Feedback
Toggle Nav
Winkelwagen

De nieuwe Trek Domane 2020: Sneller en comfortabeler dan ooit!

De nieuwe Trek Domane 2020: Sneller en comfortabeler dan ooit!

De Trek Domane serie staat al jarenlang bekend vanwege de hoge hoeveelheid comfort die je ervaart op deze fietsen. Niet voor niets is Domane de Endurance lijn van Trek. Mede dankzij de unieke IsoSpeed decoupler in de vork en zadelpen worden schokken van de weg opgevangen, waardoor je langer in het zadel kunt blijven zitten. Voor 2020 heeft de Domane lijn een volledig vernieuwd ontwerp gekregen, waar je niet omheen kunt. Over al dit nieuws lees je in dit blog.

Nieuw aan de Domane

Wat betreft comfort verandert er praktisch niks aan de Domane. De 2020 modellen zijn voorzien van dezelfde technologie die de voorgaande modellen zo populair maakten, namelijk de IsoSpeed. IsoSpeed houdt in dat verschillende onderdelen van het frame los van elkaar kunnen bewegen en zo vrijheid hebben om schokken te absorberen. Zo staan bij de Domane de bovenbuis en zitbuis los van elkaar en ook de voorvork is voorzien van IsoSpeed.

Domane 2020 isospeed

Er zijn echter wel een aantal andere dingen veranderd aan de Domane. De vernieuwingen zijn voornamelijk in het frame terug te vinden. Zo is er nu meer ruimte voor bredere banden. Het is zelfs mogelijk om te rijden met 38 mm brede banden, al adviseert Trek een maximale breedte van 35 mm. De Domane wordt standaard uitgerust met 32 mm brede banden, wat al aanzienlijk meer comfort biedt dan smallere banden.

Ook de vorm van het frame is veranderd. Zo is de onderbuis breder dan vorig jaar en heeft ook de zitbuis een kleine aanpassing gehad wat betreft aerodynamica. Hierdoor ervaar je wel hetzelfde comfort als voorheen, maar dan met hogere aerodynamische efficiëntie. Daarnaast is er gezorgd dat lampjes heel eenvoudig aan het stuur en de zadelpen bevestigd kunnen worden. Zo kun je ook 's avonds even snel eropuit. 

De onderbuis is niet alleen voor aerodynamische prestaties breder geworden. Trek verwerkt in de onderbuis namelijk hun gloednieuwe BITS opbergruimte. Een eenvoudig te openen ruimte in het frame, waarin je alles kwijt kunt van een binnenbandje tot een multitool. Hier kun je overigens gewoon nog een bidonhouder op monteren, waardoor het niet ten koste gaat van je watervoorraad. Ook met bidonhouder erop gemonteerd kun je eenvoudig het klepje verwijderen. Minpunt is echter wel dat je niet de bijbehorende multitool erbij geleverd krijgt, maar deze los moet aanschaffen.

Domane 2020 opslag De nieuwe Domane heeft een handige opbergruimte in het frame.

Trek Domane modellen

Binnen de Domane lijn maakt Trek onderscheid tussen de aluminium modellen en de carbon modellen. Dit verschil is te herkennen aan het AL, SL en SLR wat toegevoegd is aan de naam, waarbij de SL en SLR modellen van carbon zijn. De vernieuwingen voor 2020 zijn alleen toegepast op de carbon modellen.

Trek Domane SL

De SL modellen zijn de “goedkopere” carbon Domane fietsen. Deze hebben een frame van OCLV 500 carbon. Dit carbon is het middensegment van Trek, het is dus nog steeds zeer degelijk carbon. Verder zijn dit jaar alle SL modellen uitgerust met schijfremmen, zodat je in de alle weersomstandigheden voldoende remvermogen hebt. De SL serie is verkrijgbaar als instapmodel carbon racefiets met Shimano Tiagra afmontage tot hoogwaardige racers met Shimano Ultegra Di2 of Sram Force eTap afmontage. De SL serie heeft voor ieder dus wat wils. De lichtste uitvoering van de SL serie weegt 8.71 kg en ook de 'zwaarste' weegt nog steeds minder dan 10 kg (9.87 kg).

