plus. De fiets kenmerkt zich door zijn mooie design en het comfortabele rijgedrag. 

€ 1.59900
Waardering:
93%
Trek District 4 EQ 2021
Trek District 4 EQ 2021
Trek District 4 EQ 2021
Trek District 4 EQ 2021

Wil je meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Gerelateerde berichten
  1. Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten
  2. Koopgids: Stadsfietsen tussen de 500 en 1000 euro Koopgids: Stadsfietsen tussen de 500 en 1000 euro