Outlet | tot wel 50% korting! ›

Toggle Nav
Winkelwagen
Eindejaarssale

(Elektrische) Fietsen leasen | Alles wat je moet weten

Waar je vroeger alleen je auto kon leasen is het sinds januari 2020 ook mogelijk om een fiets te leasen. Dit is mogelijk voor alle soorten fietsen, van sportfietsen tot elektrische fietsen en van stadsfietsen tot Speed Pedelecs. Naast dat je dus een fiets aan kunt schaffen zoals je dat altijd gewend bent geweest zijn er nu ook verschillende lease-opties. Fietsleasen kan zowel privé als zakelijk. Natuurlijk is het daarnaast ook nog mogelijk om een fiets zowel privé als zakelijk te kopen. Maar welke optie biedt nou welke voordelen? En wat is voor jou dan de beste optie? Hieronder leggen wij alles voor je uit!

Direct naar: Operationeel leasen | Privé leasen | Zakelijk kopen | Leasen voor ZZP/DGA | FAQ

Fiets leasen, hoe werkt het?

Het leasen van een (elektrische) fiets klinkt interessant, maar hoe gaat het nou eigenlijk in z'n werk? Zoals je misschien wel weet geldt er sinds januari 2020 een nieuwe leaseregeling. Dankzij deze regeling werkt het leasen van een fiets hetzelfde als het leasen van een auto. Via een leasemaatschappij zoek jij een fiets uit die tegen de adviesprijs wordt geleased. Je werkgever betaalt dan een vast bedrag per maand. Bovenop de leasekosten van de fiets telt je werkgever 7% van de adviesprijs van de fiets op bij jouw inkomen. Op deze 7% wordt loonheffing ingehouden en jij vindt de bijtelling terug op je loonstrook. Om het iets makkelijker te maken vind je hier een paar rekenvoorbeelden voor de bijtelling bij fietsen in verschillende prijsklassen.

Wat voor fietsen mag ik leasen?

Het antwoord is heel simpel. Je mag elke fiets leasen die je maar wilt. Of je nou een stadsfiets, elektrische fiets of Speed Pedelec zoekt, het kan allemaal!


Fiets leasen of kopen | Welke opties heb ik?

Naast het simpelweg kopen zoals je gewend bent komen er ook verschillende lease-opties bij kijken. Wanneer je overweegt om een fiets te leasen heb je twee opties. Je kan de fiets operational leasen of privé leasen. Operational leasen betekent dat het leasecontract via je werkgever wordt afgesloten. Als je een fiets privé wilt leasen sluit je zelf het contract af en zijn de kosten ook voor eigen rekening. Wil je liever niet leasen, maar wel op een fiets van de zaak rijden? Dan zijn er ook voldoende opties om zakelijk een fiets te kopen. Voor jezelf, of voor je personeel!

Oprationeel Leasen

Prive lease

Zakelijk Kopen

FAQ


Fietsen Operational Leasen (Zakelijk leasen)

FULL OPERATIONAL LEASE (Zakelijk Leasen) FULL OPERATIONAL LEASE (Zakelijk Leasen)

Met operational lease wordt ook wel zakelijk leasen bedoeld. De constructie voor fietsen werkt hetzelfde als een leaseauto van de zaak. Doordat in 2020 de bijtellingsregels zijn veranderd, kun je nu met 7% bijtelling een fiets leasen. Bij operational leasen is de fiets eigendom van het leasebedrijf. Je 'huurt' de fiets voor een vast bedrag per maand, inclusief onderhoudskosten en verzekering. Wanneer je een fiets zakelijk leaset wordt dit bedrag door jouw werkgever betaald. Het enige wat er voor jou bij komt is de 7% bijtelling.

Voordelen van operationeel leasen

 • +Geen hoge aanschafkosten
 • +Je betaalt alleen 7% bijtelling
 • +Vast bedrag per maand
 • +Zorgeloos rijden bij full operational lease

Nadelen van operationeel leasen

 • -Je bent zelf geen eigenaar van de fiets
 • -Reiskostenvergoeding vervalt
 • -Minder vakantiegeld
 • -Kopen kan goedkoper uitvallen

Meer over fietsen operationeel leasen >


Fietsen privé leasen

Privé Lease (Full-Service) Privé Lease (Full-Service)

Private Lease loopt via een leasemaatschappij. Je bent zelf geen eigenaar van de fiets die je koopt, maar je betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In je contract met de leasemaatschappij spreek je af in welke mate onderhoud en verzekering in het abonnement verwerkt zijn. Privé leasen kost je op de lange termijn altijd meer geld dan zelf je fiets kopen. Het voordeel van de (elektrische) fiets leasen is echter dat de kosten uitgesmeerd worden over een langere periode. Hierdoor heb je niet de hoge aanschafkosten die vaak komen kijken bij de aanschaf van een elektrische fiets. In plaats daarvan betaal je een vast maandtarief aan de leasemaatschappij. Hierdoor weet je precies wat je elke maand aan kosten kan verwachten voor de fiets.