Trek Domane SLR

Domene SLR staat voor absolute topprestaties. Het hoogwaardige OCLV 700 series carbon is het lichtste en meest stijve carbon in zijn klasse. Verder heeft de decoupler een groter verstelbereik dan de decoupler op de SL serie. Hierdoor heb je een hogere mate van comfort. Verder zijn de zadelpen en schijfremmen aerodynamischer vormgegeven dan bij de SL modellen, waardoor je minder luchtweerstand ervaart. De Domane SLR 9 weegt 7.78 kg, dit is bijna een kilo lichter dan het lichtste model uit de SL serie. De SLR 6 is met 8.74 kilo zelfs een paar gram zwaader, maar biedt wel iets meer comfort en aero dan de SL serie.

Trek Domane tegenover andere endurance fietsen

Hoe verhoudt de nieuwe Trek Domane zich tegenover de andere populaire endurance fietsen van dit moment? Wanneer we de Domane vergelijken met de Scott Addict serie en de Cannondale Synapse modellen, zien we dat de Domane een iets aerodynamischere vormgeving heeft dan de Synapse. In vergelijking met de Addict modellen zit de Domane tussen de endurance en de RC modellen in.

Op het gebied van comfort zijn de fietsen vergelijkbaar met elkaar. Zowel de Domane als de Scott Addict endurance modellen worden uitgerust met 32 mm banden, waar de Synapse en Addict RC 28 mm banden hebben. De Domane maakt wel als enige gebruik van de decoupler in de zadelpen.

Domane SL 2020

Een opvallend verschil tussen de fietsen is hoe de kabels weggewerkt zijn. Vanzelfsprekend is de kabelgeleiding intern, maar de filosofie achter de kabelgeleiding is anders bij Trek dan bij Cannondale en Scott. Waar we bij de Addict en Synapse de kabel door de balhoofdbuis naar binnen zien gaan, gaan de kabels bij de Domane langs de stuurpen via de bovenbuis naar binnen. Dit ziet er toch iets minder mooi uit dan via de balhoofdbuis en kan wellicht in de weg zitten tijdens het (scherp) sturen.

Domane 2020 kabels

Wanneer we de geometrie van de drie modellen met elkaar vergelijken, zien we dat de Domane de grootste stack en de kortste reach heeft. Op de Domane zit je dus het meest 'rechtop' van de drie modellen. Het verschil tussen de Scott Addict en de Cannondale Synapse is minimaal. De Scott Addict RC is echter wel duidelijk een agressievere fiets. De kleinere stack en langere reach zorgen dat je een stuk verder voorover zit dat op de pure endurance modellen. De pure endurance modellen lijken wel veel op elkaar wat betreft geometrie. In de tabel hier onder zijn de verschillen naast elkaar gezet, gebaseerd op framemaat 54. 

Trek DomaneScott Addict / Addict RCCannondale Synapse
Strack 57.5 cm 57.13 cm / 54.8 cm 57 cm
Reach 37.4 cm 38.12 cm / 38.9 cm 38.2 cm

Trek Domane 2020: Plus- en minpunten

Onderaan de streep zien we dat Trek simpelweg weer met een topfiets op de markt komt voor het nieuwe jaar. Het innovatieve opbergsysteem zorgt dat je zonder een zadeltasje kunt rijden, of juist meer mee kunt nemen door de extra ruimte. Verder is de fiets aerodynamischer dan voorheen en wordt het kenmerkende comfort van de fiets behouden.

Toch zijn er wel enkele puntjes van kritiek. Zo is de kabelgeleiding langs de stuurpen door de bovenbuis niet het meest fraaie. Het te ver of verkeerd draaien van het stuur zou wellicht kunnen leiden tot beschadiging van de kabels doordat ze te strak getrokken worden. Verder is het jammer dat de nieuwe snufjes alleen op de carbon fietsen beschikbaar zijn. Wanneer je dus een aluminium fiets wilt, heb je dus nog het oude ontwerp van de Domane.

+ Isospeed decoupler geeft extra comfort

- Niet de fraaiste kabelgeleiding

+ Ruimte voor 38 mm brede banden

- Alu modellen zijn nog zoals vorig jaar

+ Opbergruimte in het frame

Multitool wordt niet meegeleverd

+ Aerodynamischer dan de voorganger

 

Domane Stock

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike Beste fietsverlichting voor de racefiets en mountainbike
12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?