Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Review Batavus Firenze E-go: een elektrische stadsfiets pur sang

Review Batavus Firenze E-go: een elektrische stadsfiets pur sang

De Batavus Finez, Dinsdag en Fonk zijn inmiddels bekende modellen van de Nederlandse fabrikant. Daarbij voegt zich nu een nieuw model, de Firenze. De Batavus Firenze E-go is een elektrische stadsfiets die groeit in populariteit binnen ons assortiment elektrische fietsen. Dat is niet voor niets, want voor een fijne prijs heb je een uitstekende elektrische stadsfiets voor korte ritjes en stedelijk gebruik. Dat gaf mij reden om de fiets te testen en de resultaten in deze review te beschrijven.

2.599,99
27% korting

Vandaag test ik, Jurre, deze fiets. Inmiddels ben ik twee jaar werkzaam bij 12GO Biking en in die jaren heb ik op talloze elektrische fietsen gezeten. Zo nu en dan komt er een bijzondere e-bike op m'n pad die ik graag uitvoerig test om te ontdekken of het een goede e-bike is. Daar schrijf ik dan een review over, en één van die reviews lees je op dit moment.

Eerste indruk: een prachtige kleur

Het eerste wat mij opviel toen ik de fiets zag, was de prachtige kleur. De prachtige donkergroene gloed over het frame geeft de fiets echt wat extra’s als het gaat om het uiterlijk. Bij Batavus noemen ze de kleur ‘Pesto-Mat’. Je valt er niet mee op, maar toch geeft de kleur een uniek karakter aan de fiets. De rest van de e-bike is ook netjes afgewerkt zoals we dat van Batavus gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de weggewerkte kabels en een dichte kettingkast. De fiets heeft verder een gemiddeld gewicht (25.2 Kg) voor een elektrische stadsfiets, maar vergeleken met elektrische hybride fietsen is hij een stuk lichter en wendbaarder. 

Batavus Firenze E-go op het fietspad

Alleen maar A-merken

Op de Batavus Firenze vind je uitsluitend onderdelen van A-merken. Zo zijn de middenmotor en de accu van het merk Bosch (hierover later meer), de versnellingen van Shimano, het zadel van Selle Royal, het slot van Abus, de verlichting van AXA en de banden zijn van Schwalbe. Als je een onderhoudsvriendelijke fiets zoekt die ook nog eens soepel rijdt zijn A-merken een must-have. Ik merk namelijk wel het verschil in rijgedrag tussen een fiets die voorzien is van A-merk onderdelen en een fiets zonder deze onderdelen. Zo hoor ik bijvoorbeeld geen gerammel en werken de versnellingen, het display en de elektrische ondersteuning naar behoren.

Batavus Firenze E-go met A-merken

Er zijn een aantal specificaties die het uitlichten waard zijn. Zo is de fiets voorzien van Shimano Nexus 7 versnellingen. Die schakelen soepel en zijn gebruiksvriendelijk, wat goed van pas komt in de stad. Daarnaast zijn ze net iets sterker dan de Nexus 8 en dat is wenselijk op een e-bike. Als kers op de taart vergen ze weinig onderhoud. Wat ook bijdraagt aan de onderhoudsvriendelijkheid van de fiets is de dichte kettingkast. Er komt namelijk minder vuil op de aandrijving dan bij een open kettingkast. De ketting onderhouden is daardoor wel weer iets lastiger, maar naar mijn mening weegt dat niet op tegen de onderhoudsvriendelijkheid. Natuurlijk wil je met deze fiets geen botsing maken en verwacht je daarom goede remprestaties. Gelukkig heeft de Firenze die ook. De Shimano hydraulische schijfremmen ken ik van andere fietsen en stelt me ook nu niet teleur. De remkracht is hoog en goed te doseren, ook als het regent.

Elektrische ondersteuning van Bosch

De middenmotor is van Bosch. De Bosch Active Line middenmotor is al van andere elektrische fietsen dus verbaast het me niet dat hij ook op deze Batavus weer uitstekende ondersteuning biedt. Met een koppel van 40 Nm is hij perfect voor dagelijkse ritten door de stad of polder. Verder heb je de keuze uit een 300, 400 of 500 Wh accu. 300 Wh biedt een maximale actieradius van 70 kilometer, 400 Wh van maximaal 80 en 500 Wh van maximaal 100 kilometer. De accu is makkelijk uitneembaar, zodat je hem niet in een vochtige of koude schuur hoeft op te laden. Lees hier meer over de actieradius van e-bike-accu’s.

Batavus Firenze E-go Bosch Active Line middenmotor

Wendbaar rijgedrag

Het rijgedrag is één van de belangrijkste aspecten van een e-bike. Doordat de e-bike aan de lichte kant is vergeleken met elektrische hybride fietsen, is hij zeer wendbaar. Het maken van bochten en het wegfietsen vanuit stilstand gaat allemaal erg makkelijk op de Batavus. Door het lichte gewicht is hij ook makkelijk te verplaatsen in de schuur of in een fietsenstalling. Hij is wel iets minder stabiel dan zwaardere fietsen, maar dat komt ook door de accu in de bagagedrager. Bij elektrische fietsen met accu’s in het frame zit het zwaartepunt namelijk in het midden waardoor ze iets stabieler zijn. Als je eenmaal op de fiets zit merk je hier echter niet zo veel van. Verder testte ik de kwaliteit van het frame door aan hem heen en weer te schudden. Dan ontdek je of een frame stijf is en of er niks rammelt. De Firenze kwam uitstekend uit de test: er rammelde niks en het frame is ook zeer stijf voor een stadsfiets, wat verklaart waarom de fiets zo stabiel fietst.

Batavus Firenze E-go rijgedrag

Verder is de zithouding rechtop en daar ben ik altijd fan van, maar dat kan voor iedereen anders zijn. Voornamelijk bij elektrische stadsfietsen vind ik een rechte zithouding fijn omdat het comfortabeler is en je makkelijker op en af kan stappen in druk verkeer. Het blijft echter wel een elektrische stadsfiets, dus na langere tijd fietsen merkte ik wel dat hij minder comfortabel werd. Je armen en benen zijn in een rechte zithouding namelijk meer gebogen vergeleken met een hybride fiets. Dat is minder comfortabel op de lange afstand. Daarnaast moet je nog relatief wat kracht geven met tegenwind, ondanks de elektrische ondersteuning, en bevat de fiets geen vering. Schokken worden dus niet opgevangen uit het wegdek dus krijg je sneller vermoeide armen en benen krijgt. De stuurpen is daarentegen wel verstelbaar waardoor kan iedereen een comfortabele zithouding vinden. 

Eindoordeel: een uitstekende elektrische stadsfiets

Al met al heb ik de Batavus Firenze E-go ervaren als een uitstekende elektrische stadsfiets, zeker als ik naar de prijs kijk. Fiets je binnen 30 minuten naar je werk of school, maak je af en toe een recreatief rondje en zoek je bovenal een stabiele en wendbare elektrische fiets voor in de stad? Dan is de Batavus Firenze perfect voor jou. De e-bike is namelijk licht, wendbaar en voorzien van onderhoudsvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige onderdelen.

Batavus Firenze E-go vooraanzicht

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.