Voordeel van privé leasen

 • +Geen hoge aanschafkosten
 • +Vast bedrag per maand
 • +Zorgeloos rijden bij full operational lease

Nadelen van privé leasen

 • -Je bent zelf geen eigenaar van de fiets
 • -Altijd duurder dan het kopen van een fiets
 • -BKR registratie is verplicht

Meer over fietsen private leasen >


Zakelijk fietsen kopen

ZAKELIJK KOPEN ZAKELIJK KOPEN

In het geval van zakelijk kopen zetten we de fiets(en) op naam van het bedrijf. Het bedrijf kan de 21% BTW terugvorderen, waardoor het een voordelige manier is van een fiets aankopen. Het bedrijf bepaalt zelf welke fiets(en) er worden gekocht en is meteen eigenaar van de fiets(en). Als eigenaar is het bedrijf ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de fietsen. Een groot voordeel is dat je de fiets(en) eventueel later kunt doorverkopen. Bovendien kan je vandaag een fiets uitzoeken en dezelfde dag nog fietsen. Voor een offerte voor meerdere fietsen kan je hier contact met ons opnemen. Bekijk hier onze collectie.

Voordelen van zakelijk kopen

 • +Het bedrijf is eigenaar van de fiets(en)
 • +De prijs van de fiets is ex. BTW en met eventuele korting
 • +Je mag iedere fiets uitzoeken die je wilt
 • +Scherpe prijs bij meer fietsen

Nadelen van zakelijk kopen

 • -Je moet in één keer het hele bedrag voldoen
 • -Onderhoud van je fiets zijn voor rekening van het bedrijf
 • -Werknemer is geen eigenaar van de fiets

Meer over zakelijk kopen >

Eindejaarssale

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

Je werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij jouw inkomen op. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. Jij vindt deze bijtelling vervolgens terug op je loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor een leaseauto. Voor een elektrische fiets van €2.500, betaal je € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag tel je bij je bruto inkomen op en je betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag rond de € 5 per maand.

Kan ik de leasefiets ook alleen zakelijk rijden. Dus zonder bijtelling?

Nee, dat kan niet. Doordat de woon-werk kilometers op de fiets door de overheid als privé worden beschouwt, is er altijd sprake van bijtelling. Het is dus niet mogelijk een leasefiets alleen zakelijk te rijden. Het scheelt dat de bijtelling voor een leasefiets maar een paar euro per maand is.

Kan ik accessoires bij mijn fiets leasen?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden, mag bij de fiets geleased worden. Een helm en ketting kunnen uiteraard wel mee geleased worden. LET OP: op het moment dat je met je nieuwe aanwinst de winkel uitfietst, is het leasecontract geactiveerd. Op dat moment kunnen er geen accessoires meer worden toegevoegd.

Is mijn werkgever verplicht om mij een leasefiets aan te bieden?

Nee, dat is hij niet. Werkgevers die graag hun mobiliteitsbeleid verduurzamen, fittere werknemers willen, kiezen in de praktijk vaak voor een fietsregeling.

Ben ik de eigenaar van de fiets gedurende de leaseperiode?

Nee, gedurende de gehele leaseperiode is de leasemaatschappij eigenaar van de fiets. Na het einde van de looptijd kun je de fiets vaak tegen een redelijk tarief overnemen.

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik doen?

Schade of diefstal meld je altijd eerst bij de leasemaatschappij. Bij diefstal heb je meestal geen eigen risico en krijg je snel een nieuwe, vergelijkbare fiets. Je huidige contract blijft gewoon doorlopen. LET OP: bij een racefiets of MTB wordt er vaak wel een eigen risico gerekend bij diefstal.

Wat gebeurt er nadat het contract van 36 maanden afloopt?

Na afloop van de leaseperiode moet je de fiets in principe weer inleveren bij de leasemaatschappij. Meestal zal de leasemaatschappij je een aanbod doen om de fiets over te nemen. Het exacte bedrag is op voorhand niet vast te stellen want is afhankelijk van de uiteindelijke staat van je fiets.

Direct naar: Operationeel leasen | Privé leasen | Zakelijk kopen | Leasen voor ZZP/DGA | FAQ